eMailing 2004-12
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

SoftwareBus 2004-5 in aantocht

MmEeGgAa-gebruikersdag op 18 september

Terug naar Frankrijk

Autofocus-testopstelling

A4tje dubbelgevouwen en geniet

Workaholic

Corien doet het met PSP8

MIKMOD en XCDROAST

Delen en mappen

AntiPorn

Gratis VraagBaak

SoftwareHits

Bestellen ROMware

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?


Voor uw agenda:

18 sept in De Bilt
MEGA DOSgg-dag
DigiFotoDisc 3
Special Offer GigaDisc

23 okt
Regionale gebruikersdag, Eindhoven

 

Klik op een onderwerp hier
naast om snel te navigeren.

 

 



SoftwareBus 2004-5 in aantocht

Na de vakantie was het op gang komen wat moeizaam. Er dreigde vertraging bij de drukker en we hadden enige technische problemen met de SoftwareHits CD-ROM. Dank zij extra inspanningen van ons team, de ROMperserij en het verzendhuis blijft de vertraging beperkt tot enkele dagen. Lof, dames en heren!

Ook deze keer is het weer de moeite waard. Veel interessante artikelen in de SoftwareBus en ook de SoftwareHits is weer veelzijdig. En een belangrijk deel van de Bus gaat over het programma van onze MEGA-DOSgg-gebruikersdag op 18 september in De Bilt.

De SoftwareBus is het magazine van de DOSgg dat je 6x per jaar ontvangt voor slechts twaalluf Euri. Het meervoud van Euro schijnt Euri te zijn, begreep ik op mijn inburgeringcursus. En voor die 12 Euri krijg je ook 6 keer de CD-ROM SoftwareHits erbij voor nul Euro (of moet hier taalkundig Euri staan) extra.

Aanmelden voor een abonnement kan op onze website. Doe dat snel, dan sturen we uitgave 2004-5 gratis na.

Top



MmEeGgAa-gebruikersdag op 18 september

Kom naar de Mega-DOSgg-gebruikersdag op 18 september. We hebben het gehele HF Witte Centrum in De Bilt weer afgehuurd.

Samen met vele andere groeperingen van HCC zijn er 9 lezingen, 8 workshopsessies (meld je vast aan op www.DOSgg.nl; het gaat druk worden!), er is een spectaculair aanbod van ROMware (o.a. de nieuwe DigiFotoDisc3), tien dia-/negatiefscanners gaan in de aanbieding etc. Dan is er de Grote Zaal met presentaties van HCC groeperingen en onze DOSgg Platforms, onze DOSgg VraagBaak en de InfoBalie.

O ja, en jij bent er om heerlijk informatie op te snuiven en uit te wisselen met mede-computerhobbyïsten. Een dag die je niet mag missen als beginner, gevorderde, goeroe, whizzkid, nerd of welk stadium je ook mag hebben bereikt.

Top



Terug naar Frankrijk

Dat zit er voorlopig helaas niet in, wachten op de volgende vakantie dus. Maar ik kom wel even terug op de vorige eMailing. Een Francofiel (heet dat zo?) stuurde prompt een reactie. Hij vond me maar matig uitbundig over de Fransen. Nou ja, zo was het niet bedoeld; ik kijk al weer uit naar de volgende vakantie.

Maar dan die Euri. De Fransen zetten er nog de prijzen in francs naast. Ik dacht dat het een uiting van chauvinisme was. Mis poes! Het blijkt een ultiem slimme zet van die Fransen. Het is gewoon verplicht tot het eind van dit jaar. Zo konden de Fransen niet zo gemakkelijk hun prijzen verhogen. Jammer dat onze leiders in Den Haag daar niet op gekomen zijn!

Er komen vaak reacties op eMailings. Soms boe-geroep, soms lovend, soms een correctie, soms een aanmelding voor het DOSgg kader. Je reactie is altijd welkom.

Top



Autofocus-testopstelling

Nee, het is geen 1 april en je wordt niet voor de gek gehouden. Zo'n ding had het DOSgg DigiFoto-Platform. Bedacht door uitvinder Marius, bij ieder bekend door zijn opmerkelijke technische inzicht. Zij kwamen extra bijeen in Utrecht. Het verslag staat in de SoftwareBus, met foto van het technisch(e) vernuft.

Dat Platform ging in Utrecht ook naar de kerk. Niet om digifoto's te maken, want dat mocht niet. Ook niet gedreven door devotie, maar gewoon toeristisch. Een nieuwe uitdaging voor een DOSgg Platform? Nee, maar na al dat geïnternet is het ook wel eens leuk om mekaar in levende lijve te ontmoeten!

