eMailing 2003-14
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

MEGA MEGA MEGA

GIGA GIGA GIGA

Solo of orkest?

Groeperingenmarkt in de Grote Zaal

Programma Zaal 1 (Lezingen)

Programma Zaal 2 (Lezingen)

Voorinschrijving voor workshops noodzakelijk!

Programma Zaal 3 (4 workshops)

Programma Zaal 4 (3 workshops en één lezing)

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

In aantocht:
Linux Intro GigaDisc

25 oktober:
Regionale Gebruikersdag,
Eindhoven


28-30 november
HCCdagen:

Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



MEGA MEGA MEGA

Ja ja, alles heet tegenwoordig MEGA. Maar bij de DOSgg is dat met recht en reden. Eénmaal per jaar pakken we echt uit. Dan zetten we alles nog grootser op dan anders. Bovendien hebben we dan een aantal collega-gebruikersgroepen met hun eigen presentaties.

En dit jaar is de Mega Gebruikersdag op 27 september. Zoals gebruikelijk in het HF Wittecentrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Klik H I E R voor routebeschrijving of suggesties openbaar vervoer.

Zaterdag 27 september is het héééééle gebouw "van ons". Helemaal afgehuurd. Want we willen niet nog een keer dat het drukken en dringen wordt.

Kom dus gerust. U vindt er zeker wat van uw gading. Elf lezingen. Vijf workshops (vooraanmelding nodig!), waarvan een aantal zelfs 2x. En de hele dag door presentaties van de DOSgg Platforms en de collega gebruikersgroepen. Onze VraagBaak staat weer voor u klaar. Kortom, een voorproefje van de HCCdagen. Waarbij u hulp en kennis krijgt voorgeschoteld.

Nieuwsgierig? Terecht! Als u snel alle detail wilt weten, klik dan H I E R voor een programma-overzicht.

Kijk voordat u gaat even op www.windos.nl of er nog wijzigingen zijn. Want het zou sneu zijn als u 'speciaal voor die lezing' komt die nou net is uitgevallen. à propos, lezingen. De zalen zijn van beperkte omvang. Wie het eerst is, wie het eerst maalt.

En voor de Workshops zijn de plaatsen beperkt. Vooraanmelden is absoluut nodig, anders komt u er vast niet in. Dat kan op onzewebsite. Uitgeloot? Een deel van de kaarten wordt op zaterdagmorgen uitgegeven aan onze Info-balie. Als ik u was, zou ik dan vroeg opstaan.

Tot ziens op 27 september in De Bilt!

Top



GIGA GIGA GIGA

Ja, ook in computertermen is er een overtreffende trap. Groot groter grootst. Kilo mega giga.

We hebben het nu over de Linux Intro GigaDisc. Ja, wat een GigaDisc is, weet u natuurlijk al lang. Dat zijn de DVD-ROMs van de DOSgg met tot 4,7 of 9,5 gigabyte software en een flitsende, gebruiksvriendelijke menu-structuur.

Linux Intro GigaDisc? Dat is een project van ons Linux Platform. Vol Linux 'distributies' om uit te proberen. Vele daarvan 'live' vanaf de GigaDisc, zonder het minste gevaar voor iets engs op uw PC. En u kunt deze nog booten direct van de GigaDisc ook. Die is 'multi-bootable' gemaakt, uniek! Maar ook als u verder wilt met Linux is aan u gedacht: u krijgt ook een installeerbare distributie. Pas dan op voor ongelukken met uw Windows systeem.

Er is natuurlijk ook een rijke keur aan Linux software. Meest freeware, dat hoort zo in de Linux dogmatiek. Nog niet helemaal aan toe? Geeft niet, de meeste software is ook aanwezig in een Windows versie. Kortom, een ideale GigaDisc voor degenen die eens Linux willen verkennen. Daarom: "Intro".

O ja, nog een paar nieuwtjes verklappen. Op de GigaDisc staat de artikelserie over Linux uit de SoftwareBus. Een deel daarvan krijgt u ook in de vorm van een boekje. Een papieren boekje, voor alle duidelijkheid. En -dankzij medewerking van "c't magazine voor computer techniek"- staat er ook de Nederlandse versie van Knoppix Linux op.

Wij sturen u nog een eMailing met meer details, want op dit moment is de Linux Intro GigaDisc
nog in de maak. Jazeker, op 27 september zijn ze nog 'hot'!

Laten we vast verklappen dat ze op 27 september voor DOSgg-leden slechts € 4 kosten, inclusief boekje. Daarna kunt u ze ook bestellen op www.windos.nl, maar in verband met de extra kosten is de prijs dan € 6. U kunt ze ook laten afkoelen tot de HCCdagen. Dan kunt u de Linux Intro GigaDisc gratis ophalen bij de DOSgg stand. Tenminste, als u lid bent. Maar, dan hebt u een probleem, want u kunt ook kiezen voor de gratis GigaDisc 2004 WinterEditie.

Top



Solo of orkest?

Er zijn vele "Platforms" van de DOSgg. En daar zult u in de toekomst veel van horen, zoals van het Muziek Platform. En van bijvoorbeeld het DigiFoto Platform verwachten wij dat u er veel van zult zien.

Even verder met het Muziek Platform. Dat staat onder leiding van Chris Laarman. Maar hij heeft een probleem. Hij is ook solist. En er is geen orkest. Hij kan de drukte niet meer alleen aan.

Daar gaat U wat aan doen! U kunt u opgeven voor het Muziek Platform. Nu! Nee, nog niet dringen, u kunt eerst informatie vragen bij Chris (v.c.laarman@hccnet.nl). Op 27 september is er 's-middags een repetitie. Onder leiding van Chris, dat raadde u al. Maar verder zal het er heel democratisch aan toe gaan. Misschien wordt het wel een polyfone gebeurtenis. Een kakofonie? U doet maar. Eigenlijk gaat het om de uitkomst. Wij gaan uit van een orkestratie die harmonieus te werk zal gaan.

Na deze muzikale termen popelt u om mee te doen! Meldt u dus aan (v.c.laarman@hccnet.nl). Dat kan ook nog op zaterdagmorgen 27 september in de zaal bij Chris Laarman. U vindt hem op het Platform Muziek, vraag anders bij de Info-balie. U weet het nog niet? Meldt u dan in ieder geval aan als luisteraar!

We hebben het al gezegd: Mozart allures zijn niet nodig. Wel zou het leuk zijn als u samen met andere bewoners van het Platform Muziek mee wilt werken aan de bebouwing. Zoals: presentaties op onze bijeenkomsten, versterken van de VraagBaak, stukjes schrijven voor de SoftwareBus, software aandragen op muziekgebied, en Chris gaat het u allemaal haarfijn uitleggen op 27 september. Misschien komt er ooit naast een GigaDisc met 'Live Linux' ook een GigaDisc met 'Live muziek'?

Top



Groeperingenmarkt in de Grote Zaal

Centraal in de grote zaal vindt u het aanbod van de DOSgg. U treft daar onze platforms Linux, Windows, DigiFoto, DigiVideo en Muziek. Vragen over het werken met Linux of Windows? Vragen over het aanleggen van netwerken? Vragen rond videobewerking? Vragen rond het maken en afdrukken van digitale foto's? De mensen van de DOSgg zijn er voor aanwezig! U kunt zelf achter de computer plaatsnemen. Zo kunt u bij DigiFoto zelf bijvoorbeeld een per ongeluk gewiste foto van het geheugenkaartje terughalen. Bij onze InfoBalie kunt u ook terecht voor de plaatsbewijzen voor de workshops en de aankoop van de GigaDisc-DVD-ROM's.

In de grote zaal vindt u ook onze gasten. Allereerst zijn er de HCC-groeperingen, die hun aanbod breed presenteren. Aanwezig zijn in ieder geval: HCCnet, Postzegel-gg, Testbank-cg, OS/2-gg, Muziek-gg, PC-gg, Bitje Special-gg, P2000gg, Pascal-gg, Beginners-gg, Windows-gg en Kunst, Ontwerp en Vormgeving-gg. We verwachten nog enige andere groeperingen.

In de grote zaal staat ook de fraaie stand van HP Nederland. Daar worden nog enige andere HP-innovaties getoond: nieuwe technologie in beamers en de Ipaq 5550 (met fingerprint en UTMS/GRPS)

Top



Programma Zaal 1 (Lezingen)

  • 10.15 uur 'Werken met Delphi' (Pascal-gg) De Pascal-gg is deze dag een actieve gast. Detlef Overbeek van deze groepering verzorgt een boeiende inleiding over het werken met Delphi.
  • 11.45 uur 'Innovaties door HP' (HP Nederland) Recent maakte HP een groot aantal productinnovaties bekend. Wij hebben Ferry Konter van HP Nederland bereid gevonden een viertal van deze producten te presenteren. Hij begint deze inventsessie met 'proofsheeting op PhotoSmart-printers' (zonder PC selecteren van af te drukken foto's). Daarnaast demonstreert hij 'Digital Flash op camera's' (techniek om foto's mooier te maken). Een andere vernieuwing is het scansysteem op de revolutionaire 4670-scanner (zie-wat-je-doet: handig voor o.a. inscannen landkaart). Tenslotte wordt aandacht besteed aan Wireless Lan en Bluetooth op de HP-All-in-One's en -printers.
  • 13.15 uur 'Wat is er nieuw aan MS Office 2003' (Microsoft Nederland) MS Office 2003 wordt de nieuwste versie van dit bekendste Office-pakket. Dit pakket blijkt nóg verder verbeterd te kunnen worden. Tony Krijnen van Microsoft Nederland geeft in zijn lezing een samenvatting van de nieuwigheden en verbeteringen in het binnenkort op de markt komende MS Office 2003.
  • 14.45 uur 'Excel voor beginners' (DOSgg) Als geen ander weet Kees van der Vlies (DOSgg) beginnende computergebruikers wegwijs te maken bij het gebruik van hun PC. In deze lezing laat hij u kennismaken met het bekende rekenblad-(spreadsheet-)programma Excel.

Top



Programma Zaal 2 (Lezingen)

  • 11.00 uur 'Aan de slag met Xandros' (DOSgg) Er zijn meer besturingssystemen dan alleen Windows. Een van de alternatieven is Xandros; de 'opvolger' van Corel Linux. Xandros is zeer gebruikersvriendelijk en in hoge mate compatibel met Windows. Florus Vogelaar (DOSgg-platform Windows) toont u in zijn lezing een aantal belangrijke kenmerken.
  • 12.30 uur 'Installeren/programmeren van routers in ADSL-netwerken' (DOSgg) Een groeiend aantal computergebruikers heeft internettoegang via een ADSL-aansluiting. Zodra men met meerdere computers in een netwerk gebruik wil maken van internet, is een router nodig. Hans van Baalen van DOSgg-platform Windows legt uit hoe zo'n router toegevoegd en ingesteld kan worden. We gebruiken als voorbeeld de Alcatel Speedtouch 510.
  • 14.00 uur 'Live voegt ritme toe' (Muziek-gg ) Frank Heijkamp van de Muziek-gg verzorgt een lezing en demonstratie rond het werken met het muziekprogramma Live van het bedrijf Ableton (versie 2.1) Het programma Live heeft het afgelopen jaar een enorme bekendheid gekregen als "DE LOOP-SEQUENCER". Live is het muziekprogramma bij uitstek om thuis in de studio en live op het podium met ritmische geluidsfragmenten te werken. Het programma kan worden ingezet voor elke denkbare muziekstijl en is zeer intuïtief in het gebruik.

Top



Voorinschrijving voor workshops noodzakelijk!

Voor onze workshops is altijd veel animo. Per sessie kunnen maximaal 18 personen deelnemen. Om gedrang en ergernis te voorkomen, verdelen we de ene helft van die plaatsen via voorinschrijving en de andere helft op de dag zelf aan de informatiebalie. Voorinschrijving is mogelijk tot en met de dinsdag 23 september. U moet daarvoor naar onze website (klik hier). Bij meer aanvragen dan plaatsen wordt er geloot. De inschrijvers krijgen per e-mail bericht of zij een plaatsbewijs kunnen ophalen. De overige plaatsbewijzen worden verdeeld aan de infobalie.

Let op: Als u wilt inschrijven voor een workshop in zaal 1 en ook voor een workshop in zaal 2, moet u er zelf op letten dat deze elkaar niet overlappen. U kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn.

Top



Programma Zaal 3 (4 workshops)

  • 10.15 uur 'IrfanView, een bekeken viewer' (DOSgg / Sessie 1) IrfanView is één van de populairste freeware-programma's voor digitale beeldbewerkers. Menige digitale fotograaf benut dit uiterst veelzijdige programma, met mogelijkheden voor printen, conversie, verliesloze rotatie, diavoorstellingen, thumbnails etc. De twee sessies van deze workshop worden begeleid door Rinus Alberti van het DOSgg-platform DigiFoto; bijgestaan door mede-platformdeelnemer Ton van der Gaag. In de workshop wordt de onlangs verschenen versie 3.85 gebruikt.
  • 11.30 uur 'IrfanView, een bekeken viewer' (DOSgg / Sessie 2)
  • 13.30 uur 'Videobewerking met Pinnacle Studio 8; voor beginners' (DOSgg) Ton van Doorn van DOSgg-platform DigiVideo verzorgt een beginners-workshop, waarin een aantal elementaire bewerkingen worden geoefend met gebruikmaking van het bekende programma Pinnacle Studio 8.
  • 14.45 uur 'Videobewerking met Adobe Première 6.0; voor enigszins gevorderden' (DOSgg) De workshopdeelnemers in de Adobe-workshop krijgen maatwerk: DigiVideo-deelnemers hadden de gelegenheid hun wensen voor de te behandelen thema's kenbaar te maken. De (enigszins gevorderde) workshopdeelnemers kunnen, onder begeleiding van Ton van Doorn, rond deze thema's met Adobe Première aan de slag.

Top



Programma Zaal 4 (3 workshops en één lezing)

  • 10.15 uur 'Linux-applicaties installeren vanaf de broncode' (Workshop DOSgg) In de workshop 'Linux-applicaties installeren vanaf de broncode' begeleidt Johan Swenkers, actief lid van het platform Linux van de DOSgg de deelnemers, als zij vanaf broncode enige Linux-applicaties aan hun systeem toevoegen.
  • 11.45 uur 'Webpages maken met Mozilla Composer' (Workshop DOSgg / Sessie 1) Mozilla Composer is een open-source-programma (Linux en Windows), waarmee men websites / webpagina's kan maken. Johan Holstein van het DOSgg-platform Linux maakt de deelnemers elementair wegwijs in het werken met dit programma. Daar wij veel belangstellenden verwachten, wordt deze workshop twee keer aangeboden.
  • 13.15 uur 'Webpages maken met Mozilla Composer' (Workshop DOSgg / Sessie 2)
  • 14.45 uur 'Aan de slag met Windows XP' (Lezing Windows-gg) Gerard Otten van de Windows-gg verzorgt een lezing over Windows XP. Hij maakt eerst in kort bestek duidelijk wat de verschillen zijn tussen XP en de voorgaande Windows-versies. Vervolgens geeft hij aan wat er komt kijken bij het installeren en configureren van Windows XP. Tenslotte duidt hij u aan hoe u het systeem kunt optimaliseren.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

 

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg