eMailing 2004-7
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Zaterdag 8 mei, kom erbij!!!
SoftwareBus 2004-3
ICT en parametrisering
Coen vraagt ham
E-commerce
Easy Rolodex
Linux voor instappers
SoftwareHits
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
8 mei in De Bilt:
  • DOSgg-dag
  • ALV DOSgg
  • GigaDisc 2004 ZomerEditie
Kom ook!

Klik op een onderwerp hier naast
om snel te navigeren.

 



Zaterdag 8 mei, kom erbij!!!

Dan is er weer zo'n landelijke DOSgg-dag in De Bilt. Met drie lezingen en een Linux Install Party. PC meenemen, als u vooraf ingeschreven hebt en een bevestiging voor deelname van ons hebt ontvangen

WiFi? Neem dan uw laptop of PDA mee. Want tijdens onze bijeenkomsten kunt u ongehinderd door moeilijke passwords deelnemen aan draadloos internet. Logisch toch?

Op zaterdag 8 mei wordt ook onze nieuwe GigaDisc 2004 ZomerEditie gelanceerd. Een DVD-ROM met circa 4,7 gigabyte aan software. Genoeg voor een hele zomer regen. Maar we hopen natuurlijk op een mooie zomer: daarom ziet onze ZomerEditie er weer fleurig uit.

En vergeet niet dat de DOSgg een heuse vereniging is. Op 8 mei houden we de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. HCC-lidmaatschapskaartje meebrengen svp.

Over onze activiteiten op 8 mei ontvangt u nog een eMailing. Maar als u nu al erg nieuwsgierig bent, dan kunt u op onze website www.DOSgg.nl, het programma zien. En inschrijven voor de Linux Install Party, uiteraard. Maar we hebben ‘slechts’ 40 plaatsen, dus meldt u snel aan! Maar daarom leest u natuurlijk altijd snel onze eMailings, dat geeft een voorsprong!

Top



SoftwareBus 2004-3

Op dit moment zit de nieuwe SoftwareBus samen met de SoftwareHits al weer in de envelop. Over een aantal dagen valt die bij onze abonnees op de deurmat. Zorg dat de tuin klaar is voordat de SoftwareBus binnen is. Dan hebt u tijd om snel de interessante inhoud te lezen en de nieuwe programma's op de SoftwareHits kunt proberen.

Oók als u nog geen abonnee bent, kunt u de SoftwareBus ontvangen. U krijgt dit nummer dan nog gratis ook. U moet dan snel een abonnement nemen op www.DOSgg.nl/abonnee. DOSgg-leden betalen slechts € 12 per jaar voor 6 keer de SoftwareBus met gratis CD-ROM, de SoftwareHits. En in november doen we er ook nog een gratis DVD-ROM (GigaDisc 2005 WinterEditie) bij.

Hieronder krijgt u vast een Preview van de SoftwareBus 2004-3.

Top



ICT en parametrisering

Kreten, kreten en nog eens kreten. Flexibilisering, kerncompetenties, outsourcing, on-demand business transformation; via de wereldomvattende communicatietechnologie worden we ermee doodgegooid. Kees van der Vlies gooit er nog veel meer in de groep, maar ik heb het opgegeven. Want de meeste kent ook de spellchecker van Word nog niet. Voor je het weet,krijgt u een eMailing barstensvol spelfouten. Barst, ook het woord “spellchecker” is voor Word fout, dat blijkt in het Nederlands “spellingchecker” te moeten zijn. Nou ja … volgens Word.

Ondertussen gaat de evolutie van ICT voort. U kunt in Engeland een apparaatje laten inbouwen in de auto. Dan kan de verzekeraar precies zien waar u wanneer was en hoe hard u reed. En of u niet te veel kilometers rijdt, want dan zou de premie hoger moeten zijn. Alles als experiment en op vrijwillige basis, uiteraard.

Top



Coen vraagt ham

Om te beginnen wil ik eerst even melden dat Coen ook wat leuke kreten in de groep gooit. Hij gaf een presentatie van zijn beroep Software Engineer op een beroepenoriëntatieavond (kon u dat lezen? Word niet!) in “zijn” oude hogeschool. Er mochten ook vragen gesteld worden, maar die waren off-topic.

Coen had het laatste woord. Als ik het goed begrepen heb, zal de perfecte software nog even op zich laten wachten. De hamvraag leverde aldus een teleurstellend resultaat op.

Top



E-commerce

Rijk worden aan internet. Het snelst gaat het door aandelen te verkopen. Maar zo word je ook het snelst arm. Het World Online-drama.

Een andere manier is E-commerce. Jan Stedehouder legt u uit hoe dat moet. Met een aantal programma's onder Windows (eComm Pro, Pehnsoft Webstore, Paypall Shopping Cart, Shopping Cart System). Maar ook een aantal onder Linux (Nextvend Application Server, Webseller, Primebase).

Na het lezen van dit artikel hebt u een redelijk inzicht in E-commerce. Deze zomer kunt u dus uw nieuwe bedrijfsactiviteit uitbroeden. Neem op vakantie SoftwareHits 2004-3 mee, want daar staat de besproken software op. U vindt ze in de categorie Werkomgeving/Varia.

Top



Easy Rolodex

Versie 2 staat op de SoftwareHits CD-ROM en wordt door Ron de Wit gepresenteerd in de SoftwareBus. Het programma is in het Nederlands en er is geen installatieprocedure voor nodig. Wel kun je er adressen instoppen en uithalen. En dat allemaal op een gebruikersvriendelijke manier.

Zie ook de SoftwareHits: onder Werkomgeving/Database.

Top



Linux voor instappers

Het wordt zomer. Tijd voor gemakkelijk schoeisel. Och nee, bedoeld werd: voor beginners. En daar heeft Linux best wat voor te bieden. Zoals “live distributies” à la Knoppix. De DOSgg heeft daarvoor zelfs de Linux Intro GigaDisc uitgeven, een DVD-ROM vol met intro-probeer-serieuze Linux distributies en software.

Bestellen: www.DOSgg.nl/getgiga.html

Het valt ook niet mee om zieltjes te winnen bij de Windows-gelovigen. Daarom is er nu ook Lindows. Een Linux-distributie met een naam die mij aan Windows doet denken. Dat gebeurde trouwens bij Microsoft eveneens. Zij bestrijden de naam Lindows voor de rechter en vaak met succes. Windows-toepassingen trappen niet in de naamsverwarring: die draaien onder Lindows niet.

Maar dat kan weer wel onder Xandros, als u een duurdere versie aanschaft. Dat wil zeggen, dan kan Microsoft Office onder Xandros draaien. U hebt dan het gratis en compatibele en even goede OpenOffice niet nodig, tel uit uw voordeel.

Misschien moet u toch snel inschrijven voor de Linux Install Party op 8 mei!

Top



SoftwareHits

Naast een aantal in SoftwareBus besproken programma's krijgt u deze keer weer veel software. Om precies te zijn: 640 megabyte.

Het zwaartepunt ligt deze maand op de categorieën Hardware, Multimedia en (software) Tools.

Onder Hardware/CD-en-DVD vindt u bijvoorbeeld UltraISO. Hiermee kunt u “images” maken, uitpakken, omzetten, enzovoorts. U kunt er ook in editen. Heel erg mooi, maar ook heel erg gevaarlijk in ongeoefende handen. Maar u bent natuurlijk een virtuoos op CD-/DVD-gebied, dus ga uw gang.

De Multimedia adepten (en dat is inmiddels geheel Nederland, denk ik) vinden veel software in de rubrieken Graphics, Video, Audio. Onder Graphics vallen de stilstaande beelden, zo wordt toegelicht. Grappig, het eerste programma onder deze rubriek heet Advanced GIF Animator! Tja, het valt ook niet mee om al die veelzijdige software in een hokje onder te brengen…

Dan nog wat over de Tools. Die zijn altijd leuk voor de mensen die wat méér uit hun computer willen halen. En vaak kunt u met allerlei kunstjes de buren imponeren. Leuk vind ik File-List, daarmee zet je de inhoud van een directory in een bestand. Want de Windows Explorer wil alleen communiceren met het beeldscherm. Of het programma FileName Pro, waarmee op slimme manier één of veel meer bestanden van een (andere) naam kunnen worden voorzien.

Bekijk de volledige inhoudsopgave van de schijf op onze website.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg