eMailing 2005-9
Een gratis service van de HCC DOSgg
www.DOSgg.nl
 

Vakantie? Toch de SoftwareBus!
Te ingewikkeld en te duur
Het neusje van de hoorn
Bladerdeeg
Volhouden met beginnen
DigiFotoPlatteLandTrip
Geen bouwvakvakantie
OOode aan de Oooffice-nerds
GigaHits DVD-ROM 2005-4
Test de nieuwe DOSgg VraagBaak
Bereikbaar, maar dan anders
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
Voor je agenda:
  • 24 sept
    Mega-DOSgg-gebruikersdag
    De Bilt
  • 8 oktober
    Regio-DOSgg-gebruikersdag,
    Eindhoven
  • 25-27 nov
    HCC dagen,
    Utrecht
Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 



Vakantie? Toch de SoftwareBus!

Je bent wellicht nog op vakantie. Maar de SoftwareBus komt toch! Al zal dat, door enige tegenvallers, een aantal dagen later zijn dan gepland! Kijk dus goed de stapel post na als je thuis komt. Zoek de bekende witte envelop.

SoftwareBus 2005-4 heeft weer een aantal heel interessante artikelen. Jammer dat je die niet kreeg vóór je op vakantie ging. Of nog mooier, kon laten toesturen naar je vakantie-adres. Wedden dat je buurman op de camping in Frankrijk sacherijnig wordt, als jíj daar de SoftwareBus krijgt en hij niet? Zullen we volgend jaar op www.DOSgg.nl de mogelijkheid bieden om de SoftwareBus naar je vakantieadres te laten sturen???

Ook deze keer zit de bijgevoegde DVD-ROM GigaHits weer boordevol gevarieerde software. Je kunt dus direct na de vakantie weer aan de slag als je thuis komt in ons kille landje. Op die manier helpen we je misschien een moeilijke periode door. Met de ruim 4,5 gigabyte aan software ben je in ieder geval een poosje prettig van de straat.

Nog een korte mededeling voor degenen die nog geen abonnement op SoftwareBus hebben. Die krijgen dus niets. Jammer. Terwijl je al een abonnement hebt voor slechts 12 Euro per jaar. Daarvoor krijg je 6 x per jaar de SoftwareBus thuisgestuurd en krijg je ook elke keer de GigaHits erbij. Betaling per automatische incasso. Maar omdat we je niet willen laten wachten krijg je het eerste nummer gratis! Aanmelden kan via het formulier op onze website.

Top



Te ingewikkeld en te duur

Hoofdredacteur Kees van der Vlies constateert dat PC's en software steeds meer op bedrijven worden afgestemd. Daar zitten meer centen. Maar jij als hobbyïst betaalt mee voor de multi-user ellende, de inlogprocedures, en alles wat je thuis alleen maar dwars zit.

Ook de mobiele telefoons leiden steeds meer aan featuritis. Maar iemand schijnt de inval te hebben gehad om een mobiele telefoon op de markt te brengen waarmee je (alleen maar) kunt bellen. Geniaal! Dat is nog eens innovatief!

In deze SoftwareBus komen alle smaken aan hun trekken. Zowel de liefhebbers van veel toeters en bellen, als degenen die gewoon recht-toe recht-aan hun PC voor hun eigen (on)nut willen in zetten.

Top



Het neusje van de hoorn

Rein de Jong tuigt zijn Rhino verder op. Deze keer stopt hij de standaardapplicaties in zijn Windows-kist. Jij kunt ook gelijk aan de slag, want de meeste zijn gratis programma's en staan op de GigaHits.

Natuurlijk is Rein niet tevreden met de meeste standaard-Windowsprogramma's. Dus.... voor een hele serie stelt hij veel betere gratis alternatieven voor. Total Commander met een zootje plug-ins voor de Verkenner; Firefox in plaats van de Internet Explorer etc.

PDF hoort er ook bij. Tip: FoxitReader in plaats van de gebruikelijke Adobe Reader. En met PDF995 kun je zelf kosteloos je PDF-bestanden maken.

Office nodig? Open Office is gratis en nagenoeg compatibel met het dure Microsoft Office. Voor snelle beeldtoepassingen wordt IrfanView aanbevolen; niet alleen om te kijken maar ook voor simpele bewerkingen.

Rein weet hoe belangrijk het is om dagelijks een backup te maken. Daarvoor stelt hij PolderBackup voor. Voor het grotere werk kan een harddisk-image gemaakt worden met Acronis True Image. Wegschrijven op CD/DVD met Nero.

Top



Bladerdeeg

Het geheim van bladerdeeg maken is: deeg telkens uitrollen en er boter op smeren. Dat is de klassieke toepassing voor een deegroller, alhoewel sommige echtgenotes er disciplinaire maatregelen mee uitvoeren als manlief 's nachts binnen probeert te sluipen.

Het geheim van foto's bewerken is: in lagen werken. Corien de Witte doet dat in Paint Shop Pro en vertelt daarvan de kneepjes. Ze werkt met lagen en een masker om een trui van de waslijn af te halen en op een foto met molen via een verloop weer te voorschijn te toveren. Als je nu nog niet nieuwsgierig bent…

Top



Volhouden met beginnen

Ger Wesselink gaat verder voor de beginners met Linux. Deze keer leert hij je de kneepjes van de file structuur. Dus als je wilt weten hoe het zit met: /dev, , lib, /home, /etc, etc. (nu een keer "etc" zonder "/", let op!): aan de slag met Ger!

