eMailing 2004-22
Een gratis service van de HCC DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl
 

Winnaar wedstrijd
Nieuwe naam: GigaHits
Verknal het niet met vuurwerk!!!
Grootmoeders Oliebollen
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
De HCC-DOSgg wenst je
een goede en veilige jaarwisseling.

Pas op met vuurwerk.
Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 

 



Winnaar wedstrijd

Je weet natuurlijk dat je voortaan bij de SoftwareBus een gratis DVD-ROM krijgt, in plaats van de CD-ROM. Een capaciteitsvergroting van 650 MB naar 4.700 MB, waar ons ROMwareTeam erg blij mee is. En jij ongetwijfeld ook, want het biedt ruimte voor meer programmatuur, maar ook perspectieven voor een aangepaste formule om de DVD-ROM samen te stellen.

Wij dachten dat, bij die nieuwe capaciteit en mogelijkheden, ook een nieuwe naam zou passen. Op 10 december werd je per eMailing uitgenodigd om mee te doen met het zoeken van een nieuwe naam.

Er kwamen maar liefst 160 suggesties! Hieruit is een shortlist samengesteld door het bestuur en het ROMwareTeam. Uit deze shortlist heeft het bestuur een keuze gemaakt.

De winnende naam is: GigaHits. Deze naam is ingestuurd door acht leden. De prijs ging inmiddels naar degene die als eerste 'GigaHits' voorstelde: Chris Ruardi uit Bussum. Hij stuurde zijn voorstel al circa een uur nadat de eMailing was verzonden. De overige zeven inzenders waren: J.J. Swieten, Y. Bergerhey, H.C. Kroon, M.A. de Lange de Betrancourt, P. Van Hal, E. Heijtel en E. van der Wel. Zij krijgen hier een eervolle vermelding en thuis een troostprijs. Dat is beter dan de beloofde printer in acht stukken te verdelen!

Top



Nieuwe naam: GigaHits

Wat sprak ons zo aan bij deze naam? Laten we eens kijken wat de inzender er over schreef:

"Dat lijkt me een geschikte naam, Henk: GigaHits. Herkenbaar voor de bestaande gebruikers, eenvoudig en duidelijk. Niks teveel en niks te weinig."

En zo dacht het bestuur er ook over. Kort en krachtig. "Giga" doet ons denken aan de GigaDisc DVD-ROMs en "Hits" stamt nog van SoftwareHits.

Het bestuur van de DOSgg besloot unaniem om de nieuwe naam direct in te voeren. De volgende SoftwareBus heeft dus geen SoftwareHits als bijlage, maar een GigaHits.

Top



Verknal het niet met vuurwerk!!!

Pas op met vuurwerk! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Elk jaar weer leiden onvoorzichtigheid tot lichamelijk letsel en zelfs verlies van mensenlevens. En bedenk dat een harde knal ook iemands oren kan beschadigen.

Ga zeker niet experimenteren met zogenaamd illegaal vuurwerk of eigen brouwsels.

Bedenk dat je je vingers óók nodig hebt voor je toetsenbord en je ogen óók voor het beeldscherm. Wij zien je graag weer heel en gaaf terug op onze bijeenkomsten in 2005.

Top



Grootmoeders Oliebollen

Je wilt zelf aan de slag? Mooi zo, dat is nog eens oud-Hollandse cultuur! Maak er dan gelijk zo'n stuk of 50, dan kunnen de buren mee-eten. Hieronder één recept, maar je kunt er zelf ook best meer bij elkaar googelen.

Voor het beslag:

  • 1 kg. bloem
  • 1 liter lauwe melk
  • 80 gram gist
  • 80 gram (zachte) boter
  • 50 gram witte basterd suiker
  • 20 gram citroensap
  • 10 gram zout
  • 3 eieren - (zonnebloemolie voor het frituren )

Voor het garnituur:

  • 75 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes
  • 200 gram appel (goudrenetten)

Voor de afwerking

  • 1 bus poedersuiker

Bereiding

  • Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauw warm water.
  • Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
  • Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.
  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
  • Voeg de citroensap en het garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
  • Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
  • Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar je anders het gevaar loopt, dat het beslag letterlijk de pan uit rijst. Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte dat af met een schone theedoek en liet het beslag achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen. Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van ca. 175 graden. Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar ik beveel, indien je die bezit, een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden.
  • Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan kunnen zweven.
  • Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal, met wat poedersuiker.
  • Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Problemen met gaar-zijn kunnen ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg