eMailing 2004-5
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.windos.nl

SoftwareBus 2004-2
Zwolle: DOSgg-gebruikersdag op 3 april
Schijn bedriegt?
Windows advies uit Linux hoek
Eikels
Onveiligheid
Password Recovery
Handig met Word
Antispam
SoftwareHits
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

Bijeenkomsten 2004:

  • Centraal - De Bilt:
    • 8 mei
    • 18 september
  • Regionaal:
    • 3 april, Zwolle
    • 23 oktober, Eindhoven
Klik op een onderwerp hier naast
om snel te navigeren.

 



SoftwareBus 2004-2

De redactie en medewerkers hebben de voorjaarsvakantie -voor de zuiderlingen beter gezegd: het Carnaval- weer doorstaan. De kopij voor de SoftwareBus werd weer volgens schema bij de drukker afgeleverd. En de master van de SoftwareHits 2004-2 ging keurig op tijd naar de CD-ROM-perserij. Helaas haalde onze drukker, door Carnaval en machinestoringen, het afgesproken schema niet. En de CD-ROM's waren ook niet in één keer perfect!

Dus … kunnen onze abonnees, weliswaar iets later dan verwacht, binnenkort weer de nieuwe SoftwareBus met de SoftwareHits CD-ROM in hun brievenbus verwachten.

De SoftwareBus is het unieke periodiek van de DOS gebruikersgroep. Zes keer per jaar krijgen leden -mits ook voor slechts € 12,-/jaar abonnee- rond de 60 pagina's boordevol nieuws en nauwelijks reclame. En daarbij ook nog eens gratis zes keer de SoftwareHits: een CD-ROM boordevol interessante programma's. En als klap op de vuurpijl in november ook nog eens als extraatje een GigaDisc DVD-ROM vol software.

Hieronder bieden wij u vast een vooruitblik. Degene die (nog) geen abonnee is, kan zich snel aanmelden op www.windos.nl en krijgt dit nummer nog (gratis) nagestuurd. Niet-DOSgg-leden betalen aanmerkelijk meer. Maar als u HCC-lid bent, dan kunt u meestal gratis ook DOSgg-lid worden, want een bedrag ter hoogte van de contributie van een gebruikersgroep is al inbegrepen in de HCC-contributie.

Top



Zwolle: DOSgg-gebruikersdag op 3 april

Twee keer per jaar komt de DOSgg naar u toe. Laat de zuiderlingen nog even uitrusten van Carnaval en lijdzaam vasten, op 3 april zetten wij onze deuren voor de noorderlingen (en oosterlingen) open in Zwolle (Wijkcentrum Holtenbroek aan de Beethovenlaan 394).

Het voorlopige programma staat in de komende SoftwareBus. U krijgt weer een aantal lezingen en workshops voorgeschoteld. En natuurlijk zijn onze infostand en veel van onze VraagBaken aanwezig. Surf naar www.windos.nl voor een routebeschrijving en het laatste nieuws. U krijgt ook nog een eMailing over deze bijeenkomst.

Top



Schijn bedriegt?

Onze huisfilosoof Kees van der Vlies geeft een beschouwing over wat je denkt waar te nemen en de waarheid. Zeer actueel, ook gezien de activiteiten van onze DigiFoto- en DigiVideo-Platforms. Doen zij de waarheid geweld aan? Nee, geen kwade bedoelingen, maar ze proberen toch wel de waarheid mooier te maken. Al is het maar een paar flitsogen verwijderen!

Top



Windows advies uit Linux hoek

Ooit schreef ik iets over de Linux-fanaten. Het was niet persoonlijk bedoeld, hoor Johan! Maar Johan wilde toch met enkele Windows-adviezen van een mogelijk imago af komen.

Het gaat om het Outlook (Express) adresboek en spam. Juist ja, twee bronnen van ergernis bij het e-mailen. Het adresboek wordt vaak misbruikt door "wormen" (laten we het gemakkelijk houden, een soort virus) die in het wilde weg gaat e-mailen, naar adressen uit het adresboek. Al dan niet met gegevens in zo'n bericht, geplukt van uw eigen harde schijf. Remedie van Johan: leg geen adresboek aan, maar stop alle adressen in een tekstbestand zodat die akelige worm de weg kwijt is. Je moet dan wel de adressen met kopiëren en plakken -zo u wilt: sleuren en pleuren- in de berichten zetten. Een goede virusscanner werkt natuurlijk ook effectief.

O ja, spam. Johan beschrijft wat bruut geweld-methoden om die tegen te houden. Met als gevolg dat ook goede berichten worden tegengehouden. Lees zelf maar, dan zal duidelijk worden waarom spam zo'n lastig probleem is.

Top



Eikels

Schaamteloze computeraars houden pop-ups tegen. Zij richten daarmee schade aan voor de adverteerders. Als je gratis gebruik wilt maken van Internet, dan horen die pop-ups erbij, aldus de adverteerders.

Tevens waarschuwt Ruud Uphoff in dit artikel u voor leuke, gratis programma's zoals Plaxo en de gratis zoekservice www.mywebsearch.nl. Waarmee uw gegevens niet meer veilig zijn. In het algemeen betekent 'gratis': niet betalen met geld, maar op een andere manier.

Kortom, wees op uw hoede en doe niet zoals de vriend van Ruud, Jodokus Intrapper.

Top



Onveiligheid

Jan Stedehouwer doet een boekje open over veiligheid. Een firewall om indringers buiten te houden, een virusscanner om, wat er toch doorglipt, ongedaan te maken en een spionnenjager om onheil dat we zelf in onnozelheid installeerden op te sporen. Is dat 100% veilig? Nee, 100% veilig bestaat helaas niet.

Windows is bekend om de veiligheidslekken, maar Linux is veilig. FOUT! Het hoge woord is eruit, ook Linux kent veiligheidsproblemen.

Cryptografie kan bijdragen aan beveiliging van gegevens. Jan beschrijft kort een vijftal cryptografie programma's, die deze maand ook op de SoftwareHits staan.

Top



Password Recovery

Zijn passwords veilig? Dat had je mooi gedacht! Met het door Ron de Wit beschreven programma Password Recovery tover je ze allemaal te voorschijn. Allemaal, als ze behoren bij een inbelaccount, Internet Explorer of Outlook Express.

Héééél handig. Vooral handig om te weten dat die passwords dus helemaal niet zo veilig zijn. Het programma staat ook op SoftwareHits.

Top



Handig met Word

Kees van der Vlies is bekend van zijn lezingen, onder andere over MS Word. Nu geeft hij een aantal handigheidjes prijs: macro's oproepen, snel iets herhalen, snel wisselen tussen hoofd- en kleine letters en ga zo maar door.

Simpele hyperlinks typt u gewoon in de tekst en die worden automatisch blauw en onderstreept. Weet u hoe u daarvan af kunt? Weet u hoe u "achter een link" een ingewikkeld lange verwijzing naar Internet verbergt?

U weet hoe u overbodige harde returns verwijdert? Hoe u kunt kopiëren zonder de opmaak mee te nemen?

Och, dan hoeft u dit artikel vast niet te lezen...

Top



Antispam

Spam, de besmettelijke ziekte nummer 1. De WHO (World Health Organisation van de Verenigde Naties) zou deze onmiddellijk uit moeten roeien.

Maar helaas is dat niet zo eenvoudig. Ron de Wit probeerde het programma Norton AntiSpam uit. Dit programma bevat een aantal regels om spam te onderscheiden van gewenste e-mail. Al doende leert het er nog meer trucjes bij. Al met al is Ron tevreden over het programma, maar het blijkt ook hier dat 100% spam uitfilteren, zonder gevaar voor het tegenhouden van gewenste e-mail, moeilijk is.

Top



SoftwareHits

Ook deze maand weer heel interessant. Er is een breed spectrum aan software, te veel om hier op te noemen. In totaal ca 60 programma's. Enkele rubrieken komen hieronder kort aan bod.

E-mail: Wel eens wat gedaan met de digitale bestanden uit nieuwsgroepen? Deze staan als quasi-tekst verspreid in de berichten, maar worden met een programma als GrabIt weer samengevoegd en gedecodeerd tot hun oorspronkelijke vorm.

Filesharing: de nieuwe ontwikkelingen heten LimeWire en BitTorrent.

Webbrowsers: hebt u ook zo vaak een formulier op Internet moeten invullen? Gebruik dan AI RoboForm! Beeldbewerking: de onstuitbare bron van activiteiten van het DigiFoto Platform is ook hier evident zichtbaar, met o.a. PaintShopPro 8.1 NL en vele andere programma's.

Spellen: deze keer zo'n tien spellen die leuk zijn en niet te veel ruimte in beslag nemen.

Veiligheid: een aantal cryptografie programma's. Ook diverse veiligheidstools; jazeker: ook voor Linux! Java: weer een aantal in Java geschreven programma's, onder andere voor tekstverwerking. De benodigde runtime-modules voor diverse operating systems zijn natuurlijk ook aanwezig.

Antivirus: voor thuisgebruikers weer een aantal goede en gratis virusscanners.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.windos.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.windos.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@windos.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg