eMailing 2005-2
Een gratis service van de HCC DOSgg
www.DOSgg.nl
 

DOSgg gebruikersdag op 12 februari in De Bilt
Bereikbaarheid
In de grote zaal
Lezingen
Workshops
Voorinschrijving workshops
Vrijmarkt
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
DOSgg gebruikersdagen:
Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



DOSgg gebruikersdag op 12 februari in De Bilt

Er is weer een DOSgg GebruikersDag gepland voor zaterdag 12 februari. Je kunt er terecht van 10 uur tot 16 uur. En dat is voor degenen die het volle profijt eruit willen halen nog erg kort ook, want door een aantal parallelle programma's zul je zelfs keuzes moeten maken.

We zien dat effect ook heel duidelijk: bezoekers plannen vooraf wat ze willen bijwonen en switchen vaak van hot naar her, om deze ouderwetse paardenterm weer eens van stal te halen.

Zaterdag is er weer van alles te beleven:

  • 4 lezingen/presentaties
  • 5 workshopsessies met verschillende topics (jawel… nog eentje extra!!!!)
  • Presentaties van de DOSgg-Platforms
  • DOSgg VraagBaak "live"
  • Vrijmarkt voor je overbodige computerspullen
  • DOSgg InfoBalie met óók verkoop ROMware
  • Ontmoetingscentrum en gezelligheid

Maak vooraf een keuze van wat je wilt "mee pikken". Maar als je naar alle vier de lezingen wilt, dan kun je niet naar de workshops. Je hebt dus een keuzeprobleem. Daar komt nog bij dat je voor die workshops beter kunt vóórinschrijven, want meestal zijn die snel "uitverkocht". Maar ja, je krijgt dan ook gratis een cursus, onder deskundige leiding en met computer.

Het programma kan door onvoorziene omstandigheden altijd gewijzigd worden. Je doet er verstandig aan om af en toe even op www.DOSgg.nl te kijken voor de laatste stand!

Top



Bereikbaarheid

De locatie is weer het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 3731 CL in De Bilt. Kijk voor een routekaartje of reisadvies voor openbaar vervoer even op onze website.

Het zou trouwens een goed idee om per openbaar vervoer te komen. Door de steeds groter wordende groep bezoekers zijn de parkeerterreinen (gratis) vaak overvol. LET OP: parkeren op het gras kan beboet worden!

Top



In de grote zaal

In de grote zaal presenteren zich alle DOSgg-platforms (Windows, Linux, Muziek, WebOntwerp, DigiVideo en DigiFoto) en onze vaste gasten de Postzegel-gg en de P2000gg. Diverse platformmedewerkers en VraagBaken zijn aanwezig om je te helpen met je vragen over het werken met de diverse Windows-versies en Linux-distributies, muziek en PC, digitale foto- en videobewerking, netwerken, internet en e-mail etc.

Degenen, die de weg nog niet zo goed weten op onze gebruikersdagen, kunnen terecht bij onze InfoBalie, waar wij je graag verder helpen.

En je kunt bij de InfoBalie ook onze DOSgg-Discs kopen, zoals de GigaDisc 2005 WinterEditie (€ 4,-), de Veiligheid en Tools Disc (€ 2,-) en de DigiFotoDisc 3 (€ 2,-).

Top



Lezingen

Hieronder het programma van lezingen in een notendop:

  • 10.30 - 11.30 uur Hoe kies je de voor jou geschikte digitale camera
  • 11.45 - 12.45 uur Elementaire videobewerking met VirtualDub
  • 13.30 - 14.30 uur Beginnen met MS PowerPoint
  • 14.30 - 15.15 uur Total Commander en de plug-ins

Kies een digitale camera (lezing /presentatie: 10.30 - 11.30 uur)

 

Rinus Alberti deelt niet alleen soms de lakens uit bij het DOSgg Platform DigiFoto, maar deelt ook zijn kennis van (digitale) fotografie. Tijdens deze presentatie maakt hij duidelijk welke aspecten het belangrijkst zijn bij het maken van een keuze van een digitale camera. Na afloop weet je waarom er zo'n breed aanbod is en hoe jij daar je weg in kunt vinden.

   

Elementaire videobewerking met VirtualDub (lezing/presentatie: 11.45 - 12.45 uur)

 

Dit bijzondere freewareprogramma kan met z'n filters zelfs een aantal dingen, die met Pinnacle Studio (nog) niet mogelijk zijn! Ton van Doorn (DOSgg-platform DigiVideo) presenteert in kort bestek de mogelijkheden van VirtualDub. Met dit programma kun je videobeelden monteren en bewerken. Ook kun je er je eigen videoclips mee maken.

   

Beginnen met MS PowerPoint (lezing/presentatie: 13.30 - 14.30 uur)

 

Je kent onze P3' MiniCursussen? Dat zijn de PowerPointPresentaties (=P3). PowerPoint zit onder andere in het Office-pakket van Microsoft. Maar dankzij de kosteloze PowerPoint-viewer kan iedereen zo'n PowerPoint-presentatie bekijken

Christ van Hezik (coördinator DOSgg-bijeenkomsten) is onze specialist in het vervaardigen en vorm geven van de P3 MiniCursussen. Christ zal, op een voor iedereen begrijpelijke wijze, duidelijk maken hoe je met dit veelzijdige programma een goede presentatie kunt maken. En die presentatie is goed, zodra jouw boodschap duidelijk overkomt; op papier en/of via een scherm/beamer.

O ja, wij hopen dat veel leden genoeg kennis op doen om zelf ook eens een P3 MiniCursus samen te stellen voor de gehele DOSgg. Daarvoor is namelijk een groeiende belangstelling van onze leden.

   

Total Commander en de plug-ins (lezing/presentatie: 14.30 - 15.15 uur)

 

Rein de Jong bouwt voort op zijn lezing "10 klusjes met Total Commander" van 7 februari 2004. De daar behandelde zaken worden verder uitgediept, aansluitend op het artikel "Total Commander en de plug-ins" van Chris Laarman in SoftwareBus 2005-1 en de bijbehorende previews in SoftwareHits 2005-1 (reeds verschenen bij de SoftwareBus!). Het meeste profijt van deze lezing hebben bezoekers met voorkennis van Total Commander, maar nog niet van de plug-ins.

Top



Workshops:

De workshops in een notendop.

Beginnen met Knoppix (Workshopsessies: 10.30 - 11.15 en 11.30 - 12.15 uur)

 

Wil jij wel eens kennis maken met Linux, zonder daarvoor eerst een installatie op je PC te doen? Dan is Knoppix daarvoor het ideale product. Knoppix is een Linux-distributie die direct van CD loopt en vrij verspreid mag worden. Tijdens de workshop ga je met Johan Swenker (DOSgg-platform Linux) aan de slag met Knoppix 3.7 NL. Je gaat onder andere een internetverbinding instellen, een website bezoeken, een bestand van internet halen en een Microsoft-Word-document bewerken.

   

Werken in lagen met The GIMP (Workshopsessies: 13.00 - 14.00, 14.00 - 15.00 uur en 15.00 - 16.00 uur)

 

Slechts een beperkt aantal fotobewerkingsprogramma's biedt de professionele mogelijkheid te werken met lagen. Eén van die programma's is het kosteloze, open source programma The GIMP, dat bovendien zowel onder Windows als onder Linux te gebruiken is. Isja Nederbragt (DOSgg-platform DigiFoto) is opnieuw bereid gevonden een aantal van onze leden elementair wegwijs te maken in het (zelf) werken aan foto's met lagen. Een aanrader!

Top



Voorinschrijving workshops

Voor onze workshops is altijd veel animo. Per workshopsessie kunnen maximaal 18 personen deelnemen. Om gedrang en ergernis te voorkomen, verdelen we de ene helft van die plaatsen onder de DOSgg-leden, via vóórinschrijving. Voorinschrijving kan t/m 8 februari via onze website. Méér voorinschrijvingen betekent: loting! Je krijgt tijdig bericht of je op een plaats kunt rekenen!

De andere helft van de plaatsen verdelen we op de dag zelf aan de InfoBalie op basis van: "wie het eerst komt..."

Er zijn al flink wat voorinschrijvingen binnen. Daarom hebben we een derde sessie van de GIMP-workshop toegevoegd. De voorinschrijvingsplaatsen voor die workshop vullen we met mensen, die zich aangemeld hebben voor beide andere GIMP-workshops .

Deelnemers aan de workshops krijgen een CD-ROM met o.a. de gebruikte programmatuur, eventueel oefenmateriaal en enige P3 MiniCursussen mee naar huis. Die kunnen het thuis dus nog eens dunnetjes over doen.

Top



Vrijmarkt

Je kunt deze keer weer je overtollige computerspullen verkopen of weggeven. Om plaatsgebrek en andere problemen te voorkomen hebben we wel de volgende spelregels ingesteld:

  • vooraf een plaats regelen bij secretariaat@DOSgg.nl (wie het eerst komt: het eerst maalt) pas na toewijzing mag je een plaats innemen (ruimte in beginsel één vierkante meter)
  • de verkoper moet lid zijn van de DOSgg
  • de verkoper geeft garantie tot aan de deur
  • niet-verhandelde waar moet je mee terug nemen.
  • de verkoper geeft op verzoek naam en adres aan de koper.
  • verkoop alleen door en aan particulieren
  • de DOSgg kan niet aansprakelijk gesteld worden
  • Ook de DOSgg heeft deze dag trouwens overtollig spul in de aanbieding!

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg