eMailing 2002-10
Een gratis service voor leden van de
HCC DOS gebruikersgroep


Meewerken aan DVD-ROM?
Word dan "reviewer"!!

Superledenwerfactie:
Nog 4 weken.

Klik op onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 

Over enkele dagen krijgt u weer de nieuwe SoftwareBus in de brievenbus. Hieronder vast een vooruitblik. Nog geen abonnee? Meldt u dan hieronder aan. Zes SoftwareBussen met zes CD-ROM's voor slechts € 12 per jaar!


Lont in het kruitvat?

Redacteur Kees van der Vlies mijmert over de technische vooruitgang. Sinds de ontdekking van "vuur" en uitvinding van het "buskruit" worden deze nuttige zaken ook tegen de mensheid gebruikt. Niet alles wat technisch mogelijk is, is ook wenselijk. Ook niet als 51% vóór en 49% tégen is.

Zo is het ook met computers. Privacy? Koppeling van databestanden? Maar wij als computerhobbyisten houden ons gelukkig niet bezig met dit soort aspecten. Wij vinden het leuk om de computer juist voor ons plezier in te zetten.

Het is natuurlijk nog leuker als we dat met zijn allen doen. Zoals in de DOSgg: voor leden/door leden. Kijk maar eens als voorbeeld naar onze VraagBaak, waar u in de vorige eMailing uitgebreid over werd geïnformeerd. Maar er zijn vele mogelijkheden om uw tijd en/of kennis dienstbaar te maken voor uw medehobbyist.

Nee. U hoeft geen crack te zijn. Ook beginners moeten geholpen worden. Trouwens, u leert en zelf ook veel van! Maar ook de cracks zijn welkom. Daar leren we allemaal wat van.

Als u deze SoftwareBus uitgelezen hebt, moet u weer zo'n twee maanden wachten op de volgende. En die tijd kunt u nuttig invullen door u aan te melden als kaderlid. Interesse? Informeer even bij voorz@windos.nl naar de mogelijkheden.

top


De derde wereldoorlog is voorbij

Onze webmaster Ruud Uphoff is opgelucht. De browseroorlog is voorbij. Netscape en Internet Explorer zitten nu op dezelfde golflengte. Als bemiddelaar voor het vredesakkoord heeft het W3C (World Wide Web Consortium) een grote rol gespeeld. De beide kemphanen houden zich nu aan de W3C-standaard voor browsers.

Voorheen moesten webmasters een neutrale rol spelen. En dat betekende in de praktijk hetzij sterke beperkingen, hetzij de webpagina's maken voor meerdere browsers. En dat was allemaal knap lastig.

BrowesersOp www.windos.nl is de vrede al op de voorpagina zichtbaar door de mededeling: best bekeken met standaard browsers.

Kunt u nu met elke willekeurige browser www.windos.nl probleemloos benaderen? Nee, dat niet. Maar wel met elke browser die aan de standaard voldoet. De "oudjes" zoals Netscape 4 en Internet Explorer 4 stammen nog uit de oorlogsperiode en voldoen dus niet meer helemaal. Die moet u dus snel weggooien en een nieuwe installeren. De nieuwste browsers Internet Explorer, Netscape en Opera vindt u trouwens altijd op de gratis CD-ROM bij de SoftwareBus. Dat bespaart een uurtje of wat aan downloadtijd.

In SoftwareBus 2002-3 geeft Ruud een aantal achtergronden en adviezen omtrent de nieuwste browsers. Features en frutsels. Snelheid. Privacy en veiligheid. Kies maar uit wat u het leukste vindt. En 3rd party spul dat -even kort door de bocht- dient om Microsoft op te voeden.

top


Antigriepspuit

Ja, het is zomer. Maar de computervirussen trekken zich daar niets van aan. Daarom legt Ben Schmitz uit hoe hij met virussen om gaat. Liever gezegd, hoe hij er niet mee om gaat, want hij houdt ze buiten de deur.

Mocht het toch fout gaan? Dat kan, want vroeg of laat komt een virus langs dat nog niet tegengehouden wordt door de virusscanners. Dan helpt ook het frequent updaten van een virusscanner te laat. En moet Ben terugvallen op zijn back-ups.

Als u de raad van Ben opvolgt, kan een virus bij u slechts een beperkte schade aanrichten. En als het pleidooi van en voor een betere beveiliging door internet-providers waarheid mocht worden, worden de besmettingskansen sterk beperkt.

top


Kees schiet uit zijn slof

De anders zo vredige Kees van der Vlies begint ineens te schieten. Niet met losse flodders, maar met echte bullets. En.... hij schiet op JOU !!!!

Als u ook alles wilt weten over bullets, oftewel opsommingstekens, lees dan zijn arsenaal aan tips en uitleg. Je leert dan ook hoe je allerlei andere tekens in plaats van bolletjes als bullet kunt gebruiken. Tot diep in de niveaus. Spring er maar eens in!

Kees schiet trouwens niet met een geweer, maar met een tekstverwerker. Als voorbeeld gebruikte hij Word 2000.

top


Met de Macro Express op vakantie naar Hotkeys

Hete stranden. Hotkeys. Het is er het seizoen voor. Met Jan Roza bent u al snel een eind op weg. Standaard gaat hij u voor met '##' in de Macro Express. Lees zijn artikel, door het gebruik van macro's houdt u tijd in overvloed over voor de vakantie!

top


E-mail met koppie-koppie

Wist u dat e-mail een header heeft? Nee, dan bent u een gelukkig e-mailer. Maar soms is het toch wel handig om te weten hoe een e-mail in elkaar zit. Soms is het ook wel eens nodig.

Daarom legt Ruud Uphoff uit hoe de techniek van e-mail in elkaar zit. SMPT-servers zijn nu geen geheim meer voor u. MX records? U zoekt ze even op met NSLOOKUP en krijgt het IP-adres er gratis bij. Hoe kwam het bericht naar u toe en hoe werd het gemaakt? Het staat allemaal in de header.

Webmail en Telnet? Reuze handig als u tijdens de vakantie in een cybercafé even uw e-mail wilt lezen. U mag van uw vrouw niet naar een café? Smokkel dan uw laptop en GSMmetje mee, want in principe kan het daar ook mee. Betrapt? Laat uw vrouw dan de vakantiekaarten per e-mail verzenden.

Ruud Uphoff weet nog veel meer mooie en moeilijke dingen over e-mail. Die staan in zijn artikel.

top


Voorkom zonnesteek

Ja, het zal je maar gebeuren in de vakantie! Kalend voorhoofd, afijn u kent de problematiek.

Zorg daarom tijdig voor Redhat Linux. Nee, het gaat inderdaad niet altijd even gemakkelijk. Daarom vertelt Ben Schmitz wat hij meemaakte. Maar ook hoe hij het oploste met RTFM, LBA en CHS-waarden. Ik snap er nog niets van, maar dat komt omdat ik nog eens op mijn gemak het artikel in de SoftwareBus moet lezen.

top


Waar is Coen Commentaar?

U bent een fervent lezer van Coen Commentaar? Jammer, in de nieuwe SoftwareBus ontbreekt zijn stukje. Tijdgebrek! In het volgende nummer is hij weer terug! De redactie heeft zijn bijdrage al binnen, vandaar dat we zo stellig kunnen zijn.

top


U staat niet in deze eMailing?

Eigen schuld. Schrijf dan ook eens een keer wat voor de SoftwareBus. Zie het colofon of mail eens naar redactie@windos.nl

top


SoftwareHits verdwijnt?

Nee hoor, elke SoftwareBus wordt vergezeld van de trouwe volle CD-ROM. Die u kunt lezen met uw CD-ROM-drive. De DVD-ROM's zullen voorlopig alleen als extra producties uitkomen. Want lang nog niet iedereen heeft een DVD-drive.

Even vast in de sfeer van de Tour de France komen. Deze keer in SoftwareHits een tussensprint van onze Linux-goeroe met veel Linux freeware. Nieuwe kernels, een aantal updates en nieuwe programma's.

In de rubriek "gereviewde volumes" staan deze keer zo'n 50 programma's en 20 spellen. Allemaal met een beoordeling en beschrijving door ons team reviewers. Programma's om uw PC op te schonen (nou ja, in ieder geval de harddisk van een aantal overbodige bestanden te ontlasten), adressenbeheer, webbrowsers en e-mail programma's, multimedia etc. De rubriek spellen is een selectie voor de intellectuelen onder ons, vanaf het niveau "vier op een rij" tot en met iets Rubik-kubus-achtigs.

