De nieuwe gedaante van de SoftwareBus en de GigaHits CD-ROM werd warm onthaald door de abonnees. En over een kleine week komt de volgende er alweer aan. Maar helaas is er ook wat naars. F&F, oftewel Frans Curvers en Floor Vogelaar, gaan beide de redactie verlaten. Met nummer 2005-2 sluiten zij hun loopbaan bij de redactie af. Maar ze verlaten de SoftwareBus niet helemaal; zij blijven bijdragen aan de GigaHits DVD-ROM, die elke SoftwareBus begeleidt. Frans en Floor namen samen een groot deel van het redactiewerk voor hun rekening. En zij deden dat al heel lang en zeer nauwgezet. Elke SoftwareBus was goed verzorgd en hadden zij stipt op tijd klaar. Wij zijn -ook namens onze abonnees- F&F erg dankbaar voor hun langdurige en trouwe inzet. Kees van der Vlies gaat voortaan optreden als hoofdredacteur en de redactie wordt aangevuld. Onder andere vanuit onze Platforms, die regelmatig bijdragen zullen leveren. Zie ook het DOSgg Meerjarenbeleid 2005-2008 te downloaden van onze website als onderdeel van de jaarstukken. Binnenkort organiseren we een fotowedstrijd, voor deelnemers aan het DOSgg-Platform DigiFoto, met als doel: Geef de SoftwareBus en GigaHits een eigen gezicht! De mooiste foto's gebruiken we voor de omslag van de Bus en als opdruk voor de GigaHits. En natuurlijk zijn er, naast de eer, óók nog prijzen te winnen. Hoe het werkt, lees je in een volgende eMailing. Voor het komende nummer gebruiken we nog een "stockfoto". Met ingang van SoftwareBus 2005-3 zal het binnenwerk een andere vormgeving krijgen. En zo maken we SoftwareBus zowel voor het oog als de inhoud steeds aantrekkelijker. Nog geen abonnee? Het enige dat niet verandert, is de prijs: 12 euro voor 6 x per jaar SoftwareBus (en daar doen we dan 6 x per jaar gratis een GigaHits DVD-ROM bij!) Meld je snel aan als abonnee via onze website. Nummer 2005-2 sturen we je dan ook nog eens gratis toe.
Kees gaat in het voorwoord verder op de beschouwelijke tour. Hij beschrijft hoe hobby's soms uit de hand lopen en commercieel verder gaan. Je krijgt dan bijvoorbeeld de verplichte registratie van software. Natuurlijk, in het belang van de gebruiker. Maar feitelijk gaat het om de inkomsten voor de maker. Vaak is er nog een gratis versie voor persoonlijk gebruik, maar die heeft meestal beperkingen. Google heeft het voor elkaar gekregen om commercieel te worden zonder de gebruikers te laten betalen. En de beursgang bracht nog bergen geld in het laatje ook! Skype is een ander wijd verbreide toepassing van internet: gratis bellen tussen Skype gebruikers zonder poespas. Tijdens de bètafase gratis. Maar hoe lang nog?
Zet zaterdag 23 april vast vast in je agenda en kom naar De Bilt. Op de website vind je het programma en de vergaderstukken. Een deel daarvan staat in de komende SoftwareBus. En je krijgt er nog een eMailing over. Er is ook weer een aantal workshops. Omdat de deelnamecapaciteit daarvoor beperkt is, doe je er verstandig aan om snel een plaatsje aan te vragen. De onderwerpen zijn deze keer namelijk bijzonder populair: "Basisvaardigheden bouw websites" en "Fotopresentaties maken op disc". En er is een zeer interessante aanbieding van Magix-software (kijk ook daarvoor op onze site!).
O nee, opgetuigd is het juiste woord, We hopen dat jij er van opgetogen raakt. Rein de Jong heeft besloten zich uit te sloven voor een serie artikelen over zijn baby, Rhino genaamd. Rhino is een PC. Dat voor degenen, waarvoor zoiets niet vanzelfsprekend is… In het eerste artikel wordt Rhino opgetuigd. Met partities van A tot Z. De ideeën leiden tot andere resultaten en letters, maar het is allemaal veel handiger. RMK is wat anders dan RSI, maar het heeft er wel mee te maken. Het betekent: Rechter Muis Knop. Dat is die knop, die je ten onrechte weinig gebruikt. Maar daar gaat Rein wat aan doen. Met de raadgevingen van Rein heb je over een poosje een schoon, opgeruimd en afgeslankt systeem. Idee voor de voorjaarsschoonmaak?
… is éénoog koning,volgens een bekend gezegde. En dat gaf René Suiker de moed om iets over websites voor de "iets minder beginners" te schrijven. Het stadium dat hij zelf nauwelijks te boven zegt te zijn. Dat soort mensen kan het vaak het best aan een ander uitleggen. Dus las ik verder. Want als ik het begin te snappen, dan heb jij er zeker wat aan. In dit artikel gaat René in op het plannen van je website. Niet zozeer de technische kant, maar meer met de doelgroep in gedachte. Want uiteindelijk wil je informatie, een boodschap over brengen.
Coen schrijft al jaren voor de SoftwareBus. In het begin zag je in zijn stukjes de weerbarstige student. Toen de ambitieuze workaholic. Dag en nacht bezig. Hij is nog steeds op zoek naar een origineel spel. Hij grasduinde in de Open Source wereld. Ja, Open Source schrijf je inderdaad met HoofdLetters. Het is méér dan een begrip, het is een Geloof. Het leverde hem in ieder geval RSI op. De PC moest de deur uit. Tijd om het lichaam op een afwisselende manier te bewandelen. En wat is per saldo veranderd? Coen heeft nog steeds slapeloze nachten. Hij is inmiddels papa. Zijn kleine Emma houdt hem nu wakker.
Ben je er nèt door de DOSgg toe bewogen om Linux te gaan benutten, of ze schrijven dat het een Evangelie is: In den beginne schiep Linus Torvalds de hemel op aarde. Hij zat achter zijn computer, blies op zijn handen en begon de grote vervanger van Windows te scheppen. In 1991 trad Linus vanuit de duisternis in het licht en Linus zag dat het goedwas. Een eerste dag en eerste nacht. Met deze devote woorden begint Jan Stedehouder zijn artikel over Linux. Het typeert de manier waarop veel Linux-discipelen over Linux praten. De evangelisten stoppen je op de HCC Dagen een Knoppix-schijfje in je handen om het thuis ook eens te proberen. En niemand minder dan Klaus Knopper himself waart er ook rond. In feite zijn de roots van Linux al veel ouder. Het begon als Minix, een tegenhanger van de Unix-achtigen op de grote systemen. De Open Source gedachte speelde vanaf het begin een grote rol en bepaalt nog steeds het beeld van Linux. Ik ga Bill Gates natuurlijk niet vergelijken met de duivel. Want Bill heeft te veel centen om zijn advocaten te betalen. Bill vindt trouwens dat zijn Windows goedkoper en beter is dan Linux. Zijn "Get the facts"-campagne moet de wereld gaan verdedigen, want het Linux-evangelie breidt zich uit. Jan gaat in deze stijl zijn artikel verder. Met als hoofdthema het vergelijken van Linux en Windows. Waarin naar voren komt dat Windows XP SP2 óók heel stabiel en veilig is. En dat er vele smaken/distributies van Linux zijn. Make up your mind. In een volgend artikel zal Jan vertellen hoe een Windows PC verder helemaal uitgerust kan worden met Open Source software. Krijgen we een scheiding in de DOSgg? Een groep voor de Windows-aanhangers en een groep voor de Linux-mensen? Een beeldenstorm, waarbij de ene groep de PC's van de andere groep onklaar maakt? Nou ja, geen beeldenstorm met grote bijlen natuurlijk, maar gerichte aanvallen via Internet! Kom naar de Algemene Ledenvergadering van de DOSgg op 23 april en zorg voor wat leven in de brouwerij!
Jurriaan Nijkerk heet hij. DigiFotoGraficus van beroep. Computers als hobby. En die elementen combineert hij met een vrouw. Jur moet altijd de snelste PC hebben. Als graficus zou hij eigenlijk alleen met een Mac mogen omgaan,maar hij kan PC's veel sneller maken dan een Mac. Nou ja,dan wel met allerlei snerpende 15.000 toeren harddisks en dat soort spul. Jur zit achter zijn eigenbouw-PC te genieten van de snelheid. Zijn vrouw probeert hem in leven te houden en brengt zwarte koffie binnen. "Wat maakt dat ding een pokkeherrie", zegt ze… Jur realiseert zich dat hij dit niet erbij kan laten zitten. Bovendien, hij hoort die herrie nu zelf ook. Dus Jur gaat aan de slag met fietsbanden, koperdraad, schroefjes en lijm om een fluisterstille onafhankelijke ophanging te maken voor die herrieschoppers in zijn PC.
Maar waar je wel mag aankomen legt Ruud Uphoff ook uit in zijn artikel over het register van de Windows XP registry. Gefundenes Fressen voor de techneuten, Verhelderend voor de gewone gebruikers, al was het alleen maar om te weten waar ze af moeten blijven.
MIDI heet het Esperanto voor computermuziek. Toch? Chris Laarman van het DOSgg Platform Muziek legt uit dat er in de laatste 20 jaar veel is veranderd. De ontwikkeling is verder gegaan en er zijn veel andere "standaarden" bij gekomen.
Er zijn veel vrouwen, die dat doen, maar Corien doet het anders. Niks met schijfjes komkommer op de ogen; ze gebruikt een zwart-wit masker en een lasso. En dan drukt ze nog schaduw door. Het wordt dan erg mooi, met Paint Shop Pro!
Firewalls, antivirus programma's, antidit en antidat. Je hebt het allemaal nodig om je PC te beveiligen. Een onbeveiligde PC is gemiddeld na 20 minuten op internet verziekt. En dan heb je nog een hele stapel wachtwoorden nodig. Die je vervolgens niet kunt onthouden en je, met allerlei kraakproggies, snel ontfutseld kunnen worden. Die kraakprogramma's maken vaak gebruik van bekende woorden/combinaties uit een woordenboek, of maken gebruik van dommekrachten zoals "gewoon uitproberen". Ben Schmitz heeft hier een aardige suggestie voor. Wachtwoorden mogen in Windows 2000/XP tot 127 tekenslang zijn en spaties bevatten. Gebruik daarom een gemakkelijk te onthouden en moeilijker te kraken "wachtzin" in plaats van een "wachtwoord".
Ook de tweede GigaHits is weer randvol. Met méér thematisch materiaal en méér Nederlandse beschrijvingen. Bravo, ROMware-Team! Jan Water presenteert een aantal programma's voor bestandsdeling, te weten BearShare, BitComet, eDonkey, iMesh, LimeWire, Trillian en Warez P2P. Bedoeld voor legale toepassingen! Jacob Scheerstra stelt zich op deze DVD voor als specialist van het platform Webontwerp, en beschrijft een groot aantal, dat u bij het ontwerpen en beheren van uw website behulpzaam kunnen zijn. Hans Lunsing vond een aantal interessante OpenSource-pakketten: ImageMagick (voor Linux, Windows en Macintosh), MayaVidat wetenschappelijke data visualiseert (Windows en Linux), en Python (programmeertaal van de Nederlandse ontwikkelaar Guido van Rossum voor Linux, Windows, OS/2 en Macintosh) Jacob Schenk (p)reviewt een aantal Linux-applicaties; Jan Stedehouder heeft zich beziggehouden met de vraag of er nog 'nieuwe' Linux-distributies zijn, die handig kunnen wezen voor een beginner op dit vlak. Zie ook zijn artikel in deze SoftwareBus. De distributies Mepis en Ubuntu vindt u op GigaHits. Maar ook FreEduc, een Linux-distributie voor computers en onderwijs. Verder is er TheOpenCD: een project van het Open Source Software Lab. Met o.a. The GIMP, OpenOffice en dergelijke, maar nu voorzien van een Nederlandse handleiding of uitvoerig review. Ook hebben we twee van de onlangs in het nieuws gekomen zoek-toolbars opgenomen, namelijk die van MSN en Copernic. De bijdrage Veiligheid en Systeemherstel van Ron van Stokkom is bijgewerkt tot op de nieuwste stand. Met deze GigaDisc kun je je PC ook "booten". Je krijgt dan de keuze uit een aantal tools, die wat met je systeem kunnen doen. Dat kan heel handig zijn, als de zaak helemaal "plat" ligt.
De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken. Aanmelden: Laat uw vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html. Afmelden: Als u geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt u zichzelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt u alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html. Wijzigen: U wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld u dan af voor het oude adres en meld u daarna aan voor het nieuwe adres. Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? U overweegt toe te treden tot het DOSgg kader? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl. Henk van Andel, |