eMailing 2003-2
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Landelijke DOS gebruikersdag op zaterdag 1 februari in De Bilt

Lezingen

Workshops

Aanmelding deelname workshops

Grote zaal

Regionale DOS gebruikersdag op zaterdag 22 maart in Zwolle

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?


Volgende bijeenkomsten:
  • 1 februari, De Bilt
  • 22 maart, Zwolle (Regiodag)
  • 12 april, De Bilt
klik op onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 


Landelijke DOS gebruikersdag op zaterdag 1 februari in De Bilt

Op zaterdag 1 februari aanstaande vindt u ons weer van 10.00 tot 16.00 uur in het H.F. Witte Centrum aan het Henri Dunantplein in De Bilt. Deze accommodatie is zowel met openbaar vervoer als per auto prima bereikbaar. U vindt hier een routebeschrijving.

Let op!

De kans is groot dat op zaterdag 1 feb de Blauwkapelseweg is afgesloten wegens werkzaamheden. Indat geval wijzigt de routebeschrijving als volgt.

Met de auto:
In plaats van "Bij verkeerslicht Blauwkapelseweg rechtsaf" rijdt u bij dit verkeeslicht door tot t-kruising en slaar mèt de hoofdweg rechtsaf (Groenekanseweg). U neemt de eerste weg rechts en meeten weer rechts (dus bocht van 180 graden), komt op de Alfred Nobellaan en volgt die, eerst naar links en later met een slinger rechts-links, tot het Henri Dunantplein, waar het Witte-Centrum aan ligt.

Met openbaar vervoer:
Ook de bus moet omrijden. Vraag aan de chauffeur om u te waarschuwen bij de halte die het dichtst bij het Witte-Centrum is (misschien kent hij/zij het als Sporthal).

Zoals u van ons gewend bent, hebben wij weer een uitgebreid aanbod in een workshopzaal, een lezingenzaal en de grote zaal.

Aanpassing van ons programma op gebruikersdagen is soms onvermijdelijk; kijk daarom kort voor de bijeenkomst even naar het laatste nieuws op onze website. Onze vaste gasten de P2000gg en de Postzegel-gg staan op 1 februari ook weer in de grote zaal en zijn u graag van dienst.

top


Lezingen

We denken dat wij er weer in geslaagd zijn u drie lezingen aan te bieden over uiteenlopende, maar vooral boeiende onderwerpen

10.45-11.45 uur: Documentopmaak in Word; voor beginners

13.00-14.00 uur: Benutten van ExIF-informatie bij digitale foto's

14.30-15.30 uur: Installeren en programmeren van ADSL- en kabelrouters en -modems

Kees van der Vlies maakt u, in voor iedereen begrijpelijke taal, elementair wegwijs in het opmaken van documenten met het bekende programma Word. Op zijn bekende, heldere wijze geeft hij u inzicht in de basisprincipes.

De tweede lezing wordt verzorgd door HP Nederland. Het Exchangeable Image Format (ExIF)is een protocol, waarbij digitale foto's, in combinatie met een diversiteit aan andere gegevens bewaard worden. Veel digitale camera's gebruiken deze ExIF-optie. De aanvullende gegevens betreffen zoals het cameratype, de datum van de opname, diafragma, sluitertijd, zoomfactor, kleurinformatie en nog veel meer camera-instellingen. Veel beeldbewerkingsoftware bevat een functie om de ExIF-informatie te tonen en te benutten. ExIF-informatie is daardoor uiterst nuttig, bijvoorbeeld voor het archiveren en afdrukken van foto's. De inleider zal u dit, vooral gerelateerd aan HP-apparatuur en -programmatuur, inzichtelijk maken.

De derde lezing zal ongetwijfeld ook voorzien in een grote behoefte. Steeds meer mensen maken gebruik van snelle verbindingen, zoals de kabel of ADSL om op internet te gaan. Steeds is daarbij een specifieke apparatuur in de vorm van een modem/router vereist. Wij horen nogal eens dat het installeren en programmeren van dergelijke modems/routers problemen oplevert!

top


Workshops

Leren door zelf te doen is prima mogelijk in onze workshops. Wij hebben op 1 februari twee workshops, die elk twee maal worden aangeboden:

  • 10.20-11.10 uur Beeldbewerking met The GIMP voor enigszins gevorderden
  • 11.30-12.20 uur Thuisnetwerken en internet-sharing onder Windows XP
  • 13.40-14.30 uur Thuisnetwerken en internet-sharing onder Windows XP
  • 14.50-15.40 uur Beeldbewerking met The GIMP voor enigszins gevorderden

Per workshopsessie kunnen 18 personen deelnemen. Deelname aan de workshops is alleen mogelijk met een plaatsbewijs. Lees verderop hoe de plaatsbewijzen verdeeld worden.

GIMP is een zeer veelzijdig freeware-beeldbewerkingsprogramma (met o.a. Linux-, Windows- en OS/2-versie). De GIMP workshop is bedoeld voor 'enigszins gevorderde beginners': leden, die het elementaire gebruik van The GIMP inmiddels onder de knie hebben. Zij doen, onder begeleiding, ervaring op met meer geavanceerde mogelijkheden van The GIMP. Ook deze GIMP-workshop wordt verzorgd door Isja Nederbragt. U gaat onder meer aan de slag met kleurbeheer, tekst toevoegen aan een foto en het werken met lagen (hoe werkt een laag, hoe "plak je" aan elkaar) met daarbij bewerkingen als 'gommen' en 'vervagen'.

De Thuisnetwerken workshop is bedoeld voor (aspirant)gebruikers van Windows XP, die een netwerk willen maken tussen meerdere PC's en daarmee óók verbinding willen maken met internet. Florus Vogelaar laat u ontdekken wat daarbij komt kijken.

top


Aanmelding deelname workshops

De overweldigende belangstelling voor onze workshops heeft ook een schaduwzijde: niet voor iedere gegadigde is er gegarandeerd een plaats. Ten einde gedrang en ergernis te voorkomen, gaan we de workshopplaatsen voor aanvang van de workshop verdelen. De ene helft verdelen we via voorinschrijving en de andere helft op de dag zelf aan de informatiebalie.

De procedure voor voorinschrijving is als volgt:

  • aanmelding vooraf is mogelijk voor DOSgg-leden. Vanaf 27 december 2002 tot en met de dinsdag voorafgaand aan de gebruikersdag.
  • als er méér aanvragen dan voorinschrijvingsplaatsen zijn (50% van de capaciteit per workshop) vindt loting plaats
  • u kunt pas rekenen op een gereserveerde plaats, na ontvangst van onze bevestiging daarvan per e-mail
  • u dient uw plaatsbewijs minimaal tien minuten voor aanvang van de workshop op te halen (anders vervalt uw reservering!)

De andere helft van de plaatsen wordt verdeeld, op vertoon van uw lidmaatschapskaart, via de informatiebalie (OP=OP).

Als alle plaatsbewijzen op zijn, kunt u uw naam nog opgeven voor de reservelijst, die we gebruiken voor het verdelen van plaatsbewijzen uit de voorinschrijving, die niet tijdig (tien minuten tevoren) zijn afgehaald. U krijgt alleen toegang tot een workshop op vertoon van een plaatsbewijs, geldig voor de betreffende workshopsessie!

U kunt alleen inschrijven op onze website!

top


Grote zaal

In de grote zaal staan onze medewerkers klaar om u (al dan niet zelf zittend achter de PC) wegwijs te maken met zaken als PC-thuisnetwerken, gebruik van e-mail en internet, foto- en videobewerking, muziektoepassingen en installatie en gebruik van de door ons ondersteunde PC-besturingssystemen Windows en Linux (alle versies).

En natuurlijk vertonen wij doorlopend onze, dóór en vóór DOSgg-leden gemaakte, PowerPoint-presentaties Dit zijn voor iedereen begrijpelijke stap-voor-stap-thuiscursussen.

U hoeft niet over het programma PowerPoint te beschikken om deze presentaties te kunnen gebruiken. Op de SoftwareHits-CD-ROM (gratis bij de SoftwareBus) en op internet vindt u kosteloos een PowerPoint-viewer. En die PowerPoint-presentaties staan natuurlijk ook op onze SoftwareHits-CD-ROM!

top


Regionale DOS gebruikersdag op zaterdag 22 maart in Zwolle

De DOSgg komt u tegemoet. Ook naar het Noorden en het Zuiden. Nee, wij komen niet helemaal naar Groningen of Maastricht, want die afstand is veel groter dan omgekeerd (toch?). Wij komen tot halverwege.

Als u niet op 1 februari kunt komen of De Bilt is te ver voor u, kom dan op 22 maart naar Zwolle. Natuurlijk krijgt u hierover nog verdere informatie. Het programma van een regionale gebruikersdag is wel beperkter dan de landelijke dagen in De Bilt.

De tweede regiodag van 2003 wordt dit najaar gepland. Waarschijnlijke plaats van samenkomst is Eindhoven.

top


Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

 

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

top

Aanmelding lidmaatschap DOSgg
en/of
aanvragen abonnement SoftwareBus

De met vereist! aangegeven velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. U ontvangt zelf een kopie van dit formulier voor uw postvak "verzonden". Abonnementen lopen per jaar, niet per kalenderjaar. Een abonnement is altijd 6 nummers.

Gebruikers van MS-Outlook: Om het formulier in te vullen moet u dit bericht eerst openen. U kunt het formulier niet invullen vanuit het voorbeeldvenster.

 1. Maak uw keuze: vereist!
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar,)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.) Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (€12,- per jaar)

 2. Betaling abonnement SoftwareBus.

Uw bank- of gironummer alleen invullen als u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt én wilt betalen per incassomachtiging. Indien u geen machtiging verstrekt zijn wij genoodzaakt u € 2,50 administratiekosten te berekenen en betaalt u dus € 14,50 per jaar.

Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer (alleen cijfers!):
Ten name van:

Ik verstrek geen machtiging en betaal dus € 2,50 extra aan administratiekosten, waardoor het abonnement mij in totaal € 14,50 per jaar kost.


 3. Uw gegevens: vereist!
E-mail adres: vereist!
Voorletters en naam, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!
Straat en huisnummer: vereist!
Postcode: vereist!
Woonplaats: vereist!
  Telefoon:
HCC Lidnummer, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!

 

top