eMailing
2002-17 |
|
EXTRA: GigaDisc 2003 WINTER EDITIE
Tijdens de HCC dagen was deze een groot succes. We hadden veel meer exemplaren dan vorig jaar. Alhoewel op zondag de GigaDisc alleen werd verstrekt aan niet-SoftwareBus abonnees, waren we er omstreeks twee uur in de middag toch helemaal door. Van veel SoftwareBus-abonnees kwamen positieve reacties op deze beperking in de verstrekking; onze dank voor dit begrip. Wegens technische problemen (een bug in de als professioneel verkochte pre-mastering software met wereld-reputatie) moesten we ons tijdens de HCC-dagen tevreden stellen met een single-layer uitvoering van de GigaDisc. Deze bevatte op 4,7 gigabyte toch ruim 1.900 van de 2.000 programma's, omdat vooral de 'bulky' programma's achterwege werden gelaten. Maar helaas moesten we ons ook tevreden stellen met een beperkte oplage; enerzijds omdat we nog aan een oplossing voor een dual-layer versie werkten, anderzijds omdat er te weinig tijd over was om een volledige oplage te persen. Inmiddels zijn de problemen opgelost door het gebruik van andere pre-mastering software en kunnen we de SoftwareBus abonnees de eerder aangekondigde dual-layer GigaDisc sturen met de volle 8,5 gigabyte. Een Nederlandse primeur! Nog geen abonnee? Het abonnement kost € 12,- per jaar. Nu snel abonnee worden (klik hier) en u hebt met de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE de abonnementsprijs er al haast uit! De GigaDisc 2003 WINTER EDITIE is ook te bestellen op www.windos.nl (ledenprijs € 10,-) De GigaDisc moet worden nageperst in werkelijk de drukste periode van het jaar. Dat was niet helemaal mogelijk binnen ons tijdschema voor de SoftwareBus. Volgens de nieuwe planning wordt de SoftwareBus, samen met de CD-ROM Softarehits nr. 6 en de GigaDisc, op 18 december op de bus gedaan.
NTFS
Chocoladeletters? Van mij mag u, maar misschien zijn ze zwaar te verteren. Wacht tot de volgende SoftwareBus, waarin Ruud Uphoff uiteen zet wat de mogelijkheden van dit mooie bestandssysteem van Windows XP (en de voorgangers NT/2000) zijn. Deel 2 gaat vooral over de beveiligingsstructuur. Wie welke rechten heeft met betrekking tot bestanden en mappen. Na de uitleg kunt u er mee lezen en schrijven. Of ook lezen en uitvoeren, wijzigen, de mapinhoud weergeven of zelfs volledig beheren. Deel 2 gaat ook in op de verschillende soorten gebruikers. "Iedereen" kan beter weggelaten worden, de "Administrator" verdwijnt maar kan teruggetoverd worden. Extra gebruikers kunnen aangemaakt worden, het lijkt wel klonen maar dan niet met baby's. Deel 2 verklapt ook hoe gebruikersrechten worden doorgegeven. Maar degene die een map aanmaakt, krijgt als "eigenaar" automatisch alle rechten. De volgende aflevering gaat toegangsproblemen opsporen met controlebeleid.
Achter de harmonie aan
Onze vaste bewoner van het Platform Muziek -Chris Laarman, vroeger fluitspeler- verwend de lezers van SoftwareBus met een beschrijving van het muziekprogramma Harmony Assistant. Niet een programma op de radio, maar een programma dat op SoftwareHits 2002-6 staat. U als lezer van de SoftwareBus kunt er dus gelijk mee aan de slag. Het programma is gemaakt door Myriad in Toulouse, Frankrijk. Dus eens een keer niet in Amerika. Ook bijzonder is, dat de Fransen de tekst op hun site (www.myriad-online.com) in twee talen presenteren. Het programma kan veel: muziek vanaf papier lezen, zingen in FM en wavetable, heeft een eigen geluidsbank voor de synthesizer, automatische begeleiding, converteert naar MIDI, geluidseffecten aanbrengen, enzovoort. Ga er even rustig voor zitten met de SoftwareBus op schoot en de SoftwareHits in de PC.
Coen vist achter het Millenniumprobleem
Dank zij of ondanks alle heisa die is gemaakt over het (virtuele?) millenniumprobleem zijn we het vrij geruisloos voorbij gegaan. Maar het heeft in ieder geval wat bobo's en ICT-ers van de staart weten te houden. één van die ICT-ers was Coen Commentaar, denkt hij. Want hij werd ICT-er met de vraag naar zijn vakgenoten voor oplossing van het millenniumprobleem in zicht. Kennelijk dachten die dat het probleem alle duizend jaren zou aanhouden. Maar het was helemaal geen millenniumprobleem, het was alleen een overgangsprobleem. Goed, Coen dus tijdelijk werkeloos. En dat in een overschotsituatie. In de omgeving van Houten. Zou Coen het niet eens kunnen proberen bij de HCC?
