Veel plezier met deze uitgave van GigaHits

In deze aflevering van GigaHits hebben we Ark Linux opgenomen, een gebruiksvriendelijke Linux-distributie voor thuisgebruik. Ook was er nog plek voor Grafpup Linux, een kleine Linux-distributie met nadruk op digitale beeldbewerking en grafische kunst.

Verder pakken we uit met de Nederlandstalige versies 2.0 van OpenOffice.org voor Windows, Linux en MacOS, zowel met als zonder Java Runtime Environment. Als u Java al op uw systeem hebt, dan installeert u de versie zonder, in het andere geval de versie met JRE. En wie erover denkt aan desktop publishing te gaan doen zal blij zijn met Ragtime, voor Windows zowel als MacOS.

Mozilla kwam onlangs met nieuwe versies van mailclient Thunderbird (1.5) en internet-browser Firefox (eveneens 1.5); Firefox voor Windows stond al op GigaHits 2006-1, en Hans Lunsing bespreekt op dit plaatje de complete release: de versies voor zowel Windows, Linux en MacOS, Engels- en Nederlandstalig. Ook Thunderbird voor Windows, Linux en MacOS, zowel in de Engels- als Nederlandstalige uitvoering, werd opgenomen.

Medewerkers van het platform Webontwerp leverden weer een aantal tools voor website-bouwers. Multimedia kreeg zoals gebruikelijk ruime aandacht, en ook voor de Palm treft u weer een aantal programma's aan. Op het educatieve vlak vonden we Study Dog, een compleet online 'Vroeg Leren Lezen'-programma voor de Engelse taal: drie niveaus, voor Windows en MacOS. Verder kregen we toestemming van ICT op School om hun complete infopakket-CD op te nemen. Deze bevat een keus aan educatief in te zetten OpenSource-software met uitgebreide Nederlandstalige beschrijving.

In de Dagelijkse Toolkit vindt u onze inmiddels bekende verzameling Veiligheid en Systeemherstel. Ook hebben we nieuwe versies van het Sun Java Runtime Environment voor Windows, Linux en MacOsX opgenomen, naast de 'Windows-emulator' Wine voor Linux. We denken u ook weer een plezier te doen met een aantal spellen. Verder hebben we belangwekkende programma's voor u gevonden op het gebied van onder andere communicatie en internet, bureaublad- en andere tools, kantoorpakketten, educatie en gezondheid.

Nieuw vanaf dit nummer is de map Broncode OpenSource Software. We zijn volgens de OpenSource-leveringsvoorwaarden verplicht de broncode op te nemen. Tot nu toe hebben we de broncode in de mappen gezet waar u ook de uitvoerbare bestanden aantrof, maar we hebben besloten deze bestanden voortaan in één map te verzamelen die niet in het menu wordt opgenomen, zodat de argeloze thuisgebruiker er niet door gehinderd wordt.

In de root van deze schijf treft u een bestand aan met de naam 'inhoud.txt': de inhoudsopgave van dit schijfje. Die is, gerubriceerd per besturingssysteem, voorzien van naam van het item, de plaats op het schijfje waar het te vinden is en een korte beschrijving. Verder vindt u op dit schijfje een map 'Broncode OpenSource Software', waarin we zonder verdere beschrijving de (verplichte) broncode van eventuele OpenSource-pakketten opnemen.

De programmatuur op deze schijf is bestemd voor gebruik in de privé-sfeer. De inhoud is zorgvuldig voor u geselecteerd en bestaat vooral uit up-to-date programmatuur die u gratis mag gebruiken (freeware, demo's en dergelijke) of waar u na enige tijd een relatief gering bedrag voor moet betalen (shareware). Bovendien is de inhoud getest op virussen, wormen en dergelijke die de werking van uw systeem of de veiligheid van uw gegevens nadelig zouden kunnen beïnvloeden. Desondanks valt een "besmetting" nooit voor 100% uit te sluiten.

De DVD is voorzien van een handige op HTML en Javascript gebaseerde gebruikersinterface, welke is ontworpen en getest voor de meest gebruikte browsers voor Windows, Linux en andere besturingssystemen.

Deze DVD-ROM wordt uitgegeven door de DOSgg ProgrammaTheek BV. Elke aansprakelijkheid voor het gebruik van deze DVD-ROM en de daarop aanwezige programma's, informatie etc wordt uitgesloten.

Naar HCC