eMailing 2005-01
Een gratis service van de HCC DOSgg
www.DOSgg.nl

SoftwareBus in nieuwe gedaante

Nog geen abonnee?

12 februari DOSgg Gebruikersdag

Maak je eigen website

Kees doet kunstjes

Bezint eer ge begint

Nog nieuws?

Geen saaie dia-avonden meer

Een afscheid

Erin prikken

En nog veel meer...

GigaHits 2005-1

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

DOSgg gebruikersdagen:
Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



SoftwareBus in nieuwe gedaante

Over enkele dagen valt bij de abonnees weer de SoftwareBus op de mat. Deze keer met twee nieuwigheden:

  • een nieuwe omslag
  • een gratis DVD-ROM (GigaHits)

Het is de bedoeling dat de SoftwareBus voortaan telkens een andere kleurenfoto op de omslag krijgt. Die zal natuurlijk verband houden met onze hobby. Deze keer gebruikten we als eerste aanzet een "stock"-foto, maar in de toekomst kun je een foto vanuit onze eigen club verwachten. De jongens en meisjes van het DOSgg-platform DigiFoto mogen zich al warm gaan lopen.

Dezelfde foto komt ook weer terug op de GigaHits. Zo zie je gemakkelijker wat bij elkaar hoort. De GigaHits is een 4,7 GB DVD-ROM en vervangt de "aloude" 650 MB SoftwareHits CD-ROM van weleer. De naam GigaHits werd verzonnen door onze leden in een wedstrijd.

De nieuwe vormgeving werd ontwikkeld door professionals; van Okker Reclame uit Veenendaal. Evenals het nieuwe logo van de DOSgg, dat jullie inmiddels al vertrouwd is. Ook het binnenwerk van de SoftwareHits krijgt in de toekomst een opknapbeurt. En er zal nog meer volgen; we hebben de voorjaarsschoonmaak al in het hoofd.

Top

Nog geen abonnee?

Het is haast ongelooflijk, maar waar: er zijn nog steeds DOSgg-leden die geen abonnement hebben op SoftwareBus.

We doen er alles aan om iedereen daarvan te laten profiteren. Het wordt steeds mooier en beter. Nee, goedkoper kunnen we het echt niet meer maken. Voor slechts 12 Euro per jaar krijg je:

  • 6x ons k(l)eurige magazine SoftwareBus in handig A5-formaat; elke keer ca 60 pagina's met interessante artikelen
  • 6x inclusief de gratis GigaHits DVD-ROM met een capaciteit van 4,7 gigabytes aan zorgvuldig geselecteerde en gevarieerde software

Dat is dus slechts 2 Euro per keer. Je hebt er tegenwoordig nog geen pilsje voor. En als je eens wist hoeveel pilsjes er binnenkort tijdens Carnaval weer doorheen vliegen.

Bedenk dus op tijd dat je beter een pilsje minder kunt drinken en zonder kater daarvoor veel meer genot terug kunt krijgen door een abonnement op de SoftwareBus te nemen. En dat doe je heel snel door je aan te melden op onze website.

Top



12 februari DOSgg Gebruikersdag De Bilt (vooraankondiging)

Op zaterdag 12 februari kun je weer een hele dag van de straat zijn, als je naar onze DOSgg Gebruikersdag komt. Van 10 uur tot 16 uur ben je weer welkom bij onze demo's, VraagBaken, lezingen, workshops, enzovoort.

Lezingen:

  • Hoe kies je de voor jou geschikte digitale camera
  • Elementaire videobewerking met VirtualDub
  • Beginnen met MS PowerPoint
  • Total Commander en de Plug-ins

Workshops:

  • Beginnen met Knoppix
  • Werken in lagen met The GIMP

Let op: voor de workshops is het aan te bevelen om vooraf in te schrijven, want het aantal plaatsen is beperkt en de toeloop heel groot. Nadere informatie en voorinschrijvingen: Zie het programma op www.DOSgg.nl

Er is deze keer ook weer de jaarlijkse Vrijmarkt. Je kunt -als je er snel bij bent- een gratis plaatsje bemachtigen door een meeltje aan secretariaat@DOSgg.nl. Kijk even in de SoftwareBus voor de overige voorwaarden.

Top

Maak je eigen website

Veel mensen denken nog steeds dat het moeilijk is om een eigen website te maken. Maar eigenlijk is het voor elke computeraar een makkie. Zeker als je gebruik maakt van de vele instappers-hulpmiddelen.

Ons DOSgg-platform WebOntwerp doet daar wat mee. Deze keer schrijft René Suiker als de baas van het Platform een zoet verhaal over "Websites voor beginners". Na het lezen van zijn artikel in de SoftwareBus kun je overweg met HTML, hyperlinks, gratis webontwerp-programma's van de GigaHits, GIF- en JPG- plaatjes en ben je aan het plannen, bouwen, publiceren en marketen van je eigen webpagina's.

En je krijg er, als toetje, ook nog tips&trucs bij.

Top

Kees doet kunstjes

Kees van der Vlies hoef ik bij jullie niet meer te introduceren als de "Nummer 1 KennisTransferder" voor Word en andere (Microsoft) Office toepassingen. Hij schrijft in de SoftwareBus, geeft lezingen op onze Gebruikersdagen. Maar wisten jullie dat Kees dat vaak ook elders doet?

Kees gaat het deze keer hebben over WordArt. Als je goed in je MS Office-CD graaft, dan kom je dit programma tegen, waarmee je kunstjes kunt bakken in Word, Excel, PowerPoint en FrontPage.

Waar je het zoal voor kunt toepassen? Bijvoorbeeld voor CD/DVD labels, wenskaarten, affiches, websites, etc. Je weet wel, woorden in een slinger, een rondje, fraaie vervormingen

Kees geeft een minicursus voor WordArt in SoftwareBus. Laputemocus!.

Top

Bezint eer ge begint

Stap niet te lichtzinnig over op Linux. Want Linux is eng en moeilijk.

Eigenwijs? Nieuwsgierig? Toch de euvele moed om over Linux te denken? Lees dan eerst even het artikel van Ron van Stokkom. Hij heeft er verstand van, want hij is de chef d'équipe van het DOSgg Linux-platform. Uit welingelichte bronnen kan ik je verklappen dat Ron één van de weinigen in dat gezelschap is, die ook nog een PC heeft, waar Windows op staat. Dus hij heeft recht van spreken, als hij Windows-gebruikers informeert over Linux.

Hij begint te vertellen dat de gebruiksvriendelijkheid -wat een woord zeg!- van Linux, door grafische configuratietools en begrijpelijke installatieprocedures, aanmerkelijk is toegenomen. Weg die schroom dus! Want het lijkt inmiddels op Windows.

En je hoeft van Ron ook niet meteen je harddisk opnieuw te formatteren om er Linux op te zetten. Je mag beginnen met een "live" probeerversie van Knoppix die op de GigaHits staat. En die doet niets engs met je harddisk. Sterker nog, die doet helemaal niets met je harddisk.

Op 12 februari kun je trouwens naar de Knoppix-workshop komen (vóóraanmelden! Zie hierboven). Maar probeer het eerst even thuis uit, dan kun je al je nog overblijvende vragen op 12 februari kwijt bij Johan Swenker van het Linux Platform.

Top

Nog nieuws?

RSS is de toverspreuk die Jan Stedehouder deze keer presenteert. Niks nieuws, zeggen de deskundologen, dat is gewoon een manier om telkens het nieuwste nieuws op een site te presenteren.

Je hebt vast wel eens een site bekeken, die telkens het laatste nieuws heeft. Zou daar de hele dag een manneke achter zitten? Na het lezen van het artikel van Jan weet je wel beter!

Als je toch gaat beginnen aan een eigen website, zet er dan ook een newsfeed op met RSS. Op de GigaHits vind je een aantal daarvoor geschikte programma's. Jan geeft in deze SoftwareBus daarvan een preview.

Top

Geen saaie dia-avonden meer

Ken je die saaie dia-avonden nog van vroeger? Scherm erbij, diaprojector klaar zetten, licht uit en dan de dia's, die altijd vastliepen of op de grond vielen. En dan volgde het saaie en vooral lange verhaal van de heer des huizes die een toelichting gaf, terwijl jij zat te smachten naar een pilsje.

Dat hoeft niet meer. Koos van Antwerpen vertelt hoe je tegenwoordig een goede fotopresentatie maakt op de PC. Muziek en spraak erbij: no problem. Stukjes sneller of overslaan, dat kan allemaal. Teksten er bij, natuurlijk.

Je maakt het op je PC met een programma. Je brandt het op een CD-R of DVD-R. Je laat het zien op je PC. Met of zonder een afstandsbediening.

Top

Een afscheid

Als er een begin is, dan komt er ook ooit een eind. Johan van Helden heeft het echt heel lang volgehouden om stukjes over Linux te schrijven in de SoftwareBus. Voor beginners, voor de gevorderde beginner, voor de beginnende gevorderde. Het werd steeds ingewikkelder.

Maar ongetwijfeld heeft Johan een aantal DOSgg-leden zover weten te krijgen dat ze ook Linux gingen "doen". Gezien de reacties heeft een groot aantal lezers zijn artikelen gevolgd.

Een deel van de artikelen van Johan werd uitgegeven als boekje bij de Linux Intro GigaDisc. Deze 8,5 Gb DVD-ROM en het boekje zijn nog steeds te bestellen op onze website. (voor DOSgg-leden € 5,-- thuisbezorgd).

Johan begon met een command-line. Maar inmiddels schrijft hij met een grafische interface over indrukwekkende programma's zoals The GIMP (12 februari: workshop!). Maar in deze SoftwareBus staat toch zijn laatste bijdrage.

Johan, de redactie kon altijd steevast op je rekenen. Hartelijk dank voor zoveel jaren werk aan de SoftwareBus. We hebben het in hoge mate gewaardeerd.

We hopen dat je Tante Esmeralda daardoor niet te vaak alleen hebt moeten laten. Kom even langs op 12 februari, want we hebben een bos bloemen voor je lieve tante.

 

Top

Erin prikken

Chris Laarman prikt bij Total Commander de plug-ins erin. Want zo gaat dat tegenwoordig met een heleboel programma's. Internet Explorer, Firefox, Photoshop, ze hebben allemaal een soort stekkerdoos om er uitbreidingen bij te prikken.

Op het ene moment denk je dus: kon dit programma maar..... Een dag later (te laat) ontdek je de plug-in die dit allemaal voor je had kunnen doen.

Als je Total Commander hebt en/of je wilt naar de betreffende lezing op 12 februari, lees dan even het artikel van Chris. Hij geeft een vrij uitgebreid exposé van de mogelijke plug-ins: packers, kalenders, clipbrowser, registry, UnInst, PDFView, xBaseView, .... Kortom, te veel om hier op te noemen. Enne .... ja natuurlijk staan deze plug-ins op de GigaHits.

Top

En nog veel meer.....

Deze keer puilt de SoftwareBus extra veel aan alle kanten uit. Helaas moest ik me beperken in de keuze van het aantal artikelen dat in deze eMailing aan bod komt.

Top

GigaHits 2005-1

Hoera, het is zo ver! De eerste GigaHits zit al in de enveloppen bij de SoftwareBus. Voortaan dus 6x per jaar een DVD-ROM i.p.v. de gebruikelijke CD-ROM.

De samenstellers durven niet te beloven dat de GigaHits elke keer tot het gaatje gevuld zijn. Deze keer is dat wel gelukt. Maar in ieder geval zal de grotere capaciteit benut worden om telkens een nog groter en gevarieerder aanbod aan programma's op te nemen.

GigaHits 2005-1 kan ook gebruikt worden om je PC mee op te starten. Deze keer met de distributie Knoppix 3.7 die ook in SoftwareBus wordt beschreven en waarvoor op 12 februari ook een workshop wordt georganiseerd (meld je daarvoor snel aan op www.DOSgg.nl)

De SoftwareBus bestond ooit voornamelijk uit een (losbladige) catalogus van programma's. Toen de stroom programma's te groot werd, hebben we dat beperkt tot een lijst van de programma's. Maar die zou nu echt te lang worden om in SoftwareBus af te drukken. De lijst is er nog wel, maar staat nu op de GigaHits. Maar wellicht vind je het gemakkelijker om via het HTML-menu met de directory-structuur te surfen en te browsen.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op HCCnet. Surf naar https://ors.hccnet.nl U hebt uw HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code daarbij nodig. Na inloggen kiest u in het menu voor nieuwsbrief aan- / afmelden.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg