eMailing 2004-2
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

DOSgg-gebruikersdag 7 februari 2004 in De Bilt
Hotspot???
Lezingen
Workshops
Voorinschrijving workshops beperkt mogelijk!
Grote zaal: vast aanbod
Vrijmarkt
Wijzigingen programma
HotPixels kwijt?
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

Bijeenkomsten 2004:

  • Centraal - De Bilt:
    • 7 februari
    • 8 mei
    • 18 september
  • Regionaal:
    • 3 april, Zwolle
    • 23 oktober, Eindhoven
Klik op een onderwerp hier naast
om snel te navigeren.

 

DOSgg-gebruikersdag 7 februari 2004 in De Bilt

Wij verwachten u op deze zaterdag weer in het HF Witte Centrum aan het Henri Dunantplein in De Bilt (routebeschrijvingen op onze website www.windos.nl). U kunt er terecht tussen 10.00 en 16.00 uur.

Deze keer is het programma héél bijzonder! De highlights zijn:

  • Vier lezingen
  • Vijf workshops - beperkte vooraanmelding !!!!
  • Presentaties van onze Platforms
  • VraagBaak medewerkers in levende lijve
  • Vrijmarkt voor uw computerspullen - beperkte vooraanmelding !!!!
  • De DOSgg Info stand met o.a. verkoop van CDROMs en GigaDiscs
  • Gezelligheid en onderling contact

Plan uw dag goed in, want veel onderdelen van het programma "draaien" simultaan. Gelukkig wordt een aantal workshop-sessies enkele keren herhaald, zodat u toch wat keuze hebt en uw wensen grotendeels zult kunnen invullen. Voor de Workshops en Vrijmarkt is een beperkte vooraanmelding mogelijk, zie hieronder. Maak hiervan gebruik, het voorkomt een teleurstelling.

Top

Hotspot???

Een Hotspot is de DOSgg-gebruikersdag zeer zeker. Maar misschien is het óók een Hotspot in de zin van WiFi. Oftewel: een accesspoint voor een wireless LAN. Een topic dat steeds meer "in" raakt. Wat, allemaal nieuwe kreten? Hallo, gaat u nog een beetje met de tijd mee?

Daarom gaat óón van de lezingen daarover. Het is de bedoeling om de netwerkverbindingen van de Workshops deels op basis van een Wireless LAN uit te voeren. Dat scheelt een hoop draad,die anders voor die ene dag telkens moet worden aangelegd door onze vrijwilligers.

Neem eens uw laptop op PDA met WiFi mee! Misschien kunt u óók van het wireless LAN gebruikmaken! En vergeet vooral niet om uw -positieve of negatieve- ervaringen aan ons te melden.

Top

Lezingen

10.15 - 11.00

Veilig werken met een draadloos thuisnetwerk
Het aantal mensen met een draadloos netwerk tussen de PC's stijgt enorm. Anderen aarzelen nog in verband met zaken als prijs, bedrijfszekerheid en veiligheid. Hans van Baalen (deelnemer Windows-platform DOSgg) zal in zijn presentatie de werking van dergelijke netwerken demonstreren en u inwijden in de aspecten die van belang zijn voor een zeker en veilig gebruik.

11.30 - 12.15

Gratis webpagina's maken (lezing / presentatie)
René Suiker, bestuurslid van de DOSgg, is bereid gevonden een presentatie te verzorgen over het zonder kosten maken van webpagina's. Hij laat zien dat iedereen simpel een eigen website kan opzetten aan de hand van vragen als: 'wat heb je nodig', 'hoe maak je een website', 'welke hobby's combineer je hiermee', 'waar moet je aan denken' en 'hoe werkt dit dan allemaal' . Deze presentatie komt in de plaats van de lezing over calibreren, die vervalt wegens verhindering van de betreffende inleider.

13.15 - 14.00

Beginnen met MS Outlook
Het programma Microsoft Outlook maakt onderdeel uit van MS Office. Het programma heeft veel meer mogelijkheden dan het meer bekende Outlook Express; niet alleen e-mailen en adresboek, maar ook agendabeheer en taakplanning. Ons bestuurslid Kees van der Vlies heeft een buitengewone reputatie opgebouwd met zijn beginners-lezingen over de diverse Office-onderdelen. Hij wijst u tijdens deze lezing de weg wat betreft een aantal interessante functies van MS Outlook.

14.30 - 15.15

Kennismaking met Total Commander
Total Commander is een onbetwist veelzijdiger alternatief voor Windows Explorer. Wat kun je er niet mee! Ons actieve kaderlid Rein de Jong heeft zich bereid verklaard u in kort bestek een rondleiding te geven langs de belangrijkste functies van dit programma.

Top

Workshops

Wij bieden u op 7 februari de mogelijkheid van deelname aan twee verschillende workshops, met in totaal vijf sessies.

10.30 - 11.15 uur
11.30 - 12.15 uur

Basiskennis TCP/IP-netwerken onder Linux
Onder de inspirerende begeleiding van Johan Swenker (deelnemer Linux-platform DOSgg) gaat u in deze workshop 'spelen' met een TCP/IP-netwerk onder Linux. Via de opdrachtprompt leert u commando's gebruiken als netstat, route, ping, traceroute en telnet. Aan het einde van deze workshop kunt u bijvoorbeeld uw systeem een tweede IP-adres geven.Deze workshop is ook geschikt voor beginners, die elementaire ervaring hebben met internet en enige kennis van Linux.

13.00 - 13.45 uur
14.00 - 14.45 uur
15.00 - 15.45 uur

Help, waar is mijn foto?
Herkent u dit? Je weet het zeker, die ene foto staat op je harde schijf (120 Gb) en je hebt hem nu nodig! Maar waar heb je hem neergezet? Hoe ga je dan te werk? Net als workshopbegeleider Rinus Alberti (deelnemer DOSgg-platform DigiFoto) dat deed in het verleden?

Met Verkenner of fotobrowser zoeken, zoeken en nog eens zoeken. En na uren of je foto vinden of de moed opgeven. Rinus ontdekte dat het veel simpeler gaat met een archiveringsprogramma, waarmee dat terugvinden een fluitje van een cent is. Hij leert de deelnemers dergelijke programma's (Thumbsplus en IMatch) optimaal gebruiken. Hij geeft informatie over de mogelijkheden en beperkingen van deze gebruikte en soortgelijke programma's. En natuurlijk krijgt u de gebruikte programmatuur, de presentatie en het oefenmateriaal op CD-ROM mee naar huis.

Top

Voorinschrijving workshops beperkt mogelijk!

Voor onze workshops is altijd veel animo. Per workshopsessie kunnen maximaal 18 personen deelnemen. Om gedrang en ergernis te voorkomen, verdelen we de ene helft van die plaatsen via voorinschrijving en de andere helft op de dag zelf aan de informatiebalie. Voorinschrijving is mogelijk van 3 januari tot en met de dinsdag vóór de gebruikersdag. Klik op de workshop waarvoor u wilt inschrijven:

>Basiskennis TCP/IP-netwerken onder Linux: 10.30 - 11.15 uur

>Basiskennis TCP/IP-netwerken onder Linux: 11.30 - 12.15 uur

>Help, waar is mijn foto? 13.00 - 13.45 uur

>Help, waar is mijn foto? 14.00 - 14.45 uur

>Help, waar is mijn foto? 15.00 - 15.45 uur 

Top

Grote zaal: vast aanbod

Degenen die de weg nog niet zo goed weten op onze gebruikersdagen, kunnen terecht bij onze info-balie, waar wij u graag verder helpen.

Diverse platformmedewerkers en VraagBaken zijn aanwezig om u te helpen met uw vragen over het werken met de diverse Windows-versies en Linux-distributies, muziek en PC, foto- en videobewerking, netwerken, internet en e-mail etc.

En u kunt natuurlijk onze programmatuur kopen, zoals de GigaDisc 2004 WinterEditie (€ 4,-), de Linux Intro GigaDisc (€ 4,-), de DigiFotoDisc 2 (€ 2,-) en de GigaDisc 2003 ZomerEditie (€ 2,50). Niet (DOSgg)-leden betalen € 2,50 extra!. Dat geldt ook voor HCC-leden, die geen DOSgg-lid zijn.Maar die kunnen bijna altijd gratis -en anders voor slechts € 2,27/jaar- ter plekke (of op www.windos.nl) lid worden. Tel uit je winst! En er zijn nog veel meer voordelen. Onze Info-balie helpt u graag verder.

Top

Vrijmarkt

Wij bieden u gedurende deze DOSgg-gebruikersdag de gelegenheid uw overtollige computerspullen te verkopen (of weg te geven). Om plaatsgebrek en andere problemen te voorkomen, hebben we wel de volgende spelregels ingesteld:

  • men moet zich vantevoren aanmelden via secretariaat@windos.nl (wie het eerst komt, het eerst maalt)
  • pas na toewijzing van een plaats mag men een plaats innemen (ruimte max. één vierkante meter)
  • de verkoper moet lid zijn van de DOSgg
  • de verkoper is verplicht tot terugname als het artikel door de HCC-Testbank (indien aanwezig) defect is erklaard
  • de verkoper is verplicht niet-verhandelde waar mee terug te nemen.
  • de verkoper is desgewenst verplicht naam en adres aan de koper te verstrekken.
  • vrijmarktverkoop is alleen toegestaan aan particulieren
  • De DOSgg kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de verhandelde artikelen

Top

Wijzigingen programma

Het programma voor 7 februari heeft alle bèta-tests doorstaan. Maar kleine wijzigingen zijn helaas niet uitgesloten. Kijk voor de meest actuele informatie kort voor de gebruikersdag op onze website.

Top

HotPixels kwijt?

Mooi, dank zij de workshop "Help, waar is mijn foto?" zijn nu alle foto's terecht. Maar bij nader inzien -in de meest letterlijke betekenis- blijken nog een aantal pixels foetsie. U kent dat wel, van die kleine witte stipjes, bijvoorbeeld in een nachtopname. En de kleuren zijn dan vaak ook niet zo k(l)eurig.

Deze "hotspots" hebben niets te maken met WiFi. Zij ontstaan in CCD (Charge Coupled Devices) bij lange sluitertijden door pixels die sneller lading "lekken" dan hun buurman. Er ontstaat dan een witte punt. En omdat lange sluitertijden vaak te maken hebben met weinig licht, zijn de kleuren niet zo helder als in het felle zonlicht.

Het DigiFoto Platform van de DOSgg wil u niet met die kater laten zitten. Daarom wordt een wasbeurt met een digitaal fijnwasmiddel aanbevolen. Dat heet: HotPixels Eliminator. Een freeware programma.

Om het onze leden gemakkelijk te maken,hebben wij HotPixels Eliminator gereedstaan voor download van onze website. Ook degenen met een inbel-verbinding behoeven het niet te laten, het programma is slechts zo'n 500KB groot.

Even HotPixels Eliminator "uitpakken" en installeren, klaar is Kees. Opstarten, uw foto erin laden en het resultaat staat er al naast. Een kind kan voortaan de digitale fijnwas doen.

Zo, nu hebt u nog meer plezier van uw digitale camera, dag en nacht. En alles wat u 's-nachts fotografeert kan nu het daglicht weer verdragen.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg