eMailing 2003-1
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl
Welkom voor nieuwe leden en nieuwe abonnees
Landelijke DOS gebruikersdag op 1 februari in De Bilt
Coen bakt hete lucht
Clip Plus en Maple Professional WinBatch en NoteTabPro
Linux software
Zetten wij u aan tot illegaliteit?
Die kapotmakers zijn weer bezig
SoftwareHits 2003-1
GigaDisc
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
Volgende bijeenkomsten:

1 februari: Gebruikersdag in de Bilt
22 maart: regio-dag in Zwolle

Klik op onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 


Welkom voor nieuwe DOSgg-leden en nieuwe SoftwareBus-abonnees

Tijdens de HCC-dagen in november heeft de DOSgg er vele nieuwe leden bijgekregen. En de SoftwareBus kreeg er ook vele nieuwe abonnees bij.

De redactie van de SoftwareBus richt zich vooral op deze 'nieuwelingen'. Met een uitleg over de werkwijze van onze gebruikersgroep. Vooral ook met nadruk op het 'met elkaar/voor elkaar gevoel'.

Op deze manier komt de SoftwareBus tot stand. Maar ook de CD-ROM SoftwareHits (gratis bij elke SoftwareBus) en de DVD-ROMs GigaDisc. En de groep VraagBaken, die niet alles weten en behoefte hebben aan ùw medewerking. Enzovoort.

Nu is de DOS gebruikersgroep de grootste van de HCC en hebben we vele kaderleden. Maar er zijn ook veel leden, dus er moet heel wat gebeuren. En we willen graag dingen verbeteren. Ook nieuwe dingen aanpakken.

Kortom, u begrijpt het al, iedereen die een steentje bij wil dragen kan daartoe de gelegenheid krijgen. Graag een e-mailtje aan voorz@windos.nl! Dat geldt niet alleen voor de nieuwelingen, maar óók voor de 'ouwe hap'.


Landelijke DOS gebruikersdag op zaterdag 1 februari in De Bilt

De eerste van een serie van drie dit jaar. Daarnaast organiseren we een regionale gebruikersdag in het Noorden en in het Zuiden.

Maar eerst 1 februari in De Bilt. Zet die dag even in uw agenda, want het wordt weer een spetterende dag. Met actuele lezingen over Digitale foto's (ExIF info), het Installeren van ADSL en over Documentenopmaak in Word. Ik denk dat ik ook kom, want dan kan ik de meneer van de lezing meteen even vragen waarom mijn Word telkens van 'Word' het woord 'Wordt' wil maken.

Voor de foto-digigrafen zijn er een aantal workshops. Zo ook voor de Thuisnetwerkers (o, u wilt dat koppelen aan ADSL?). Zorg dat u er een plaatsje krijgt, u kunt zich nu vooraf aanmelden via onze website, op de pagina over deze gebruikersdag. Maar u kunt ook proberen op de dag zelf een plaatsje te bemachtigen. Reken erop dat het weer dringen wordt!

Meer verklap ik hier niet. U krijgt hierover nog een eMailing. En als u daarop niet kunt wachten, leest u het vast op www.windos.nl. Of in de SoftwareBus, natuurlijk, die over enkele dagen in uw brievenbus glijdt.


Coen bakt hete lucht

De vorige keer zei Coen dat hij werkeloos was. Hij woont in Houten en we suggereerden dat hij misschien bij het HCC-kantoor zou kunnen solliciteren. Goed bedoeld, hoor. Maar dat kon natuurlijk niets worden; Coen is een echte professional ICT-er en de HCC is een clubje hobbyïsten.

Coen heeft gelukkig wat anders gevonden. In de ICT-sector zit hij nu hete lucht te bakken. Maar hij moet er heel wat trein-uurtjes voor over hebben en vervangt wegens tijdgebrek de douche voor deodorant!

Hopelijk heeft zijn nieuwe baas hem van een notebook voorzien. Dat staat wijs voor een ICT-er. En dat geeft hem de gelegenheid om in de trein zijn levensloop te beschrijven voor de SoftwareBus.


Clip Plus en Maple Professional WinBatch en NoteTabPro

Voor u als ervaren computeraar is het bovenstaande gesneden koek. Wie herkende niet meteen die handige programma's? Nee, nee..... nu niet door de mand vallen. U herkende ze toch meteen?

Tuurlijk, joh. Maple organiseert info in een treestructuur. Bekend toch? Clip Plus doet wat met de ehhhhh met de, ja, met het clipboard. NoteTabPro doet het met platte of HTML-tekst.

Voor degenen die het toch allemaal niet zoveel zegt heeft Chris Laarman deze handige programmaatjes kort beschreven in SoftwareBus.

Hebt u zelf ook van die handige programmaatjes? Dan geldt hetgeen in het eerste stukje van deze eMailing staat: aanmelden en wat schrijven voor de SoftwareBus! U weet het: e-mailtje aan voorz@windos.nl.


Linux software

Nu we allemaal min of meer gevorderd zijn met Linux, is het tijd voor Johan van Helden om ons er wat mee te laten doen. Vandaar zijn eerste deel met de presentatie van Linux software.

Eerst komt 'lgeneral' aan bod. Nee hoor, dat heeft niets te maken met boekhouden of de general ledger. Het is een oorlogsspel. Die bloedserieuze bleke Linux Whizzkids doen dus kennelijk ook spelletjes. En ze emuleren een Commodore met Vice.

We hebben Johan zo gek gekregen om Windows weer te installeren. Voor medewerking aan de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE. Hij was vergeten dat Windows nogal gevoelig is voor aanvallen van buitenaf en had moeite om het weer op te schonen. Het lukte uiteindelijk met Linux software. Dus, zegt Johan, is het ook voor Windows gebruikers handig een kleine Linux-partitie achter de hand te hebben. Lees nou zijn verhaal maar, dan volgt u vast deze raad op.

Johan gaat nog een stuk of tien programma's verder. Van spel tot -inderdaad, natuurlijk- bloedserieus. U moet het zelf maar even lezen.



Zetten wij u aan tot illegaliteit?

Nee, natuurlijk niet. Maar als het over software gaat zijn er in onze kringen toch heel interessante discussies te beluisteren.

Kopiëren is geen monnikenwerk meer. Dus: wordt software gekopieerd. Evenals studieboeken en noem maar op. Daaraan zitten allerlei facetten, zoals compensatieregels en 'inzien'. Maar ook juridische voetangels en klemmen.

Het is ook niet zo dat kopiëren altijd een schadepost is. Alhoewel de softwareleveranciers heel knap zijn in het opblazen van verhalen daarover.

Een aantal facetten worden in SoftwareBus belicht door Ernst Roelofs. Hij geeft zijn persoonlijke mening prijs. Leest u maar.


Die kapotmakers zijn weer bezig

Er zijn mensen die altijd alles uit elkaar willen slopen. Sommigen hebben daarbij de behoefte tot slopen, maar meestal zit er een positieve instelling achter: willen weten hoe het in elkaar zit.

Coen Schalkwijk gaat nog een stapje verder: hij legt uit hoe je een sloopfabriek voor Java in elkaar zet. Juist ja, een decompiler dus.

Spannend, hè? Voor degenen met lef een doorzettingsvermogen kan ik zijn artikel van harte aanbevelen.


SoftwareHits 2003-1

Voor slechts €  12,- per jaar krijgen abonnees niet alleen 6x per jaar de SoftwareBus, maar daarbij ook de propvolle CD-ROM genaamd SoftwareHits. Telkens bevat deze CD-ROM een hoeveelheid interessante software; meestal free/shareware.

Op wintersport? Neem uw notebook met het programma AceTrans om te vertalen. Nog geen ADSL? Gebruik AchroNet om online tijd te meten en telefoontikken te beheersen. Back2Life tovert verloren programma's terug.

BackRex maakt een backup van uw Outlook Express en Windows Explorer, dus 'systeem gecrashed door een virus en ik ben m'n e-mail kwijt' is vanaf volgende week geen geldige smoes meer. CalenderMagic is natuurlijk reuze handig voor de resterende 11 maanden van het jaar. Met CollegeBar mixt u drankjes.

Natuurlijk ga ik u niet alle programma's noemen. Ik zou er niet aan durven beginnen, het zijn er kweenie hoeveel. Op het gebied van systeem tuning, internet, utilities, spellen (bijvoorbeeld een kaartspel met muisbesturing en geluidsondersteuning), zelfs een 'bewustmaker' voor de waarde van het tropisch regenwoud. Dus niet alleen programma's voor de freaks, maar vooral ook voor u als computergebruiker.

Hierboven hadden we het over handige programmaatjes en Linux software. U raadt het al: staat allemaal op de SoftwareHits. Maar ook een verzameling anti-virus spul en updates van bijvoorbeeld Windows XP.

Nog geen abonnee? U kunt zich snel als zodanig opgeven via het formulier onderaan deze eMailing.


GigaDisc

Tijdens de HCC-dagen verscheen de inmiddels derde DVD-ROM. Een omvangrijk project met zo'n 8,5 gigabyte aan software. En baanbrekend, uiteindelijk is het gelukt om de dual layer versie met de vorige SoftwareBus (ja, gratis, nog een voordeeltje voor abonnees) te verzenden.

Ondanks alle zorg zijn we toch verrast door enkele onvolkomenheden. Die hebben vooral te maken met Linux, de Windows gebruikers ondervinden nauwelijks problemen. Binnenkort zullen we wat hints en tools beschikbaar stellen op www.windos.nl.

De GigaDisc 2003 WINTER EDITIE is trouwens ook te bestellen op www.windos.nl. Kost wat, maar u krijgt er ook heel wat voor terug. Van de GigaDisc 2002 ZOMER EDITIE is het laatste doosje aangebroken. Als u die nog wilt zult u snel moeten zijn.


Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De WinDOS/-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot hetWinDOS/kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

 

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

top

 

Aanmelding lidmaatschap DOSgg
en/of
aanvragen abonnement SoftwareBus

De met vereist! aangegeven velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. U ontvangt zelf een kopie van dit formulier voor uw postvak "verzonden". Abonnementen lopen per jaar, niet per kalenderjaar. Een abonnement is altijd 6 nummers.

Gebruikers van MS-Outlook: Om het formulier in te vullen moet u dit bericht eerst openen. U kunt het formulier niet invullen vanuit het voorbeeldvenster.

 1. Maak uw keuze: vereist!
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar,)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.) Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (€12,- per jaar)

 2. Betaling abonnement SoftwareBus.

Uw bank- of gironummer alleen invullen als u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt én wilt betalen per incassomachtiging. Indien u geen machtiging verstrekt zijn wij genoodzaakt u € 2,50 administratiekosten te berekenen en betaalt u dus € 14,50 per jaar.

Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer (alleen cijfers!):
Ten name van:

Ik verstrek geen machtiging en betaal dus € 2,50 extra aan administratiekosten, waardoor het abonnement mij in totaal € 14,50 per jaar kost.


 3. Uw gegevens: vereist!
E-mail adres: vereist!
Voorletters en naam, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!
Straat en huisnummer: vereist!
Postcode: vereist!
Woonplaats: vereist!
  Telefoon:
HCC Lidnummer, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!

 

top