eMailing 2002-12
Een gratis service voor leden van de
HCC DOS gebruikersgroep


Landelijk Precorrectief Forfait
Mega DOS gebruikersdag op 28 september in De Bilt
Ik word er getikt van!
Grootouders XP en NTFS
Afspraak is afspraak.
Zie bijlage
Vind u printen fijn?
Release 5 van Linux voor de gevorderde beginner
Coen eet oud wittebrood?
Vragen? Geen vragen!
SoftwareHits
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, wijzigingen, suggesties?

Volgende bijeenkomsten vast noteren!

28 september:
MEGA-Gebruikersdag in de Bilt

2 november:
Regionale DOS-gebruikersdag in Zwolle.

Klik op onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 


Landelijk Precorrectief Forfait

Het stond al in de vorige eMailing: Voor DOSgg geen vakantie. Dat gold vooral voor Kees van der Vlies, die deze keer een groot deel van de SoftwareBus vol schreef.

Hij begint al in de rubriek "van de redactie" met een uiteenzetting over de precorrectieve heffing van de regering. Nauwkeuriger aangeduid als LPF (Landelijk Precorrectief Forfait). Met de derde dinsdag van september in het verschiet moet u dat eens aandachtig doorlezen. De nieuwe SoftwareBus 2002-5 ligt over enkele dagen in uw bus. Ja ja, over timing gesproken.

Wil de DOSgg zich nu ook al op het politieke hellend vlak gaan begeven? Nee hoor, schijn bedriegt, zoals gewoonlijk. Kees creëert alleen maar een inleiding over illegaal handelen en de bewijslast. Kunt u niet bewijzen dat u niet illegaal programma's kopieert? Dan hebt u een probleem! In de media zal een voorziening ingebouwd worden die u op gezette tijden hiertegen waarschuwt. In PC's wordt een voorziening gebouwd die het gebruik van Windows na drie waarschuwingen verplicht stelt.

Lees de analyse van Kees, zolang u nog legaal de SoftwareBus kunt lezen.

Terug


Mega DOS gebruikersdag op 28 september in De Bilt

Mis deze dag niet, leg die vast in uw agenda. Het wordt weer een festijn van jewelste.

Er zijn niet minder dan zeven (7) lezingen. U moet nog kiezen ook, want er zijn twee zalen en de lezingen overlappen elkaar. Om nog maar te zwijgen over de acht (8) workshops die parallel lopen. We hebben voor u alle zalen van het gebouw afgehuurd.

Naast onze eigen Platforms zijn we weer gastheer voor een groot aantal collega-gebruikersgroepen van de HCC. Deze geven demo's en info, om maar eens een paar turbotaaltermen te gebruiken.

Nieuwsgierig? Kijk dan vast op www.windos.nl voor het programma. In de nieuwe SoftwareBus kunt het ook lezen (maar... er zijn inmiddels wat wijzigingen t.o.v. de gedrukte tekst). Over ongeveer een week informeren we u per eMailing in meer detail.

Terug


Ik word er getikt van!

U ook? Van het tikken "onder Word". Hoe doe je dat ook al weer..... het moet toch mogelijk zijn om .... , veel gehoorde kreten van vertwijfelde tikkers.

Kees van der Vlies laat u niet in de kou staan. Hij brengt u bij dat het tikken "onder Word" iets anders is dan gewoon tikken. Deze keer brengt hij u het tikken van tabellen bij.

Een wijze raadgeving van Kees: schakel de weergave van niet-afdrukbare tekens in. Zo, dat heb ik met enige moeite toch maar weer mooi in deze eMailing getikt. Jawel, dank zij Word, want anders zou ik er een echt zootje van maken. Kees legt u uit hoe deze wijze raad (van die niet-afdrukbare tekens) in de praktijk gebracht kan worden.

Maar het artikel gaat verder over het gebruik van tabellen. En over tabellen IN tabellen. En bladwijzers in tabellen. En.... afijn, leest u maar verder in de SoftwareBus. Dan leest u ook de tipjes, formules met IF, quotes en refs.


Over Word gesproken. Ik gebruik Word XP, Nederlandse versie (jawel, legale versie). Met spell-checker. Het woord "niet-afdrukbare" is fout. Althans, mijn Word zet er een rode streep onder. Het woord "Precorrectief" (zie eerste alinea) is goed (in de zin dat Word er geen rode streep onder zet). Had u dat gedacht? Een onderwerp voor een volgend artikel?

Terug


Grootouders XP en NTFS

Opa's en oma's moeten ook met de tijd mee gaan. CP/M werd MS-DOS (weet u nog?). Toen Windows, nu in de versie XP aangeland en zonder stiekem toch met als basis MS-DOS.

Ruud Uphoff gaat in op deze ontwikkeling. Het bestandssysteem van Windows XP wordt in detail belicht. Weg met de FAT, lang leve NTFS. Beveiligde gebieden, inloggen, passwords, gedeelde mappen.

Hmmmm, u gebruikt al Windows XP? En u raakte hierboven bij het lezen van de termen de weg kwijt? Lees dan het artikel van Ruud. Het bekend zijn met de achtergronden van het systeem kan u veel voordelen opleveren. U bent minder vatbaar voor virussen, als u het goed aanpakt. U begrijpt dan ook waarom sommige programma's die het prima deden onder Windows 9x (ja, ook de versie Me) onder XP problemen hebben.

Ruud heeft het voorlopig even over de Home Edition van XP. De volgende keer gaat hij in op de Professional versie.

Terug


Afspraak is afspraak.

Time & Chaos. Een programma dat de papieren agenda overbodig maakt. Kalender, telefoonboek, afspraken en lijstje activiteiten. Stop ze in Time & Chaos.

Lastig als je de PC niet overal naar toe kunt meenemen. Daarom kun je alles netjes op papier uitprinten. Of alleen het deel dat van belang is, natuurlijk. Of als dat nog te veel papier kost, stop je de gegevens gewoon in je "Palm".

Jan Roza legt uitvoerig uit hoe het programma gebruikt kan worden. Het is shareware, u moet er wel $ 45 voor over hebben. Proberen kost niets. En het programma staat op de CD-ROM die u bij de nieuwe SoftwareBus ontvangt.

Terug


Zie bijlage

Een veelgebruikte term in zakelijke correspondentie. Maar in de tijd van e-mail een nog veel meer gebruikte term.

En zo barst je PC in no time van de bijlagen. Waar laat je die op een ordelijke manier? Dat legt Ben Schmitz u uit. Eerst legt hij uit waarom die bijlage ...tig keer op de hard disk terecht komt. Vervolgens hoe hij poogde dat te verhinderen. En alle perikelen die daar omheen ontstonden bij het gebruik van diverse e-mailers.

Terug


Vind u printen fijn?

Nee, sedert de uitvinding van het papierloze kantoor is er meer papier verspild dan ooit te voren. En hoe sneller de printers worden, hoe erger dit euvel wordt.

Gebruik dan FinePrint 2000. Papier besparen? Druk dan twee pagina's af op één velletje. Misschien is het nog goed leesbaar met 4 pagina's op één A4-tje. Doe dat dubbelzijdig en je bespaart een factor acht aan papier.

FinePrint gedraagt zich als een extra printer en doet de rest voor u. Jan Roza legt u uit hoe het programma werkt en dat het wellicht die $ 39,95 waard is. De sharewareversie staat natuurlijk - u raadde het al? - op de CD-ROM bij de komende SoftwareBus.

Terug


Release 5 van de distributie Linux voor de gevorderde beginner

Johan van Helden gaat rustig door met zijn serie. Wist u dat de DOSgg overweegt om zijn serie uit te geven in boekvorm?

Volgens de oude tante van Johan keren een aantal bedrijven Windows de rug toe ten gunste van Linux. Johan heeft veel respect voor zijn 88-jarige tante, maar heeft dit verhaal toch even gecontroleerd. En het bleek te kloppen!

Als u dus niet de Linux-boot wilt missen moet u het artikel van Johan zeker niet overslaan! Misschien hebt u de vorige afleveringen gemist? Er is nog hoop, de serie wordt misschien nog een keer in zijn geheel gepresenteerd voor de echte liefhebbers.

Terug


Coen eet oud wittebrood?

U weet het nog van de vorige keer, Coen trouwde met Saskia. Naar aanleiding van dit nieuws in de eMailing zijn Coen en Saskia bedolven onder de felicitaties per e-mail. Nee, we geven zijn e-mail-adres niet meer.

Jammer, Coen is de bruiloft nog niet helemaal te boven. Ook van de hand van Saskia mocht de redactie nog geen "stukkie" ontvangen. Zouden die twee nog steeds wittebrood zitten te eten?

Terug


Vragen? Geen vragen!

Of toch wel? Geeft niet, er is ook aan u gedacht. De WinDOS/ VraagBaak medewerkers vindt u weer in de SoftwareBus. Met de tijden waarop u ze voor welk onderwerp mag bellen. Maar e-mailen mag ook, liever zelfs.

Trouwens, de meest up-to-date gegevens van de VraagBaak vindt u altijd op www.windos.nl. Daar vindt u ook hoe u deze service kunt gebruiken via nieuwsgroepen.

De VraagBaak service is gratis, maar is alleen voor DOSgg leden.

Voorwaarden

Access (MS-Office)

BASIC

Beginnersvragen

Boekhoudpakketten

C en C++

CD-ROM

CD-ROM "SoftwareHits"

Databases

DOS (alle versies)

Excel (MS-Office)

Fortran

Frontpage (MS-Office)

Genealogie

Grafisch & DTP

HABO

Hardware

Internet

Linux

MS-Office

Muziek

Netwerk

Office

Pascal

Powerpoint (MS Office)

Spelletjes

Spreadsheets

Tekstverwerking

Videobewerking

Virus

Visual Basic Applications

Windows 3.1

Windows 3.11 (WFW)

Windows 95/98

Windows Me

Windows NT 4.0 Server

Windows 2000 Prof.

Word (MS Office)

Windows XP

 

Terug


SoftwareHits

Al weer een volle CD-ROM bij de SoftwareBus. Deze keer met 15 door ons team reviewers beoordeelde en beschreven programma's in de rubrieken Windows Algemeen en Spel.

Hierboven werden al enkele programma's genoemd waarover tevens een artikel is geweid in de SoftwareBus. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Bij het artikel over Linux is veel (Linux) software beschreven. En die staat ook op de nieuwe CD-ROM.

Verder vindt u onder andere weer de nieuwste anti-virus spullen, browsers, updates voor Windows programma's, Powertoys voor Windows XP, een e-mail-programma dat de berichten voor u voorleest, een aantal multimedia-programma's, etc. U begrijpt dat het ondoenlijk is om zo'n 650 MB hier even kort samen te vatten. Dat hoeft ook niet, want op www.windos.nl vindt u een volledige lijst.

Wist u trouwens dat SoftwareBus inclusief de gratis CD-ROM slechts 12 Euro per jaar kost? En dat u voor dat geld 6x per jaar een editie krijgt? Neem dus snel een abonnement.

top


Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, wijzigingen, suggesties?

De WinDOS/-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot hetWinDOS/kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorzitter@windos.nl.

 

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

top

Aanmelding lidmaatschap DOSgg
en/of
aanvragen abonnement SoftwareBus

De met vereist! aangegeven velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. U ontvangt zelf een kopie van dit formulier voor uw postvak "verzonden". Abonnementen lopen per jaar, niet per kalenderjaar. Een abonnement is altijd 6 nummers.

 1. Maak uw keuze: vereist!
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar,)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.) Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar)

 2. Betaling abonnement SoftwareBus.

Uw bank- of gironummer alleen invullen als u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt èn wilt betalen per incassomachtiging. Indien u geen machtiging verstrekt zijn wij genoodzaakt u € 2,50 administratiekosten te berekenen en betaalt u dus € 14,50 per jaar.

Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer (alleen cijfers!):
Ten name van:

Ik verstrek geen machtiging en betaal dus € 2,50 extra aan administratiekosten, waardoor het abonnement mij in totaal € 14,50 per jaar kost.


 3. Uw gegevens: vereist!
E-mail adres: vereist!
Voorletters en naam, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!
Straat en huisnummer: vereist!
Postcode: vereist!
Woonplaats: vereist!
  Telefoon:
HCC Lidnummer, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!

 4. HCCnet.
Ik wil mij tevens aanmelden voor een gratis internetaccount op HCCnet.

 

top