Daarnaast weer onze bekende service-rubriek met de nieuwste browsers (volg de raad van Ruud Uphoff meteen op en installeer de nieuwste!) antivirus-programma's en allerlei andere leuke programma's.

Het is rapportentijd. Ook bij onze reviewers. De programma's met een cijfer 9 of nog hoger krijgen een eervolle plaats in de "KroonKeuze". Dat zijn deze keer o.a. Mail Forward, e-mail Tracker Pro, World Clock en Fractalus.

In SoftwareHits 2002/2 kreeg u Delphi 6. Het was misschien niet helemaal duidelijk , maar die moet u even gratis registreren bij Borland op:

www.borland.nl/delphi/personal/del6personal_keyonly_steps.html.

top


De rapen zijn gaar

Er zijn nu twee WinDOS/DVD-ROM's, de GigaDiscs. Elk zo'n 1.500 programma's op 4,5 gigabyte. Met een korte beschrijving van de meeste programma's. Zoiets moet in korte tijd klaargestoomd worden. Daar was een soort "instant" methode voor in gebruik.

U raadde het al: na de tweede komt de derde. En die moet natuurlijk wéér beter worden. En mooier. Vindt u ook niet?

Ja dus. We zijn het roerend eens! En wellicht wilt u daar aan meehelpen? Treed dan toe tot ons corps Reviewers. Stuur een e-mailtje aan voorz@windos.nl en geeft uw speciale kennis cq voorkeur even aan. Nee, het is niet moeilijk en bovendien wordt u uitgenodigd voor een training in begin september. Het is wel heel leuk werk. En uw naam wordt keurig vermeld op de DVD-ROM bij elk programma dat door uw vingers ging.

top


GigaDisk 1 + 2

In ons magazijn werden nog een paar honderd exemplaren van de 1e DVD-ROM (GigaDisc 2002) gevonden. Die zijn gratis voor onze DOSgg leden (en worden per post toegestuurd tegen vergoeding van de verzendkosten €2,50).

De ZOMER EDITIE is ook nog beschikbaar voor € 4,- + € 2,- porto. Bedenk wel dat beide DVD-ROM's verschillend zijn. Alle programma's van de 2e zijn verschillend van de 1e DVD-ROM (nou ja, misschien vindt u een uitzonderingetje op deze regel?).

Als u vlug bestelt op www.windos.nl/getgiga.html dan kunt u de 1e DVD-ROM nog bemachtigen. Ook de ZOMER EDITIE kunt u daar bestellen.

top


Ledenwerfactie

Uw zwager of buurman nog geen lid gemaakt? Onze ledenwerfactie loopt nog tot het einde van juni. Wacht er niet te lang mee, want nu krijgen de nieuwe leden gratis een boek van HCC (mits nog in voorraad) en de GigaDisc 2002 ZOMER EDITIE. Ons lid/aanbrenger krijgt die DVD-ROM ook.

Meer info vindt u op www.windos.nl

top


Aan- en afmelden eMailings, wijzigingen, problemen, suggesties?

De WinDOS/-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het WinDOS/ kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

 

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

top

Aanmelding lidmaatschap DOSgg
en/of
aanvragen abonnement SoftwareBus

De met vereist! aangegeven velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. U ontvangt zelf een kopie van dit formulier voor uw postvak "verzonden". Abonnementen lopen per jaar, niet per kalenderjaar. Een abonnement is altijd 6 nummers.

 1. Maak uw keuze: vereist!
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar,)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.) Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (€12,- per jaar)

 2. Betaling abonnement SoftwareBus.

Uw bank- of gironummer alleen invullen als u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt èn wilt betalen per incassomachtiging. Indien u geen machtiging verstrekt zijn wij genoodzaakt u € 2,50 administratiekosten te berekenen en betaalt u dus € 14,50 per jaar.

Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer (alleen cijfers!):
Ten name van:

Ik verstrek geen machtiging en betaal dus € 2,50 extra aan administratiekosten, waardoor het abonnement mij in totaal € 14,50 per jaar kost.


 3. Uw gegevens: vereist!
E-mail adres: vereist!
Voorletters en naam, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!
Straat en huisnummer: vereist!
Postcode: vereist!
Woonplaats: vereist!
  Telefoon:
HCC Lidnummer, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!

 4. HCCnet.
Ik wil mij tevens aanmelden voor een gratis internetaccount op HCCnet.

 

top