eMailing 2005-10
Een gratis service van de HCC DOSgg
www.DOSgg.nl
 

SoftwareBus 2005-5 komt eraan

Bij de voorplaat

Toch een NERD Anno 2005?

Opgetogen Rhino

Linke Soep

MEGA DOSgg DAG 24/9 De Bilt

PA0EEF

Help per Telefoon

Geen Windows, geen Linux

GigaHits 2005-5

Beginnen met Linux

Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
Voor uw agenda
  • 24 september
    Mega DOSgg-gebruikersdag
    De Bilt
  • 8 oktober
    DOSgg-gebruikersdag
    Eindhoven
  • 25-27 november
    HCC dagen 2005
    Utrecht
Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 

 



SoftwareBus 2005-5 komt eraan

Het weer is er misschien nog niet helemaal naar, maar toch zit SoftwareBus 2005-5 er al weer aan te komen. En nu blijkt het grote voordeel van een gedrukt medium: ook te lezen bij mooi weer in de tuin of op het balkon. Een echte nerd zou dat met WiFi doen. Maar jij mooi niet, toch ????

Eigenlijk zou dat hier niet genoemd moeten worden. Maar deze keer is SoftwareBus als vanouds weer helemaal op tijd. En er staat keurig "Port betaald" op de envelop, zodat een ijverige TPG-er je niet lastig valt voor strafport. Iedereen is er verbijsterd over dat die stomme fout gemaakt kon worden. Nog eens onze welgemeende excuses. Heb je strafport betaald? Dan betalen we je die terug! Stuur een mailtje met bedrag, je naw-gegevens en je bank/gironummer aan penningmeester@DOSgg.nl. Dan krijgt die ook eens post.

Deze eMailing heb ik trouwens op mijn notebook in de tuin gemaakt. Nee, niet met WiFi. Geen bereik, te weinig signaal. Wat doe ik daar aan? Suggesties - graag voordat het weer weer slecht wordt- aan voorz@DOSgg.nl a.u.b. De beste (tijdige) oplossing krijgt een stikkie. Van 128 MB. Franco.

Top



Bij de voorplaat

Het is niet de gewoonte daar wat van te vertellen. Dat stilzwijgen wordt nu voor een keertje verbroken.

In voorgaande jaren werd een afbeelding ontwikkeld voor een hele jaargang. Vaak een vleugje artistiek en abstract. Maar met ingang van dit jaar geven we de voorkeur voor wat meer afwisseling, met de hoop dat we uit eigen gelederen fotomateriaal zouden krijgen.

We begonnen met stock foto's. En we zijn daar nog steeds op aangewezen.

Maar we hebben nu een nieuwe bron aangeboord, om wat meer afwisseling te kunnen bieden. Het schattige fotomodelletje van 2005-5 is het dochtertje van Carlos Gustavo in Sao Paulo (Brazilië). Door pa gefotografeerd.

Heb je ook een leuke foto voor SoftwareBus? Stuur die dan naar redactie@DOSgg.nl!

Top



Toch een NERD Anno 2005?

Nee, natuurlijk ben je geen nerd. Wel eens je PIN-code in de magnetron getoetst? Een emailtje aan je kamergenoot op kantoor gestuurd? Zet je 's-morgens de PC aan om je email te lezen vóór het ontbijt?

Hmmmm… Toch enige twijfels? Doe dan de uitgebreide test die Kees van der Vlies op pagina 4 van de nieuwe SoftwareBus geeft.

Kees is er van overtuigd dat je die test ook aan anderen wilt mailen. Om het overtypen te besparen kun je die hier downloaden.

Top



Opgetogen Rhino

Rein de Jong tuigt nog steeds zijn nieuwe Rhino op. Wat was dat ook al weer? Een Windows-machine? Een Linux-bak? Dat zoek je maar mooi zelf uit, een stuk of wat SoftwareBussen terug.

Deze keer gaat het over backups. En dat schijnt niet eenvoudig te zijn, want er zijn 13 pagina's voor nodig om het haarfijn uit de doeken te doen. Maar je weet het (altijd nèt iets te laat…): backups zijn bere-belangrijk. Maar helaas, deze aanbevelingen zijn vaak alleen aan nerds besteed...

Top



Linke Soep

Eigenlijk puur zonde van al die nuttige info die onder onze leden zweeft. Daarom geeft Marius een voorzet voor een nieuwe rubriek in de SoftwareBus: Link bekeken!

Hij bedoelt met 'Link' twee dingen: slimmigheidjes en Internet-links.

Hij geeft natuurlijk een aanzet en komt voor de draad met een verzameling links. Je raadt het al: vooral op het gebied van digitale fotografie.

Mag ik een voorstel voorstellen om je het overtypen van die links te besparen? Hier als proef een link naar de links: www.DOSgg.nl/embijlagen/SwB 2005-5 Link bekeken.htm

Óók suggesties? Juist ja, DAT was de bedoeling. Stuur ze op naar redactie@DOSgg.nl.

Voor de beste inzending voor SoftwareBus 2005-6 heb ik nog zo'n stikkie van 128 MB. Doe je best! Ik beslis en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Kader DOSgg inclusief ikzelf uitgesloten.

Top



MEGA DOSgg DAG 24/9 De Bilt

Het is weer zo ver. En toch zo dicht bij, centraal in het land. De MEGA DOSgg DAG. Het heeeeele HF Wittecentrum in De Bilt is weer afgehuurd.

Wat is er zo bijzonder aan? Vele gast-groeperingen van de hcc komen óók weer. Er is een zeer uitgebreid programma van demo's, lezingen, workshops. Over postzegels tot en met bellen over internet.

Ik ga nu nog niet alles verklappen, want je krijgt nog een eMailing daarover. Zet in ieder geval zaterdag 24 september in je agenda. Liefst de hele dag. Maar je mag je partner ook best meenemen. Tegenover het HF Wittecentrum is een supermarkt, dus de boodschappen hoeven niet in gevaar te komen.

Je brandt van nieuwsgierigheid? Terecht! Kijk dan vast op www.DOSgg.nl.

Top



PA0EEF

Vroeger, toen er nog geen computers waren, was radio het je van het op hobby-gebied. Sommigen zijn van radio overgegaan op computer, zonder hun oude liefde te vergeten.

Zo ook Evert Vinkenborg. Hij beschrijft hoe de radiozender en de computer kunnen samenwerken. Op GigaHits 2005-4 (inderdaad: de vorige!) stonden daarvoor enkele programma's.

Praat hier eens over met Evert. Zijn roepnaam is: PA0EEF. Maar hij heeft ook email. Zie het adres in SoftwareBus.

Top



Help per Telefoon

De DOSgg-VraagBaak is waarschijnlijk de meest populaire service van de DOSgg. Leden helpen leden per email, in de DOSgg-nieuwsgroepen, sedert dit voorjaar ook in een Forum (http://forum.DOSgg.nl) en … per telefoon.

Voor de telefonische VraagBaak had je het telefoonnummer van de VraagBaak-medewerker nodig. Die beloofde elke avond thuis te zijn, maar net toen JIJ hem nodig had, was zijn schoonmoeder jarig. Of een onverlaat belde hem per ongeluk midden in de nacht op en dat kostte dan een VraagBaak-medewerker.

Dankzij internet-bellen hebben we nu een eigen VraagBaak-telefooncentrale, die je keurig via een menu doorverbindt met de juiste VraagBaak. Je kunt overigens ook met een 'gewone' telefoon bellen.

Het is nog in het beta-stadium. Maar deze SoftwareBus licht een tipje van de sluier op. Je mag het dus vast proberen! Zie ook www.DOSgg.nl.

Top



Geen Windows, geen Linux

Hoera, het keuzeprobleem is de wereld uit. Want BeOS is herboren onder de naam Zeta.

Jan Stedehouder doet er een boekje over open. Het schijnt allemaal heel snel, heel stabiel, heel mooi, heel nuttig en heel gemakkelijk te zijn. More Power for your PC. Let op de hoofdletter van Power.

Toch is Jan er niet helemaal tevreden mee. Lees maar waarom.

Top



GigaHits 2005-5

De DVD-ROM zit er natuurlijk ook weer bij. Gratis. En dat allemaal voor een abonnementsgeld van € 12 per jaar. Aanmelden: www.DOSgg.nl/abonnee.html

Ook deze GigaHits 2005-5 is weer heel mooi. Dank zij de zomerarbeid van een aantal ijverige kaderleden!

Wat mag je verwachten? Wel, laten we beginnen met de grootste brokken: ons Linux-platform brengt een aantal Linux-distributies. Vooral gespecialiseerde spullen: Asterisk (telefooncentrale, overigens óók van de VraagBaak, zie hierboven), BrlSpeak (voor slechtzienden), GeeXBox (mediacenter zonder Windows), Kanotix (volgens velen beter dan Knoppix), enz. Jan Stedehouder laat zien wat BeOS kan en Louis Baesjou bespreekt het omvangrijkste spel dat we tot nu toe hebben opgenomen: Anarchy Online Alien Invasion, maar liefst 1,33 GB groot...

Ton van der Gaag bekeek weer een aantal multimedia-applicaties voor u. Tussendoor vond hij links en rechts nog wat andere interessante dingen. Ad Bliek, Bert Dusseljee en Jacob Scheerstra speurden naar applicaties voor de Palm en de PocketPC. Jacob en onze nieuwe medewerker Frank Samwel bespreken verder een hele handvol programma's voor website-beheer namens het platform Webontwerp. Chris Laarman laat een aantal PDF-editors en een Flash-generator de revue passeren.

Natuurlijk houdt Ron van Stokkom zijn afdeling Veiligheid en Systeemherstel actueel. En verder hebben we previewers in 'algemene dienst', nu met educatie, hardware, Internet, systeembeheer, software-ontwikkeling, tools, kantoorapplicaties, wetenschap en techniek.

Top



Beginnen met Linux

Je vraagt je af waarom een artikel met zo'n titel nou net achterin de SoftwareBus terecht komt. Je moet dus snel lezen, want het Linux-begin komt aan het eind.

Hans Lunsing vertelt deze keer het nut en de werkwijze van pakketbeheersystemen. Ja, dat is één woord, want het staat zo ook in de SoftwareBus.

Waar het om gaat, is kort gezegd: installeren van software onder Linux. En dat is heel belangrijk als je het stadium van de 'life distributies' net bent ontgroeid en een Linux-versie hebt weten te installeren.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg