eMailing 2003-12
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Ken nèt?

U krijgt geen SoftwareBus (meer)?

redACTIE

Een nieuw "thema"

Windows met méér vensters

De dienaren van XP

Linux software

De zon in het water zien schijnen

Virus scanners

CD-ROM SoftwareHits 2003/4

VraagBaak

GigaDisc 2003 ZomerEditie

Goede Tijden...

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
  • Landelijke GebruikersDag:
    27 sept, De Bilt
  • Regionale Gebruikersdag:
    25 okt, Eindhoven

Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



Ken nèt?

U kent het mopje van dat pleziervaartuig in Friesland, dat onder een bruggetje door wilde varen? Dat Friese mannetje zei tegen de 'Hollandse' schipper: "ken nèt!". De schipper begreep dat hij het verkeerd begreep toen de kajuit tegen de brug aan barrels ging. Het mannetje zei het toch: "kan niet!".

Zo kan het ook gaan met de Previews van de SoftwareBus. Als de Preview komt, is de SoftwareBus er nog nèt niet! Daarom noemen we het een Preview. Meestal sturen we de Preview op een vrijdagavond voorafgaand aan de week waarin de SoftwareBus uw brievenbus in glijdt.

Waarom dit verhaal? Omdat de vorige Preview kennelijk misverstanden opleverde. Heel veel abonnees dachten dat ze de SoftwareBus niet gekregen hadden. Het regende email-berichten van "verontrusten". Erger nog, bij de administratie stond de telefoon roodgloeiend en was de situatie alleen te redden door de stekker er enkele dagen uit te trekken.

Excuses voor al dit ongemak. Alhoewel, we waren ook wel een beetje blij verrast omdat de SoftwareBus kennelijk voor velen onmisbaar is geworden. Dank aan de redactie en natuurlijk het ROMware Team dat voor de gratis SoftwareHits CD-ROM zorgt.



U krijgt geen SoftwareBus (meer)?

Dan is er ook telkens een groep die mede door de eMailing Previews verbijsterd ontdekken dat ze SoftwareBus niet meer krijgen. Meestal zijn dat nieuwe leden, die als introductie een half jaar een gratis abonnement hebben genoten. Maar als ze zich niet hebben opgegeven voor een betaald abonnement, tja, dan stopt die toezending automatisch. Wij proberen dat duidelijk te maken door brieven mee te sturen. Maar misschien is de SoftwareBus wel zo interessant dat die brieven over het hoofd gezien worden.

Kijk eens even na of u tot die categorie behoort. Zo ja, dan kunt u zich nu snel on line opgeven door HIER te klikken. Als u dat inderdaad snel doet, dan sturen wij u de SoftwareBus waarover deze Preview gaat nog na.



redACTIE

Redacteur Kees van de Vlies was weer actief met zijn rubriek "Van de redactie". De redactie is nogal breeeeed. In ieder geval is dat de interpretatie van Kees, gezien zijn leesvoer dat altijd een breed spectrum bestrijkt.

Deze keer gaat Kees in op de brede behoefte van computerhobbyisten waar de DOSgg op in speelt met een breed scala aan diensten en activiteiten. En de evolutie daarin, waar kennelijk niet iedereen even blij mee is. Het hobbyisme "pur sang" (ook naar Frankrijk op vakantie?) maakt steeds meer plaats voor gretige gebruikers die het vooral gemunt hebben op zinvolle toepassingen. De PC is daarbij steeds minder doel op zichzelf en steeds meer een hulpmiddel.

Ja, de DOSgg herkent de roep van de hobbyisten van het eerste uur en probeert deze zo goed mogelijk van dienst te zijn. Maar gelukkig is het beleid er op gericht om met de tijd mee te gaan. Ontegenzeglijk herkent u dit aan de activiteiten en diensten van de DOSgg, die steeds meer ook gericht zijn op de grote groep "nut-computeraars".



Een nieuw "thema"

Zo, dan gelijk maar weer wat voor die grote groep die de PC als nuttig hulpmiddel beschouwt. Kees is gaan stoeien met Thema's in Word en vervolgt zijn serie over deze tekstverwerker van Microsoft.

Een "thema"? Dat klinkt onheilspellend. Of uitdagend? Kees was de vorige keer al voorzichtig, want thema's "gaan met je document aan de haal" als je niet uit kijkt. Maar Kees overwon de problemen en laat u daarvan mee profiteren.

Enthousiast over thema's voor documenten die geprint worden (tja ..... daar heb je nu juist die tekstverwerker voor!) is Kees niet geworden. Een uitdaging voor u om alles nog beter te doorgronden?



Windows met méér vensters

Je vraagt je wel eens af waarom Microsoft Windows heeft gemaakt en er vervolgens een "Verkenner" bij levert die slechts één venster heeft.

Ron de Wit geeft de oplossing. Niet van Microsoft, maar het alternatief Total Commander dat standaard met twee vensters werkt. Bovendien heeft dit programma een aantal extra functies en is het uit te breiden met plug-ins en externe programma's. Hij brengt nog een alternatief onder de aandacht: PowerDesk.

Beide programma's kosten een paar centjes. Maar dan heb je je bevrijd van de beperkingen van de Windows verkenner.



De dienaren van XP

Ruud Uphoff heeft heel lang zitten wroeten in Windows XP. En heeft daarbij natuurlijk veel ervaring opgedaan, die hij met u wil delen. Deze keer gaat hij uitgebreid in op de ingebouwde servers. En, heel belangrijk, op de manier waarop deze beveiligd kunnen worden tegen allerlei snuffelaars en belagers van buitenaf.

Als u Windows XP Pro hebt en de ISS (Internet Information Services) installeert volgens de aanwijzingen van Ruud, dan draait u voortaan uw eigen webserver, FTP-server en mail-server.

Dan is het natuurlijk nog leuk om ook een eigen domein te hebben. No problem, Ruud zet een joker in en u kunt een eigen domain verwerven voor zo'n 11 euro per jaar. En Ruud helpt u ook door het invullen van de A-, MX- en NS-records in de DNS.

En u komt er nog niet helemaal uit? Dan helpt Ruud u zo nodig per e-mail verder!

En daarna kent de hele wereld u als www.puk.net of pietje@puk.net. Maar meestal zult u een langere domeinnaam moeten kiezen die nog voor u vrij is.



Linux software

Diep onder de indruk over normen en waarden vervolgt Johan van Helden zijn serie over Linux software. In de eerste plaats beschrijft hij een aantal Linux programma's die op de begeleidende SoftwareHits staan.

Vervolgens stoeit ook Johan. Niet met Windows, nee nee, 'tuurlijk niet. maar met het hercompileren van de RedHat Linux kernel. En daarbij komt hij tot leuke resultaten.

Nu we het toch over Windows en Linux hebben ... Johan merkt op dat steeds meer Linux programma's een grafische schil hebben. Maar toch vindt hij dat het heel handig is om een aantal Linux commando's te gebruiken.



De zon in het water zien schijnen

Zeg Office, en u zegt Microsoft. Oftewel, veel Euro's. Zijn er dan geen alternatieven voor het marketing-geweld van Microsoft?

Jawel, vele. In de eerste plaats het vroegere Star Office, dat door niemand minder dan Sun werd overgenomen en die vervolgens de broncode vrij gaf. De daarop volgende ontwikkeling heet OpenOffice. Sun speelt daarmee slim in op de groeiende groep anti-Microsoft ontwikkelaars, die allen bijdragen aan de nieuwe versies. Complete pakketten die er mogen zijn en bovendien grotendeels compatible met Microsoft Office. OpenOffice is gratis. De commerciële versie StarOffice wordt door Sun vooral op de zakelijke markt gericht. Professioneel. Voor Windows, Linux, maar ook voor PDA's.

Degenen die dat te veel vinden, kunnen hun toevlucht nemen tot EasyOffice. Ook Nederlanders en Eskimo's kunnen het gebruiken in hun eigen taal. U kent toch dat verhaal van die marketing man, die grote kansen zag om koelkasten aan Eskimo's te verkopen? Om voedsel in warm te houden. Nou ja, gezien de beperkte Nederlandse markt zijn wij misschien ook wel een soort Eskimo's. Maar EasyOffice is er voor ons! Sympathiek.

ThinkFree Office vindt auteur Jan Stedehouder maar niks. Maar ja, wat wil je ook naast al dat geweld. Het vereist Java ondersteuning, maar is dan beschikbaar voor Windows, Linux, Unix en Mac.

Voor de "eenvoudige thuisgebruiker" noemt Jan nog 602 Pro PC Suite.

Aan u de keuze!



Virus scanners

Weet u allang. U wordt Gallisch van al dat gezeur over virussen. En u krijgt toch nooit een besmetting, want u kijkt wel uit.

Lees nou toch maar even het artikel van Ron de Wit. Hij legt uit wat een virus is en wat ze doen. Maar nog belangrijker, hij legt ook uit hoe u een virusscanner optimaal kunt toepassen.

Geen risico dus! Laat de risico's vanaf heden maar over aan de niet-SoftwareBus-abonnees.



CD-ROM SoftwareHits 2003/4

SoftwareHits is de gratis CD-ROM-bijlage bij het magazine SoftwareBus. Elke keer propvol interessante software.

Een deel van die software wordt nader onder de aandacht gebracht in SoftwareBus. Zoals in de hierboven beschreven artikelen over Linux software van Johan van Helden en over Office alternatieven van Jan Stedehouder. In de toekomst zal deze formule verder worden uitgewerkt.

SoftwareHits verschijnt nu voor de tweede keer met een menu en structuur in HTML-gedaante, zoals u al gewend was van de GigaDisc DVD-ROMs van de DOSgg. De nieuwe menustructuur heeft een warm onthaal gekregen bij de gebruikers. Wat echter node wordt gemist is de zoekfunctie uit het oude menu-systeem, maar daar wordt aan gewerkt.

Ook deze keer is de inhoud van SoftwareHits weer heel interessant. Naast de bovengenoemde software krijgt u ook bijv: anti-virus programma's, een aantal programma's en plug-ins voor foto en video, muziek programma's, utilities voor de PC en internet, enzovoort. Een volledige lijst kunt u zien, hier op onze website.



VraagBaak

Ook in de vakantie kunt u in geval van nood een beroep doen op onze VraagBaken. Per e-mail, in onze nieuwsgroepen maar in dringende gevallen ook per telefoon.

Een up-to-date lijst van VraagBaken vindt u in de nieuwe SoftwareBus. Maar natuurlijk ook op onze website www.windos.nl/vraagbaak.html..



GigaDisc 2003 ZomerEditie

Het heeft de afgelopen maanden werkelijk storm gelopen voor deze nieuwste DVD-ROM. Het is duidelijk merkbaar dat steeds meer leden een DVD-drive in hun PC hebben.

De voorraad slinkt zienderogen. Als u nog een exemplaar wilt bemachtigen, dan doet u er verstandig aan om niet lang meer te wachten.

Het snelst en gemakkelijkst bestelt u on line op onze website.



Goede Tijden.....

Zo, gedurende de zomermaanden zijn we gelukkig verlost van deze TV-serie. Maar de Goede Tijden breken deze zomer toch aan. Vooral voor de groeiende groep buitenlandse abonnees van de SoftwareBus (zoals Vlaamse Belgen, Nederlanders in den vreemde, Zuid-Afrikanen).

Het abonnement van SoftwareBus is peanuts. Maar de kosten om die peanuts vanuit het buitenland te betalen waren naar verhouding exorbitant. Hetzelfde geldt trouwens voor bestellingen van onze GigaDiscs.

Gelukkig heeft de Europese Unie ingezien dat dit een onhoudbare toestand is, waar snel wat aan gedaan moest worden. Daarom hebben de banken de pin op de neus gekregen en moeten bankovermakingen binnen de EU voor SoftwareBus en GigaDisc voortaan goedkoop zijn. Voor abonnees binnen de EU is het probleem hiermee dus opgelost.

Gebruik de volgende toverspreuken voor overmakingen:
- Voor abonnement SoftwareBus IBAN: NL62PSTB0000206202 BIC: PSTBNL.21
- Voor betaling GigaDisc NL62PSTB0000560973 BIC: PSTBNL.21
In plaats van BIC wordt ook SWIFT gebruikt, met dezelfde code.

O ja, de postverzending is nog niet geEUROtiseerd. Naar het "buitenland" kost dat wat meer. Niet onoverkomelijk, maar dat moeten wij helaas onze buitenlandse klanten doorberekenen.



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

 

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg