eMailing 2002-5
Een gratis service voor leden van de
HCC DOS gebruikersgroep


13 april: DOSgg bijeenkomst in De Bilt. Tevens jaarvergadering DOSgg

Klik op onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 

 


De DOSgebruikersdag op 13 april 2002

Dit is uw laatste kans om vóór de zomer van 2002 nog een bijeenkomst van de DOSgg bij te wonen. Degenen die hun kans voorbij lieten gaan in februari (landelijk, De Bilt) en in maart (regionaal, Eindhoven) doen er het beste aan om deze laatste kans niet te verspelen!

U wordt verwacht tussen 10 en 16 uur in het H.F.Witte-centrum in De Bilt op zaterdag 13 april. Goed gehumeurd graag, want om 12 uur is de jaarlijkse ledenvergadering en het bestuur wil liever geen bonje. Aan dat humeur doen we ook wat. Er zijn interessante lezingen, de WinDOS/ VraagBaak staat weer paraat voor u, er zijn doorlopende presentaties en de Platform-medewerkers willen weer van alles aan u demonstreren.

Kom, u zult er (weer) geen spijt van hebben. Zet het vast in uw agenda. Uw partner wil ook komen? Gezellig, dat mag gerust. In maart (Eindhoven) waren trouwens 20% van de bezoekers vrouwelijk, een voor computerland opmerkelijk hoge score. De vrouwen van Brabant en Limburg zijn kennelijk erg computer-minded.

Over ongeveer een week krijgt u per eMailing een gedetailleerd programmaoverzicht.

Top


Voorjaarsschoonmaak

SoftwareBus, VoorbladU kent ons periodiek SoftwareBus nog niet? Ook niet de gratis CD-ROM vol met software? Dan hebt u de nieuwe omslag ook gemist. Evenals de nieuwe, doorzichtige verpakking van de CD-ROM SoftwareHits.

Dat is jammer, want voor slechts € 12 per jaar kunnen alle DOSgg leden van deze service gebruik maken. Zes keer per jaar. Als u snel bestelt dan krijgt u nog het volgende nummer op tijd. Nog gratis ook, want nieuwe abonnees krijgen het eerste nummer ter kennismaking altijd gratis. U kunt zich met onderstaand formulier aanmelden.

Over enkele dagen wordt de volgende uitgave bezorgd. Voor onze trouwe abonnees volgt hieronder vast een voorproefje.

Top


Bent u gelovig?

Goed gelovig zelfs? Pas wel even op voor allerlei virussen die u bedreigen als u een zo op het oog "interessant bericht" per e-mail ontvangt. Vroeger hadden de virussen het moeilijk. Die moesten moeizaam per floppy voortgeplant worden. Nu gaat dat met de snelheid van het licht via uw e-mail brievenbus. Snel die bijlage met die "spannende" naam openen. Het kwaad kan inmiddels al zijn geschiedt.

Paranoïde? Dat is het andere uiterste. Mensen die hun "firewall" niet vertrouwen omdat er geen doorslaande brand is. Geen alert meldingen. Doet-ie-het-dan-nog-wel?

Ruud Uphof is de www.windos.nl-webmaster. Hij wwweet van wwwanten. Hij probeert in SoftwareBus u duidelijk te maken hoe u het één en ander in de juiste proporties kunt zien.

Praktische tips. Ook voor de groeiende groep Windows XP-gebruikers, die juist beter af kunnen zijn door NTFS te gebruiken. O, wat is dàt? U moet het maar eens lezen in de SoftwareBus!

Top


LINUX: niet lezen!

Linx LogoGeef mij nou niet de schuld, ik heb u gewaarschuwd. Degenen die de serie over Linux van Johan van Helden volgen zijn inmiddels al gevorderde beginners, Voor je het weet ben je een echte Linux-nerd. Jaja, ik lok scheldkannonades over me uit met deze woorden. Linux is beter dan Windows en het kost nog niets ook.

Zegt de kreet "LILO" u niets? Kent u het werkwoord "tarren"? Bunzippen misschien? Minimale opstart? MSDOS-doos?

U weet het? Goed zo! Zeker de hele serie van Johan gevolgd, hè? U weet het niet? Dan weet u nu vast een beetje wat u gemist. Eigen schuld, niet gelezen!

U hebt nog kansen, de serie wordt voortgezet.

Top


dotNet, it's a Microsoft world

Eerst moesten alle flippo's dozen met software kopen en in hun PC stoppen. Maar de tijden veranderen. En Microsoft zegt ons hoe de toekomst er uit moet gaan zien.

Met dotNet (schrijf: .Net). Een ontwikkelomgeving en softwarebeheerder op centraal niveau. Software met tikken, voor het gebruik moet je betalen. Een abonnement op een spelletje of op de tekstverwerker.

Coen Commentaar heeft hierop natuurlijk weer commentaar. En terecht. Big Bill is watching you.

Top


40 jaar SERA

SERA? Nooit van gehoord, meneer. Dat komt omdat SERA al 40 jaar oud is. Nou ja, oud eigenlijk niet, want kennelijk is SERA al een stille dood gestorven. Maar velen begonnen 40 jaar geleden hun programmeurcarrière op de virtuele SERA computer. Machinetaal voor een niet bestaande uiterst primitieve computer.

Ben Scheids is SERA nog niet vergeten. Hij legt u uit hoe velen zo'n 40 jaar geleden begonnen.

Top


En hoe deed Chris Laarman "het"?

Dat vertelt hij u in zijn artikel "Hard- en Software heden". Hoe hij in 1992 lid werd van de HCC en een aantal gebruikersgroepen. Zijn systeem uitbreidde en zich aan sloot op een aantal echomail areas. En een pointabonnement nam.

Kreten die u wellicht niets zeggen. Vertaald naar internet hebben we het over nieuwsgroepen en e-mail. Nee, Fidonetten doet Chris nu niet meer. Hij heeft nu een snelle, vaste internet aansluiting. ADSL.

Kortom, een interessant verhaal van een computerhobbyist die op aantrekkelijke en interessante manier vertelt welke ontwikkeling hij meemaakte. En hoe hij zijn systeem hard- en softwarematig heeft ingericht.

Top


SoftwareHits

CD-ROMNatuurlijk krijgt u weer een gratis CD-ROM bij de SoftwareBus. Een volle CD-ROM met zorgvuldig geselecteerde software. Een groot deel is bovendien door het corps WinDOS/ reviewers beoordeeld en voorzien van een korte Nederlandse beschrijving.

Ik ga u geen opsomming geven van de inhoud van SoftwareHits. U kunt trouwens een volledige lijst vinden op www.windos.nl. Maar ik wil u wel enkele "highlights" noemen. De keuze uit het grote aanbod is uiteraard erg persoonlijk; misschien hebt u wel een andere voorkeur. Laat u dus vooral niet weerhouden om zelf op de CD-ROM (bijvoorbeeld op 13 april in De Bilt) of bovengenoemde site te kijken.

Voor de OS/2-mensen wordt de Vpart bootmanager geboden. U hebt geen OS/2? Da's eigenlijk erg jammer, want het is een technisch hoogstandje van een Operating System. Ontwikkeld door IBM, dat eerst samenwerkte met Microsoft. Technisch jáááren vooruit op Windows. Maar helaas .... niet tegen de publiciteitsmachine van Windows opgewassen. Zouden de samenstellers Vpart hebben gekozen om de OS/2 mensen de mogelijkheid te geven ook Windows op te starten? Of Linux?

Voor de Office freaks is er weer heel wat. Open Office, laten we zeggen de basis voor Star Office dat vergelijkbaar is met Microsoft Office. Ja, het klinkt afgezaagd, maar toch maar nog een keer zeggen dat er "enig" prijsverschil is. Een alternatief is Ragtme, ook op de CD-ROM. Voor degenen die graag hun geschrijf elektronisch "uitprinten" is er TXT2PDF, om bestanden met de gratis en wijd verbreide PDF-reader te lezen.

Voor internet zijn er weer een groot aantal programma's om het surfen, e-mailen en downloaden te verlichten. Ook zijn er weer een aantal nieuwe releases van de "grote browsers" te vinden. Dat gaat u een hoop downloadtijd besparen, niet waar?

Ik houd er nu mee op, want ik zei al dat u zelf maar verder moet kijken. O ja, als u wilt weten wat voor afstand uw muis af legt, moet u het programma MODOM20 installeren. U zult er van staan te kijken en er misschien een RSI-arm aan overhouden.

Top


Tenslotte

De eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden (voor zover hun e-mail adres bij ons bekend is) en ook aan alle andere geïnteresseerden. Laat dus gerust uw vrienden en kennissen zich opgeven op http://www.windos.nl/emails.html

Als u geen prijs (meer) stelt op de ontvangst van eMailings, of deze dubbel ontvangt, kunt u zichzelf afmelden. U ontvangt dit exemplaar via de server van de DOSgg en u kunt de toezending dus alleen via onze server stoppen. Surf daartoe naar http://www.windos.nl/unsubscribe.html en wis deze eMailing nog niet, maar lees de instructies op die pagina!

  • U hebt suggesties of opmerkingen?
  • Misschien overweegt u om toe te treden tot het kader?
  • Stuur dan een e-mail bericht aan voorz@windos.nl

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

Terug

 


Aanmelding lidmaatschap DOSgg en/of abonnement op SoftwareBus.

De met aangegeven velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. U ontvangt zelf een kopie van dit formulier voor uw postvak "verzonden". U hoeft daar verder niets mee te doen, het is alleen een kopie voor uzelf.

Probeer a.u.b. niet dit formulier vanuit het voorbeeldvenster in te vullen, maar open eerst het volledige bericht.

 1. Maak uw keuze:
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar,)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.)
Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (€12,- per jaar)
Ik heb reeds een abonnement op SoftwareBus maar wil gaan betalen per incasso.
 2. Deze rubriek alleen en dan VOLLEDIG invullen indien u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt, of wilt gaan betalen per incasso. Zoniet laat u deze rubriek leeg:
Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer:
Ten name van:
 3. Uw gegevens: vereist!
E-mail adres:
Voorletters en naam:
Straat en huisnummer:
Postcode:
Woonplaats:
  Telefoon:
HCC Lidnummer:
 4. HCCnet.
Ik wil mij tevens aanmelden voor een gratis internetaccount op HCCNET.