eMailing 2003-15
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

De WinDOS/ wereld is plat
Voor wie bedoeld?
Samenwerking met c't magazine voor computer techniek
Linux Distributies
'Live' distributies zijn 'multi-bootable'
Linux èn Windows software?
Zoekmachine en nieuwigheidjes
Support
Verkrijgbaarheid
Wijziging programma 27 september a.s.
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
In aantocht:
Linux Intro GigaDisc

25 oktober
Regionale Gebruikersdag
Eindhoven

28-30 november
HCCdagen
Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



De WinDOS/ wereld is plat

De GigaDisc blijft een hardloper bij de DOSgg. De komende maanden worden er twee gelanceerd.

Eerst is de Linux Intro GigaDisc. Deze is beschikbaar op de DOSgg gebruikersdag aanstaande zaterdag 27 september in De Bilt. Boordevol Linux distributies, Linux software en ook Windows software, zodat u snel aan de slag kunt. Maar ook kunt vergelijken.

Deze GigaDisc is weer van het type dual layer. Dat wil zeggen dat er 8,5 gigabyte op kan. En hij is gevuld tot het gaatje. Het voordeel van een dual layer disc is voor u, dat we er een aantal Linux distributies op konden zetten. U krijgt dus ruime keuze!

De Linux Intro GigaDisc is samengesteld door het Linux Platform van de DOSgg. Want u weet: de DOSgg ondersteunt computergebruikers in de prive-sfeer voor alle Disk Operating Systems. En daar ontbreekt Linux natuurlijk niet bij!

Ook opgenomen is de artikelserie uit de SoftwareBus van Johan van Helden. Als PDF bestanden. Maar twee jaargangen krijgt u ook als k(l)eurig boekje bij de GigaDisc. Inbegrepen in de prijs.

Top



Voor wie bedoeld?

De Linux Intro GigaDisc is vooral bedoeld voor de beginnende Linux gebruiker. Of degenen die daar eens aan willen snuffelen. Kortom, doe doelgroep is de Windows gebruiker die het Linux pad wil gaan verkennen. Zonder veel moeite en zonder risico's.

Op deze GigaDisc treft daarom het volgende aan:

  • een aantal Linux distributies
  • Linux software
  • Windows software

Nu zult u denken: waarom meerdere Linux distributies? Waarom ook Windows software? Wel, dat zullen wij u verderop uitleggen.

Top



Samenwerking met c't magazine voor computer techniek

c't richt zich vooral op de wat 'serieuzere' computergebruiker. Degenen die er verder induiken. Het is de Nederlandse uitgave van het gelijknamige Duitse blad.

Dank zij medewerking van de Nederlandse en Duitse uitgever, mochten we de Nederlandse versie van Knoppix Linux opnemen! Deze werd speciaal voor c't gemaakt. Ook mochten we enkele artikelen uit c't overnemen, die gericht zijn op de beginnende Linux gebruikers. En we mochten beeldmateriaal van c't gebruiken voor de opdruk van de Linux Intro GigaDisc. Een opdruk die er heel fraai uit ziet en de overgang Windows - Linux treffend uit beeldt.

Tenslotte heeft c't de DOSgg-leden ook een interessante korting (zo'n 9 Euro per jaar) op het abonnement van c't aangeboden. Op de GigaDisc vindt u alle details om hiervan gebruik te kunnen maken. Website: www.ct.nl

Top



Linux Distributies

Waarom meerdere distributies? Welnu, we wilden u een scala aan keuzes bieden. Vooral ook, om de breedte van het Linux aanbod aan te geven. U zult zien dat er vele mogelijkheden zijn. Algemene distributies. System Rescue distributies. Multimedia. Wetenschappelijk. Spelletjes. Enzovoort.

Deze kracht van Linux is tevens een zwakte. Ze versachillen allemaal een beetje in gebruik. Maar ook in de manier waarop software moet worden geïnstalleerd. Voor u hoeft dat geen probleem te zijn, want het Linux Platform van de DOSgg heeft dat allemaal keurig omschreven.

Er is ook aan alle stadia van Linux gebruikers gedacht: 'live'distributies

  • een distributie die u moet installeren
  • versies van Linux draaiend onder Windows
  • .... en tenslotte: een Windows die draait onder Linux

Kortom, u kun naar hartelust experimenteren en proeven.

Top



'Live' distributies zijn 'multi-bootable'

Een hindernis is het installeren van Linux op uw harde schijf. Dat kan allerlei risico's met zich meebrengen voor uw Windows systeem. Of erger nog, gegevens zouden verloren kunnen gaan. Als u het goed doet, zou er niets aan de hand zijn. Maar ... het kan ook fout gaan.

Daarom zijn er een aantal 'live' distributies verschenen. Die starten op van de CD-ROM of DVD-ROM en schrijven niet op uw harde schijf. Geen enkel gevaar dus voor uw Windows of gegevens. Toch kan een 'live' linux veel.

De bekendste is de reeds genoemde Knoppix Linux. U krijgt de laatste versie (3.2). En nog in het Nederlands ook! Desgewenst zou u die -via een omweg- toch op de harde schijf kunnen installeren.

Maar 'elk voordeel heb z'n nadeel', zei een bekende Nederlander. Ook de 'live' Linux distributies. Ze moeten namelijk op een CDROM of DVDROM gezet worden zodanig dat ze bootable zijn. Dat gebeurt meestal door een zogenaamd ISO-image op de disc te branden. Lastig.

Wij besparen u al die moeite door de Linux Intro GigaDisc 'multi-bootable' te maken. Als u uw PC opstart vanaf de Linux Intro GigaDisc, dan krijgt u eerst een keuzemenu. Daar kunt u kiezen welke Linux versie u wilt opstarten.

Het multi-bootable maken is een staaltje van technisch vernuft van ons Linux Platform. Het booten vanaf een CDROM of DVDROM is sowieso niet gemakkelijk, maar voor de Linux Intro GigaDisc moesten een aantal bootroutines 'gepatched' worden. Maar laat ik u niet te veel lastig vallen met de technische details. U hoeft er alleen maar van te genieten.

Top



Linux èn Windows software?

Ja. Dat vergt een toelichting. Op de Linux Intro GigaDisc zijn zo'n 150 programma's opgenomen, 800 daarvan zowel in de Linux als de Winmdows versie.

Het leuke daarvan is, dat u naar hartelijst de Windows en de Linux versies naast elkaar kunt gebruiken. En kijken wat u het best bevalt.

Er is nog een interessant aspect. Linux is een 'gratis' operating systeem. En in die omgeveing past het om ook de toepassingssoftware gratis uit te brengen. U kunt met de Linux Intro GigaDisc tevens kijken wat deze gratis alternatieven voor Photoshop, Microsoft Office enzovoort in huis hebben.

Al met al wordt u een breed scala aan Linux toepassingen aangeboden. Alles wat u nodig hebt om de smaak van Linux te pakken te krijgen.

Top



Zoekmachine en nieuwigheidjes

De Linux Intro GigaDisc heeft een aantal nieuwe snufjes. Wellicht zal u de zoekmachine het meest aanspreken. U kunt hiermee snel naar een trefwoord zoeken. Of een combinatie van trefwoorden, inclusief de 'booleaanse' operatoren. En met een aanduiding van de trefzekerheid.

Er zijn nog meer nieuwe snufjes. Bijvoorbeeld de eigen schermindeling (meer zichtbaarheid) en het installeren van (Windows) software vanaf de GigaDisc zonder lastige vragen van de browser.

Top



Support

Het kan natuurlijk zijn dat u toch nog wat steun nodig heeft. Ook daaraan is gedacht. Het DOSgg Linux Platform zal support geven via www.windos.nl/linux.

U kunt natuurlijk voor support ook van onze nieuwsgroepen en VraagBaak gebruik maken. Maar om 'overbelasting' te voorkomen hebben wij een vriendelijk verzoek. Kijk eerst op www.windos.nl/linux hoe verder te handelen. Misschien staat daar al de oplossing voor uw probleem. Dan hebt u ook het snelst de oplossing.

Top



Verkrijgbaarheid

De Linux Intro GigaDisc is verkrijgbaar vanaf 27 september. Eerst tijdens de DOSgg gebruikersdag in De Bilt voor 4 Euro, inclusief het boekje. Daarna kunt u hem bestellen op www.windos.nl. De prijs voor toezending bedraagt 6 Euro. Dit zijn de prijzen voor leden van de DOSgg.

Op dit moment wordt nog gewerkt aan de samenstelling van de GigaDisc 2004 WinterEditie, die een meer algemeen karakter heeft. Die wordt in november toegezonden aan alle SoftwareBus abonnees.

Tijdens de HCCdagen zijn de Linux Intro GigaDisc en de GigaDisc 2004 WinterEditie ook verkrijgbaar. Leden van de DOSgg kunnen naar keuze één van beide gratis ophalen op de DOSgg stand.

Top



Wijziging programma 27 september.

De belangstelling voor de voorinschrijving van de workshop 'IrfanView, een bekeken viewer' is overweldigend. Het aantal vooraanmelders overstijgt het totale aantal plaatsen!

Wij hebben Rinus Alberti en Ton van der Gaag bereid gevonden een extra, derde sessie te verzorgen. Het tijdschema voor de workshops in deze zaal zijn in verband hiermee gewijzigd:

  • 10.05 - 11.05 'IrfanView, een bekeken viewer' (sessie 1)
  • 11.15 - 12.15 'IrfanView, een bekeken viewer' (sessie 2)
  • 12.25 - 13.25 'IrfanView, een bekeken viewer' (sessie 3)
  • 13.45 - 14.45 'Videobewerking met Pinnacle Studio 8'
  • 15.00 - 16.00 'Videobewerking met Adobe Première 6.5'

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top