eMailing 2003-5
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Gebruikersdag met Algemene Leden Vergadering op 12 april

Te weinig tabstops?

Coen ontmoet Mandrake

Windows XP en NTFS deel 3

Goed nieuws over “binaries”

Linux Software

VraagBaken

SoftwareHits

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

Voor uw agenda:
  • Gebruikersdag op 12 april
  • ALV op 12 april
Klik op onderwerp hiernaast om snel te navigeren.

 


Gebruikersdag met Algemene Leden Vergadering op 12 april

Wilt u vast in uw agenda zetten dat u zaterdag 12 april in De Bilt bij de DOSgg wordt verwacht? Er is weer een zeer interessant programma met lezingen, demo's, info, Vraagbaak, workshops etcetera. U kunt ook uw overtollige computerspullen aan een ander zien te verkopen op de 2e hands markt.

Ook zal de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering die dag plaats vinden.

Over beiden vindt u informatie in de SoftwareBus, in Computer!Totaal en op www.windos.nl. Ook ontvangt u hierover nog eMailings.

top


Te weinig tabstops?

In zijn artikel “Gebruik tabstops, maar niet teveel” gaat Kees van der Vlies u haarfijn uitleggen hoe u zinvol tabstops kunt gebruiken in Word. U moet dan niet op elk moment dat het uitkomt weer een tabstop erbij maken, want dat gaat problemen opleveren zodra er wat op de pagina verandert. Kees gaat uitleggen hoe je de tabstops op een zinvolle wijze inzet.

Eerst komt er een uiteenzetting hoe de tabstops ingesteld kunnen worden. Wist u dat daarvoor drie manieren bestaan? En wist u dat er vijf soorten tabstops zijn: links uitlijnend, rechts uitlijnend, gecentreerd en de decimale tabstop? O ja, nummer vijf: dat is een hele speciale om lijnen te trekken: de lijntab.

Tabstops keurig ingesteld en ze werken niet? Tja, de instellingen gelden helaas pindakaas alleen voor de geselecteerde gebieden...

top


Coen ontmoet Mandrake

Coen doet het met Lara (Croft). Maar Lara is een nukkig vrouwtje, dat een hekel heeft aan Windows XP. Wil Coen het met Lara doen, dan moet Windows 98 op zijn PC blijven staan.

Een collega droeg een geniale oplossing aan: Lara op de laptop van de zaak zetten en haar altijd onder je hart dragen. Zo, was dat even een oplossing!

Het werd nu tijd om Linux op de home PC te zetten. Dus Mandrake gedownload en geïnstalleerd. Gereboot. En zie daar, het werkte. Met een sloot aan gratis applicaties. Welke Linux Windows Manager had hij ook al weer? O ja, KDE of zoiets. Nog wat applicaties installeren. Even een oude SoftwareBus opslaan om te lezen hoe dat gaat. Shit, bij Mandrake gaat het allemaal nèt even anders….

Kortom, Windows 98 is terug op de PC van Coen en zijn laptop van de zaak werkt nog steeds onder Windows XP.

En Mandrake Linux dan? Staat op een verwisselbare schijf, die naar behoefte in de PC wordt gestoken als boot schijf.

top


Windows XP en NTFS deel 3

Wist u dat een aantal programma's onder XP niet lopen, omdat het in de ‘eigen directory probeert te schrijven waar het nou net geen schrijfrechten heeft? Tja, dat beveiligen is allemaal mooi, maar je moet er ook wat voor over hebben.

Ruud Uphoff legt uit hoe dit komt, wat de verschillen zijn tussen de Home en de Pro Edition en hoe het toch oplosbaar is.

Een tipje van de sluier wil ik hier wel oplichten. Je zet het logboek Beveiliging aan om erachter te komen welke objecten de fout in gaan. Die geef je dan gewoon schrijfrechten en klaar is Kees.

Als het allemaal zo simpel was als hierboven lijkt, dan zou Ruud vast niet zoveel moeite hebben genomen om er een uitgebreid artikel aan te wijden. Hebt u problemen met programma's die het altijd prima deden, maar het onder Windows XP vertikken? Ga dan eens even zitten voor het artikel van Ruud.

top


Goed nieuws over “binaries”

O, natuurlijk weet u meteen waar het over gaat als het woord “binaries” valt. Dat gaat over news groups die binare bestanden in stukken en brokken versturen. Die kun je weer aan elkaar plakken en zie daar is het illegale programma of die vieze film.

Chris Laarman, u weet wel, van “de muziek”, gebruikt binaries voor midi- en mp3-bestanden. Maar lang niet elke nieuwsserver is goed in dit soort newsgroups. Zijn “Chello” is wat minder, HCCnet was prima maar sloot vorig jaar alle niet-HCCnetters buiten de deur. Gratis newsservers hebben ook hun beperkingen.

Chris beschrijft hoe hij het probleem toch oploste. Gratis? Had je gedacht! Uiteindelijk besloot hij toch maar om een betaald newsserver account in Amerika te nemen.

top


Linux Software

Onze Linux-goeroe Johan van Helden vervolgt zijn serie over Linux software. Maar eerst moet hij zijn verhaal over zijn tante Esmeralda kwijt. Zij besloot een laptop te kopen en daar RedHat 8.0 op te zetten. Ze wilde Windows niet op de laptop en bedong een korting. Hetgeen nog lukte ook: de OEM Windows eraf en € 100 korting. En RedHat installeren kon Tante Esmeralda zelf. Want dat ging helemaal automatisch.

Johan gaat verder met de werking van het locate en find commando. Heel handige commando's. Find gebruikt u bijvoorbeeld met een aantal parameters: find / -mtime-7 print> /root/tmp/zevendagenlijst en je krijgt een lijst van bestanden die de laatste zeven dagen zijn gewijzigd.

top


VraagBaken

Wist u dat in elke SoftwareBus een complete lijst staat van al onze VraagBaken? Ook hoe en wanner u ze telefonisch kunt bereiken? Of per e-mail?

Deze lijst vindt u natuurlijk ook op www.windos.nl.

top


SoftwareHits

En zoals altijd krijgt u bij elke SoftwareBus een gratis propvolle CD-ROM met programma's. Deze keer moet u die heel zuinig koesteren. Het is namelijk de laatste uit het tijdperk van een menustructuur die werd opgezet door Frans Curvers voor onze eerste CD-ROM en later door Floor Vogelaar verder werd ‘uitgediept’.

Maar de tijd staat niet stil en het bleek dat de op HTML gebaseerde menustructuur van onze DVD-ROMs beter voldeed. Daarom zal SoftwareHits 2003-2 de laatste zijn met de klassieke menustructuur. Vanaf de volgende uitgave wordt dezelfde menustructuur als voor de DVD-ROMs toegepast. Een voorproefje kreeg u daarvan al van SoftwareHits 2002-6 op de GigaDisc 2003 WinterEdite DVD-ROM.

top


Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

 

Henk van Andel
Voorzitter DOSgg

top


Aanmelding lidmaatschap DOSgg
en/of
aanvragen abonnement SoftwareBus

De met vereist! aangegeven velden moet u invullen, anders wordt het formulier niet verwerkt door de server. De overige gegevens zijn optioneel. U ontvangt zelf een kopie van dit formulier voor uw postvak "verzonden". Abonnementen lopen per jaar, niet per kalenderjaar. Een abonnement is altijd 6 nummers.

Gebruikers van MS-Outlook: Om het formulier in te vullen moet u dit bericht eerst openen. U kunt het formulier niet invullen vanuit het voorbeeldvenster.

 1. Maak uw keuze: vereist!
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27per jaar.)
Ik ben reeds DOSgg-lid en wil nu ook een abonnement op SoftwareBus. (€ 12,- per jaar,)
Ik geef mij op als DOSgg-lid. (Gratis indien eerste gebruikersgroep. Anders € 2,27 per jaar.) Ik wil tevens een abonnement op SoftwareBus. (€12,- per jaar)

 2. Betaling abonnement SoftwareBus.

Uw bank- of gironummer alleen invullen als u hierboven hebt aangegeven dat u (ook) een abonnement op SoftwareBus wilt én wilt betalen per incassomachtiging. Indien u geen machtiging verstrekt zijn wij genoodzaakt u € 2,50 administratiekosten te berekenen en betaalt u dus € 14,50 per jaar.

Ik machtig hiermee de DOS Gebruikersgroep tot wederopzegging het abonnementsgeld voor SoftWareBus van mijn navolgend rekeningnummer af te schrijven:
Bank/gironummer (alleen cijfers!):
Ten name van:

Ik verleen GEEN MACHTIGING ik maak € 14,50 over rekeningnummer 206202 van de DOS gebruikersgroep te Wijk bij Duurstede onder vermelding van 'Nieuw SoftwareBus'.


 3. Uw gegevens: vereist!
E-mail adres: vereist!
Voorletters en naam, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!
Straat en huisnummer: vereist!
Postcode: vereist!
Woonplaats: vereist!
  Telefoon:
HCC Lidnummer, zoals op uw HCC-ledenpas: vereist!