eMailing 2004-1
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

Alles wordt duurder?

SoftwareBus 2004-1 komt eraan.

DOSgg gebruikersdag op 7 februari

Alarmfase 4

Linux is niet te stoppen

Contactuele eigenschappen

Veel Linux, weinig data

Kantoor zonder windows?

Fotograaf in driekwartsmaat

Eenvoudige webpages

De BlindenBus

Geen scheurkalender?

SoftwareHits 2004-1

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

Bijeenkomsten 2004:

  • Centraal - De Bilt:
    • 7 februari
    • 8 mei
    • 18 september
  • Regionaal:
    • 3 april, Zwolle
    • 23 oktober, Eindhoven
Klik op een onderwerp hier naast
om snel te navigeren.

 

Alles wordt duurder?

Binnenkort ontvangt u uw eerste salaris van 2004. Een goede aanleiding om eens te kijken wat er dit jaar van overschiet. Erop vooruitgegaan? We helpen het u hopen. Ondanks de prijzenoorlog in de supermarkten zijn vele kosten sterk gestegen, denk maar eens aan uw ziektekostenverzekering. Zelfs HCC werd iets duurder.

Maar de DOSgg hield stand! Onze prijzen bleven ongewijzigd. De SoftwareBus dus nog steeds € 12 per jaar voor DOSgg leden bij automatische incasso. Voor zes uitgaven, dus dat is € 2 per nummer. En daar zit nog een gratis CD-ROM bij ook.

Vele abonnees kunnen zelfs nog geld besparen op de SoftwareBus. Door ons te machtigen om het abonnementsgeld automatisch af te schrijven bespaart u € 2,50 administratiekosten. Niet éénmaal, maar elk jaar! Let op de kleintjes! Surf naar www.windos.nl, kies daar "SoftwareBus" en dan "Betalen per incasso". U blijft baas over uw geld, want u kunt de machtiging altijd weer intrekken of zelfs achteraf terugvorderen via de bank/giro. En u helpt onze vrijwilligers door vermindering van de administratieve rompslomp.

Nieuwe abonnees kunnen zicht aanmelden op www.windos.nl/abonnee.html Daarbij kunnen zij tevens de automatische incasso regelen.

Top

SoftwareBus 2004-1 komt eraan.

Nog een paar dagen, dan glijdt hij weer door de brievenbus van de abonnees. Nog geen abonnee? Meldt u snel aan, dan wordt hij nagezonden. Het eerste nummer krijgen de nieuwe abonnees nog gratis ook.

Wel HCC-lid maar nog geen DOSgg lid? Meldt u dan tevens aan als DOSgg lid, dat kost meestal helemaal niets extra, want u krijgt van HCC een korting voor het lidmaatschap van één gebruikersgroep! Nou ja, als u al lid bent van een gebruikersgroep, dan hoeft u het voor die paar Euro niet te laten om ook van de DOSgg lid te worden. Dat haalt u er binnen een jaar weer dubbel en dwars uit. Let op de kleintjes zeiden we al.

Top

DOSgg gebruikersdag op 7 februari

Als u onze eerdere raad hebt opgevolgd, dan hebt u dat al genoteerd in uw nieuwe agenda. Doe het anders alsnog.

In de SoftwareBus staat het programma vermeld. Maar er zijn wat kleine wijzigingen. Let op de volgende eMailing voor de details of surf naar www.windos.nl.

  • Enkele highlights op 7 februari:
  • Lezing Veiligheid draadloos netwerk
  • Lezing Gratis webpagina's maken
  • Lezing Beginnen met Outlook
  • Lezing Total Commander
  • Workshops TCP/IP onder Linux
  • Workshops Waar is mijn digitale foto?
  • Presentaties Platforms
  • VraagBaak aanwezig in levende lijve
  • Vrijmarkt voor overtollige computerspullen

Let op! Voor de workshops en de vrijmarkt vooraf aanmelden!

Top

Alarmfase 4

Zo langzamerhand zult u wel weten dat naast een virusscanner ook een firewall erg belangrijk is. Velen hebben dit al aan den lijve ondervonden, vooral degenen met een vaste kabel/adsl aansluiting.

Een firewall is in feite een filter die de toegang van buiten naar binnen, maar ook vaak van binnen naar buiten, beperkt. Met de bedoeling om ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Zoals adware, spyware, virussen of hoe die akelige dingen ook mogen heten.

Ruud Uphoff weet er alles van, anders was hij geen webmaster bij de DOSgg. En hij laat u daarvan mee- profiteren door een artikel over ZoneAlarm 4 Professional. Op begrijpelijke wijze krijgt u een uitgewerkt praktijkvoorbeeld.

Top

Linux is niet te stoppen

Dat zou ik trouwens ook niet willen. Het zou zonde zijn van al die inspanningen zoals een Linux Intro GigaDisc en een Linux Install Party op de HCC dagen.

En dat ziet u ook in de SoftwareBus. Deze keer met een artikel -weer- van Johan van Helden, vooral met als thema "netwerken in Linux".

Top

Contactuele eigenschappen

Nee, het gaat niet over een sollicitatiegesprek. Maar over Outlook (Express). Bijna iedereen gebruikt het, want Outlook Express is onderdeel van Windows. Maar bijna niemand realiseert zich dat Outlook (Express) de mogelijkheid bevat voor adressenbeheer. Niet alleen e-mail adressen, ook "naw", telefoon en noem maar op. Verdiept u zich er maar eens in.

Ron de Wit heeft dat ook gedaan. En hij presenteert in de SoftwareBus een programma genaamd Plaxo. Dat is een kleine "plug-in" voor Outlook (Express) en zijn artikel is maar één pagina. Sla die niet over, want Plaxo is gratis en wisselt gegevens uit met anderen om wederzijds adresboeken bij te werken. Digitale visitekaartjes dus.

Plaxo is geschreven in Java. Pas wel even op, want voor je het weet, weet de hele wereld wanneer je jarig bent. En dan bent u nog niet jarig.

Top

Veel Linux, weinig data

Wat de Linux adepten vooral bezighoudt is: "welke distributie heb jij?" Want Linux is niet gelijk aan Linux. Dat is een minpuntje, want je staat voor een keuzeprobleem. Vooral nieuwkomers worstellen hierrmee en worden duizelig gemaakt door de oude hap die hun eigen "distributie" willen aanpraten.

Voor de snuffelaars heeft de DOSgg de Linux Intro GigaDisc uitgebracht te bestellen op www.windos.nl/getgiga.html. Met de nadruk op "live" distributies die wel vanaf de DVD-ROM opstarten, maar zich niet installeren. Leuk, maar de mainstream distributies doen daaarbij niet echt mee. Die moeten op de harde schijf geïnstalleerd worden.

Cees Otte beschrijft een methode die een stap verder gaat. Meerdere distributies naast elkaar installeren, maar gebruik maken van dezelfde partitie voor data. Het klinkt verbluffend eenvoudig. Maar als ik Cees goed begrijp, dan is het dat niet! De truc is het gebruik van een symbolische datalink -hallo beginners, zijn jullie er nog?- die naar die ene datapartitie wijst.

Cees beschrijft hoe je dat doet: partitioneren, vooraf plannen, HDD indelen, "distro's" installeren, bootloader inzetten, .... Lees maar. Met als klap op de vuurpijl -het artikel zal eind december geschreven zijn- de inzet van een programma Symlinker.

Top

Kantoor zonder windows?

De broncode van Office? Als je denkt aan Microsoft Office, vergeet het dan maar. Maar, er is ook een vergaand compatible office suite onder de naam OpenOffice. Voortgestuwd door de Open Source beweging. En gratis! Helemaal legaal gratis, voor niets!

Jan Stedehouder stelt OpenOffice aan u voor. U kunt het zelf downloaden, maar het stond overigens ook op een aantal recente CD-ROMs en DVD-ROMs van de DOSgg. Wat zijn de pretenties, wat is nieuw, hoe werkt het in de praktijk. En waarom het gratis OpenOffice of het Pakket StarOffice dat $75 kost?

Top

Fotograaf in driekwartsmaat

De eerste danspas van Arjen Klaver in SoftwareBus ging over de aanschaf van een digitale camera. Nu is hij in de war, hij gaat verder met stap drie: digitale beelden bewerken. Stap twee is het leren fotograferen. Hij is voornemens dat nog te doen en de lezers van SoftwareBus daarvan mee te laten profiteren.

Nou ja, als je beelden zo goed digitaal kunt bewerken, dan is dat fotograferen misschien ondergeschikt? Nu moet ik natuurlijk gaan oppassen, anders vliegt 7 februari de groeiende groep DigiFotoPlatformers me aan.

Goed, een voorschot op goed fotograferen dus. Het aanbrengen van correcties zoals kleurzweem, onderbelicht, digitale filters, plugins, ja het gaat nog steeds over fotograferen. Via Photoshop komt Arjen uit bij een pittiger foto.

Top

Eenvoudige webpages

Dag Coen. Goed dat je de mensen erop attent maakt dat webpages ook te "moeilijk" gemaakt kunnen worden. Waardoor ze aan aantrekkingskracht verliezen.

Een goede raad voor degenen die op 7 februari met René Suiker webpagina's gaan maken.

Top

De BlindenBus

Speciaal voor visueel gehandicapten maken we een op HTML gebaseerde 'electronische versie' van de SoftwareBus. Zonder afbeeldingen maar wel met alle tekst. Geïnteresseerd? Zendt een aanvraag (al dan niet voor een proefnummer) aan admin@windos.nl. Deze service is gratis voor abonnees op SoftwareBus.

Top

Geen scheurkalender?

Door fiscale maatregelen, de teruggang in de economie en de maatschappelijke kritiek op 'voordeeltjes' voor zakelijke relaties, zijn relatiegeschenken aan het eind van het jaar sterk verminderd. Hierdoor worden ook beduidend minder kalenders verspreid.

Nog geen kalender? Nou, dan vindt u er ook geen meer in de uitverkoop. Bij de eMailing rond Kerst zonden we een link naar het programma Rainlender mee. Dit zet een kalender op je desktop, reuze handig. De belangstelling hiervoor was zeer groot en leidde op de avond van de verzending van de eMailing tot verstopping. Onze excuses hiervoor, een volgende keer zijn we hierop beter voorbereid.

Inmiddels hebben zo'n 2.000 ontvangers van de eMailing deze op hun desktop staan. We houden Rainlender nog enkele weken beschikbaar voor download. Klik HIER als u dit programmaatje alsnog wilt hebben.

Top

SoftwareHits 2004-1

Een aantal van de programma's waarover in deze SoftwareBus wordt geschreven, staat ook op de CD-ROM. Bijvoorbeeld OpenOffice Nederlands en Plaxo.

Java is sterk in opkomst. In ieder geval op de SoftwareHits. U vindt deze keer weer een aantal Java programma's, zoals het eerder genoemde Plaxo.

Over Outlook gesproken. Handig lijkt me het programma Outlook Express, dat de e-mails terugtovert uit beschadigde .dbx bestanden. Voor mij komt deze SoftwareHits helaas te laat. Door een defect moederbord met systeemcrashes tot gevolg ben ik een deel van mijn e-mails al kwijt. En zo zie je maar weer eens het belang van frequente back-ups. En die maak je met het programma Back4Win 3.4.6. Of het Linux programma Mondo Rescue 1.64, dat Linux installaties 'bootable' op een CD-R zet, maar ook overweg kan met Windows partities. Meer weten? De link op de CD-ROM is inmiddels dood, surf daarom naar www.mondorescue.org.

Voor de mensen die e-mail gebruiken, biedt SoftwareHits 2004-1 nog meer moois. Twee virusscanners die voor privé-gebruik gratis zijn. En spamfilters; spam geeft vandaag de dag misschien nog meer ellende dan virussen.

Maar natuurlijk biedt ook deze SoftwareHits weer een keur aan programmatuur. Ook voor beeldbewerking en multimedia. Diverse systeemtools. En het programma IsoBuster, waarmee je niet alleen verloren gewaande informatie van CD-ROMs terugtovert, maar ook de structuur van een CD-ROM of DVD-ROM kunt bekijken. Zoek de verschillen tussen een "normale" CD-ROM zoals deze SoftwareHits en een speciale productie met allerlei 'trucs' zoals de Linux Intro GigaDisc.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

U hebt problemen met de eMailings? Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg