eMailing 2003-18
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Differentiatie HCC lidmaatschap
Zorg voor plaats in de brievenbus
DOSgg op HCC dagen
Rits-Rats-Klik
Netwerken en Linux
Sane doet het met Linux
Is StarOffice compatible?
Secties in Word
Muziek met een grote letter K
This is my way
Bijna vergat ik Coen!
SoftwareHits
GigaDisc 2004 WinterEditie
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
HCC dagen
28-30 november,
Utrecht

Met ...
Linux Install Party!

 

Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



Differentiatie HCC lidmaatschap

Vanaf 2004 is lidmaatschap DOSgg nóg aantrekkelijker! De DOSgg is gebaseerd op het beginsel 'voor elck wat wils'. U kunt er terecht als gebruiker van Windows of Linux, als beginner of gevorderde, als digitaal fotograaf of digitaal videobewerker etc.

Tot nu toe kreeg elk lid echter het zelfde blad: Computer! Totaal. Met ingang van 1 januari 2004 kan elk HCC-/DOSgg-lid kiezen uit acht bladen. U kunt uw lidmaatschap blijven combineren met Computer!Totaal. (www.computertotaal.nl) maar ook kiezen voor:

Internet Tips & Trucs: www.tipwereld.nl
Tips & Trucs: www.tipwereld.nl
ZOOM Magazine: www2.zoommagazine.nl
enige gamesbladen: www.gamecorner.nl

De prijs van uw jaarlijkse lidmaatschap gaat daardoor ook variëren. Uitgaande van de 2003-tarieven bent u met ZOOM en Tips & Trucs zelfs 13 en 15 euro goedkoper uit dan met Computer! Totaal. Als u twee van de genoemde bladen wilt ontvangen, bestaat er de mogelijkheid van een plusabonnement.

Wijzigen kunt u op www.hcc.nl (zie: "Wijzig pakket" in de kolom rechts). U vindt daar ook de verschillende pakketten en jaarlijkse contributies. Om administratieve redenen gaat een wijziging in bij uw nieuwe lidmaatschapsjaar. Zie hiervoor uw HCC ledenpas (achter: geldig t/m). Wijzigingen moeten twee maanden daarvóór opgegeven zijn. Voor heel veel leden begint het nieuwe lidmaatschapsjaar op 1 januari, dus zou u vóór 1 november hebben moeten overstappen. Maar HCC heeft voor deze ene keer uitstel gegeven t/m 4 november.

In alle gevallen is lidmaatschap van de HCC (en de DOSgg als eerste gebruikersgroep) inbegrepen. Lid worden van de DOSgg is eenvoudig: gebruik de kaart uit Computer! Totaal of meldt u via www.windos.nl. Nieuwe leden verblijden wij met een half jaar gratis kennismakingsabonnement op ons blad SoftwareBus (incl. CD-ROM) en de GigaDisc 2004 WinterEditie, Linux Intro GigaDisc of FotoDisc 2 naar keuze op de HCC-Dagen.

Top



Zorg voor plaats in de brievenbus

Want volgende week ontvangt u SoftwareBus 2003-6. Deze keer niet alleen vergezeld van de CD-ROM SoftwareHits 2003-6, maar bovendien met de DVD-ROM GigaDisc 2004 WinterEditie.

Bovenstaande geldt uiteraard alleen voor de abonnees op SoftwareBus. Maar helaas niet voor alle leden van de DOS gebruikersgroep. Er is nog steeds een aantal leden dat geen abonnement heeft. Zij missen voor het luttele bedrag van 12 Eurootjes per jaar zes maal een SoftwareBus, zes maal een CD-ROM en bovendien de GigaDisc DVD-ROM. Degenen die zich snel aanmelden op onze website, sturen we het hele pakket nog na. Zij krijgen het nog gratis ook, want de betaling voor het abonnement start dan pas volgend jaar. Cadeautje van Sinterklaas.

Maar u hoeft natuurlijk geen abonnement te nemen. De GigaDisc kunt u ook gratis ophalen aan de DOSgg-stand op de HCC dagen. Of -als u die al hebt ontvangen bij de SoftwareBus- de Linux Intro GigaDisc, of de DigiFoto 2 Disc. Met koffie en een cookie op de koop toe! Tenminste, als u uw geldige HCC ledenpas mee brengt en daar DO (= DOSgg) op staat achter "gebruikersgroep".

Maar als u nog geen lid van de DOS gebruikersgroep bent? Dan meldt u zich aan op onze website. Of op onze stand tijdens de HCCdagen. En als u HCC-lid bent, maar nog geen lid van een gebruikersgroep (op de HCC ledenpas staan dan achter "gebruikersgroep" alleen wat cijfertjes), dan kost het u niets (ja, helemaal niets) extra om lid van de DOSgg te worden. Mocht u al lid zijn van een gebruikersgroep, dan kost het lidmaatschap van de DOSgg erbij slechts € 2,27 per jaar. Een schijntje, dank zij onze vele vrijwilligers, dat in geen verhouding staat tot de voordelen.

Top



DOSgg op HCC dagen

Zoals gebruikelijk leest u in de SoftwareBus wat wij doen tijdens de HCC dagen. En dat is dit jaar niet gering! De DOSgg is present op haar eigen grote stand (met koffie, cookies en de gratis CD- en DVD-ROMs) in Hal 10, het DOSgg DigiFoto Platform ook op Plaza Digitale Beeldbewerking in Hal 8 en het DOSgg Linux Platform vindt u ook op de Linux Install Party achterin Hal 7.

Maar u krijgt nog tijdig een eMailing met het laatste nieuws hierover. Kijk hier naar uit, of kijk op onze website.

Top



Rits-Rats-Klik

Arjen Klaver vertelt u over zijn jeugd. Thuis maakten ze vroeger foto's van het type rits-rats-klik, die in een schoenendoos verdwenen voor later. Hij vergaapte zich wel eens aan mooie professionele vergrotingen en besefte al vroeg dat daar veel aan gesleuteld was om tot dat mooie resultaat te komen. Een jongensdroom om zelf een donkere kamer in te richten kwam niet uit; dat kostte me nogal een paar lieve guldentjes, zeg!

Dus keek hij met grote belangstelling naar de digitale fotografie. Toen de drie megapixel-grens werd overschreden, bleek de kwaliteit te kunnen wedijveren met de films en gevoelig papier.

Een computer had hij al. En de digitale camera kwam er ook. De jongensdroom begon realiteit te worden.

Roept dat emoties of herinneringen op bij u? Lees dan het artikel van Arjen. Een soort handleiding voor een verstandige investering in digitale fotografie. Met nieuwe fototermen zoals digitale zoom, USB-kabel en SmartMedia-kaartjes.

En mooie foto's maken hoeft nog steeds niet, als ik het goed begrijp. Dank zij de beeldbewerkingsprogramma's. Zo, dat was één woord. En Word snapt er de ballen van, het werd prompt rood onderstreept. Die beeldbewerkingsprogramma's komen de volgende keer aan bod.

Top



Netwerken en Linux

Linux Software Deel 6 van Johan van Helden. Onderwerp: netwerken. Stap 1: configureer de XDM server. Stap 2: start de X-server. Stap 3: ja hoor eens, ik ga het hier niet allemaal over zitten typen. Lees zelf maar verder in de SoftwareBus.

Johan heeft nu vier jaargangen over Linux geschreven. Hij is daarmee kampioen tekstschrijver van SoftwareBus geworden. Twee jaargangen zijn als boekje verschenen dat onderdeel uit maakt van één pakket met de Linux Intro GigaDisc (hier bestellen). Alle vier jaargangen staan ook als PDF-bestand op de Linux Intro GigaDisc.

Top



Sane doet het met Linux

Een echte fanatieke bekeerling van Linux wil het niet weten dat hij stiekem een versie van Windows achter de hand houdt. U kent dat wel: niemand thuis, gordijnen dicht en stiekem een Windows-programma draaien. Want een Linux-profeet kan het zich niet veroorloven om op een Windows-zonde betrapt te worden.

De reden: Linux kan niet met alle hardware overweg en bovendien zijn er minder programma's onder Linux dan onder Windows. En dan toch volhouden dat Linux alles kan en overal gratis open source programma's voor zijn. U begrijpt het al, dit wordt geschreven door een Windows middle-of-the-road mens.

Niets van aantrekken, Linux discipelen! Cees Otte liet zich ook niet kisten omdat Linux zijn Canon type 0x#### niet begreep. Hij vond de oplossing ergens in /proc/bus/usb/devices. Een Linux-mens wordt hier lyrisch van. Gebruikt Sane voor wat onder Windows wordt gedaan door TWAIN.

Maar Cees kwam er uit. Zowel met handmatige als met automatische instellingen.

Top



Is StarOffice compatible?

Wat denkt u nu, als u deze kreet in de schoolkrant anno 1964 zou hebben zien staan? Juist ja, dat de jaartjes beginnen te tellen. De nieuwe generatie(s) weten meteen waar het over gaat.

Compatible met DE standaard Microsoft Word natuurlijk!

Volgens Ben Schmitz valt het echter tegen. Met die compatibiliteit. Minpuntje voor StarOffice, als je Microsoft Word erkent als De Enige Echte Waarheid. En tot overmaat van ramp kan Outlook Express per ongeluk de zaak nog verklooien ook. Minpuntje voor Microsoft Outlook Express, of zouden ze dat in Redmond expres doen?

En zo zie je maar dat het allemaal niet zo eenvoudig is met die compatibiliteit. Bovendien zie je dat een grenzeloos geloof in Microsoft-producten ook tot teleurstellingen kan lijden eh... eh... leiden.

Top



Secties in Word

Kees van der Vlies blijft bij zijn Microsoft Word-geloof. En hij legt u uit hoe je in Word kunt werken met secties en waarom.

Dit is een korte en krachtige samenvatting van zijn artikel. U moet het echt zelf lezen en bestuderen om er wat aan te hebben.

Top



Muziek met een grote letter K

Gespeeld door een scala aan media-spelers. Jan Stedehouder vergelijkt er een stuk of twaalf. Hoe doen ze het. Hoe klinkt het. Mogelijkheid om te rippen en te burnen. Kortom, wat je zoal kunt verwachten van een WMA- of MP3- of Ogg-speler. Of video player. Grafische interface. Afstandbediening.

WinAmp, Ashampoo, XMMS, en de rest. En u weet na het lezen van het artikel waar u het best mee af bent.

Top



This is my way

Chris Laarman zet uiteen wat de betekenis is van voornamen en achternamen in bestandsnamen.

Total Commander blijkt de kampioen bestandsbeheerder in namen wijzigen zonder muis. NIYoW (NameItYourWay) daarentegen blijkt daarin gratis gespecialiseerd en kan ook overweg met MP3 tags. Lees het!

Top



Bijna vergat ik Coen!

Terug dus naar pagina 20 van SoftwareBus. Weet u waarom ik Coen even oversloeg? Omdat hij begint te vertellen dat hij nog geen Linux heeft draaien. En kijk nou hierboven eens naar het hoofdthema: allemaal Linux. Daar paste Coen dus even niet bij.

Natuurlijk -u begrijpt dat direct- ga ik eerst alle artikelen in de SoftwareBus helemaal uit zitten pluizen alvorens deze preview te schrijven. Moet u ook doen, want op deze manier heb ik mijn kennis rondom computers enorm opgekrikt.

Toen ik verder las, begreep ik Coen helemaal niet meer. Hij heeft diverse distributies onder VMWare geprobeerd. Werd een rijzende ster als nerd. Gebruikte Wine: een Linux-implementatie van de Windows32 API. En gebruikt Windows alleen nog voor spelletjes.

En nu ontdekte Coen ook nog dat er een VMWare is voor Linux. Nu kan hij dus Windows als virtuele computer onder VMware onder Linux installeren.

Ik raakte de weg kwijt. Coen niet. Die heeft ontdekt dat je grote liefdes beter van elkaar gescheiden kunt houden;-).

Top



SoftwareHits

Is weer propvol; 665 megabytes. Nieuw is dat er een heleboel Java-programma's op staan. Java is onafhankelijk van het besturingssysteem, de programma's kunt u dus gebruiken onder zowel Windows, Linux en nog vele andere besturingssystemen. U krijgt deze keer Java-programma's voor educatie, internet en in de rubriek leefomgeving.

Voorheen kwamen er wel eens opmerkingen over de teleurstellende kwaliteit van de plaatjes in de Previews. Vooral een verkleinde screenshot zag er belabberd uit. Dat komt door de slechte grafische mogelijkheden van de meeste webbrowsers, waaronder de veel gebruikte Internet Explorer. Daar is nu wat aan gedaan. Nieuw is dat u op de plaatjes kunt klikken en de oorspronkelijke grootte krijgt te zien. Dit geldt ook voor de hieronder genoemde GigaDisc.

De oogst aan Windows programmatuur is uiteraard weer het grootst. En deze keer in de rubrieken communicatie, desktop, educatie, hardware, internet, leefomgeving, audio, recreatie, systeem en tools. Plus natuurlijk de gebruikelijke dagelijkse toolkit, die u altijd bij de hand moet houden. De nieuwe Nero Suite 6 wordt uitgebreid voorgesteld op deze CD-ROM.

Verder biedt de SoftwareHits deze keer weer enkele programma's voor Handhelds en voor Linux.

Helaas wordt de redactie van de SoftwareHits geconfronteerd met een negatieve ontwikkeling. Steeds meer softwareleveranciers vragen u het hemd van het lijf voordat je hun software (ook demo's of shareware) kunt downloaden. Geen doopceel, geen software. Jammer, op deze manier komt een aantal programma's niet meer in aanmerking om op de SoftwareHits opgenomen te worden.

Top



GigaDisc 2004 WinterEditie

Ik verklapte de verrassing anno 2003 al hierboven: u krijgt als abonnee van SoftwareBus deze keer de inmiddels ingeburgerde SoftwareHits niet alleen gratis, u krijgt hem ook nog eens vóór de HCC dagen thuisgestuurd! Daarom krijgt u nu SoftwareBus nr. 6 al in november. Weer een verbetering van de service van uw DOSgg.

In de twee voorgaande jaren moest u de GigaDisc in Utrecht op onze HCC dagen-stand zelf komen halen. Maar eerst eind november een exemplaar ophalen in Utrecht en enkele weken later nog een exemplaar thuis sturen met SoftwareBus was een beetje dubbelop, niet waar?

Willen wij u de gang naar onze stand op de HCC dagen besparen? Nee! U mag er nog een komen ophalen voor uw buurman of zwager. Maar in plaats daarvan kunt u ook kiezen voor de gratis Linux Intro GigaDisc (met het boekje van Johan van Helden) of de DigiFoto Disc 2. En meer dan één mag trouwens ook. Daar moet u dan wel een kleinigheidje voor betalen, anders krijgen we scheve gezichten en raakt de kas van de penningmeester te snel leeg.

Terug naar de GigaDisc 2004 WinterEditie. Weer barstensvol met 4,7 gigabyte aan software, zorgvuldig uitgekozen en beschreven in Previews door de redactie. Ook hier is de hoofdmoot voor Windows.

Voor Linux ligt het zwaartepunt op DamnSmallLinux, een piepkleine Linux-distributie, maar volledig met grafische omgeving. Maar u kunt Gnoppix als ISO-bestand op een CDR zetten, dan hebt u een "live" Linux die zonder installeren vanaf de CDR werkt.

Voor Windows krijgt u software in de rubrieken Hardware, Internet, Audio, Graphics, Software ontwikkeling, Spellen (maar liefst zo'n 1,5 gigabyte om de hele winter door te komen), Systeem, Tools en Werkomgeving.

Er is ook software opgenomen voor Handhelds en voor OS/2.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

 

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg

 

Top