eMailing 2003-21
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Waarom Linux Install Party?
Open Source Debat
Linux Install Party in Hal 7
Presentaties
Install-sessies
Sinterklaas laat u niet in de steek
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
HCC Dagen: 28-30 nov.
Linux Install Party: 28-30 nov.
Gratis cookie met coffee


Klik op een onderwerp hier naast
om snel te navigeren.

 



Waarom Linux Install Party?

U kent Linux toch? Dat is dat Operating System met die lieve pinguïns. Lange tijd de knollentuin van de diehards op computergebied wegens de "command line mode" met cryptische toverspreuken, de acrobatiek die nodig was om te installeren en het gebrek aan toepassingssoftware.

Maar dat is tegenwoordig wel even anders! Een aantal "mainstream" Linux distributies installeert zichzelf nagenoeg zonder ingrijpen en doet zeker niet meer onder voor MS Windows. Daarna krijg je een grafische desktop, net als bij MS Windows. En applicatiesoftware komt er steeds meer, de keuze is heel groot.

Een aantal thuiscomputeraars is al helemaal overgegaan op Linux. Het systeem is zeer stabiel en heeft weinig last van virussen. Bovendien is veel software gratis.

Om de twijfelaars wat wegwijs te maken, heeft de HCC-DOS gebruikersgroep een Linux Intro GigaDisc gemaakt. Dat is een DVD-ROM vol met 8,5 gigabyte (dual layer) aan Linux distributies en programma's, die naar hartelust uitgeprobeerd kunnen worden. Diverse distributies kunt u vanaf de Linux Intro GigaDisc "booten"; die doen geen enge dingen met uw Windows systeem. Voor meer info zie www.windos.nl/linux

HCC haakt in op de ontwikkelingen, met een Linux Install Party tijdens de HCC Dagen. Dat gebeurt samen met het Linux Platform van de DOSgg, de Unix-gg en de afdeling Almere. De Install Party wordt omgeven door een Open Source Debat en een serie korte presentaties, parallel aan de Install-sessies.

Top



Open Source Debat

Linux en Open Source-software noem je vaak in één adem. Linux en de daaronder draaiende software is nagenoeg steeds Open Source. Dat betekent 'voor ieder toegankelijk' en iedereen is van harte welkom aanvullingen en verbeteringen te maken en te verspreiden. Hierdoor is Open Source-software meestal gratis.

Een aantal prominenten zal met elkaar in debat gaan over voor- en nadelen van Open Source-software. Zij gaan daarbij in op aspecten als prijs, veiligheid, monopolievorming en de wenselijkheid van transparantie.

Uitgenodigd zijn als debaters: Kees Vendrik (Tweede Kamerlid), Dirk van der Woude (hoofd ICT strategie gemeente Amsterdam), Luuk van Dijk (Vereniging Open Source Nederland) en Wim Bens (directeur van Mediaplaza). Het debat wordt geleid door de journalist Francisco van Jole. Herbert Blankesteijn, journalist en columnist, zorgt voor een prikkelende inleiding.

Het debat wordt gehouden op vrijdag 28 november om 13.00 uur in de Media Plaza (roltrap op in hal). Deze manifestatie heeft een beperkte publiekscapaciteit; maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Benader daarvoor Arjan van Dijk (Arjan.Dijk@hcc.nl)

Top



Linux Install Party in Hal 7

De overige activiteiten vinden plaats in een keurige stand in Hal 7 (stand 7 B 110). Daar is een kleine zaal voor de lezingen ingericht. Daarnaast is dit de plaats voor de echte Install Party, ingericht met 16 PC's en plaats voor maximaal 32 personen per sessie.

Top



Presentaties

Deze worden deels verzorgd door sprekers van buiten de HCC en deels door kaderleden van de deelnemende groeperingen. Hieronder vindt u het programma:

Vrijdag

11.00-11.45

Presentatie Mandrake
(Johan Swenker, DOSgg Linux Platform)

11.45-12.30

Beveiliging op Internet
(medewerkers KWINT = programma KWetsbaarheid INTernet)

12.30-13.15

Installeren van Knoppix
(Klaus Knopper, Duitsland)

14.00-14.45

Het Europees Computerrijbewijs
(medewerkers European Computer Driving License)

13.15-14.00

Open Source, open standaard?
(Jeroen Baeten /Luc van Dijk van Vereniging Open Source Nederland)

14.45-15.30

Beveiliging op Internet
(medewerkers KWINT = programma KWetsbaarheid INTernet)


zaterdag & zondag

11.00-11.45

Presentatie Mandrake
(Johan Swenker, DOSgg Linux Platform)

11.45-12.30

Beveiliging op Internet
(medewerkers KWINT = programma KWetsbaarheid INTernet)

12.30-13.15

Installeren van Knoppix
(Klaus Knopper, Duitsland)

14.00-14.45

Het Europees Computerrijbewijs
(medewerkers European Computer Driving License)

13.15-14.00

Ontwikkeling van RedHat en Fedora Linux
(Rik van Riel, Linux kernel developer van RedHat USA)

14.45-15.30

Open Source, open standaard?
(Jeroen Baeten /Luc van Dijk van Vereniging Open Source Nederland)


Een presentatie duurt ca 30 minuten. Geïnteresseerd? Kom gerust, de toegang is vrij. En een half uurtje rustig meer kennis vergaren, is nooit weg op de drukke HCC Dagen!

Sommige lezingen hebben een verband met de Install-sessies. Het bijwonen van de lezing zal dan zeker méér inzicht opleveren, maar bijwonen is niet persé nodig.

De lezing van de maker van Knoppix, Klaus Knopper, zal in het Duits of Engels zijn.


Top



Install-sessies

Er zijn heel veel verschillende Linux distributies en vaak hebben die hun eigen manier van installeren. Op de Install Party kunt u kiezen uit de meest gebruikelijke distributies.

In het bijzonder willen we u hiervan noemen:

Knoppix 3.3:
een distributie die u "live" kunt booten vanaf een CD-ROM of DVD-ROM (ook vanaf de Linux Intro GigaDisc). Dan kunt u Linux proberen zonder ook maar één byte op de harddisk te schrijven. Geen angst dus voor het omver gooien van Windows. Het heeft ook beperkingen. Knoppix kan óók op de harddisk geïnstalleerd worden tot een volwaardig Linux systeem. De 'uitvinder' van Knoppix, Klaus Knopper, zal erbij zijn, samen met zijn team dat hiervoor speciaal uit Duitsland komt.

Mandrake 9.2:
een heel populaire Linux distributie van Franse afkomst. Vriendelijk om te installeren. Kan vanaf de Linux Intro GigaDisc geboot en geïnstalleerd worden. Leden van het Linux Platform van de DOSgg zullen u hier alles over uitleggen.

SUSE 9.0:
In Duitsland maar ook in Nederland waarschijnlijk het populairst. Vriendelijk te installeren met "proprietary" programma, is echter niet gratis verkrijgbaar.

Debian GNU/Linux:
Debian wordt geheel gemaakt door vrijwilligers en is het grootste Open Source project ter wereld. Het begrip Open Source vindt zijn oorsprong in het Debian project. Veel distributies (zoals Knoppix) zijn op Debian gebaseerd. Leden van de Unix-gg zullen U wegwijs maken in het Debian "universum".

RedHat 9.0:
Wereldwijd het meest verbreid. Ook heel sterk in een professionele omgeving, maar wij verzorgen het installeren van de Personal versie, onder begeleiding van een echte bolleboos: de kernelontwikkelaar Rik van Riel van RedHat Amerika. De Personal versie is ondergebracht in het Fedora-project; Rik van Riel zal ook uitleggen hoe dit zit.

Hieronder ziet u het complete programma van de zes, dagelijkse Install-sessies:

11.00-11.45

Knoppix: wel of niet installeren! (Knoppix-team)

11.45-12.30

Installeren van Mandrake 9.2 (Linux Platform HCC-DOS gebruikersgroep)

12.30-13.15

Installeren van Mandrake 9.2 (Linux Platform HCC-DOS gebruikersgroep)

13.15-14.00

Installeren van SUSE 9.0 (HCC-afdeling Almere)

14.00-15.30

Installeren van Debian GNU/Linux (Unix-gebruikersgroep)

15.30-16.15

Installeren van RedHat 9 (Linux Platform HCC-DOS gebruikersgroep)

De beschikbare ruimte is beperkt: maximaal 32 mensen per sessie keer 6 sessies keer drie dagen ofwel 576 plaatsen. Om te voorkomen dat u achter het net vist, doet u er verstandig aan om een plaats te bespreken! Dat doet u op www.windos.nl/InstallParty Als er plaats is krijgt u per e-mail een bevestiging, tevens uw deelname-/plaatsbewijs.

Top



Sinterklaas laat u niet in de steek

De deelnemers aan een lezing of een Install-sessie worden niet door Sinterklaas overgeslagen. In het pakket, dat zij krijgen, treffen zij onder meer het volgende aan:

  • Linux Intro Gigadisc (DVD-ROM) van de DOS gebruikersgroep
  • Boekje "Linux, een introductie" van Johan van Helden, eerder verschenen als artikelserie in SoftwareBus (magazine DOSgg)
  • Knoppix 3.3 CD-ROM (Unix-gg)
  • Open Source software CD-ROM (Unix-gg)

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg