eMailing 2001-11
Een gratis service voor leden van de
HCC DOS gebruikersgroep



Snel navigeren:

klik op de onderwerpen hiernaast.

 


WinDOS/ magazine met gratis CD-ROM over enkele dagen in uw bus

De rrrr is weerrrrr in de maand. Het wordt weer vroeger donker. En u gaat natuurlijk weer meer aandacht geven aan de computerhobby. Daarom ligt de volgende SoftwareBus al weer in de postkamer. Nog een paar dagen en hij glijdt weer bij u door de brievenbus.

SoftwareBus is het magazine van de DOS gebruikersgroep. Voor € 12,- krijgt u er 6 per jaar van. En telkens met een gratis propvolle CD-ROM. Hierop staat de door het WinDOS team zorgvuldig geselecteerde software.

Nou ja, ik moet u eerlijk zeggen dat de prijs dit jaar nog ƒ 35/jaar is. De nummers die nog dit jaar verschijnen kosten dus een pietsie meer. Maar nieuwe abonnees krijgen het laatst verschenen nummer gratis. Daarna komt er nog één in december, waarbij u bovendien een bijzondere verrassing te wachten staat.

Kortom:
NOG GEEN ABONNEE?
DAN NU AANMELDEN!


Microsoft verzilvert machtspositie?

Ooit begonnen met Microsoft Basic. Nu de grootste softwareboer aller tijden. Toen Windows eenmaal een sterke positie had, kwamen de toepassingen erbij. Nu heeft Microsoft een giga-machtspositie. Wordt die verzilverd, voordat Linux te lastig wordt?

Het gaat er wel op lijken. Nieuwe versies volgen elkaar op. Hoeft niet? Jammer, een bedrijf dat niet meedoet met snel upgraden, verliest de upgrade-mogelijkheid en is na een paar jaar nog duurder uit. De software van Microsoft wordt dus steeds meer bederfelijk en de gebruiker moet telkens weer naar de Microsoftwinkel voor verse waar.

Redacteur Kees van der Vlies vindt het maar niets en vreest dat bijvoorbeeld Intel ook processors met een beperkte houdbaarheid gaat leveren. Zeg nou niet te snel dat zoiets niet kan. Kijk naar de inkjet-printers: tankje leeg, dure nieuwe printkop kopen. Bijvullen? Een aantal fabrikanten hebben de printkoppen al zo slim gemaakt dat bijvullen wel kan, maar de printer doet dan niets meer.


€ureka, ëën trëëmää

Nog tijd genoeg, de €uro komt pas volgend jaar? Ruud Uphoff vertelt toch vast hoe u een €uro-teken met het toetsenbord op het scherm en papier tovert. Daar kunnen toch nog wat haken en ogen aan zitten.

En passant vertelt hij ook even hoe u trema's kunt fabriceren zonder een Nederlands toetsenbord. En die lastige Franse accenten. Gewoon de juiste driver gebruiken, en u hebt de bekende "dode toetsen" van die oude schrijfmachine terug.



Johan houdt van Mandrake

Nee, dat is geen vriendin, maar een Linux-distributie. Linux is het gratis operating systeem dat geld kost omdat u een "distributie" moet kopen.

Johan vervolgt zijn artikelserie - wat zeg ik, zijn cursus - met deel vier. En nog steeds zijn zijn volgelingen geen gevorderden. Deze keer LILOot hij met de Linux-distributie van Mandrake. Nou ja, naast SuSE en Redhat. De Mandrake-distributie blijkt erg compleet en goed geschikt voor de Linux-beginners.

Het duizelt u nu even? Dan moet u zeker de artikelen van Johan lezen, want dan kunt u nog deze winter op verjaardagsvisites uw kennis van Linux verbreiden en toetreden tot de predikers van dit mooie en stabiele operating systeem.


De WinDOS/ gebruikersdag op 13 oktober in De Bilt

Zoals gebruikelijk staat het programma voor de WinDOS/-gebruikersdagen volledig in de SoftwareBus. Deze keer zijn er onder andere lezingen voor Windows-beginners, de nieuwste inkjet-printertechnologie, computermuziek, TV via internet en breedband internet. Er worden ook een Linux-Install workshop, een ADSL-beurs en een Video-bewerking workshop geboden.

Op 25 oktober brengt Microsoft Windows XP wereldwijd uit. U wilt daar als serieuze computerhobbyist natuurlijk op tijd over meepraten. Daar zorgen we ook voor. Kom naar onze Windows XP-lezing op 13 oktober!

Als bijzonder gebeuren komen deze keer 12 collega HCC-gebruikersgroepen naar de WinDOS/-dag van 13 oktober. Het belooft weer echt gezellig en druk te worden, met een breed aanbod voor alle bezoekers.

Zet zaterdag 13 oktober dus even vast in uw agenda.


Auto-navigatie en PC

Ikzelf persoonlijk kan ervan meepraten. Talloze reizen per auto door €uropa, stapels kaarten in de zijvakken van de portieren. Kan dat niet anders? Jawel, als je een satelliet (GPS) navigatie-systeem van ca ƒ 4000 in de auto laat monteren. En zorgt voor de juiste CD-ROM met de kaarten van de te bezoeken landen. Nee, ik wacht nog even, mij te duur.

Jan Vlek verklapt hoe hij dit dilemma oploste met een relatief goedkoop GPS-apparaatje, een zelfgemaakt kabeltje en zijn notebook. Ja, er is ook software nodig. Die vond hij als shareware op internet. Ja, er zijn ook kaarten nodig. Die kun je zelf maken door ze in te scannen en te "kalibreren" met de software.

Het is natuurlijk wel aan te raden om een computervriendje als bijrijder mee te nemen, want besturen en computeren lijkt me de veiligheid in het verkeer niet te bevorderen. Voor lange ritten hebt u ofwel een heel lang netsnoer, ofwel een DC-DC converter nodig om de notebook in leven te houden. Zo'n DC-DC converter voedt de notebook uit de sigarettenaansteker, om het even simpel uit te leggen. U rookt toch niet in de auto?! Het apparaatje is vrij duur, maar Jan heeft een doe-het-zelf oplossing.

Kortom, een prachtig artikel voor de handige soldeer-knutsel-computer-hobbyist, die zijn totale kunnen erin aan bod kan laten komen.


Gratis propvolle CD-ROM erbij

SoftwareHits 01/5 biedt deze maand in de rubriek SPEL niet minder dan 15 spellen. Saaie spellen, spannende spellen. Actiespellen, bordspellen. Kortom, voor elk wat wils. Zelfs een spel met George Bush; niet helemaal actueel want het gaat over een conflict met China. Zucht ..... gelukkig maar!

In de rubriek Algemeen vindt u deze keer eveneens zo'n 15 programma's. JumpReg is voor de doorgewinterde Windows experts die het lef hebben om in hun "registry" te gaan zitten prutsen. Maar dan is het wel handig! Voor de meer "reguliere" computeraars zijn er bijv. Programma's om de PC gelijk te zetten met de atoomklok, bestanden te versleutelen, Gigalarm is handig om afspraken te onthouden (vooral als je de PC overal mee sleept), er is een CAD programma etc.

De rubriek Anti-virus is deze keer voorzien van één van de weinige gratis anti-virus programma's (alleen gratis voor particulieren). Verder zijn er een aantal updates van de "signatures" van virussen, zodat de nieuwere ook verbannen worden van uw PC.

Internet Explorer 6 is uit. De Nederlandse versie was nèt te laat voor SoftwareHits, die komt op de volgende CD-ROM in december. De Engelse versie hebben we met kunst en vliegwerk op SoftwareHits 01/5 kunnen krijgen. Maar ook de nieuwste browsers van Netscape en Opera zijn aanwezig.

Verder krijgt u een groot aantal updates van (commerciële) programma's, utilities etc.

Henk van Andel
Voorzitter HCC-DOS gebruikersgroep.

 


Aanmelding lidmaatschap DOSgg en/of abonnement op SoftwareBus.

De als noodzakelijk gemarkeerde rubrieken en/of velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel.

Als u MS-Outlook of Outlook Express gebruikt, vul dan het formulier NIET in vanuit het voorbeeldvenster maar open eerst het bericht.

 1. Maak uw keuze: (Noodzakelijk)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders FL 5,-/€ 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (FL 35,-/€ 15,88 per jaar.)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders FL 5,-/€ 2,27 per jaar.)
Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (FL 35,-/€ 15,88 per jaar)

€2. Deze rubriek alleen en volledig invullen indien u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt.
Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer:
Ten name van:

€3. Uw gegevens: (Noodzakelijk)
E-mail naam of alias:
E-mail adres: (Noodzakelijk)
Voorletters en naam: (Noodzakelijk)
Straat en huisnummer: (Noodzakelijk)
Postcode: (Noodzakelijk)
Woonplaats: (Noodzakelijk)
€ Telefoon:
HCC Lidnummer: (Noodzakelijk)

Ik wil mij tevens aanmelden voor een gratis internetaccount op HCCNET.