Maandag, 9 december 2013
 eMailing 2013-22
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· |·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2013-6•


Een kroonjuweel

CompUsers is trots op hun SoftwareBus en GigaHits, die 6x per jaar verschijnen. Met dit nummer van de SoftwareBus en GigaHits is weer een jaargang volgemaakt. Wij danken de redacties, de schrijvers en de Previewers voor hun belangeloze bijdragen. Dank zij deze en vele andere vrijwilligers doet CompUsers heel veel voor haar leden.

Inmiddels is nummer 2013-6, zoals dat vroeger heette, 'ter post bezorgd' en weer onderweg naar de abonnees. In de loop van volgende week zullen die bezorgd worden.

Ook dit nummer bevat weer een aantal interessante artikelen, toegespitst op wat heet de 'doelgroep'. Hieronder lichten wij een tipje van de sluier op. En ook de GigaHits staat weer boordevol met nieuwe programma's.
Inhoud eMailing
Een kroonjuweel
Truc met Gmail-account
CryptoLocker
De Bitcoin-hype
Pas op met vuurwerk
Dwang van Microsoft
Who's in control?
GigaHits 2013-6
Zo vader, zo zoon
Keerzijde Windows 8.1
Family affair
 




Truc met een Gmail-account
Om e-mail met je huis-tuin-en-keuken e-mailprogramma (in vakterminologie: 'e-mail client') te verzenden, moet je gebruikmaken van je eigen internet provider. Als je ergens onderweg bent met je laptop, tablet of mobieltje, dan heb je meestal een probleem: poort 25 voor de SMTP-server (de dienst die e-mails verstuurt) wordt geweigerd. Dat is een gebruikelijke maatregel om spammers tegen te gaan.

Telkens overal je accountgegevens instellen is een hopeloze klus. Velen maken onderweg daarom gebruik van webmail, maar dat betekent een apart account en dus ook een aparte opslag van je mails.

Maar er zijn toch mogelijkheden. Door een versleutelde verbinding te maken, gaat het meestal onderweg toch goed. En eigenlijk zou je onderweg alleen van versleutelde verbindingen gebruik moeten maken, ook voor inkomende mails, zodat niet het hele hotel je mails mee kan lezen.....

Frans Dijkhoff legt in de SoftwareBus uit hoe dit in zijn werk gaat met gebruik van een Gmail account.

CryptoLocker
Je hoort steeds meer verhalen over 'randsomware': plots zijn je gegevens op je pc versleuteld en moet je een groot bedrag betalen om dit terug te kunnen draaien.

Dit doen criminelen. Ruud Uphoff legt uit hoe dat in zijn werk gaat. Maar nog belangrijker: in 10 tips helpt hij je te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze boeven.

Dit artikel verschijnt in verkorte vorm ook in de eerste PC-Active die elk HCC-lid over enkele weken in zijn brievenbus krijgt. Dat is dan het eerste nummer van PC-Active, dat na het faillissement van HUB (Haarlems Uitgevers Bedrijf) door de HCC werd overgenomen. Voortaan ontvangen alle HCC-leden zes keer per jaar PC-Active, inbegrepen in een iets verhoogde contributie.



De Bitcoin-hype
Hier zijn we het vast niet met elkaar over eens. De één ziet in de Bitcoins hét betaalmiddel van de toekomst, de ander ziet eerder of later de lucht uit de opgeblazen koers lopen.

Een feit is dat de koers van de Bitcoins de laatste maanden pijlsnel is gestegen. En dat je er op steeds meer plaatsen in café's je biertje mee kunt betalen.

Maar er zijn ook negatieve aspecten. De veelgeprezen anonimiteit lokt betalingsverkeer voor criminelen. Soms worden bitcoins gestolen.

Om te weten waar het over gaat, schreef Henk van Andel een uitvoerig artikel in de SoftwareBus.





Pas op met vuurwerk
De jaarwisseling komt er weer aan. En daarmee de gevaren van vuurwerk. Blijf altijd op een veilige afstand.

Dat is ook precies de bedoeling van Jos van den Berge. In zijn artikel 'Vuurwerkfotografie' wordt uitgelegd hoe je die kleurrijke vuurpijlen kunt fotograferen. Nee, even snel 'knippen' gaat niet goed. En flitsen helpt ook niet. Hoe dan wel? Lees het artikel!

De dwang van Microsoft
Wat Microsoft ook deed, zonder enige uitleg of waarschuwing, is de gebruikers naar haar hand zetten, zodat ze meer van je weten en nog meer aan je kunnen verdienen met advertenties. In concrete taal: je wordt in de val gelokt om je aan te melden met een Microsoft account in plaats van een 'lokaal' account. Dat gebeurt bij het upgraden en een normale gebruiker ontkomt er niet aan.

Een Microsoft account heeft -jawel, volgens Microsoft- vele voordelen: ze verplichten een Microsoft account om gebruik te maken van een aantal Microsoft diensten. Iets waar je zeker als desktop-gebruiker in de regel niet op zit te wachten.

Ook ik heb dit moeten ervaren bij de upgrade naar Windows 8.1, maar ik wilde er niet in berusten. Na veel speurwerk kwam boven water wat er gebeurde, met welke trucs het voorkomen had kunnen worden, maar ook hoe je achteraf toch weer kunt wijzigen naar een lokaal account.

Wil je ook van de nieuwsgierigheid van Microsoft af? Lees dan het artikel in de SoftwareBus.

In een gesprek met onze veiligheidsexpert (CompUsers Platform Privacy & Veiligheid) bleek dat hij zich ook groen en geel ergerde aan de dwang om je aan een Microsoft account te verslingeren. Maar hij ging verder. Aan de hand van een packet-sniffer stelde hij vast dat Windows continu in verbinding staat met zijn baas Microsoft. Je besturingssysteem is dus een spionagesysteem geworden. Jawel, ook met een lokaal account. Hierover misschien meer in de volgende SoftwareBus.




Who's in control?
Ernst Roelofs vervolgt zijn column over de nieuwsgierige spionagediensten. En niet zonder reden. Er komen steeds meer feiten over de al dan niet illegale activiteiten van overheden die van alles over de potentiële vijand te weten willen komen. En je kunt natuurlijk ook over die vijanden wat te weten komen door je vrienden af te luisteren, nietwaar?

De zorgen over een 'net' gebruik van al die verzamelde gegevens nemen toe. Want waar geen controle is, zal het ooit een keer mis gaan.



GigaHits 2013-6
Linux is niet alleen gratis, maar ook zeer stabiel en uitermate betrouwbaar. Toch deinzen nog steeds velen terug, omdat zij erg vertrouwd zijn met Windows en Linux er nu eenmaal anders uitziet.

Toch? Nou nee, dat hoeft niet echt. Ook Linux kan van een Windows-gezicht voorzien worden. Dat is gedaan in ZorinOS, een Linux distro die er als twee druppels water uitziet als Windows. De nieuwe GigaHits is 'bootable'  met een live versie van ZorinOS, zodat je heel gemakkelijk hier ook zelf kennis mee kunt maken.

Extra aandachtspunten op GigaHits 2013-6 zijn verder:
Bitcoins: Als je nieuwsgierig bent geworden door het artikel over bitcoins, kun je hier programma's vinden om zelf bitcoins te 'delven', te beheren of 'apps' om in het café je kopje koffie te betalen.
Kalenders: Mooi toch, die eigen gemaakte kalender met je eigen foto's? Hier vind je een aantal programma's om direct mee aan de slag te gaan.

Af en toe moet je er ook eens een grap tussendoor gooien. Dat doen we met een aantal Android apps. Niet allemaal grappig, soms ook apps met wat gemene trekjes. Wees daar dus op beducht.

Ook Android ontkomt steeds minder aan de bedreigingen van malware. En er komen steeds meer apps om die te bestrijden. Om duidelijk te maken dat er veel bedreigingen zijn, hebben we ongeveer 40 apps die je moeten beschermen op de GigaHits gezet. Maar ook een aantal 'gewone' apps, een speciale selectie.

Nu we het toch over Virussen & Co hebben, ook en vooral Windows wordt bedreigt. Tegen de jaarwisseling komen de nieuwe 'jaarversies' van de anti-virusprogramma's uit, die je verleiden om er weer opnieuw geld aan uit te geven. We hebben een aantal op de nieuwe GigaHits geplaatst, vooral ook de programma's die geen geld van je verlangen en toch goed zijn.





Zo vader, zo zoon
Nou ja, niet helemaal. Joris Roelofs doet het niet met Windows, zelfs niet met Linux, maar met OS X Mavericks. Dat is de nieuwste versie besturingssysteem voor de Mac.

Hij deelt zijn ervaringen bij het installeren van deze nieuwe versie met de lezers van de SoftwareBus.

De keerzijde van Windows 8.1
Rein de Jong hield al een lezing over Windows 8.1 tijdens de MegaComUfair in september, met als titel 'Windows 8.1 anders bekeken'.

Voor de SoftwareBus heeft hij deze lezing omgebouwd tot een artikel. Zeker interessant, vooral voor degenen die niet zijn lezing bijwoonden.

Er komt overigens ook nog een video-versie van deze lezing op onze website.

Family affair
Niet alleen vader Ernst maar ook twee zonen schreven in deze SoftwareBus. Ik noemde al Joris, die overigens niet alleen over Mavericks schreef, maar ook over games op de pc of allerlei 'consoles'.

Zoon Luuk heeft kennelijk ook de games-leeftijd. Hij schreef over gamen op je mobiel.

Vader Ernst schreef tenslotte over verlanglijstjes en wat voor computer daarop moet. Het was uiteindelijk in de aanloop naar Sinterklaas. Desktop PC? Laptop? Tablet? Nou, vader, let eens op je zoon Luuk. Misschien moet het geen computer worden, maar is een mobieltje ook voldoende.


Henk van Andele-mail

Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl
[USERTRACK]