eMailing 2004-18
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl
 

Sinterklaas en SoftwareBus in aantocht
Jurriaan staat er gekleurd op
Firefox
Spielberg in de polder
Linux 2004/6
Lagen in PaintShop Pro
OpenSource
GigaDisc 2005 WinterEditie en SoftwareHits 2004-6
Veiligheid & Tools Disc 2005
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
HCC dagen 12-13-14 november

Voor DOSgg-leden gratis keuze uit ROMware en veel nieuwigheden!

 


Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



Sinterklaas en SoftwareBus in aantocht

Binnenkort valt bij de abonnees de SoftwareBus weer op de deurmat. Maar laten we het eerst eens over Sinterklaas hebben.

Ook deze keer zit er bij SoftwareBus weer een DVD-ROM. Gratis. En ook een CD-ROM. Ook gratis. Want de DOSgg doet wat voor zijn leden. En vooral degenen met een abonnement op SoftwareBus hebben een streepje vóór. We komen verderop nog op deze twee discs terug; nog even geduld dus.

Maar Sinterklaas heeft nog meer in petto! Vanaf zijn verjaardag zit er geen gratis CD-ROM meer bij de SoftwareBus, maar een gratis DVD-ROM. Met 4,5 gigabyte capaciteit in plaats van 650 megabyte, 7x zo veel en nog steeds zonder meerkosten. Dat is nog eens goed nieuws!

De kosten van het drukken van de SoftwareBus zijn de afgelopen tijd toegenomen. Maar met welk bedrag gaan we de abonnementsprijs verhogen? Met nul euro! Inderdaad, helemaal niets. Door de gestegen oplage van de SoftwareBus en de gedaalde kosten voor het persen van DVD-ROMs houden we alles bij het oude! Dus: het abonnement blijft gewoon € 12 per jaar en geen cent méér. Reken even uit wat dat betekent: 6x per jaar een magazine plus 6x per jaar max. 4,5 gigabyte aan software voor slechts 2 Euri per stuk, thuis op de deurmat! En die prijs staat nu al vier jaar!!!!! En de enige tegenprestatie die we vragen is lid worden en betalen via automatische incasso!

Dit kan alleen omdat we als DOSgg zo'n unieke vereniging zijn: alles gebeurt dóór leden en vóór leden.

En je moet natuurlijk wel beschikken over een DVD-drive in je PC. Gelukkig heeft nagenoeg iedereen die inmiddels. Zo niet, dan bevelen wij aan om er eentje aan te schaffen tijdens de HCC-dagen. Ik denk dat je voor rond 15 Euri de man bent. Op de DOSgg stand is een speciale helpdesk voor advies bij de inbouw. Als je je PC meeneemt, dan helpen we even met de inbouw.

Voor HCC-leden kost het lidmaatschap van DOSgg nog eens helemaal niets extra. Tenzij je al lid bent van een gebruikersgroep: dan kost het € 2,38 per jaar. Oók niet duurder geworden! Nog geen lid? Geef je hier op: www.DOSgg.nl/doslid.html.

Wel lid maar nog geen abonnement op SoftwareBus? Neem dan snel een abonnement op www.DOSgg.nl/abonnee.html. Krijg je het eerste nummer ook nog eens gratis, dus zeven nummers voor je 12 euri!! Geen DOSgg-lid en toch een abonnement op SoftwareBus? Ook dèt kan, maar het abonnement kost dan € 18.

Voor het buitenland (behalve Belgie!) gelden afwijkende tarieven. Tarieven gebaseerd op betaling d.m.v. automatische incasso; voor betaling per acceptgiro rekenen we € 2,50 administratiekosten..

Top



Jurriaan staat er gekleurd op

Wat is een professional en wat is een amateur? Een vaak gehoorde vraag in het kader van onze vereniging.

Bij de DOSgg zijn we er allang achter: een professional is iemand die goed werk levert. Ook als hij dat gratis doet als vrijwilliger bij DOSgg.

Jurriaan Nijkerk is één van die vrijwilligers. Een professioneel fotograaf, maar tevens een vrijwilliger. Geeft lezingen op onze bijeenkomsten. En heeft nu een artikel in SoftwareBus staan over kleurkalibratie.

Over smaken en vrouwen worden we het gelukkig nooit eens. Maar de (semi)profs op grafisch gebied worden het nooit eens over kleuren. Omdat daar zoveel bij komt kijken en er zo veel afwijkingen mogelijk zijn.

Met Jurriaan kun je je kleuren kalibreren. Monitor installeren op 6500 graden Kelvin, 20 minuten op laten warmen en het kleurprofiel instellen. Ja, daar komt het kort samengevat op neer…… als ik het goed begrepen heb. Maar misschien kun je toch beter zelf even lezen, hoe het precies in elkaar zit....

Top



Firefox

Een poosje terug schreef ik al over deze nieuwe browser. Ik werk er nu zeg anderhalve maand mee. En hoewel het nog steeds een beta-versie is, gaat dat heel goed. De eerste officiële versie wordt tegen het eind van dit jaar verwacht.

Maar je hoeft mij niet te geloven. Niemand minder dan Ruud Uphoff -onze webmaster- schrijft in SoftwareBus over Firefox. Ook hij heeft Firefox als standaardbrowser in gebruik. Hij beschrijft vooral de beveiligingen en instellingen die deze browser kenmerken.

Ruud concludeert dat Firefox een juweeltje van een browser is. En hij staat op de Veiligheid & Tools Disc 2005, die deze SoftwareBus als extraatje vergezelt.

Top



Spielberg in de polder

Jan Stedehouder maakte vroeger bij zijn baas al kennis met het professioneel monteren van een documentaire. Maar hij kon later dat kunstje van de professionals niet nadoen.

Nu er zo veel mogelijkheden met digitale video's en computers zijn, is hij er opnieuw ingedoken. Hij bespreekt in de SoftwareBus een aantal videobewerkingsprogramma's. Is dat trouwens geen schitterend woord: videobewerkingsprogramma's? Zou dat door de spellingscontrole komen?

Jan greep zijn kans om ons weer eens te trakteren op een overzicht aan programmatuur. Voor Linux: Cinelerra, Jahshaka en Linux Video Editor. En onder Windows: Video Edit Magic, Ulead Media Studio Pro en Ulead Video Studio. Met korte besprekingen en met de "voors" en "tegens". Hij meldt de hardwareaspecten. Maar vooral: de gebruiksaspecten.

Je hebt al een digitale video camera en firewire? Dat komt dan goed uit. De software staat op de GigaDisc 2005 WinterEditie, dus je kunt gelijk aan de slag.

Top



Linux 2004/6

De Linux-adepten weten al direct waar het over gaat: de vervolgserie van Johan van Helden. Deze keer vooral gericht op ..... ja, ook op branden. Na Firefox en firewire nu ook het branden van CDs en DVDs.

Dat gaat allemaal prima onder Linux. Maar sommige programma's zien er wat spartaans uit. Zoals mkisofs dat niet grafisch is, maar een command-line-interface heeft.

Toch moet ik zeggen dat een wat minder handig programma als mkisofs ook voordelen biedt in functionaliteit. In verband met het "multibooten" moest ook de Veiligheid & Tools CD-ROM daarmee samengesteld worden. Maar dan in een 'portering' naar Windows.

Ondertussen is het Linux-volk verder gegaan met GROWISOFS. Dat is zoiets als mkisofs met een plus. En die plus is vooral het ingebouwde discbrandprogramma.

Top



Lagen in PaintShop Pro

Corien hield haar woord: het vervolg op haar vorige artikel is er: het werken met lagen in Paintshop Pro. Heel gedetailleerd beschrijft ze hoe je uiteindelijk een wereldbol in je handen houdt. Leuk om eens na te doen. Nog leuker om zelf verder met dit idee aan de slag te gaan.

Top



OpenSource

Nee hoor, hij heeft ons ook deze keer niet vergeten. Coen Schalkwijk. Vroeger toen hij nog meer wilde haren had, was hij Coen Commentaar geheten. Nu zo langzamerhand even burgerlijk als u en ik. O ja, we zeggen tegenwoordig jij en ik tegen elkaar.

Hij mocht van zijn baas wat Java-spul in het Walhalla van OpenSource plaatsen: SourceForge.net. Het DeSL project, Developper Source Library. Korte stukjes dus. Coen wilde bijdragen aan de OpenSource gemeenschap, de baas wilde gratis naamsbekendheid.

Het werd LGPL. Oftewel: Lesser General Public License. Waarbij ik de neiging heb om in dit geval "Lesser" als "meer" te vertalen. Want je mag er méér mee, namelijk het opnemen van DeSL-spul in niet-GPL software.

Top



GigaDisc 2005 WinterEditie en SoftwareHits 2004-6

De DOSgg was toch al van plan om volgend jaar de SoftwareHits niet meer op CD-ROM, maar op DVD-ROM uit te brengen. Want we liepen steeds meer tegen de grenzen van een CD-ROM aan. En onze leden hebben nagenoeg allemaal een DVD-drive. De laatsten kunnen vast nog voor weinig geld een goede DVD-drive op de kop tikken tijdens de HCC-dagen.

Waarom dan nu al niet begonnen met SoftwareHits op CD-ROM, dachten we. Dus hebben we voor deze ene en tevens laatste keer SoftwareHits en GigaDisc gebundeld. Dat kon, toen bleek dat Microsoft geen XP-ServicePack 2 op andermans discs toestaat. En daar hadden we ruimte voor ingeruimd. Microsoft verstrekt trouwens zelf de SP2-discs gratis, ook op de HCC-dagen

En omdat we jullie beloofd hebben bij SoftwareBus 2004-6 zowel een CD-ROM als een DVD-ROM te verstrekken, krijgen jullie deze keer de Veiligheid & Tools CD-ROM er gratis erbij. Het voordeel is dat je dan ook gelijk goed gewapend bent tegen allerlei onheil dat je PC bedreigt.

Op de GigaDisc 2005 WinterEditie annex SoftwareHits 2004-6 staan 4,5 gigabyte aan software. Verdeeld over 15 rubrieken en ca 120 programma's. Waaronder de reeds genoemde en door Jan Stedehouder beschreven software voor videobewerking, samen maar liefst 230 megabyte. Traditioneel bevat GigaDisc WinterEditie altijd een ruime keuze aan computerspellen; deze editie herbergt er twaalf, 1,7 gigabyte in totaal. De grootsten zijn 700 en 800 Mb, maar er zijn ook kleintjes bij, die onder Java op zowat elk platform en machine lopen.

Verder hebben we ook deze keer weer getracht een interessante keuze aan software te bieden, waar ongetwijfeld ieder iets van zijn gading zal vinden. Zo is er communicatie- en desktop-software, hardware-ondersteuning en internet-programmatuur, software op het gebied van voeding en vervoer, multimedia in al zijn verschijningsvormen, systeem- en netwerksoftware, programmatuur voor het onderhouden van databases, voor tekstverwerking en CAD Er zijn Personal Information Managers en we hebben een freeware vluchtsimulator voor u, die volgens deskundigen, de vergelijking met commerciële producten glansrijk doorstaat.

Last but not least bieden we u een complete Linux-distributie (SuSe 9.1 Personal) en een (hernieuwde?) kennismaking met eComstation, de opvolger van het roemruchte OS/2. Deze laatste bijdrage vormt een welkome bijdrage vanuit de OS/2-gg!

Daar komt u de lange winteravonden wel mee door, dachten we zo. Wij wensen u er veel plezier mee!

Top



Veiligheid & Tools Disc 2005

Deze unieke CD-ROM krijg je dus ook bij de komende SoftwareBus. Er komt nog nader informatie over in een volgende eMailing (samen met nog wat nieuwigheden van de DOSgg) en nog vóór de HCC-dagen. Op deze disc vind je onder andere een aantal anti-virus-programma's, spam- en spyware-fighters, recovery- en onderhouds-tools. En voor de 'zware gevallen' is deze disc multibootable gemaakt.

Ook de komende SoftwareHits zullen een aparte hoek bevatten voor veiligheid en recovery en (multi)bootable zijn.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg