eMailing 2005-8
Een gratis service van de HCC DOSgg
www.DOSgg.nl
 

Ren naar de brievenbus
Corien werd impulsief
Ron begon
Nieuw: http://forum.DOSgg.nl/
Foto's naaien
Wat krijgen we nou?
Rhino is veilig
Ruitbreuk
AMAROK? Nee, AmaroK!
Ondernemende vereniging
Leg eens een accent erop
GigaHits 2005-3
Doe het met Cathy
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
Voor uw agenda:
  • 24 september, De Bilt.
    Mega-DOSgg-gebruikersdag

  • 08 oktober, Eindhoven.
    DOSgg-gebruikersdag

  • 25 t/m 27 november, Utrecht.
    HCC dagen 2005

Klik op een onderwerp hiernaast om snel te navigeren.

 



Ren naar de brievenbus

De abonnees van ons magazine SoftwareBus staat weer de volgende verrassing te wachten. Want één dezer dagen glijdt bij hen de SoftwareBus weer in de brievenbus. Samen met de DVD-ROM GigaHits, boordevol programma's. En dat allemaal voor het luttele bedrag van 12 Euro per jaar (6 nummers).

Geïnteresseerd? Word dan ook abonnee door via onze website. De prijs van 12 Euro/jaar geldt overigens voor DOSgg-leden en via automatische incasso. Je kunt je op onze website (zo nodig) als DOSgg-lid aanmelden; dat kost voor hcc-leden bijna altijd nul komma niks en soms max. 2,38 Euro /jaar extra. Je kunt trouwens ook al hcc-lid worden vanaf 10 Euro/jaar (zonder IDG-tijdschrift).

Top



Corien werd impulsief

Nee, zo kent het DOSgg DigiFoto Platform Corien niet. Het is een keurige, rustige dame. Maar ze schrijft zelf in de SoftwareBus dat ze nieuwe impulsen kreeg.

Die eerste nieuwe impuls blijkt een digitale compactcamera te zijn, een cadeau van haar man. Daarmee ging zij op het digitale fotopad.

Tuurlijk, die compactcamera heeft inmiddels plaats moeten maken voor een digitale spiegelreflexcamera. Zo, probeer dat woord maar eens, in één keer, foutloos te schrijven! Maar Corien blijkt met dat ding te kunnen lezen èn schrijven. Een lofzang over de extra hulplijntjes in de zoeker en de vele extra mogelijkheden.

Niet aan iedereen besteed. Maar wel aan Corien. Want die doet àlles met digitale fotografie! De volgende keer, beloofde ze, zal ze weer iets schrijven over digitale beeldbewerking. Want daar weet ze ook veel van. En dat deelt ze, als DOSgg-VraagBaak, graag met anderen!

Top



Ron begon

Maar is nog niet opgehouden met zijn serie over 'Beginnen met Linux'. Deze keer gaat het over het installeren van Linux. De voorbereiding, de back-up (of wil je het risico lopen al je Windows-gegevens kwijt te raken.......?), de inrichting en nog wat van die trucs.

Geen plek op je harde schijf? Da's een verdraaid slecht argument om het niet ook eens te proberen. Want Ron legt je haarfijn uit hoe je met SystemRescueCD je NTFS-partitie verkleint. Zo kan Windows altijd een beetje plaats maken voor Linux.

En hoe kom je aan Linux? Gewoon downloaden van Fedora, Mandriva, SuSE, Ubuntu of Yoper, om het Rijtje van Ron maar eens te noemen. En natuurlijk vind je regelmatig een Linux-Distributie op onze GigaHits DVD-ROM.

Top



Nieuw: http://forum.DOSgg.nl

Naast onze VraagBaak-NieuwsGroepen op Internet hebben we nu ook Forums. Eigenlijk voor een groot deel oude wijn in nieuwe zakken, of hoe zeg je dat ook al weer?

Het "oude" is de inhoud. Want de NieuwsGroepen en de Forums (sommigen houden vol dat het meervoud van Forum = Fora, maar volgens mij is het meervoud van Forum gewoon: Forums) lopen synchroon. Dankzij de trucs van ons kaderlid Rein de Jong. En anderen, natuurlijk. Wat men schrijft in de NieuwsGroep komt ook in het bijbehorende Forum. En omgekeerd (behalve de plaatjes natuurlijk) .

Waarom dan toch een Forum? Och, het ziet er moderner uit. En het is overzichtelijker. En gemakkelijker te installeren. En er zijn extra mogelijkheden. Toch wel een aantal goede reden om een Forum op te starten. Maar de vele NieuwsGroep-gebruikers laten we niet in de steek.

We komen op dit onderwerp binnenkort terug. Maar je kunt ook zelf vast kijken op www.DOSgg.nl/forum.html voor het nieuws over dit onderwerp.

Top



Foto's naaien

Als je een foto te klein vindt, dan naai je er toch gewoon een tweede of een derde of ....... aan vast! Photo Stitching noemen ze dat, en daar is geen woord Frans bij. Nou ja, photo misschien?

Het is niet de bedoeling om er patchwork van te maken. Photo Stitching blijkt volgens het artikel van Frits van Veen bedoeld om "naastliggende" foto's aan elkaar te plakken. Bijvoorbeeld om je eigen Panorama Mesdag te maken. Als je het goed doet, dan moet je er geen barst van zien.

Ik houd het hierover kort, lees maar wat Frits er van vertelt.

Top



Wat krijgen we nou?

Open Sourcing Windows? Is Bill Gates overstag gegaan? Rustig maar, bedaar nou even, het gaat niet zo zeer over Windows, maar over een aantal Open Source toepassingen. Software die aan een aantal voorwaarden moet voldoen en aldus "meerwaarde" krijgt voor niks. Aldus Jan Stedehouder. Zie je dat gezicht van Bill al voor je?

Top



Rhino is veilig

Expert Rein de Jong heeft zijn nieuwe PC genaamd Rhino ingericht. Nu vertelt hij hoe de beveiliging in elkaar steekt.

En probeer nou maar niet om met deze wetenschap zijn Rhino te kraken. Besteed je tijd liever aan opvolging van zijn adviezen.

Top



Ruitbreuk

Windows is veilig. Windows is stabiel. Maar toch ontkomt geen mens eraan om Windows vroeg of laat opnieuw te installeren.

Een hele klus wordt dat! Maar als je het artikel van Ruud Uphoff benut, dan kan het toch weer meevallen. Je moet dan wel wat voorbereidingen treffen. Stel die vooral uit … als je jezelf wilt kastijden. Volg die snel op als je de bui voor wilt zijn.

Je gebruikt AutoStreamer. Gratis software, waarmee je snel een cleane Windows-installatie op je schijf zet.

Top



AMAROK? Nee, AmaroK!

Jazeker! De meest veelbelovende media-speler onder Linux. Volgens Ger Wesseling. Het werkt onder de KDE Desktop.

Er is ook een "live" versie verschenen, die je kunt booten op elke PC. Samen met de muziekbestanden. En om de problematiek van Linux te benadrukken, zijn er versies voor vele verschillende Linux distributies.

Ger legt uit hoe je deze prachtige audiospeler kunt installeren en gebruiken.

Top



Ondernemende vereniging

Dat is kort samengevat hcc, vroeger "de" HCC of voluit Hobby Computer Club. Maar nu gewoon kort hcc, het woordje "de" mag er niet meer voor. Marius Hille Ris Lambers legt uit hoe de HCC zich tot hcc ontwikkelde. Waarbij het karakter steeds meer verschoof van computerhobbyïst via computerconsument naar een onderneming waarin de commercie op de voorgrond staat.

Maar daarnaast zijn er binnen de hcc gelukkig de "groeperingen" actief: afdelingen en gebruikersgroepen. De DOSgg is de grootste groepering van hcc. En na zo'n 25 jaar nog steeds erg actief, misschien wel de meest actieve. Dat werd mogelijk door de bakens te verzetten.

De DOSgg streeft er naar om de leden méér te laten doen met hun computer. Een "supermarkt" waar velen iets vinden van hun gading.

Je krijgt deze eMailing. Wellicht ben je lid van hcc èn de DOSgg. Maar weet je niet precies wat de DOSgg voor je kan betekenen. Kijk dan eens een keer op www.DOSgg.nl!

Top



Leg eens een accent erop

Lastig als die letters met accent of zo niet op je toetsenbord zitten. Maar lezers van SoftwareBus zitten nergens mee! Zij lezen in een Windows-tip hoe je die accenten toch tevoorschijn tovert.

Heb je ook een "tip" of een artikel? We verwachten je bijdrage op redactie@DOSgg.nl.

Top



GigaHits 2005-3

Het gaat goed met de GigaHits - ook deze derde aflevering is weer helemaal gevuld! Frits van Veen schrijft in de bijbehorende SoftwareBus over panoramafoto's; Marius Hille Ris Lambers en Siem Korteweg presenteren op deze DVD-ROM een hoeveelheid panoramafotoprogrammatuur en oefenmateriaal. Uitdaging: verbeter het resultaat van Frits!

Jan Stedehouder heeft het in de Bus over Open Sourcesoftware, en stelt hier in dit verband zelf een aantal applicaties voor. Ad Bliek maakt zijn debuut als previewer van software voor de Pocket PC en Bert Dusseljee vond weer interessante programma's voor de Palm.

Coen Schalkwijk gaat verder in het spellencircuit, Jacob Scheerstra stort zich weer in het website-gebeuren, en Ton van der Gaag laat een aantal grafische pakketten de revue passeren. Ron van Stokkom werkte zijn afdeling Veiligheid en Systeemherstel bij tot op de nieuwste stand en zette er een nieuw, muisgestuurd menu voor. Als je een sterk wisselend inkomen hebt, dan is het programma Belastingmiddeling van Jeroen van Dael wellicht interessant.

Hans Lunsing vond weer een hele handvol Java- en Linux-applicaties (een aantal draait onder meerdere besturingssystemen). Ook weer enkele complete Linux-distributies: SkoleLinux en TopologiLinux (draait in een Windows-partitie, kan zelfs geheel onder Windows kan draaien).

We vinden op deze disc verder nieuwe applicaties op het gebied van astronomie, personal information managers, communicatie en hardware, internet, audio en video, netwerken en softwareontwikkeling. Uiteraard vergaten we niet de nodige tools op te nemen.

Top



Doe het met Cathy

Cathy is een heel erg klein programmaatje, piepklein zelfs (slechts 58KB!!!). Maar kan desondanks véél voor je doen. Het is gemakkelijk te bedienen en je hoeft het zelfs niet eens te installeren. Downloaden vanaf de DOSgg-website, in een map opslaan en opstarten, en je bent "in business". Nee, je bent zelfs "in zaken", want het is nog vertaald naar het Nederlands ook!

Nou wil je wel eens weten wat je er mee kunt? Het is een catalogiseerprogramma voor de inhoud van digitale media, zoals CD(-ROM)s, DVD(-ROM)s, diskette, harddisks, MP3s etc. Je kunt zoeken op de naam, datum, omvang. En je keuze kun je natuurlijk ook uitprinten.

Probeer het zelf maar eens. En verbaas je over wat een programmaatje van 60 kB kan! Tevreden? Het programma kost niets, maar die jongedame uit Bratislava krijgt graag een ansichtkaart van je. Dit programma is dus geen freeware maar postcardware.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg