eMailing 2003-3
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

GigaDisc 2003 WINTER EDITIE en Linux

Keuze Linux software werkt niet

Linux "ziet" tweede laag van de dual-layer DVD-ROM niet

Gebruik van DVD-5-versie (4,7 gigabytes) onder Linux

Bestellen GigaDiscs of afhalen op bijeenkomsten

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?


Volgende bijeenkomsten:
  • 1 februari, De Bilt
  • 22 maart, Zwolle (Regiodag)
  • 12 april, De Bilt
klik op onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 


eMailing 2003-3: GigaDisc 2003 WINTER EDITIE en Linux

De GigaDisc 2003 WINTER EDITIE heeft een warm onthaal gekregen binnen de DOS gebruikersgroep. Tijdens de HCC dagen werden ca 5.500 exemplaren van de DVD-5 versie (4,7 gigabyte) uitgereikt en kwamen we te kort. De DVD-9 versie (8,5 gigabyte) werd met de SoftwareBus in december verstuurd (ca 8.000 exemplaren) en is te bestellen via het formulier op onze website. De 8,5 gigabyte versie is te herkennen aan de woorden "8,5 gigabyte" op de opdruk.

De DVD-9 versie -dus met 8,5 gigabytes- heeft enkele onvolkomenheden die op Linux betrekking hebben. Hieronder geven wij enkele mogelijke oplossingen. De DVD-5 versie -dus met 4,7 gigabyte- heeft ook enkele onvolkomenheden onder Linux waarvoor eveneens een oplossing wordt geboden.

top


Keuze Linux software werkt niet

Op de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE kunt u boven de menu-tree (links) kiezen voor welk besturingssysteem u de geboden software wilt zien. Er is op de DVD-9 een foutje geslopen in een HTML bestand voor de Linux software, waardoor bij het aanklikken van een programma in de menu-tree de Preview niet in het rechter venster, doch in het linker venster (bestemd voor de menu-tree) komt. Hierdoor wordt het gebruik van het menu voor de Linux software onbruikbaar. De DVD5-versie (4,7 gigabyte) heeft dit probleem niet.

De volgende oplossingen zijn denkbaar:

Bekijk de Linux software onder de keuze "alles". Dan ziet u óók de Linux software, maar ook alle andere software. Het nadeel is dat u moet zoeken naar de Linux software. Weliswaar is dat vaak te zien in de naam van de software in de menu-tree, maar meestal moet u eerst de Preview openen om daarin te zien voor welk operating system de software bedoeld is. Kortom: een lastige opgave!

Om dit probleem geheel te omzeilen is een "menu-buitenboordmotortje" gemaakt. In feite is voor de keuze Linux een nieuw klein menu gemaakt, dat u ergens op uw harddisk zet. Dit menu gaat er van uit dat de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE is te vinden onder drive Q:

Ga als volgt te werk:

Download door hier te klikken, het bestandje DVD9-Linux.zip (13Kb)

Pak DVD9-Linux.zip uit in een willekeurige werk-directory op uw hardisk of desnoods op een floppy.

Stop de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE (DVD-9 versie, dus met 8,5 gigabyte) in uw DVD-ROM drive

Klik Start en kies Uitvoeren.

Onder Windows 95/98/Me type in: command Onder Windows NT/2000/XP type in: cmd

U bent nu op de systeemprompt. (MS-DOS prompt) Type navolgend commando:

subst q: x:\

waarbij "X" de driveletter van uw DVD-ROM drive is. Vergeet niet de achterwaartse slash ("\"). Daarna zal de GigaDisc zich ook op driveletter Q: bevinden.

Dubbelklik nu op GigaDisc3-Linux.html in uw werk-directory. Nu werkt óók het menu voor de Linux software.

top


Linux "ziet" tweede laag van de dual-layer DVD-ROM niet

Even wat techni-talk vooraf. De GigaDisc 2003 WINTER EDITIE gebruikt de ISO-9660 standaard voor de bestandsstructuur, uitgebreid met de Joliet extensions. Even in normaal Nederlands: dit is het bestandsysteem dat onder andere voor Windows standaard is en ook door Linux wordt ondersteund.

Een DVD-9 bestaat uit twee lagen. Het blijkt echter dat Linux -althans voor de toegepaste pure ISO-9660 structuur- de tweede laag niet "ziet". En omdat de menustructuur op de tweede laag staat, start de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE (8,5 gigabyte versie) niet op onder Linux.

In de toekomst zal voor een eventuele volgende DVD-9 onderzocht worden of het probleem opgelost kan worden door mede een door Linux beter ondersteunde bestandsstructuur toe te passen. Voor de Linux gebruikers van de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE van 8,5 gigabyte bieden wij de volgende (beperkte) oplossingen.

  • De meeste Linux gebruikers hebben ergens ook nog wel Windows draaien. Daarmee is de GigaDisc 2003 WINTER EDITIE in volle omvang te gebruiken. Zie ook hierboven de oplossing voor de Keuze Linux software.
  • Gebruik onder Linux de DVD-5 versie. Weliswaar hebt u dan "slechts" 4,7 gigabyte in handen, maar u zult zien dat het verschil in Linux software heel beperkt is! Tevens werkt de Keuze Linux software op de DVD-5 versie goed. Velen zullen zowel de DVD-5 versie van de HCC dagen als de DVD-9 versie van de SoftwareBus hebben.

    Zo niet, dan mag u uw DVD-9 gratis omruilen voor een DVD-5 versie op onze bijeenkomsten.


  • Onder Linux heeft het menu op de DVD-5 enkele onvolkomenheden, waarvoor hieronder een oplossing wordt geboden.
  • De eerste layer kan van de DVD-9 versie kan wel zichtbaar worden gemaakt. U hebt dan globaal de helft van de inhoud beschikbaar.

Voor deze laatste mogelijkheid moet u de GigaDisc met een speciale optie aan het Linux bestandssysteem koppelen (mounten). Het juiste mount commando is:

mount -t iso9660 -o nojoliet /dev/dvd /media/dvd

Belangrijk hierbij is de optie "nojoliet". Als u die niet gebruikt wordt de DVD wel gekoppeld maar is er niets op te zien. De devicenaam /dev/dvd en het koppelpunt /media/dvd zijn natuurlijk maar voorbeelden. Om de devicenaam /dev/dvd te kunnen gebruiken moet er een symbolische link met deze naam zijn naar het juiste device. Vaak zal uw distributie zo'n link al hebben gelegd. De meest voorkomende devicenamen zijn /dev/hdc en /dev/hdd (IDE), of /dev/sr0 en /dev/sr1 (SCSI emulatie).

Na het koppelen kunt u de GigaDisc met een file manager als Konqueror, Nautilus, Krusader of de Midnight Commander bekijken. Directories en files staan er in alfabetische volgorde op. De directory "Internet/ftp/cuteftp" is de laatste die u nog kunt lezen. Wat daarna komt wordt wel met naam aangeduid maar is niet meer leesbaar.

top


Gebruik van DVD-5-versie (4,7 gigabytes) onder Linux

In enkele HTML-bestandjes staat op cruciale punten in strijd met de W3C-standaard voor HTML een achterwaartse slash ("\") in plaats van een voorwaartse slash ("/"). Onder Windows geen probleem, maar Linux accepteert dat niet. Als gevolg daarvan werken de keuzemenu's voor besturingssysteem en DOSgg niet. Ook dit is op te lossen door een "HTML-buitenboordmotortje".

Ga als volgt te werk:

Download door hier te klikken DVD5-Linux.zip van onze wbsite.

Pak het bestandje DVD5-Linux.zip uit in de parent directory van de gekoppelde GigaDisc. Dus als het koppelpunt van de GigaDisc /mnt/dvd is moeten de uitgepakte bestanden in de directory /mnt komen te staan. Als uw koppelpunt niet "dvd" heet, maar bijvoorbeeld "cdrom", dan moet een symlink van "dvd" naar "cdrom" worden gemaakt. Dat gaat door op de opdrachtregel de volgende opdracht te geven:

ln -s cdrom dvd

Laad daarna de file "gigadisc.html" in de browser. U zult zien dat de keuzemenu's dan naar behoren werken.

top


Bestellen GigaDiscs of afhalen op bijeenkomsten

De GigaDiscs zijn te bestellen op onze website. Kost wat, maar u krijgt er ook heel wat voor terug.

De prijzen zijn:

  • GigaDisc 2002 ZOMER EDITIE (4,7 gigabyte): € 6,00.
  • GigaDisc 2003 WINTER EDITIE (8,5 gigabyte versie): € 10,00.

Op onze bijeenkomsten kunt u de GigaDiscs ook kopen. De afhaalprijs is € 2,50 lager, want u steekt de verzend- en administratiekosten in uw zak.

Van de GigaDisc 2002 ZOMER EDITIE is overigens het laatste doosje aangebroken. Als u die nog wilt hebben, moet u héééél vlug zijn, want op = op!

top


Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

 

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

top