Top



A4tje dubbelgevouwen en geniet

Kees van der Vlies legt deze keer uit hoe je een boekje maakt voor de tennisclub of meneer Pastoor. Met Word. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar om het goed te doen en nog liever om de schoonheidsprijs te winnen, komt er toch nog wat voor kijken.

Allereerst moet je toch een paar registers van Word lostrekken. Kees weet waar de knoppen zitten en legt het jullie uit. Kreten als "marge-menu", "katern", "dubbelzijdig", "inslagschema" en nog veel meer van dat soort jargon zag ik in mijn proefexemplaar voorbij komen.

Och, het is met Kees' hulp allemaal best te doen. En als jij later bewondering oogst met een goed resultaat, dan kun je daar nog een schepje bovenop doen, door wat van die vakkreten te ventileren!

O ja, dan het nieten nog. Daar moet je een lange arm voor hebben. Aan de nietmachine.

Top



Workaholic

Coen zit te programmeren. Hij maakt wat moois met Java. Zonder specs, hij mag zijn gang gaan. Gewoon een goed idee realiseren.

Het heeft consequenties voor zijn psychisch welzijn. Hij denkt en praat alleen over zijn project, is niet aanspreekbaar, staart voor zich uit. Denkt niet aan naar huis gaan om 5 uur, denkt niet aan RSI.

En toch is er een groot probleem! Als hij zo snel en efficiënt het idee realiseert, dan komt het budget niet op. En het project wordt gesubsidieerd! Coen stelde al voor zijn salaris te verhogen.

Hoe dit is afgelopen, schreef hij niet. Hij zal wel weer zitten te programmeren.

Top

Corien doet het met PSP8

Vroeger bestonden kleurenfoto's uit lagen. Voor elke kleur een laagje lichtgevoelig materiaal op film en papier.

Tegenwoordig bestaan foto's uit pixels die zichtbaar worden gemaakt met licht. Op de beeldbuis. En toch weer laag voor laag?

Ja, om de foto's te bewerken. Corien de Witte deelde haar kennis met haar kennissen van het DigiFoto Platform en nu ook met jou; in de SoftwareBus. En ze doet het met Paint Shop Pro 8. Dit programma begon ooit als "gewone" shareware en is inmiddels uitgegroeid tot een respectabel product.

Waarom lagen? Wel, allereerst om niet gelijk je origineel te verprutsen. Maar Corien gaat dieper de lagen in. Ze legt uit hoe nieuwe mogelijkheden benut kunnen worden. Tja, vroeger was een foto de waarheid. Nu is een foto een kunstwerk of een vervalsing van de waarheid. Ze begint met een bloem die aan het eind van het artikel veel mooier is geworden.

Maar het blijft leuk!

Top



MIKMOD en XCDROAST

Soms krijg ik wel eens medelijden met de Linuxisten. Wat bij Windows Music Player of DVD Burner heet, noemen ze bij Linux MIKMOD en XCDROAST. Duidelijk? Ja, nu ik het erbij heb gezet wel! Maar voor Linuxisten is zoiets gesneden koek.

Johan van Helden heeft zijn Linux systeem weer helemaal up-to-date. Met de nieuwste versie van Fedora; met de Personal Desktop. Eén van de problemen van Linux is nog altijd de grote keuze aan mogelijkheden voor iets dat hetzelfde doet. En terwijl ik dit schrijf heeft vast iemand weer een nieuwe desktop geprogrammeerd.

Johan gaat uitgebreid in op het branden van DVD's met X-CD-Roast-0.98alpha15. De grafische schil voor CDRecord, die op zijn beurt bij grotere volumes zelf CDRecord-ProDVD aanroept. En dat gaat allemaal heel wat prettiger dan het commandoregelgeoriënteerde mkisofs.

Voor de Linuxisten kan ik aanbevelen om het hele artikel aandachtig te lezen. Want er schijnen nogal wat haken en ogen aan te zitten. DVD-R, DVD+R, DVD+/-RW etc; het kan wel zus, maar niet zo.

Top



Delen en mappen

Je hebt maar één harde schijf. En je wilt Windows en toch ook Linux. En je wilt privé scheiden van de zangvereniging. Hoe doe je dat?

Voor de doorgewinterde amateur is dat allemaal geen probleem. Maar voor degenen die alleen de knop aanzetten en beginnen te computeren, is dat allemaal toch lastig.

Ben Schmitz legt daarom in detail uit hoe je partities kunt maken en de bestanden overzichtelijk kunt opdelen in mappen.

Top



AntiPorn

Je hebt breedband-internet. En je hebt (klein)kinderen. Die wil je behoeden voor het vele kwaad dat via internet onze huizen binnen kan komen; zoals sex-sites!

Daar zijn softwarematige oplossingen voor. Daar wordt van verwacht dat die het aanstootgevende materiaal tegenhouden. Niet gemakkelijk, want het komt op internet letterlijk uit alle hoeken en gaten.

Jan Stedehouder is onze software-expert. Hij maakte een testomgeving om diverse parental control- programma's uit te testen. Zoals AntiPorn, Child Patrol, Cybersitter etc. Die gebruiken lijsten van sites, nieuwsgroepen, vieze woorden etc die ze dan tegen houden. Meestal met een "pappa-knop" om de filters uit te zetten, voor het geval pappa de juiste werking van de filters wil controleren.

En wat is nu de conclusie? Over het algemeen valt de werking van die programma's tegen. Er zijn ook wat betere programma's. Maar dat lees je in de SoftwareBus.

Top



Gratis VraagBaak

DOSgg-leden hebben dat streepje voor. Gratis gebruik van onze VraagBaak. Dat kan in onze NieuwsGroepen (NG'n) op internet, per e-mail en zo nodig ook per telefoon. Ja, inderdaad gratis, ook geen duur telefoonnummer, maar gewoon bellen met de VraagBaak medewerker die deskundig is voor jouw probleem.

In SoftwareBus staat een compleet overzicht van onze VraagBaak-medewerkers. Een up-to-date overzicht vind je trouwens altijd op www.DOSgg.nl/vraagbaak.html Per onderwerp en met de nodige e-mail adressen en telefoonnummers.

Op www.DOSgg.nl/systeemkennis vind je trouwens ook goede beschrijvingen over een aantal belangrijke onderwerpen. Misschien ben je daar al voldoende me geholpen. En er staat gedetailleerd beschreven hoe de VraagBaak-NieuwsGroepen werken en hoe je je als DOSgg-lid daarvoor kunt aanmelden.

Top



SoftwareHits

Weer een propvolle CD-ROM. Deze keer met een grote sortering aan Windows-programmatuur.

Laat ik er eens diagonaal doorheen browsen en hier wat "snoepjes" aan je voorstellen:

  • Met Easy Startpage maak je je eigen startpagina; geen geklooi meer met favorieten etc.
  • WorkRave voorkomt of geneest RSI (lees je mee, Coen Commentaar?).
  • HouseBot bestuurt je hele huis, als je er de goede apparatuur aan hangt.
  • Een aantal digifoto/video programma's. Spelletjes.
  • Een dosis anti-virus spul.
  • Onder Systeem/Veiligheid ook een hele ris parental control-proggies, zie het artikel van Jan Stedehouder.
  • Een aantal programma's om je desktop (bureaublad) te wijzigen.
  • PIMmetjes.
  • Voor de werkezels noem ik twee opmerkelijke programma's: Word to PDF converter om zelf PDFjes te maken en
  • KeyMaster om allerlei ongelukken met het toetsenbord te voorkomen

Loop er snel zelf doorheen. De disc start automatisch op en daarna kan door de handige menustructuur een kind de was doen.

Top



Bestellen ROMware

SoftwareHits is uitsluitend voor de SoftwareBus abonnees. Maar andere ROMware van de DOSgg is te bestellen bij www.DOSgg.nl/getgiga.html.

Op 18 september wordt de nieuwe DigiFotoDisc3 wordt uitgebracht. Er is nog een kleine voorraad van DigiFotoDisc2 en de overlap met de nieuwe is zeer gering. DigiFotoDisc2 is dus nog steeds interessant en we hebben bovendien de prijs wat verlaagd. Omdat de GigaDisc 2004 ZomerEditie een overlap heeft met DigiFotoDisc2 hebben we de prijs van die GigaDisc ook wat verlaagd.

 

Hieronder een kort overzicht van wat er momenteel beschikbaar is:

Product

Niet lid

DOSgg-lid

SoftwareBus, Jaarabonnement (bij autom. incasso) (6x magazine met gratis CD-ROM; eerstkomend nummer gratis) Klik hier om een bonnement te nemen?

18,00 12,00

Linux Intro GigaDisc 9,5 gigabyte (nov 2003)

7,50 5,00

GigaDisc 2004 WinterEditie (nov 2003)

7,50 5,00

GigaDisc 2004 ZomerEditie (mei 2004)

7,50 5,00

DigiFotoDisc2 CD-ROM (nov 2003)

6,00 3,50

DigiFotoDisc3 CD-ROM (vanaf 18 sept 2004)

6,50 4,00

Bovenstaande prijzen voor CD-ROM's og DVD-ROM's gelden bij bestelling op www.DOSgg.nl en bij betaling via éénmalige bank/giro-machtiging.

De prijzen zijn inclusief € 2,-- bestel/verzendkosten. Tijdens onze bijeenkomsten (18 september / 23 oktober / HCC Dagen) krijg je een korting van € 2,-- op alle schijven; omdat er dan geen bestel/verzendkosten zijn.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg