eMailing 2001-10
Een gratis service voor leden van de
HCC DOS gebruikersgroep

  1. Volgende SoftwareBus met CDROM
  2. Gratis SoftwareBus voor nieuwe abonnees
  3. Leesles van Ruud
  4. Coen Commentaar lamenteert verder
  5. Een treffend artikel van Kees
  6. Harde schijf adressering en nog veel meer
  7. Linux, niet voor gevorderden
  8. LP overzetten op CD
  9. Ruud houdt zijn firewall NAT
  10. Ontevreden computeraars
  11. Gratis CD-ROM: SoftwareHits
  12. Tenslotte

SoftwareBus in prijs verlaagd!

Snel navigeren:
klik op de onderwerpen hiernaast

 

WinDOS/ magazine met gratis CDROM over enkele dagen in uw bus

Als u terug kom van vakantie zal uw goede humeur snel weer terug zijn. Als u tenminste een abonnement op de SoftwareBus hebt. Want als u de voordeur opent, ligt de SoftwareBus no 4 van dit jaar met CDROM al op u te wachten.

De SoftwareBus is het magazine van de DOSgg. Het verschijnt 6x per jaar en telt ca 50 pagina's. Er staan altijd interesssante artikelen in over het gebruik van uw PC. En in begrijpelijke taal. Ook worden de activiteiten van de DOSgg in SoftwareBus uitgebreid gepubliceerd.

SoftwareHits is een CDROM die gratis bij de SoftwareBus wordt gevoegd. Alleen al door de updates van een aantal populaire computer programma's is deze CDROM het abonnement voor SoftwareBus meer dan waard. Maar daarnaast vind u op SoftwareHits een groot aantal programma's op allerlei gebied dat van belang is voor computerhobbyisten. Alles wordt zorgvuldig geselecteerd door de WinDOS/ redacteuren. Veel programma's zijn voorzien van een Nederlandse beschrijving. Een unieke WinDOS/ service!

U kunt zich aanmelden op de WinDOS/ website, of per e-mail door onderstaand formulier in te vullen.

Verderop in deze eMailing vindt u een greep uit de inhoud van het volgende nummer dat over enkele dagen verschijnt.

terug

 

Gratis SoftwareBus voor nieuwe abonnees

Dat SoftwareBus met gratis CDROM met ingang van 1 januari slechts € 12,- per jaar kost, wist u wellicht al. Ook dat daar nu al rekening mee wordt gehouden. Als u nu abonnee wordt, betaalt u voor het volgend jaar dus niet te veel!

We hebben voor u nu echter een speciaal zomer-aanbod. Als u nu abonnee wordt, krijgt u het laatste nummer helemaal gratis en voor niets. Inclusief de CDROM. En het wordt u ook snel toegezonden, u zit dus niet weken lang op een reactie te wachten.

Als u zich nu aanmeldt, hebt u over korte tijd dus SoftwareBus 01/4 in de brievenbus. Meld u dus snel aan (WinDOS/ website, of per e-mail met onderstaand formulier) als de onderstaande preview uw interesse heeft.

terug

 

Leesles van Ruud

Ruud gaat in op "nieuws lezen" op internet, omdat de VraagBaak vanaf mei ook in de gedaante van nieuwsgroepen beschikbaar is.

Maar de mogelijkheid om te bellen of te e-mailen met de VraagBaak-deskundigen blijft daarnaast ook bestaan. Het voordeel van nieuwsgroepen is, dat u de vragen en antwoorden gewoon kunt volgen.

Altijd leerzaam. Maar misschien weet u nou net het antwoord op die vraag van meneer xyz. Dan mag u er ook antwoord op geven. Juist, een interactieve VraagBaak dus, waar iedereen aan mee kan doen.

U moet dan wel lid zijn van de DOSgg en een account op de WinDOS/ nieuwserver aanmaken. Dat laatste schijnt toch vaak een probleem op te roepen. Ruud helpt met een gedetailleerde les. Daarna kunt u vast ook met deze VraagBaak lezen en schrijven.

Ruud doet de dingen eigenlijk altijd grondig. Zo grondig, dat het artikel ook gebruikt kan worden door hen die niets met de VraagBaak te maken willen hebben, maar wel hun kunde van Internet-nieuwsgroepen willen vergroten. Berichten sorteren, weergavefilters, het zijn allemaal geen geheimen meer als u het artikel van Ruud leest.

terug

 

Coen Commentaar lamenteert verder

Coen schrijft telkens een stukje proza in de SoftwareBus. Altijd leuk om te lezen. Hij heet natuurlijk niet echt Coen Commentaar, maar zijn ware gedaante is een goed bewaard geheim gebleven.

Coen houdt veel van zijn PC-tje. En van zijn liefje. Wat de meeste prioriteit in zijn leven heeft brengt hem nog steeds in vertwijfeling. Zijn er nog meer van dat soort DOSgg-ers? Meldt het dan aan het bestuur. Dan kunnen zij in het plan "Op weg naar 2005" de oprichting van "PlatForm Psychologie" opnemen.

Waar lamenteert Coen over? Over de commercie binnen de computerhobby. Zoals de HCC-dagen, waar duizenden naar toe komen voor de gratis plastic tassen, CDROM's en zogenaamde koopjes. Waar het per saldo om gaat is omzet voor de standhouders, aldus de strekking van het verhaal van Coen.

Coen zal in november niet wegblijven. Hij wil zich drie dagen nestelen op de stand van de DOSgg. Gratis koffie en geen commercie, wat wil je nog meer! Hij wil ook onze penningmeester en hoofd/eind (een soort "kopeind?) redacteur in levende lijve ontmoeten.

Frans Curvers voegt aan Coen z'n stukje toe als voetnoot: "Waarschuw van te voren even als je komt. Dan kan ik vast een laken over mijn hoofd gooien, of een masker opzetten. Anders zou je er vast nachtmerries aan overhouden!"

terug

 

Een treffend artikel van Kees

Het gaat over het maken van een trefwoordenregister in Word. Automatisch, nog wel liefst. Maar dan toch ook weer niet helemaal automatisch, want dan hoef je er geen artikel over te schrijven.

Het is dus een artikel om wat van te leren. Over trefwoorden, indexen, inhoudopgaven. Over kruisverwijzingen en concordantiebestanden.

Stop, lees niet verder als u van deze begrippen al alles af weet. Zonde van de tijd. Maar verslind het artikel als u denkt over deze begrippen nog wat te kunnen leren.

terug

 

Harde schijf adressering en nog veel meer

Hebt u een harde schijf in uw PC? Lees dan snel het artikel van Nico ten Brink. Over low level formatten. Over partitioneren (al minder gevaarlijk), over high level formatteren. Over boot-programma's.

Na het lezen van dit artikel weet u dus veel meer over uw harde schijf. Ga nou niet te snel even deze kunsten uithalen met die harde schijf van uzelf, vertoon uw kunsten liever op de PC van uw buurman. Tenzij u een goede buur hoger waardeert dan een verre vriend of het artikel zo goed leest dat u de kunstjes echt goed kent.

Maar in ieder geval kunt u erover meepraten op de verjaardag van uw buurman.

terug

 

Linux, niet voor gevorderden (3)

Johan van Helden is al toe aan aflevering 3 van zijn continuing story. Volgens mij krijgt hij steeds minder lezers, want telkens na het lezen van zijn artikel promoveeert een aantal van zijn niet-gevorderden tot de status "gevorderd".

Johan ontvangt de nieuwsberichten van Tucows over nieuwe Linux programma's. En die kunnen natuurlijk ook van Tucows gedownload worden. Wat een geluk dat Tucows niet in een MKZgebied is gesitueerd.

Wat zijn aandacht trok is het programma "bochs" waarmee binnen Linux een virtuele machine gemaakt kan worden. Een Linux binnen een Linux, dus. En dat allemaal voor niet-gevorderden. Hoe dat afloopt hoort u in een volgende SoftwareBus.

Ondertussen installeert Johan weer een andere Linux versie op zijn schootcomputer. Volgens mij is Johan er dag en nacht mee bezig en heeft hij geen tijd meer over om nog terug te denken aan de tijd van Windows.

terug

 

LP overzetten op CD

Rein Punselie dacht: zonde van die mmoie verzameling LP's op zolder. Laat ik ze eens gaan overzetten op CD. Gelukkig had hij zijn draaitafel (ook wel pick-up genoemd) nog niet van de hand gedaan. Snoertje, versterkertje en aan de slag.

Het hele proces is natuurlijk niet zo eenvoudig als hierboven geschetst. Maar Rein legt het allemaal perfect uit. Als u ook nog LP's hebt en een CD-brander (wie heeft dat tegenwoordig nog niet), dan kunt u binnenkort ook aan de slag. O ja, als u nog een pick-up hebt, want anders moet u de familie of vrienden eerst af om zo'n nostalgisch ding te lenen.

Ruisen, kraken, tikken? Geen probleem, dat krijgt u er wel uit. Knippen en plakken? ook geen probleem, want daar hebt u de PC voor. Mooi papiertje in het CD-doosje? Ook geen probleem, want u scant de platenhoes in en print die uit in kleur.

terug

 

Ruud houdt zijn firewall NAT

En je kunt door de Firewall letterlijk en figuurlijk NAT gaan, zegt hij. Je vraagt je natuurlijk direct af waar je dan aan begint. Lees toch het artikel even door, want Ruud wil u juist behoeden voor al deze nattigheid. En dat kan met NAT en een Firewall.

Even uw geheugen opfrissen. Nee, niet met NATtigheid, maar gewoon figuurlijk. Een Firewall moet indringers die via Internet uw systeem proberen te verzieken buiten de deur houden.

NAT betekent Network Address Translation. Allemaal dingen waar u thuis niet zo snel bij stil staat. Fout, maar daar komt u vast achter als het te laat is. Ga dus even door en smul van het artikel van Ruud.

Het gaat met name over een ADSL-omgeving, iets waar steeds meer computerhobbyisten mee te maken krijgen. Om die vervloekte telefoontikken te besparen en om wat sneller te downloaden geven ze graag vanaf FL100,- per maand uit.

terug

 

Ontevreden computeraars

Vroeger was je al blij als je één PC had en als die ook nog opstartte was het helemaal een genoegen. Nu zijn er al veel hobbysisten met een dual boot-systeem. Die kunnen naar keuze bijvoorbeeld Windows of Linux opstarten. En die heel erg ontevreden types hebben een multi boot-systeem. Allemaal verschillende operating systems en omgevingen. Mens, waar een mens al niet mee bezig kan zijn.

Voor dual- of multiboot heb je een programmaatje nodig dat de trucjes kent van het opstart-protocol van een PC. De oude programma's rommelden in de boot-sector van de harddisk. Microsoft schijnt het nog steeds zo te doen. Die houden vast niet van multi boot, want die vonden Windows eigenlijk al meer dan goed genoeg.

Henrik Ros vertelt hoe je de laatste resten van die ellende kunt verwijderen en een professionel bootmanager (ehhhh, heette dat vroeger een kapitein?) kunt gebruiken.

terug

 

Gratis CD-ROM: SoftwareHits

Voor een volledig overzicht van de inhoud van de CDROM SoftwareHits verwijzen wij naar www.WinDOS.nl. Degenen die een abonnement op SoftwareBus hebben, kunnen zich deze moeite besparen, want de lijst staat ook keurig afgedrukt. Terwijl uw vrouw naar Goede Tijden, Slechte Tijden zit te kijken, kunt u er dus gezellig bij gaan zitten en vast opzoeken welke software u van de CDROM SoftwareHits interessant vindt.

Hieronder worden echter enkele highlights die erop staan aangetipt.

O ja, voor we verder gaan even een dankjewel aan degenen die zich opgegeven hebben als OS/2-reviewer. Hans Schuts haalde opgelucht adem en kan nu weer even vooruit, ofschoon er nog maar weinig nieuwe OS/2-software verschijnt.

Voor de Internetters -wie is dat niet- wordt PMMail geboden, een uitgebreide e-mail client.  PageSaver bewaart webpagina's, AM Deadlink haalt dubbele bookmarks weg, Alligater regelt uw download taken, AEV controleert e-mail adressen, en ADDRES importeert adressen, 7WAY waarschuwt als er e-mail binnen komt, Internet Status geeft info over uw Internetverbinding, AD-Ware behoedt u voor al te nieuwsgierige programma's die informatie van uw PC stelen (en het is nog gratis ook), ICheck controleert de internetverbinding, Minimail is een geschikt programma voor "even snel een e-mailtje", HTML-Editor .... nou ja hoorus dat snapt u wel, ICB is een Internet cache browser (hé, da's even wat anders, kijk maar).

Voor de omgang met bestanden is er onder andere Attribute Changer, LogMonitor houdt bestanden in de gaten, MYID beveiligt bestanden tegen nieuwsgierige aagjes eh... oogjes, File Sniffer behoudt u voor te veel ongebruikte bestanmden, Explor2000 is een data manager, File Recover tovert reeds gewiste bestanden terug (nou ja, niet altijd), Goets'File Splitter .... nou ja u snapt het wel, Scalpel doet ook zoiets, KPKFile maakt bestanden onleesbaar maar ik hoop niet voor altijd.

Natuurlijk staan er ook weer een heleboel algemene programma's en utilities op. Zoals Defrag-to Shutdown dat na het defragmenteren de PC zelf uit schakelt. Weer zo'n programma dat u helpt om gezellig mee te kijken naar Goede Tijden, Slechte Tijden. SysId geeft info over uw systeem, Windows Snapshot gaat met de tijd mee en doet hetzelfde in HTML. Wallchanger wisselt niet de muur maar de schermachtergrond. Met Uniview bekijkt u grafische bestanden, met Quick Image gaat het misschien wat vlugger. MyPicSaver gebruikt bijv. uw vakantiefoto's in een screensaver.

Voor de multimedia afficiaondo's is er in de eerste plaats BearShare. Een programma dat u nodig hebt om met Gnutella bestanden uit te wisselen. Zeker nu Napster ter ziele is dus een welkome aanwinst. MP3Reget Junior kan MP3 files lokaliseren. ProAmp is een multimedia player.

Dan zijn er nog een aantal handige programma's voor de wetenschappelijk geïnteresseerden. Zoals Atoms, Symbols end Equations voor de scheikundologen en GEOMETRY voor allerlei ingewikkelde dingen met meetkundige figuren, zoals de oppervlakte van een cirkel berekenen.

Voor degenen die bij de tijd willen blijven is er de Drunken Clock screensaver en World Clock (waar gaat u eigenlijk heen op vakantie?).

O ja, u wilde stiekum een noodboek meenemen naar de camping? Dan hoop ik dat u de volgende SoftwareBus ontvangt voordat u vertrekt, want dan kunt u het programma E-Mail Greetings meenemen om nou eens een keer geen prentbriefkaarten maar e-mail kaarten te sturen. Goed voor het milieu. O ja, moderne campings hebben zoals u weet aansluitingen voor stroom, gas, water, telefoon en riool. Ik heb gehoord dat er ook al campings zijn met Internetaansluitingen. Straks is een noodboek dus een "must" op de camping. Als u de boot niet wilt missen, neem dan dus gerust uw noodboek mee.

Als u nu toch besloten hebt om een noodboek mee te nemen, kijk dan ook eens naar de rubriek "Spel" op de CRDOM. Ingewikkelde puzzles, voor de kinderen een soort 4-op-een-rij, getalspelletjes, fruitmachine, van alles wat om op die paar onvermijdelijke regenachtige dagen dankbaarheid van het hele gezin te oogsten voor het meenemen van de noodboek.

terug

 

Tenslotte.

De WinDOS/ eMailings krijgt u als DOSgg-lid van tijd tot tijd automatisch toegestuurd. Doe dus niets. Vrienden en kennissen kunnen deze ook gratis krijgen door zich aan te melden op www.windos.nl/emails.html Als u geen prijs (meer) stelt op deze eMailings kunt u zich hier ook afmelden. Krijgt u meerdere eMailings? Lastig! Maar ook dit is oplosbaar, meldt u dan af voor de "overbodige" e-mail adres(sen), zie hierboven.

  • U hebt suggesties of opmerkingen?
  • Misschien overweegt u om toe te treden tot het WinDOS/ kader?
  • Stuur dan een e-mail bericht aan voorz@doge.nl
terug

 

Henk van Andel
Voorzitter HCC DOS gebruikersgroep

 

Over de prijs van SoftwareBus (per 1-1-2002 verlaagd naar € 12,-)

U betaalt over de nummers die in 2001 nog verschijnen op basis van FL 35,- per jaar, dus FL 5,83 per nummer (€ 15,88 per jaar, dus € 2,65 per nummer)

Voor de nummers die u in 2002 ontvangt betaalt u op basis van € 12,- per jaar dus € 2,- per nummer.

Aanmelding lidmaatschap DOSgg en/of abonnement op SoftwareBus.

De als noodzakelijk gemarkeerde rubrieken en/of velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. Als u MS-Outlook of Outlook Express gebruikt, vul dan het formulier NIET in vanuit het voorbeeldvenster maar open eerst het bericht.

 1. Maak uw keuze: (Noodzakelijk)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders FL 5,-/€ 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (FL 35,-/€ 15,88 per jaar.)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders FL 5,-/€ 2,27 per jaar.)
Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (FL 35,-/€ 15,88 per jaar)

 2. Deze rubriek alleen en volledig invullen indien u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt.
Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer:
Ten name van:

 3. Uw gegevens: (Noodzakelijk)
E-mail naam of alias:
E-mail adres: (Noodzakelijk)
Voorletters en naam: (Noodzakelijk)
Straat en huisnummer: (Noodzakelijk)
Postcode: (Noodzakelijk)
Woonplaats: (Noodzakelijk)
  Telefoon:
HCC Lidnummer: (Noodzakelijk)

Ik wil mij tevens aanmelden voor een gratis internetaccount op HCCNET.

 

 

Terug