eMailing 2001-08
Een gratis service voor leden van de
HCC DOS gebruikersgroep

  1. Volgende SoftwareBus met CDROM
  2. Je Thuis-LANd op Internet (Deel 2)
  3. Firewalls: is Ruud bang voor bosbranden?
  4. Linux, niet voor gevorderden (Deel 2)
  5. Het FF Team
  6. Java 10: Event Handlers
  7. Coen Commentaar>
  8. Gratis CDROM: SoftwareHits
  9. Aanmelding leden/abonnees
  10. Het softwaremuseum.
  11. Tenslotte

SoftwareBus in prijs verlaagd!

De VraagBaak nu als nieuwsgroep

Snel navigeren: klik op onderwerpen hiernaast


WinDOS/ magazine met gratis CDROM over enkele dagen in uw bus

Ondanks het mooie weer van de afgelopen weken is de SoftwareBus redactie weer aktief voor u geweest. Stipt volgens schema glijdt over enkele dagen weer een nummer door de brievenbus. Inclusief een nieuwe SoftwareHits CDROM.

SoftwareBus is het magazine van de DOSgg. Het verschijnt 6x per jaar en telt ca 50 pagina's. Er staan altijd interesssante artikelen in over het gebruik van uw PC. En in begrijpelijke taal. Ook worden de activiteiten van de DOSgg in SoftwareBus uitgebreid gepubliceerd.

SoftwareHits is een CDROM die gratis bij de SoftwareBus wordt gevoegd. Alleen al door de up-to-date versies van virusprogramma's en de updates van een aantal populaire computer programma's is alleen deze CDROM het abonnement voor SoftwareBus meer dan waard. Maar daarnaast vind u op SoftwareHits een groot aantal programma's op allerlei gebied die van belang zijn voor computer hobbyisten. Alles wordt zorgvuldig geselecteerd door de WinDOS/ redacteuren. Veel programma's zijn voorzien van een Nederlandse beschrijving. Een unieke WinDOS/ service!

U kunt zich aanmelden op de WinDOS/ website, of per e-mail door onderstaand formulier in te vullen. Degenen die dat snel doen krijgen nummer 01/3 nog nagezonden.

Hieronder vindt u een greep uit de inhoud van het volgende nummer dat over enkele dagen verschijnt.

terug


Je Thuis-LANd op Internet (Deel 2)

Erik de Ruijter vervolgt zijn tweeluik over een netwerk thuis met NAT en Microsoft ICS. Dat lijkt zware stof. maar met de uitleg van Erik valt het allemal best mee.

Toen u deel 1 las in de vorige SoftwareBus zult u vast gedacht hebben: gut, het is best leuk om thuis een netwerkje op te zetten. Misschien hebt u die oude PC uit de schuur gehaald, een paar netwerkkaartjes en wat kabel gekocht voor een paar centen en draait het netwerkje al. Trouwens, hebt u het voor elkaar gekregen om een werkstation in de huiskamer te zetten? Vertel, want vele lotgenoten zullen u dankbaar zijn als u verklapt hoe u dat hebt aangepakt.

Het is nu tijd om het allemaal nog mooier te maken. Want u kunt nu uw huisgenoten deelgenoot laten worden van de voordelen van een netwerkje thuis. Door lekker samen te "Internetten", terwijl u maar één keer telefoontikken betaalt. Zonder aanslag op de huishoud-portemonnee dus toch uw partner laten internetten? Ja, lees verder.

Erik legt uit hoe dat kan met NAT: Network Address Translation. Binnen de deur allemaal een eigen netwerk adres, maar naar buiten toe ziet het er uit als één netwerk adres. Zo hoort het ook in een goed huwelijk, niet waar?

Een simpele toepassing van NAT zit sedert Windows 98 SE ingebakken in Windows en krijgt u er dus gratis bij. Het heet: ICS oftewel voluit Internet Connection Sharing. Dat klinkt al wat huiselijker dan NAT, vindt u niet?

Erik legt gedetailleerd uit hoe ICS ingezet kan worden. Het zou volgens het streven van Microsoft "out of the box" door iedereen hufterproof geïnstalleerd moeten kunnen worden, maar daar zijn velen helaas bedrogen mee uitgekomen. Gelukkig biedt Erik nu uitkomst. Hij legt onder andere uit hoe in een ICS-gateway de IP-stack en de DNS-server worden verkregen via de DHCP of van 1982.168.0.1 terwijl het IP-adres in de 162.198.0.x range zit.

Laat u door deze wat cryptische kreten niet van de wijs brengen. Met de uitleg van Erik slaat u zich er vast doorheen. En voor noodgevallen en dieper-gravers geeft Erik in zijn artikel een aantal URL's waar meer uitleg over het onderwerp is te vinden.

Dank dank dank Erik. Mogen wij binnenkort weer een bijdrage van je begroeten? Laten we allemaal Erik aanmoedigen door een groet of een verzoek aan lorderik@avalokite.doge.nl.

terug


Firewalls: is Ruud bang voor bosbranden?

Eerlijk gezegd: nee. Ruud Uphoff is niet zo bang uitgevallen, ook niet in een tentje in het bos. Bovendien moet je meer aan een Chinese muur dan aan een firewall denken om een bosbrand tegen te houden.

"Firewall" betekent volgens Ruud letterlijk "kogelvanger". Nou ja, dat lijkt me meer een vrije vertaling. Maar gezien de functie van een firewall is het nog niet zo'n gekke vertaling.

Ruud legt uit wanneer u een firewall nodigt hebt voor uw PC die aan Internet hangt. Als u een modem of ISDN gebruikt, is dat niet zo hard nodig. Maar wee uw gebeente als u via de TV kabel of ADSL met Internet bent verbonden. Dan hebt u een vast IP nummer (of het blijft lange tijd hetzelfde) dat de hele dag of erg lang een "open" verbinding heeft met Internet. Kassa voor de aanvallen van buitenaf!

Houd hackers dus buiten de deur door uw systeem dicht te metselen met een firewall.

Ruud legt uit hoe u dat kunt doen met het programma ZoneAlarm, dat u gratis en legaal kunt downloaden van Internet. Stel uw systeem dus nog één keertje bloot aan de grote gevaren van hackers, maar download dan eerst wel ZoneAlarm en leg de nieuwe SoftwareBus op uw schoot om het programma met de aanwijzingen van Ruud te installeren. Want de juiste configuratie van uw firewall, daar gaat het om.

Een echte firewall gaat verder dan een proxy server, zegt Ruud. Door een firewall wordt uw systeem onzichtbaar voor de buitenwereld. En door de PRO versie aan te schaffen (ja, dat kost helaas zo'n 40 van die steeds duurder wordende dollars) krijgt u nog meer mogelijkheden. Maar wellicht kunt u thuis toe met de gratis standaard versie.

Ruud weet zelf van wanten, want hij heeft er dagelijks ervaring mee. Hij is webmaster van www.WinDOS.nl. Eerst hing zijn systeem aan de TV kabel, maar sedert korte tijd heeft hij een ADSL abonnement via HCCnet. Tot nu toe zijn geen succesvolle aanvallen op www.WinDOS.nl bekend.

terug


Linux, niet voor gevorderden, deel 2

Hebt u deel 1 al uit en bent u inmiddels een gevorderde? Jammer, want dan heeft Johan van Helden van os Linux PlatForm zijn vervolg voor niets geschreven. Het artikel is dus meer voor beginners bedoeld. En wat betreft het nieuwe besturingssysteem Linux wemelt het nog van de beginners. Ook Johan zegt dat hij door een gevorderde op de goede weg werd gewezen voor het updaten van RedHat 7 om de bugs eruit te halen.

Johan gaat verder met de installatie-perikelen van Star Office 5.2. Dat is een gratis office pakket dat kan wedijveren met de illustere pakketten zoals Microsoft Office en Corel WordPerfect Office. Hij blijkt erg ingenomen met Star Office 5.2 en laat het op zijn machine staan.

Johan heeft zijn PC weer gerepareerd en Linux opnieuw geïnstalleerd. Een leerzaam proces, waarbij hij de hulp kreeg van andere SoftwareBus lezers. Sla het artikel dus niet over als u een gevorderde Linux gebruiker bent, want misschien kunt u Johan ook weer verder helpen. Johan schrijft daar dan over in de SoftwareBus, en voordat u het weet helpt u duizenden abonnees verder.

In de volgende aflevering gaat Johan in op het emuleren van een DOS omgeving met Dosemulator en het emuleren van een Windows omgeving met Wine. Denkt u daar even over na als u tijdens de vakantie een lekker wijntje proeft in Frankrijk.

terug


Het FF Team

Even een kijkje achter de schermen en een hommage aan degenen die de SoftwareBus altijd zo keurig op tijd samenstellen. Onze "producers", dus.

Eerst ff de eerste "F". Dat is Frans Curvers. Ook de penningmeester in het DOSgg bestuur. Het kleinste bestuurslid kwa postuur, maar groot in daden. Frans wordt ook wel FraCu genoemd. Frans is 65+++ zegt hij en heeft dus best wat tijd. Maar ook veel hobbies, waar hij niet aan toe komt. Onder andere hedendaagse klassieke muziek. Volgens mij een terminologie met tegenstelling. Niet zozeer vanwege het "hedengaagse" en "klassieke", maar meer vanwege het woord "muziek". Smaken verschillen gelukkig!

Om de basis te verbreden en Frans meer tijd te gunnen (ja, zo zijn we dan ook wel weer) voor zijn andere hobbies, komt de tweede "F" in beeld. Floor Vogelaar. Een bekende in het WinDOS/ kader, onder andere door het CDROM menu programma. Maar dat werkt inmiddels beregoed, dus had Floor er wel oren naar om mee te werken aan de tot stand koming van de SoftwareBus.

Mogen wij jullie eFFentjens veel succes en plezier wensen?

O ja, het CDROM menu. Floor neemt afscheid van MSDOS en Win 3.x ondersteuning. Mocht u hier echt niet mee uit de voeten kunnen, dan bent u vast een crack en hebt u voldoende aan de directory structuur op de CDROM. Zo nee, doe dan uw beklag. Als u héél héél héél goede argumenten aandraagt, blijft misschien het CDROM menu programma ook gehandhaafd voor een 16-bits omgeving. Maar aan de andere kant heeft het CDROM menu programma (voor de Win 9x omgeving) weer een aantal interessante verbeteringen gekregen.

terug


Java 10: Event Handlers

Een Event Handler is een stukje programma code die wordt getriggerd door een door u gedefinieerde gebeurtenis. Een druk op een knop, een muisbeweging, enzovoort. Coen van Scalkwijk legt uit hoe dat in zijn werk gaat. Althans, onder de programmeertaal Java. Maar soortgelijke mogelijkheden zitten ook in andere programmeertalen. dat wist u natuiurlijk al lang!

Zo langzamerhand is Coen de koning van de SoftwareBus. Al tien vervolgen en still going strong. Vervelend als u de vorige afleveringen hebt gemist, want SoftwareBus kan niet nabesteld worden. Coen biedt uitkomst op zijn nieuwe site: http://pindakaasenpasta.ebjump.com. De cursussen Java staan daar al.

terug


Coen Commentaar

Coen is IT-er in hart en nieren. Maar zijn vriendin is verpleegster, die de ballen snapt van computers. Twee uitersten dus. Loopt de relatie van Coen daardoor op de klippen?

Als u dit verhaal spannend vindt, lees dan verder.We laten u niet te lang in spanning, want de vakantie staat voor de deur. Nee, de relatie loopt niet op de klippen. Coen gaat iets programmeren voor verstandelijk gehandicapten, namelijk een interface voor een MP3 speler. Daarbij moest uitgegaan worden van een geheel nieuwe benadering. Want de doelgroep snapt natuurlijk ook de ballen van computers.

Een boeiende opdracht, aldus Coen.Een positief verhaal, zou ik zo zeggen. Zeker de moeite waard om mee te nemen naar de camping en eens in een gemakkelijke zit te lezen. Ook goede stof voor een intelligent gesprek met die vervelende buurman op de camping, die de hele dag maar zit op te scheppen over zijn kundigheid op het gebied van Pascal programmeren.

terug


Gratis CDROM: SoftwareHits

Voor een volledig overzicht van de inhoud van de CDROM SoftwareHits verwijzen wij naar www.WinDOS.nl. Hieronder worden echter enkele highlights die erop staan aangetipt.

In de eerste plaats: The Gimp. Een foto bewerkings programma dat probeert om Adobe Photoshop de loef af te steken. The Gimp is gratis, Photoshop kost misschien meer dan uw PC. The Gimp is oorspronkelijk ontwikkeld voor een Linux omgeving, maar is al geruime tijd ook beschikbaar voor Windows. Als u veel met grafische toepassingen doet, kijk dan ook even naar het programma VistaPro (landscape rendering).

De Internetters komen weer niets te kort. U krijgt onder andere Copernic 2001 (een super zoek programma), een aantal mailprogramma's en newsreaders (o.a. The Bat, Eudora, Hamster, BINNWSR). GetRight is een download hulp. Voor Internet Explorer 5.5 krijgt u Service Pack 1. U kunt dus weer even rustig slapen, totdat de volgende horror stories over de onveilige Internet Explorer in de krant verschijnen. De nieuwste versies van Internet Explorer en van Netscape staan trouwens altijd op de CDROM.

Voor huis tuin en keuken gebruik is er CDEx, waarmee u CD-R's kunt branden. En Power Archiver, een WinZIP kloon, maar dan gratis en voor niks. En wat dacht u van EUROCONV; daarmee kunt u snel uitrekenen hoeveel het abonnement op SoftwareBus per 1 januari goedkoper wordt. Het gaat nl naar beneden van 35 gulden per jaar naar 12 Euro per jaar (voor niet DOSgg leden: 18 Euro per jaar). Maar laat u niet weerhouden nu al abonnee te worden, want er wordt vanaf 1 juli al met de prijsverlaging rekening gehouden. U betaalt dus niet te veel.

O ja, hierboven hadden we het over Star Office 5.2. Volgens zeggen compatible met Microsoft Office. Dat klopt volgens mij niet helemaal, maar er zijn mensen die de schuld geven aan Microsoft Office als Star Office op details niet helemaal compatible is. En het is gratis (Star Office, wel te verstaan). Zelfs geen registratie-ellende. En het staat natuurlijk op onze nieuwe SoftwareHits.

In de afdeling Anti-virus staan onder andere de laatste updates van F-Prot en van InoculateIT. Dat laatste doet me trouwens denken aan de MKZ crisis: Inocu-late!!!! Laat het bij u niet zo ver komen. U krijgt op de CDROM ook de laatste bestanden met de "handtekeningen" van nieuwe virussen. Zoals gebruikelijk.

Er zijn trouwens ook heel veel programma's met een Nederlandse beschrijving opgenomen. In de rubriek Algemeen (voor elck wat wils) zijn dat circa 40 programma's, daarnaast nog zo'n 20 spelletjes. Deze programma's kregen een goed rapportcijfer van onze vrijwillige reviewers.

Als u interesse hebt om tot het reviewers-korps toe te treden, stuur dan een berichtje aan opperhoofd reviewer Hans Schuts (hschuts@doge.nl). Vermeld ook even uw telefoonnummer. Er is altijd wel ruimte voor reviewers. Zeker in de rubrieken Linux waar het nu niet bij te benen is en in de rubriek OS/2 waar de spoeling dun is geworden. U hoeft niet tot de software-elite te horen of een echte crack te zijn. Juist een beoordeling door en voor de doorsnee WinDOS/ser is interessant. Cracks zijn ook welkom, want we hebben echt wel wat om de tanden op stuk te kunnen bijten.

terug


Prijsverlaging, aanmelding leden en abonnees SoftwareBus

Met ingang van 1 januari gaan we met de prijs van SoftwareBus over op de Euro. Dan gaat u niet 'meer, maar juist MINDER betalen. Want door de sterk verhoogde oplage zijn de kosten gedaald, en daar moet u naturlijk van profiteren. De prijs wordt 12 Euro per jaar (niet DOSgg-leden: 18 Euro per jaar). Dit is en blijft inclusief de gratis CDROM SoftwareHits!

Met ingang van 1 juli gaan we al rekening houden met de prijsverlaging, want anders zou u te veel gaan betalen. Geef u dus rustig nu op als u nog geen abonnement hebt.

U kunt zich aanmelden op de WinDOS/ website. Maar nog gemakkelijker per e-mail door onderstaan formulier in te vullen.

terug


Het Software Museum

Nee, dit is geen vakantie-tip. Maar een mijmering van Chris Laarman, u weet wel, van ons Muziek Platform. In de bijeenkomst- en muziekloze zomermaanden klaagt hij zijn noot over een droom. Een droom over Word Perfect 5.1, dat tien jaar geleden uitkwam en zo'n beetje alle essentie in zich had van alle moderne word processing programma's.

Hierdoor kwam hij op de gedachte om een virtueel museum op te zetten van de software waarvan hij in het verleden licenties aanschafte. Gelukkig is dat heel wat, want Chris is fair en weet dat ook software publishers niet alleen van muziek kunnen leven. Dus zijn museum is te vinden in een directory op een computer. Geen suppoosten, geen brandalarm, want hij heeft natuurlijk een backup op CD-RW.

Ach, denkt u misschien, wat interessert mij die oude software van Chris Laarman. Lees dan toch zijn artikel, want hij legt de fijne kneepjes uit over het hoe zo iets op een CDR of CD-RW gezet kan worden.

Maar ook voor degenen die interesse hebben in de ontwikkeling van programmatuur over een periode van zo'n 15 jaar is het artikel zeker een aanrader.

terug


Tenslotte.

De WinDOS/ eMailings krijgt u als DOSgg-lid van tijd tot tijd automatisch toegestuurd. Doe dus niets. Vrienden en kennissen kunnen deze ook gratis krijgen door zich aan te melden op www.windos.nl/emails.html Als u geen prijs (meer) stelt op deze eMailings kunt u zich hier ook afmelden. Krijgt u meerdere eMailings? Lastig! Maar ook dit is oplosbaar, meldt u dan af voor de "overbodige" e-mail adres(sen), zie hierboven.

  • U hebt suggesties of opmerkingen?
  • Misschien overweegt u om toe te treden tot het WinDOS/ kader?
  • Stuur dan een e-mail bericht aan voorz@doge.nl
terug

 

Henk van Andel
Voorzitter HCC DOS gebruikersgroep


Aanmelding lidmaatschap DOSgg en/of abonnement op SoftwareBus.

De als noodzakelijk gemarkeerde rubrieken en/of velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. Als u MS-Outlook of Outlook Express gebruikt, vul dan het formulier NIET in vanuit het voorbeeldvenster maar open eerst het bericht.

1. Maak uw keuze: (Noodzakelijk)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders FL 5,- per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (FL 35,- per jaar.)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders FL 5,- per jaar.)
Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (FL 35,- per jaar)

2. Deze rubriek alleen en volledig invullen indien u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt.
Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer:
Ten name van:

3. Uw gegevens: (Noodzakelijk)
E-mail naam of alias:
E-mail adres: (Noodzakelijk)
Voorletters en naam: (Noodzakelijk)
Straat en huisnummer: (Noodzakelijk)
Postcode: (Noodzakelijk)
Woonplaats: (Noodzakelijk)
Telefoon:
HCC Lidnummer: (Noodzakelijk)

Ik wil mij tevens aanmelden voor een gratis internetaccount op HCCNET.

Terug