Een jaar lang gevorderde beginner in Linux
Johan van Helden heeft het de laatste tijd druk gehad in zijn familie en ook een beetje als Previewer voor de GigaDisc (en dat nog wel voor Windows-programma's, Johan is veelzijdig). Maar het vervolgartikel voor SoftwareBus was toch weer tijdig bij de redactie, waarvoor dank. Inmiddels de zesde aflevering, een hele jaargang dus. De laatste van 2002, zegt Johan. Johan bespreekt en aantal Linux programma's die gratis zijn en allemaal op de SoftwareHits 2002-6 staan. U kunt er dus direct mee aan de slag. Programma's zoals PartImage (ook bruikbaar onder Windows), Saint (test netwerk), Monopoly (monitoring kosten Internet), LilyPond (muziek-'zetter'), GFSlicer (maakt hapklare brokken van bestanden), BlueFish (HTML editor) en nog een stuk of tien.
Snelle Linux beginners, opgelet!
Je hoort er zoveel over en je denkt dat je mee moet. Maar Linux is zo moeilijk, wordt altijd gezegd. Ben Schmitz beschrijft zijn ervaringen met de installatie van diverse Linux distributies. In de loop van de tijd heeft hij heel wat ervaring opgedaan met het installeren van Red Hat en Mandrake. Nu heeft hij SuSE 8.0 geïnstalleerd en zag weer een grote vooruitgang, nagenoeg alles werd feilloos automatisch geïnstalleerd. Voor degenen die het nog niet weten: Red Hat, Mandrake en SuSE zijn de meest bekende Linux distributies uit Amerika, Frankrijk respectievelijk Duitsland, maar beschikbaar in een reeks van talen. SuSE 8.0 mountte de Windows-partities automatisch. Chinees? Ja, en dat was nou net een groot Linux nadeel. Maar zoals gezegd: het gebeurde automatisch, dus het is geen Chinees meer. Mooi rood is niet lelijk, zegt Ben, maar als je als root inlogt krijg je toch een lelijke rode achtergrond. Een gewone gebruiker krijgt een aangename kleur te zien. Kortom, Ben raadt u SuSE 8.0 aan.
Chris hing zijn fluit in de Terragen
wilgen?
Chris Laarman profileert zich steeds meer als dé muzikant/muziekexpert van de DOSgg, maar brengt nu ook een artikel over Terragen. Dat noemt zichzelf 'photorealistic scenery rendering software'. Oftewel, een schepper van een virtueel landschap. De software staat natuurlijk ook op SoftwareHits. Samen met een hele reeds van ondersteunende software en uitbreidingen. Zoals WaterWorks voor de water-, ijs- en lava-partijen, Firmament voor de blauwe (?) lucht, Solaris voor de zon, PlantStudio voor de planten enzovoort.
SoftwareHits
Een niet onbelangrijk aspect van SoftwareBus is de CD-ROM SoftwareHits de telkens wordt meegezonden. Deze keer met zo'n 40 programma's waarvan velen met een Nederlandstalige Review. De gereviewde programma's worden ook beoordeeld en krijgen de status Kroonkeuze als ze een cijfer 9 halen. Daarnaast staan er veel programma's op de SoftwareHits die behoren bij de artikelen over Linux van Johan van Helden en van Chris Laarman het programma Harmony Assistant en de programma's bij het artikel over Terragen. Zoal gebruikelijk is ook een aantal programma's in de rubriek Service opgenomen. Hieronder ook enkele Service Packs, zoals van Windows XP. Nog geen abonnement op SoftwareBus? Dan mist u dus veel zoals u ziet! U kunt een abonnement aanvragen door eenvoudig hier te klikken. Overigens, SoftwareHits 2002-6 staat in zijn geheel ook op de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE. Maar dan anders, namelijk met de bekende GigaDisc gebruikersinterface in HTML stijl. Als u de GigaDisc opstart, ziet u linksboven de mogelijkheid in een dropdown-menu om uit een aantal Operating Systems te kiezen. Daar is ook de keuze voor SoftwareHits 2002-6 bij ondergebracht.
BlindenBus
De SoftwareBus in Braille uitgeven zou wat veel gevergd zijn. Maar we willen toch graag doen wat we kunnen. Voor de visueel gehandicapte SoftwareBus abonnees is de zogenaamde BlindenBus gratis beschikbaar. Deze kan aangevraagd worden bij admin@windos.nl onder vermelding van naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en HCC-lidnummer. Deze service wordt verzorgd door Martin Kopuit.
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings,
suggesties?
De DOSgg eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken. Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html. Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html. Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres. U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.
Henk van Andel
|