O, je wist dat allang? Weet je ook al alles van hda1, hda2, toegangsrechten en mounten? Tja, dan ben je vast één van de Linux-adepten en dan kun je het artikel van Ger rustig overslaan. Ga dan wel even naar http://Linux.DOSgg.nl om je aan te melden bij het DOSgg Linux-Platform. (gratis)

Top



DigiFotoPlatteLandTrip

Het seizoen van de schoolreisjes was weer aangebroken. Het Platform DigiFoto van de DOSgg kreeg weer de lentekriebels en moest er weer eens op uit.

Reisbestemming: Westland. Georganiseerd door Koos van Westland tot Antwerpen. Allemaal gewapend met camera de Torpedoloods in geloodst. Levensgevaarlijke toestanden! Degenen die het overleefden zijn nog verder gereisd en onder andere bij het Tuinbouwmuseum aangekomen en hebben ook een paar megadeuren bewonderd.

Moe maar voldaan zijn zij vervolgens huiswaarts gekeerd. Ze lieten nog een foto achter van die stormvloedkering voor SoftwareBus. Als je meer foto's wilt zien van dit geslaagde en gezellige uitstapje, dan moet je kijken in de DigiGalerie van platform DigiFoto. Om te voorkomen dat iedereen de intieme momenten zoals gezamenlijk koffie leuten ziet, moet je je eerst wel even aangemeld hebben als deelnemer van ons Platform DigiFoto op http://DigiFoto.DOSgg.nl

Top



Geen bouwvakvakantie

Als het aan René Suiker van ons platform WebOntwerp ligt, ga je in de vakantie een website bouwen. Daarvoor gebruik je het Open Source (dat schijnt uit eerbied met HoofdLetters geschreven te moeten worden....) programma NVU. Beschikbaar voor onder andere Windows en Linux.

NVU is eigenlijk een WYSIWYG HTML-editor. Je ziet dus gelijk hoe je website er uitziet. En voor de wijsneuzen of voor de fijnere kneepjes is er ook een "look" voor de HTML-source. Een heel fijn programma, dat ook op de nominatie staat om komende DOSgg-Discs mee samen te stellen.

Ga er maar eens mee aan de slag! Het programma staat natuurlijk op de GigaHits 2005-4.

Smaak te pakken? Maar geen eigen website? Nou, dan heeft de DOSgg een prima oplossing voor je. Want je mag mee doen met de productie van komende DOSgg-Special Discs. Voor dit najaar staan onder andere op het programma: een multimedia DVD-ROM en een CD-ROM voor websites bouwen. Aanmelden: hva@doge.nl.

Top



OOode aan de Oooffice-nerds

Jan Stedehouder vat de computerevolutie samen. De oorlog is gewonnen op het slagveld van de Office applicaties. Door Microsoft. Althans, dat is de voorlopige start.

Niet iedereen gunt Ome Billy dit succes. En de daaraan verbonden centen. Er komen steeds meer Open Source- (denk om de hoofdletters, weet je nog?) alternatieven.

Eens was er Abiword; OOopgevolgd door Open Office. Dat vervolgens steeds compatibeler en uitgebreider wordt.

Een belangrijke bijdrage in de wereldgeschiedenis, beheerst door OOopen OOoffice, is OOo. OOo is een prima database,gebaseerd op HSQL.Maar volgens Jan hoef je dat gelukkig allemaal niet te weten. Wat je er zo al mee kunt, maakt Jan in zijn artikel duidelijk.

Top



GigaHits DVD-ROM 2005-4

Jan Stedehouder gaat verder, waar hij verleden keer gebleven was met Open Source programma's voor Windows. Hij voegde er ook Opera-browser versie 8 in de smaken Windows, Linux en Macintosh aan toe.

Om de vakantiestemming te verhogen, zijn Louis Baesjou en Coen Schalkwijk zijn er eens goed voor gaan zitten. Resultaat: een aantal spellen voor regendagen.

Evert Vinkenborg stelt zijn hobby HAMradio aan u voor, met de programma's DigiPan en WinPSK31. Jan Roza hield zich bezig met educatieve toepassingen, genealogie en koken. Voor de camping.

Pierre Melser nam een aantal programma's in de hardwaresfeer de maat; Dennis Ruiter en Jan Water waren goed voor een aantal gesorteerde previews, onder andere een paar handige hulpjes voor PDF-bestanden, nieuw Internet-gereedschap en tools voor in de kantooromgeving.

Jacob Scheerstra zocht en vond nieuwe software op het gebied van websitebeheer en Ton van der Gaag deed hetzelfde voor multimedia. Chris Laarman laat wat muziekbestanden en de nieuwste update van zijn geliefde Total Commander de revue passeren, in een dubbel-preview met Rein de Jong.

Hans Lunsing had voor dit nummer vakantie, maar heeft toch nog tijd gevonden twee Linux-distributies aan de tand te voelen. Ron van Stokkom bracht zijn afdeling Veiligheid en Systeemherstel op de laatste stand.

Top



Test de nieuwe DOSgg VraagBaak

Je hebt het vast al gelezen. We zijn bezig met een spectaculaire ombouw van onze DOSgg Vraagbaak. Je kunt nu via de gewone telefoon bellen naar onze eigen VraagBaak-telefooncentrale (0317 70 74 25 en 0317 70 74 26) om onze DOSgg-VraagBaken aan de lijn te krijgen. En we proberen daarbij ook nog eens gedurende een groter aantal uren per dag voor jou bereikbaar te zijn Werkdagen 14.00 - 22.00 uur). Kijk op onze website www.DOSgg.nl/vraagbaak voor méér informatie.

Top



Bereikbaar, maar dan anders

In Wijk bij Duurstede verzorgt Ineke Kopuit al vele jaren de administratie en verzending van de SoftwareBus. U kunt de administratie van de SoftwareBus vanaf 1 augustus alleen nog via e-mail bereiken via: abonnementen@DOSgg.nl .

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg