HCC!CompUsers
 

• Nieuwsbrief 2015-4 •


Op zaterdag 7 februari vindt weer de CompUfair plaats! Er zijn verschillende lezingen, o.a. over Windows 10 en Powerdirector 13. Ook kun je workshops volgen, zoals over ‛Boekhouden in Excel’ en ‛Overal e-mailen’. Daarnaast zijn in de grote zaal natuurlijk de verschillende platforms van HCC!compusers aanwezig, evenals een aantal andere interessegroepen én er is een koopjesmarkt! Voor het volledige programma zie verder op in deze nieuwsbrief.

De locatie van onze CompUfair is als altijd:

Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte

Henri Dunantplein 4, 3731CL De Bilt

Bekijk het lezingenschema en meer informatie hieronder!

Kun je niet langskomen?

Volg dan de lezingen live vanuit huis als webinar!

Of later via de videopresentaties op onze site.

De toegang is uiteraard gratis voor de leden van CompUsers en de overige HCC- interessegroepen en hun introducés.

Breng wel je HCC-lidmaatschapskaart mee, deze wordt bij de ingang gescand. De HCC-lidmaatschapskaart ontvang je deze week tegelijk met de PC-Active.




Webinars

Onderstaande lezingen zijn ook als webinar te volgen. Ben je niet in de gelegenheid om de lezing in het echt bij te wonen? Dan kun je ‘m ook live als webinar volgen, vanuit huis vanaf je computer. Je ziet en hoort de spreker, maar ook wat er in de zaal op het scherm verschijnt. Vragen stellen kan alleen in de zaal. Maar dit is uniek, tijdens het vragenuurtje van Rein de Jong gaan we experimenteren met het stellen van online vragen. HCC-leden kunnen de webinars gratis volgen. Om een webinar te volgen moet je je van tevoren aanmelden en vervolgens 10 minuten voor de start van de lezing inloggen.

Hoe werkt het aanmelden voor een webinar?

Van alle lezingen en het vragenuurtje wordt ook een video-opname gemaakt. Die verschijnt binnen een week op onze website (https://www.compusers.nl), zodat je thuis alles nog eens rustig kunt bekijken.



‛Video bewerken met Cyberlink PowerDirector 13’, in de Over de Veghtzaal, aanvang 10.15 uur.

Cyberlink PowerDirector 13 geeft u een groot aantal mogelijkheden om een leuke film te produceren. In deze presentatie zullen we laten zien hoe eenvoudig dat kan.

Onder de deelnemers wordt een volledig pakket PowerDirector 13 Ultra verloot. Voor allen die bij de lezing aanwezig zijn is, zo lang de voorraad strekt, een gratis 30-dagen versie beschikbaar.

Klik hier om je direct aan te melden voor deze webinar.


'GIMP nóg vollediger met plug-ins', in de Over de Veghtzaal, aanvang 11.30 uur.

Het fotoprogramma GIMP is al lekker compleet, maar het kan nog mooier en kan uitgebreid worden met plug-ins en scripts. Het downloaden en installeren gaat snel en eenvoudig. Wessel laat zien hoe dat in zijn werk gaat. Ook geeft hij een kijkje in de keuken van het grote aanbod van plug-ins en scripts: creatieve, handige, uitgebreide en eenvoudige. Voor elk wat wils. GIMP wordt hiermee meer dan alleen een mooi fotobewerkingsprogramma: met plug-ins en scripts wordt het een puur creatieve belevenis. Laat je enthousiast maken, en zet je foto's compleet naar je eigen hand!

Klik hier om je direct aan te melden voor deze webinar.


'Filmen of fotograferen met een fotocamera', in de Over de Veghtzaal, aanvang 13.30 uur.

Filmen of fotograferen, met één en dezelfde fotocamera kan het allebei. Wat ga je doen?

Het accent van de lezing ligt op de overeenkomsten en verschillen tussen fotograferen en filmen zoals de auteur dit in de praktijk zelf heeft ervaren. De huidige fotocamera's beschikken over filmmogelijkheden die zo goed zijn dat (professionele) filmers steeds vaker filmen met hun fotocamera. En voor ons, fotografen, geldt hetzelfde. De fotocamera maakt filmen mogelijk, heel gemakkelijk zelfs. Maar wanneer maakt je een film of clip en wanneer geef je de voorkeur aan een foto? Dat is de hamvraag.
De lezing word verluchtigd met zelf opgenomen video's en foto’s als voorbeeld. Dus: gaat dat zien!

Klik hier om je direct aan te melden voor deze webinar.



'Componeren met uw computer', in de Over de Veghtzaal, aanvang 14.45 uur.

Heb je altijd al muziek willen componeren op je computer, maar was je bang om te beginnen ...
Nu is er je kans! Leon maakt je op makkelijke manier wegwijs in de wereld van digitale muziek.

Hij gaat in op de benodigde hardware en software. Tevens laat hij aan de hand van een echte compositie zie hoe opbouw, bewerking en publicatie van een lied geschieden. Mis deze kans niet.

Klik hier om je direct aan te melden voor deze webinar.


'Windows 10 - Consumer Preview', in de Colenberghzaal 2, aanvang 13.30 uur.

Tijdens de presentatie zullen onder andere de volgende onderwerpen behandeld worden:
- Het nieuwe startmenu
- Hoe, waar, wat nu te vinden is
- Het gebruik van Windows 10 op diverse apparaten
- De nieuwe browser
- Werken met meerdere bureaubladen
- Tips voor de installatie

Klik hier om je direct aan te melden voor deze webinar.


'Vragenuurtje TiPisch Rhino', in de Colenberghzaal 2, aanvang 14.30 uur.

Rein de Jong is een van de Windows-experts van CompUsers. Hij schreef ook het afgelopen jaar weer een flink aantal artikelen in ons magazine SoftwareBus. Tijdens deze lezing kunnen hem vragen gesteld worden door de aanwezigen en de deelnemers aan het webinar. Dat kan (liefst) vooraf en tijdens de lezing/webinar per e-mail (TiPischRhino@CompUsers.nl), via Twitter (#vraag4CU) en ook tijdens de webinar (Questions of Chat). Een moderator van de webinar zal de vragen verder leiden naar Rein de Jong, die zal proberen meteen een antwoord te geven. Zet er ook altijd je e-mailadres bij; onvolledig of niet-beantwoorde vragen zal Rein per e-mail beantwoorden.

De vragen mogen betrekking hebben op de artikelen van Rein de Jong (zie hieronder) of los daarvan. Hij publiceerde in 2014/2015 de volgende artikelen:

  • Windows 8.1 zoals het bedoeld is

  • Windows 8.1 Update 1

  • Afscheid van een harde schijf

  • Schermafbeeldingen maken

  • Wachtwoorden maken om te onthouden

  • Je pc doet vreemd; wat nu?

  • Windows 10 preview

  • TiPisch Rhino

  • Caps Lock, maar nu op slot

  • Privémappen verplaatsen

  • Downloads opruimen volgens planning

Alle artikelen zijn na te lezen op http://reindejong.nl/artikel.

Klik hier om je direct aan te melden voor dit vragenuurtje.

Wij experimenteren voor de eerste maal met het rechtstreeks stellen van vragen via de webinar (internet), bij voorbaat dus onze excuses als het niet helemaal lukt.



Jaghtkamer

Workshops

‛Boekhouden in Excel’, door Marco Steen, aanvang 10.15 uur.

‛Boekhouden in Excel’, door Marco Steen, aanvang 11.30 uur.

Marco (onze penningmeester) laat zien hoe u Excel kunt gebruiken om uw boekhouding op orde te houden.

‛Overal e-mailen’, door Frans Dijkhoff, aanvang 13.30 uur.

‛Overal e-mailen’, door Frans Dijkhoff, aanvang 14.45 uur.

Frans zal u tonen hoe u overal ter wereld met uw eigen (bedrijfs)mailadres een mailtje kunt versturen, zonder dat de uitgaande server van welke provider dan ook weigert uw mail te versturen.

Grote zaal (Colenberghzaal 1)

Windows

In de stand wordt Windows 8.1 door Folkert Vos gedemonstreerd. Verder kun je hier natuurlijk ook terrecht met vragen over alle Windows-versies en Microsoft Office-pakketten.

Linux

Veel overstappers op Linux willen graag hun huidige Windows-software blijven gebruiken onder Linux. Hoewel vaak beweerd wordt dat dat niet kan, is het door middel van software als Wine, Crossover Office of PlayonLinux vaak wel mogelijk om die programma’s te blijven gebruiken.

Natuurlijk zijn onze Linux-specialisten ook goed thuis in het vinden van open source-alternatieven voor Windows-software. Die alternatieven werken overigens vaak zowel onder Windows als Linux. Reden genoeg dus om onze medewerkers tijdens de CompUfair aan de mouw te trekken.

Het draaien van Linux of een combinatie van Linux en Windows is tegenwoordig een iets grotere uitdaging. Vaak werkt het niet of maar half. Dat kan uiteraard zeer frustrerend zijn en moet anders kunnen.

Linux-specialist Hans Lunsing heeft zich inmiddels ondergedompeld in de UEFI-problematiek van Linux. Waar vroeger het bootproces van computers nog eenvoudig geregeld was via het bios, gebeurt dat op moderne pc’s veelal door middel van UEFI. Op de CompUfair kun je met vragen over dit soort onderwerpen bij hem terecht.

DigiFoto

Naast de lezingen over plug-ins in GIMP en fotograferen en filmen met één toestel (zie in het overzicht hierboven), heeft platform DigiFoto ook een stand. Hier vertelt Wessel Sijl over het hoe en wat van industriële fotografie en demonstreert Isja Nederbragt de tekentablet (ook uit te proberen!).

Daarnaast wordt gesproken over de toenemende rol van smartphones, social media en wat dit betekent voor de fotografiehobby.

Natuurlijk kun je hier terecht met al je vragen over fotografie!

DigiVideo

Naast de lezing over Cyberlink Powerdirector 13 (zie in het overzicht hierboven), laat het platform DigiVideo je zien wat er allemaal mogelijk is bij het bewerken van video’s. Specialisten met kennis van diverse videobewerkingspakketten zijn op deze stand aanwezig.

Domotica

Het Domotica-platform zal op drie tafels een aantal systemen demonstreren. Speciale aandacht voor Domoticz-gebruikers, waarvoor een aantal experts aanwezig zullen zijn. De Raspberry Pi en de apparatuur van BeNext en Home Wizard zijn aanwezig op de stand. Ook de model besturing van het rolluik. Wij bieden je hier een duidelijke uitleg over het draadloze huisautomatiseringssysteem van Fibaro. Controllers + bijbehorende actoren en sensoren.

Communicatie

Kom alles te weten over de Tor-webbrowser en het gebruik daarvan. Via deze Tor-webbrowser kun je anoniem op het internet surfen.

Ook weer aanwezig is onze Asterisk-telefooncentrale: een open source telefoniecentrale. Over de mogelijkheden om hiermee te telefoneren met mobiele telefoons naar het vaste telefonienetwerk en over de audiovisuele mogelijkheden van computers wordt een presentatie gegeven.

Testbank

De Testbank van HCC is natuurlijk ook aanwezig. Handig als je iets op de koopjesmarkt koopt en het even wil laten testen.

Overige interessegroepen

Ook zal een aantal interessgroepen van de HCC aanwezig zijn, o.a. Basic-ig en Postzegels-ig.

Koopjesmarkt

Een aantal leden brengen hun overtollige computerspullen mee, die verkopen ze voor een prikkie. Sla uw slag.

Oostbroeckzaal

Muziek

Zoals gebruikelijk zit platform Muziek in een aparte zaal, zodat ze wat meer muziek kunnen produceren zonder de overige platforms te overstemmen.
Dit platform demonstreert u de volgende onderwerpen:
- Werken met muziekprogramma’s zoals: Magix en Cakewalk.
- Jammen met de Wii (Guitarhero).
- Midi: wat kun je er mee? Demonstratie met een gitaar en van gitaar naar midi-adapter.
- Band-In-A-Box, RealBand en Sonar Cakewalk VS (geleverd door de Sonar VS-100).
- YAMAHA 9000 PRO.