eMailing 2003-13
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Volgende week weer een SoftwareBus in de bus.

Woelige zomer

Martin Luther King

Spyware

Erger dan fout

De fiets

Coen heeft een muisarm

Even serieus wezen

Chris Laarman laat van zich horen.

Linux Software

SoftwareHits

Mega Gebruikersdag op 27 september in De Bilt

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

27 sept in De Bilt:
Landelijke GebuikersDag
Linux Intro GigaDisc

25 okt in Eindhoven:
Regionale Gebruikersdag

Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



Volgende week weer een SoftwareBus in de bus.

Ja ja, weer met een volle SoftwareHits CD-ROM erbij. En dat allemaal 6x voor slechts 12 Eurootjes! Als u tenminste een abonnement hebt. Géén abonnement? Toch interesse? Klik dan H I E R voor verdere informatie.

O ja, als u zich nog snel aanmeldt, dan krijgt u gratis ook nog snel SoftwareBus 2003-5 in huis. En bovendien bent er dan zeker van dat u medio november nummer 6 in de bus krijgt. Dat is een speciaal nummer, want u krijgt dan naast de SoftwareHits CD-ROM ook nog eens gratis -ja, gratis- de nieuwe GigaDisc 2004 WinterEditie. Dat is een DVD-ROM met niet minder dan 4,7 gigabyte software. 4,7 gb? Ja, dat is 4.700 megabyte, ongeveer gelijk aan 7 CD-ROMs.



Woelige zomer

Kees van der Vlies wist ondanks de komkommertijd toch weer een interessante inleiding te schrijven. Over gebeurtenissen van de afgelopen zomer. Problemen van twee supermachten. Amerika dat te kampen kreeg met grote stroomuitval, een schrille tegenstelling tot wat het land presteert met grootschalige operaties zoals Afghanistan en Irak. Daarnaast -en nu op computergebied- het welig tierende W.32 Blaster virus (nou ja, eigenlijk heet het een worm). Hier bleek de kwetsbaarheid van supermacht Microsoft; programmatuur zo lek als een mandje. Je kunt het niet voorblijven, ondanks ontelbare patches.



Martin Luther King

Deze meneer van wereldformaat had een droom, zei hij. Wij computeraars hebben ook een droom, althans die wordt ons voorgehouden. Het papierloze kantoor. De werkelijkheid is anders, al die printers verslinden meer papier dan ooit met de hand volgeschreven zou kunnen worden.

Toch hier een bijdrage van Jan Stedehouder, om de hoeveelheid papier te beperken. Programma's die orde moeten scheppen in de chaos. Je kunt zo'n klein zakdingetje hebben. Maar, je kunt ook een software-organiser op je PC installeren.

Jan presenteert een aantal van dat soort programma's. Met welluidende namen, zoals Agenda at Once, Contact Plus, C-Organiser Pro, Red Box Organiser (zou een meneer in Redmond die naam bedacht hebben?). En nog een aantal. Je zou haast nog een speciaal programma moeten hebben om orde te scheppen in de Organiser-Chaos.

Er kwamen twee koeien aan te pas om dit moois voor u te verzamelen. En Jan geeft nog een leuke korte beschrijving ook! Zeker de moeite waard om snel te lezen en uw leven beter te organiseren.



Spyware

U kent de term spyware? Software die u via internet bespioneert? Dat mag nog ook, nota bene, als u met de voorwaarden van het programma akkoord bent gegaan. U klikt toch ook altijd "I agree" aan als u software installeert? Ja natuurlijk, zonder dat hele verhaal te lezen! En daar gaan we met z'n allen de boot in!

Ruud Uphoff legt u uit welke supergemene trucjes Hotbar voor u in petto heeft. Omdat u er mee akkoord bent gegaan. Surf eens naar http://www.hotbar.com en trap er ook in.

Misschien is het toch verstandiger om eerst even de komst van de SoftwareBus af te wachten. Lees dan het artikel "Pas op voor Hotbar". Daarna zult u er niet intrappen.

Och, al te laat? Het was al zover? Ook aan u is gedacht. Ruud Uphoff vertelt ook hoe u er weer helemaal van af kunt komen, zonder de PC in brand te steken. Want zo hot is het nou ook weer niet.



Erger dan fout

Dat vindt Ben Schmitz van incorrecte taal. Dat mag ook wel, want naast schrijver is hij ook taalcorrector van onze SoftwareBus. Waarvoor onze dank, Ben. Ik kan nu ook je naam al goed schrijven; al doende leert men.

Maar, dat was slechts een aanleiding. Ben schrijft over het gedrag van mensen en computers, zoals het interpreteren van taal. Een beschrijving, maar deels ook een mijmering, naar aanleiding van een tijdelijke teruggang in zijn gezondheid. Ja, mensen zijn ook maar mensen en computers zijn computers. Maar ze hebben toch een aantal dingen gemeen.

Ben, wij wensen je toe dat je weer spoedig helemaal de oude bent. Dank voor deze bijdrage.



De fiets

Ja zeker, ik heb zelf ook een stukje in de SoftwareBus mogen schrijven. Het gaat over mijn fiets. En ik ga u hier niet verklappen wat dat met computers te maken heeft. Lees zelf maar.

Wat ik wel kan verklappen -eigenlijk kan ik beter zeggen: "opbiechten"- is dat de kilometerteller niet veel meer vooruit is gegaan. Grote concurrenten van mijn fiets waren de zomervakantie en de Linux Intro GigaDisc.

Mijn fietsprestaties schijnen -gezien een naschrift- wat jaloezie bij de redactie op te wekken. Welnu, ik ben inmiddels bij de dokter geweest. Ik blijk een sporthart te hebben. Hartslag 60. Dat verklaart misschien mijn fietsprestaties. Misschien zou ik volgend jaar eens achter de Tour de France aan moeten fietsen. Goede vakantiebesteding. En je ziet nog eens wat anders dan internet.



Coen heeft een muisarm

Wat vervelend nou, Coen, die R.S.I. Gelukkig heb je therapie. Ontspannen. Mediteren. Zennen. Shuien. Rechtop zitten en veel pauzeren.

En het komt natuurlijk allemaal door die computer. Raamwerk open en streberen. Je tuint erin. Daarom zou Coen die computers graag leren dat er nog een raampje open gaat, waaruit een stemmetje zegt dat je het even wat kalmer aan moet doen. Als je de muis te veel hebt laten rennen of te fanatiek op de toetsen zit te rammen.

Punt. Punt. Punt. Punt en nog een punt. Rammen. Toetsenbord nog heel? Dat ziet u hieronder. Als deze eMailing nog verder gaat. Kennelijk wel. Punt.



Even serieus wezen

Ja, nu weer even serieus, na wat ludieke uitstapjes. Ruud Uphoff gaat verder met de Servers van Windows XP. Daarna kunt u uw eigen webserver configureren en anonieme toegang verschaffen. Tenminste, als ik het allemaal goed heb kunnen volgen.



Chris Laarman laat van zich horen.

Natuurlijk, dat is toch de man van het Platform Muziek? Chris doet dat alleen met zichzelf.

En dat vindt hij een beetje (te) ongezellig. Daarom wil hij een aantal gelijkgestemden om zich heen hebben. Hij wil op 27 september met u afstemmen.

Hebt u een computer? En interesseert u zich in muziek, of geluid? Kom dan naar De Bilt op 27 september. Chris zal u daar ontvangen. En wat noten met u kraken. Hoe het Platform Muziek er in de toekomst uit moet zien. Wat u daarvoor kunt doen. Nee, u hoeft geen Mozart allures te hebben. U hoeft ook geen virtuoos op computergebied te zijn. Een beetje geestdrift is belangrijker om samen wat in beweging te brengen.

Vragen en aanmeldingen: v.c.laarman@hccnet.nl. U komt die dag? Vraag aan de Infobalie naar Chris.



Linux Software

Johan heeft een digitale camera aangeschaft. Zoals zovelen. En natuurlijk zat daar software bij die is afgestemd op die meneer uit Redmond. Wat nu? Dus Johan ging op zoek naar alternatieven onder Linux. Het probleem is opgelost.

Ook loste Johan wat problemen op met de herkenning van zijn nieuwe DVD-speler. Op de partitie waar LILO zich bevond, moesten wat verwijzingen in de kernel veranderd worden. Geen probleem voor Johan. Voor mij ook niet, ik laat dat soort dingen gewoon over aan die aardige meneer in Redmond. Maar ja, ik moet dan wel Linux versmaden .....

Johan krijgt de smaak van multimedia te pakken. Kennelijk zit in zijn digitale fotocamera een geluidsfilm, want hij beschrijft een muziekprogramma. En hij kan er ook video's mee maken.

Voor de diehards wordt het programma Thinstation aangeboden. Nog niet helemaal uitontwikkeld, maar u kunt er vast mee aan de slag.



SoftwareHits

U wordt het uitmelken van die twee koeien bespaard. De melkboer komt bij u langs. Met een bus vol software. Zo, dan is de naam SoftwareBus dus ook weer verklaard. U zat er faliekant naast, als u een link naar de S100-bus legde.

Onze CD-ROM sluit steeds beter aan op de inhoud van de SoftwareBus. De door Jan Stedehouder beschreven organisers staan er keurig netjes op. Ook de Linux software bij het artikel van Johan van Helden staat er weer op. SoftwareBus lezen languit op de bank is er steeds minder bij, u wordt duidelijk aangespoord om achter de PC plaats te nemen. Maar daar was het toch ook allemaal om begonnen?

SoftwareHits presenteert deze keer ook het programma WinLinux, dat wil zeggen, de gratis probeerversie daarvan. Maar daarmee kunt u toch al een voorproefje nemen van Linux, zonder uw PC aan gevaren bloot te stellen. Misschien alvast een voorproefje voor onze Linux Intro GigaDisc, die 27 september op onze gebruikersdag beschikbaar zal zijn!

Maar er zijn ook een aantal 'losse' programma's te vinden op de SoftwareHits. Om spam te bestrijden, om video's te bewerken, allerlei tools, enzovoort.

Een volledige softwarelijst staat natuurlijk in de SoftwareBus. Maar ook H I E R op onze website, voor degenen die al zitten te popelen.



Mega Gebruikersdag op 27 september in De Bilt

Houd deze zaterdag vast vrij. In De Bilt organiseert de DOSgg weer een Mega Gebruikersdag. Mega omdat het er altijd gezellig druk is. Mega omdat er een groot aanbod aan activiteiten is. Over ongeveer een week krijgt u per eMailing daarover informatie. U kunt ook vast kijken op www.windos.nl.

Deze dag mag u niet missen!



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

 

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg.