eMailing 2005-15
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

SoftwareBus 2005-6 komt eraan
Bij de voorplaat
Bestaat Internet-telefonie?
De Bonte Koe
HKLM en HKCU
Mag het een beetje Linux zijn?
Software publiceren?
Outlook of Lookout?
Link bekeken
Rhino gaat verder
GigaHits 2005-6
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
25-27 nov. 2005
HCC dagen 2005, Utrecht


28 jan. 2006
DOSgg-gebruikersdag De Bilt

4 mrt. 2006
DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

1 apr 2006
DOSgg-gebruikersdag, De Bilt
(ook ALV)

Klik op een onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 



SoftwareBus 2005-6 komt eraan

Binnnen enkele dagen valt bij jou weer de SoftwareBus in de bus. En natuurlijk weer met een gratis DVD-ROM boordevol software, de GigaHits 2005-6. Tenminste … als je een abonnement hebt.

Toch jammer voor degenen die geen SoftwareBus-abonnement hebben. Die missen voor € 12 per jaar ZES maal ons magazine SoftwareBus en óók ZES maal onze GigaHits DVD-ROM. Per uitgave dus voor twee Euri bij je in de bus. Aanmelden kan met het formulier op onze website. Je krijgt dan eerst een nummer gratis en voor niks. Als je je vlug aanmeldt, krijg je nummer 2005-6 nog nagestuurd.

Dank aan de redactie en de auteurs voor het vullen en vormgeven van deze jaargang van de SoftwareBus!

Ook in 2006 blijft de prijs voor abonnees gehandhaafd op € 12. De stijging in productiekosten kunnen we opvangen door de grotere oplage.

Top



Bij de voorplaat

Waarom die ouderwetse telefooncellen? Om extra aandacht te schenken aan de DOSgg telefonische VraagBaak. Ieder DOSgg-lid kan daar gratis gebruik van maken. De DOSgg telefonische VraagBaak wordt bemand door onze vrijwillige VraagBaak-equipe. Van maandag t/m vrijdag, tussen 14 en 22 uur, probeert deze voor jouw vragen paraat te zijn.

De DOSgg telefonische VraagBaak is bereikbaar op de nummers 0317707425 en 0317707426.

En je kunt de VraagBaak ook via internet bellen. Kijk voor volledige informatie hier op onze website.

Top



Bestaat Internet-telefonie?

Nu Sinterklaas in aantocht is, vraag je je steeds weer af wat echt bestaat. Volgens Marius Hille Ris Lambers is "Internet-telefonie, net (niet) echt". Och, zolang het nog in de kinderschoenen staat, mag je er best in geloven. En laat één ding duidelijk zijn, straks moeten we er allemaal aan geloven, want internet-telefonie gaat het worden!

Natuurlijk willen de DOSgg-ers weer op de eerste rij bij de "early adopters" zitten. Lees daarom het artikel van Marius. Hij beschrijft bijvoorbeeld hoe je zo'n thuismobiele DECT-telefoon aan een USB-Box knoopt. Dan kun je je buurvrouw imponeren door een gratis Skype-gesprek in haar huis via jouw PC.

In ieder geval hoef je niet meer bij je PC te blijven zitten om via internet te bellen. En behalve met Skype werkt het ook met bijvoorbeeld VoipBuster, waarmee je alle vaste nummers in Nederland en vele andere landen helemaal gratis en voor niks kunt bellen. Zo heb je een extra buitenlijn. En met VoipBuster kun je (net als bij Skype) alle andere VoipBuster-aangeslotenen ook kosteloos bellen.

Zojuist besloten om abonnee te worden op SoftwareBus? Lees dit artikel en je hebt je abonnementsgeld er in no time helemaal uit!

Top



De Bonte Koe

Oeps, neem mij niet kwalijk, een verschrijving. Het gaat over Kubuntu, de KDE-variant van Ubuntu. Nog wat technisch geloei: een Linux-distributie die gebaseerd is op een RPM-(SuSE)distributie.

Kubuntu is volgens Hans Lunsing een Ubuntu in een KDE-huid. Wist je trouwens dat volgens het vakjargon een koe een huid heeft, maar een kalf heeft een vel. Wij houden het voor Kubuntu op een huid, want Kubuntu is al groot.

Nog geen Linux in huis? Aha, Ubuntu staat bekend als een heel gebruikersvriendelijke vorm van Linux. Een variant die op mensen kan overslaan en bovendien heel besmettelijk schijnt te zijn. En daardoor erg populair aan het worden is; al een tijdje bovenaan de toptien van downloadsites.

Hans weet verdraaid veel van Linux. Maar in zijn artikel over Kubuntu is hij zeer enthousiast over deze distributie.

Top



HKLM en HKCU

Adakadabra? Hocus-pocus? Al eerder schreef Ruud Uphoff over het Windows XP-register. En als je nu zijn vervolgartikel leest, kun je binnenkort je collega's imponeren met kennis van het binnenste van het binnenste van Windows XP.

Het gaat nu om de onderdelen HKEY_LOCAL_MACHINE en HKEY_CURRENT_USER. Daarin staan allerlei instellingen voor je computer en voor de gebruiker ervan.

Ik zal eerlijk zijn, het gaat mij boven de pet. Dus schrijf ik er niet te veel over. Maar voor velen van onze lezers is het "gefundenes Fressen". Lees het dus zelf!

Top



Mag het een beetje Linux zijn?

Windows gebruikers, één ding is zeker: Linux is beter! Dat is althans de mening van de doorgewinterde Linux-gebruikers. Ook als ze het niet met zoveel woorden zeggen, dan bedoelen ze het toch.

Jan Stedehouder van het DOSgg Linux-Platform probeert weer een beetje Linux aan de man te brengen in zijn artikel "Linux? Ja, nee, nou .... misschien".

De conclusie luidt - als ik het even kort door de bocht mag samenvatten - dat Linux uitstekend voldoet voor de incidentele computergebruiker. En als computerhobbyist moet je je schamen als je nog geen Linux hebt.

Sorry, Jan (eerste keer), ik zou met nu moeten gaan zitten schamen. Maar als ik dat doe, dan komt deze eMailing niet af. Wil je mijn schaamte tegoed houden?

Top



Software publiceren?

Leuke software geschreven? Wil je die op Internet verspreiden? Liefst nog wat aan overhouden ook?

Dat lijkt allemaal gemakkelijker dan je denkt. Geert Sassen beschrijft hoe je deze idealen zou kunnen verwezenlijken.

Top



Outlook of Lookout?

Jan Stedehouder schrijft over Open Source-software. Helaas moeten we constateren dat boven zijn artikel de auteursnaam 'Rein de Jong' prijkt. Deze fout herstellen we nu meteen. Excuses Jan (tweede keer).

Er blijken ook alternatieven te zijn voor Outlook.

"Chandler" is een ambitieus Open Source-project van ene Kapor, niemand minder dan de ontwikkelaar van Lotus Notes, waarmee het allemaal zo'n beetje begon. Mooi, maar niet de vlugste.

"Aethera" heeft ook ambities. Misschien wat dichter bij huis hebben we de Calendar in het emailpakket Thunderbird (broertje van de bekende FireFox-browser).

Echt complete vervangers van Outlook zijn er volgens Jan nog niet, maar het komt in de buurt. Verder komen aan bod Open Source-oplossingen voor groupware, client-server oplossingen à la Microsoft Exchange.

Top



Link bekeken

In deze bijdrage van Marius Hille Ris Lambers, met bijdragen van anderen, staan weer een heleboel tips en handigheidjes waar je wat aan hebt.

Trouwens, als jij ook een handige tip weet, stuur die dan naar redactie@DOSgg.nl.

Top



Rhino gaat verder

Rein de Jong beloofde in deel 3 een uitleg over Total Commander. Die belofte lost hij in, nu alweer deel 5.

Total Commander blijkt een soort Windows Explorer te zijn, maar dan met véééél meer mogelijkheden.

Top



GigaHits 2005-6

dvdInmiddels zijn er in 2005 al weer 6 afleveringen van onze DVD-ROM GigaHits gemaakt. Het eerste jaar met het medium DVD-ROM is daarmee succesvol verlopen. Dank aan het GigaHits-Team, dat ze met plezier voor u maakte.

We brengen je het eerste deel van de volledige Linux-distributie SuSE 10, volgens onze kenners een absolute aanrader voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Op deze GigaHits 2005-6 staan de ISO-images van CD-ROM's 1 en 2, op de volgende aflevering staan CD-ROM's 3, 4 en 5.

Rein de Jong zet in de bijbehorende SoftwareBus zijn artikelenreeks over Rhino voort. Op deze DVD-ROM nogmaals de bijbehorende software (IrfanView, Acronis True Image, PolderBackup en Total Commander). Jan Stedehouder heeft het ditmaal in de Bus over Open Sourcing voor Windows; hij bespreek een aantal Personal Information Managers en Mozilla Thunderbird, een e-mailclient die wellicht MS Outlook zou kunnen vervangen. In dit kader krijgt ook de Linux-distributie van OpenGroupware.org zijn aandacht. Hans Lunsing bekeek Mono, een vrije implementatie van Microsofts .NET; op deze DVD-ROM staat ook een aantal Mono-applicaties als voorbeeld.

Onze spellenspecialisten zochten een twaalftal spellen voor je uit, zowel voor desktops als voor handhelds. De afdeling Multimedia is met ruim 250 Megabytes weer goed gevuld. En uiteraard zorgde Ron van Stokkom dat je in de map Veiligheid en Systeemherstel de nieuwste versies van onze inmiddels bekende verzameling redders-in-de-nood vindt.

Verder hebben we belangwekkende programma's voor je op het gebied van communicatie en educatie, softwareontwikkeling en recreatie, (systeem-)tools, wetenschap en techniek.

Top



Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg