2011-1_p03 Een stukje geschiedenis
Een stukje geschiedenis - Henk van Andel
In de vorige SoftwareBus werd 'Making of SoftwareBus' beschreven. Deze keer is de GigaHits aan de beurt. Het lijkt me leuk om eens een terugblik te werpen. Dan zien we niet alleen het 'hoe', maar ook het 'waarom'.
CompUsers bestaat al meer dan 30 jaar. Eerst onder de naam CP/M-gg; na een fusie met de MS-DOS-gg werd het de DOSgg en twee jaar geleden is de naam gewijzigd in CompUsers.
CP/M zorgde eind jaren 70, toen de 'processor' nog 'microcomputer' werd genoemd, voor een doorbraak. Er kwamen 'floppy's' beschikbaar. CP/M was daarvoor het eerste 'disk operating system'. Later groeide hieruit MS-DOS, dat Microsoft leverde voor de IBM-PC onder de naam PC-DOS. Dat is verder uitgegroeid tot Windows.
Omdat CP/M redelijk los stond van de hardware (de BIOS verzorgde dat toen ook al), kwam er al snel een grote hoeveelheid 'public domain' programmatuur. Die werd verspreid op floppy's, een belangrijke activiteit van de CP/M-gg.
En je voelt het al aankomen. Begin jaren 90 werden de floppy's te klein en kwam de DOSgg met CD-ROM's. Nu zijn floppy's al vele jaren uitgestorven. Mijn kleinkinderen vroegen me lang geleden: “Opa, wat zijn floppy's'?”
En al zo'n tien jaar brengen we DVD-ROM's uit, die inmiddels de basis vormen voor de softwaredistributie van CompUsers. Meestal zijn dat zelfs dual-layer DVD's met een capaciteit van 8,5 gigabyte.
René Suiker schreef in de vorige SoftwareBus over 'The Making of SoftwareBus'. Hij wist niet hoe lang de SoftwareBus al bestaat. Dat kan ook niet, daar is hij 'te jong' voor :-). De SoftwareBus bestaat ook al sedert eind jaren 70. Het begon met een gedrukte catalogus van de beschikbare 'public domain' software. Van elke floppy een pagina, waar alle daarop voorkomende programma's werden genoemd.
Die catalogus moest naar de leden. Er kwam een abonnementensysteem. En dan ligt het voor de hand er ook maar een 'blad' bij te doen. Het 'blad' kreeg de naam 'SoftwareBus', omdat CP/M werd gezien als een soort universele busstructuur voor software. Daar tegenover was toen de S-100-bus bekend voor CP/M-systemen, de 'ruif' waar je allerlei uitbreidingskaarten in kon steken. Nu is dat de PCI-bus in desktop pc's, maar omdat bijna alles al op het moederbord zit, zijn uitbreidingskaarten ook aan het uitsterven.
De SoftwareBus had een bijlage: de catalogus. Deze werd 'Aanhangwagen' genoemd. Het geheel werd uitgebracht op A5-formaat en was losbladig (nou ja, licht gelijmd in de rug) en voorzien van gaatjes. Je moest eens weten wat een protesten we kregen toen we de gaatjes weg lieten!
Na dit stukje geschiedenis ook meteen maar proberen om een blik vooruit te werpen. Met de komst van breedband-internet veranderde veel. Bijna iedereen heeft technisch de mogelijkheid om zelf de nodige software in huis te halen. Toch geniet de GigaHits (en de andere titels van CompUsers, de 'specials') nog steeds een grote populariteit. Het presenteren van de software op een overzichtelijke manier bespaart een heleboel zoekwerk. En heel vaak zullen de gebruikers interessante software op een GigaHits tegenkomen, waar ze anders nooit aan gedacht zouden hebben. Zonder downloaden.
Hier speelt wellicht hetzelfde als bij 'papier'. Met de komst van computers en internet zouden kranten en tijdschriften snel verdwijnen, werd voorspeld. Kantoren zouden 'papierloos' worden. De praktijk? Door de computers en printers is het papierverbruik hoger dan ooit. Mensen vinden het nu eenmaal prettiger om een papier te lezen op de plaats en het moment dat het hen schikt. Dat is wat anders dan thuis achter de pc op een beeldscherm te moeten turen.
Kom ook op 5 februari achter je beeldscherm vandaan. We zien je die dag graag op de CompUfair in De Bilt.
Henk van Andel
Voorzitter