eMailing 2004-10
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Spam, spam, spam....
The continuing story
At your service!
Wie zoet is krijgt lekkers...
De tijd vooruit
De zomerschilder
Coen Communicatie
Low budget digitale fotografie
Kort en klein
Colofon
SoftwareHits
Aanmelden SoftwareBus
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
Voor uw agenda:

18 sept
Landelijke gebruikersdag, De Bilt
(Mega Gebruikersdag)

23 okt
Regionale gebruikersdag, Eindhoven

 

Klik op een onderwerp hier
naast om snel te navigeren.

 



Spam, spam, spam....

Het komt u de oren uit; u bent het hartstikke zat. Stapels berichten over financieringen, Víagra (zo gespeld omzeil je filters gericht op de normale spelling!), penisvergroting en andere spannende (spammende?) aanbiedingen puilen uw mailbox uit. Vaak meerdere keren, met dezelfde inhoud, maar met verschillende afzenders en onderwerpen.

Het begint een megaprobleem te worden. Voor de internetproviders vreet het onnodig bandbreedte. Voor u, als ontvanger van die overlast, is het een ergernis.

Kees van der Vlies zit er ook mee en dook er dieper in. De trucs van de spammers, die e-mailadressen "harvesten", "spoofing", enzovoort. Virussen hebben we nu redelijk onder de knie, maar van spam kom je zomaar niet af. Dat blikje met spinazie komt nooit leeg; Popeye kon er beter mee uit de voeten.

Als voorzitter van een grote computerclub wordt mijn e-mail adres vast meerdere keren per dag onderschept door zo'n "harvester". Gevolg: zo'n 100 spamberichten per dag. Die probeer ik zo snel mogelijk te wissen. Neemt u me niet kwalijk als ook uw bericht door mijn spamwoede werd gewist. Schrijf dan nog eens met een duidelijk(er) onderwerp, zodat ik het in één oogopslag herken als een serieus bericht.

Top



The continuing story

Linux; van Johan van Helden. We kennen hem al jaren als één van de meest trouwe auteurs van de SoftwareBus.

Deze keer met een beschrijving -bijna een handleiding- van de HTML-editor Quanta Plus. Quanta Costa? Kost helemaal nix: die Plus staat voor het programma en niet voor de centen; het is open source freeware. Dat PayPal-gedoe op de homesite van Quanta Plus is een uitnodiging voor een donatie.

Fedora. Dat is -kort door de bocht- de opvolger van RedHat. Johan ging door de bocht en installeerde deze nieuweling. Gefeliciteerd, Johan! Jij zette er kennelijk een uitgestreken gezicht bij om je genoegen, bij het opofferen van je laatste Windows-partitie, niet te laten blijken. Maar ik vind dat een serieuze computeraar toch minstens één Windows-partitie in leven moet houden. Snik.....

Top



At your service!

Met Windows XP ServicePack 2. Die is er real very soon now. Waarschijnlijk al als u dit leest. Wishful thinking? Positive thinking? Maar hij komt er vast ooit een keer.

Waarom het zo lang duurt? Omdat Microsoft deze keer weer heel serieus te werk wil gaan. Veel aandacht voor beveiliging.

Ruud Uphoff keek voor u vast naar de voorlopers, die op Internet de ronde doen. Hij geeft wat voorproefjes. Dan weet u vast waar u nog op wachten moet.

Top



Wie zoet is krijgt lekkers...

Begin van dit jaar werd het Platform WebOntwerp opgericht. Figuurlijk dan, want iets plats kun je wel oprichten, maar het blijft plat.

Met deze paradox worstelt de bevolking van het Platform nog. Vooral de gekozen burgemeester (René Suiker; zijn naam sprak wel aan bij de kiezers, maar zijn politieke gezindheid houden we geheim). Hij had te weinig tijd. Maar nu de Europese verkiezingen achter de rug zijn, zal dat beter worden.

René geeft vast een voorproefje van wat u verwachten kunt. En hoe u daaraan kunt meedoen; passief of actief. Schrijf maar eens een berichtje aan sugar@chello.nl.

Top



De tijd vooruit

Jan Stedehouder rekende vast op een flitsende start van het Platform WebOntwerp. En wat doe je dan meet die webpages? Juist, naar binnen slurpen in een browser.

Hij stelt u een aantal browsers voor. Die kunnen als alternatief dienen voor de onveilige Internet Explorer die Bill Gates ons door de keel duwt. Wordt u daar echt beter van? Probeer het maar eens met veelbelovende namen als Wichio 27-in-1, iNet Advisor Professional, Advanced Browser of Secure IE.

Linux gebruiker? Ook aan u is gedacht: Mozilla, Beonex Communicator en wat dies meer zij.

Top



De zomerschilder

Nu u een digitale camera hebt gekocht voor de vakantie, kunt u niet meer zonder een beeldbewerkingsprogramma zoals Paint Shop Pro. Dat is nu beschikbaar in zijn achtste levensjaar. Nou ja, in ieder geval is het versie acht.

Corien de Witte legt uit hoe je het programma gebruikt. Hoe je een digitale besnijdenis van een foto doet. Goede foto's maken is niet meer nodig: je corrigeert ze gewoon in de computer. En je kunt ze dan weer opslaan.

Ga aan de slag en zorg dat je gevorderde bent als SoftwareBus 2004-5 uitkomt. Want dan heeft Corien wellicht een artikel voor gevorderden.

Top



Coen Communicatie

Open Source projecten lopen gesmeerd, ondanks het feit dat de deelnemers verspreid over de hele wereld zitten. Automatiseringsprojecten, waarbij ieder op elkaars lip zit, mislukken; in ieder geval steevast bij de HCC Ledenadministratie.

Opgelet. Coen heeft de oplossing: communicatie! Maar hij constateert ook dat geld en politiek het vaakst tot een debacle leiden bij ICT-projecten.

Coen is een echte ICTjer. Nog maar een paar jaar geleden begonnen en hij snapt al helemaal hoe het zit. Hij zal het ver schoppen. Hij gaat bijvoorbeeld in zijn krijtstreepjespak een programma bij de klant demonstreren. Want met zo'n pak kun je beter programmeren. En de handleiding, och … die leest toch niemand.

Top



Low budget digitale fotografie

Nu weer even serieus. Of vindt u low budget niet serieus genoeg? Henk Maan rapporteert hoe hij low cost digitale fotografie bedrijft. Een goedkope webcamera met prima beeldbewerkingssoftware. Resolutie? Och, hebt u werkelijk 5 megapixels nodig?

Met foto's, vanaf een meegebrachte floppy, printers testen op de HCC Dagen. Vreemd dat die printer, met die mooie demo's, met de floppy van Henk zo door de mand viel.

Dia's scannen? Ja, dat kan het snelst met een digitale camera. Maar je moet er wel wat hocus-pocus bij halen. En Henk weet waar de klepel hangt: lees maar verder in de SoftwareBus.

Top



Kort en klein

Kees van der Vlies maakt korte metten met Word. Met als eindresultaat kortere bestanden.

Nee, ik ga hier nu niet meer over vertellen. Ik houd het ook lekker kort. Kees had er trouwens 6,5 pagina voor nodig.

Top



Colofon

Mag ik het colofon van de SoftwareBus deze keer bij u speciaal aanbevelen? Twee pagina's 'vaste' tekst, die u misschien nog nooit gelezen hebt. Mijn fout, ik heb u er nog nooit eerder op gewezen. Zie pagina 48 en 49.

Top



SoftwareHits

Dat is de gratis CD-ROM die elke SoftwareBus vergezelt. Met een handige menustructuur. Afhankelijk van uw schermresolutie moet u het welkomstscherm naar beneden scrollen en dan op de grote groene knop klikken. Daarna wijst alles zichzelf.

Op deze aflevering van onze SoftwareHits CD-ROM hebben we, naast recente software, een aantal programma's geplaatst, die de afgelopen maanden tussen de wal en het schip zijn gevallen. Dat was enerzijds omdat een CD-ROM nu eenmaal een beperkte omvang heeft (wie had een paar jaar geleden durven denken dat we dat ooit zouden schrijven...) en anderzijds omdat andere software, om allerlei redenen, voorrang moest krijgen. Ook al zijn sommige programma's op dit schijfje dus een paar maanden oud, toch vond de redactie ze interessant genoeg om ze niet in de bittenbak te laten verdwijnen.

Over de omvang van onze datadragers hebben we het verleden keer al met u gehad. Om plaats te maken voor 'nieuws' heeft het ROM-team eerder besloten de courante versies van veelgebruikte algemene sofware als internetbrowsers niet langer op de SoftwareHits CD-ROMmen te plaatsen, maar die naar onze DVD-ROMmen over te hevelen. Om dezelfde reden nemen we vanaf deze aflevering nog maar één versie van de Java Runtime in onze Dagelijkse Toolkit op de SoftwareHits CD-ROMmen op. Het zal u, gezien ons 'klantenbestand', niet verbazen dat dit de Windows-versie is. Dat kan ook straffeloos omdat elke Linux-distributie standaard al van een dergelijke runtime is voorzien. Uiteraard hopen we op uw begrip...

We moeten u verder laten weten dat de server van H+BEDV Datentechnik GmbH, de auteurs van de AntiVir-software, niet bereikbaar was tijdens de voorbereiding van deze CD-ROM. Wij hopen niet dat dit betekent dat ook zij stoppen met het uitbrengen van deze (laatst overgebleven) vrij te verspreiden en te gebruiken, uitstekende AV-software. Wij raden u aan zo nodig de wat oudere versie te installeren die u op dit plaatje aantreft en die onmiddellijk via internet te updaten; via de ingebouwde update-procedure.

Jan Stedehouder houdt zich deze keer bezig met een vergelijkend onderzoek naar de kwaliteit van diverse webbrowsers. Op dit schijfje vindt u de software en in de bijbehorende SoftwareBus kunt u zijn artikel lezen.

Naast andere Internet-software hebben we deze keer programma's voor u op het gebied van softwareontwikkeling, communicatie en educatie, hardware en multimedia, netwerken en recreatie, systeembeheer en wat algemene tools. We wensen u weer veel plezier met deze Bus en Hits!

Top



Aanmelden SoftwareBus

De SoftwareBus is het magazine van de DOSgg. Het verschijnt 6x per jaar, telkens vergezeld van een gratis CD-ROM (SoftwareHits) vol software. Een schijf met hetzelfde gemakkelijke gebruikersinterface als de GigaDiscs.

Liefhebbers van (veel) software doen er dus extra goed aan om een abonnement op de SoftwareBus te overwegen. Het kost (voor DOSgg-leden en bij automatische incasso) slechts 12 Euri per jaar. En bovendien krijgen nieuwe abonnees het eerste nummer gratis (meestal wordt het laatst verschenen nummer nagezonden).

Aanmelden voor de SoftwareBus kan óók op onze website: www.DOSgg.nl

O ja … in november krijgen de SoftwareBus-abonnees bovendien gratis de GigaDisc 2005 WinterEditie toegezonden.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg