CompUfair en ALV 20 april 2019

Datum

-

Door omstandigheden zijn de CompUfair en de Algemene Ledenvergadering (ALV) dit jaar op paaszaterdag. Als je dan met vakantie of een weekendje weg bent, wensen we je veel plezier. Maar als je niet verhinderd bent, loont het de moeite om op 20 april a.s. naar het vertrouwde
H.F. Witte Centrum in De Bilt te komen (klik hier voor de routebeschrijving).

VoorzittershamerOp de agenda staat 's middags (14:15 - 16 uur) de ALV op het programma. Daar kun je horen hoe CompUsers in 2018 heeft gereild en gezeild en wat de plannen voor 2019 zijn. Daar kun je als lid ook je zegje doen (bijvoorbeeld positieve kritiek of goede ideeën hoe dingen beter kunnen). Vergeet niet om je HCC-pasje mee te nemen, want alleen leden hebben toegang tot de vergadering! Als je bent ingelogd op de website, kun je hier het boekje met agenda en bijbehorende stukken downloaden.

Vanaf 10 uur 's morgens is de deur open voor het bezoeken van de CompUfair. Daar is weer van alles te beleven, zowel bij de groeperingen in de zaal als bij de lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Voorlopig programma van presentaties op 20 april 2019
 
Tijd Presentatie door Naam Omschrijving lezing

Over de Vechtzaal

10:15 - 11:15 Platform Muziek Rien Parhan Roliboard vervolg deel 3
11:30 - 12:30 Platform Windows Gjalt Zwaagstra Deze presentatie belicht voornamelijk de setup van de KODI speler voor het beste resultaat.
12:45 - 13:45 Platform Domotica Gjalt Zwaagstra Homey Flows. Deze presentatie richt zich op het maken van een flow om de Homey iets automatisch te kunnen laten uitvoeren.

Jachtkamer

10:15 - 11:15

HCC!AI  Scratch

Gerard Vriens

Hoe stimuleer ik kinderen om te programmeren. Scratch wordt gepropageerd als een geschikte programmeeromgeving, waarbij vooral de visuele aanpak wordt geroemd. 

11:30 - 12:30 Platform Domotica Karel Karssen Node Red. Deze presentatie geeft een introductie van het programmeren in Node red
12:45 - 13:45 HCC!Apple Bert van Dijk

IPad presentatie plus veiligheid/privacy tips

14:15 HCC!Postzegel bestuur Algemene ledenvergadering (ALV)

Colenberghzaal 2

14:15 - 15:15 HCC!CompUsers bestuur Algemene ledenvergadering (ALV)
Download hier na inlog het boekje met agenda en bijbehorende stukken.

 

Platform DigiVideo

Het Platform DigiVideo heeft deze keer geen lezingen op het programma staan. In de zaal laat Isak zien, hoe je films van Youtube en tv kunt downloaden en bewerken. Peter werkt met Cyberlink Powerdirector  en kan daar van alles over laten zien. Roel gaat de nieuwe gratis versie 14.5 van Lightworks demonstreren en laten zien hoe je hiermee uit gescande fotonegatieven een mooie video kunt maken.   

Daarnaast demonstreert Jos de Feiyu tech spg 3 axis handheld gimbal voor actioncam en mobiele telefoon. Hij laat zien hoe je schokvrije beelden kunt maken vanuit verschillende invalshoeken. Hij doet dit in combinatie met Magix Videodeluxe.
Gerrit is aanwezig om iedereen te laten genieten van beelden die gemaakt zijn met een Drone en vervolgens bewerkt zijn met Cyberlink Powerdirector.

Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform lees je hier.

Platform DigiFoto

Bij het Platform DigiFoto kan je zoals altijd terecht voor al je vragen over fotografie. Zowel over hardware, software, de techniek van het fotograferen met een camera of met een smartphone als over foto bewerken. Deze keer gaat de aandacht  speciaal uit naar twee onderwerpen. Ten eerste onderdelen uit de workflow van de fotografie, van bedenken wat en hoe je gaat fotograferen, hoe je foto's ordent, tot de laatste afwerking naar dia, foto of fotoboek. Ten tweede willen we een lans breken voor open-source software. Er is heel veel en van heel goede kwaliteit. En open- source is er niet alleen voor Linux, maar ook voor Windows en MacOS.

Heel concreet richt onze aandacht op deze CompUfair zich op programma's als Faststone (image viewer en nog meer) en op darktable (fotobewerken).
We laten die programma's zien en je mag ze uitproberen. GIMP blijft natuurlijk altijd onder de aandacht. Maar daarnaast houden we ons ook bezig met bijvoorbeeld het kalibreren van het scherm, als voorbereiding op een kwalitatief goede print.

Platform Linux

Ook het Platform Linux heeft deze keer geen lezingen of workshops op het programma. Uiteraard kan dat op het laatste moment nog veranderen, dus blijf onze website in de gaten houden.

Je kunt in de zaal met alle Linux en open-source gerelateerde vragen bij ons terecht. We richten ons vooral op de beginnende Linux gebruiker. Dat zal meestal een Windows gebruiker zijn, die nieuwsgierig is naar de wereld buiten Windows. Wij besteden dan ook de nodige aandacht aan de migratie van Windows naar Linux, de problemen die een nieuwe gebruiker daarbij kan ondervinden, maar ook de nieuwe mogelijkheden. We kunnen je adviseren als het gaat om alternatieven voor Windows-software die je gewend bent te gebruiken. Mochten directe alternatieven niet voorhanden zijn, dan is het in veel gevallen ook mogelijk om Windows-software te gebruiken in Linux. Dat is te danken aan Wine, een open-source compatibiliteitslaag voor Windows programma’s, waarover wij je alles kunnen vertellen.
We kunnen je tevens wegwijs maken in het onderwerp miniatuur computers (Single Board Computer, SBC), zoals de Raspberry Pi.

Platform Muziek

Het Platform Muziek heeft de beschikking over een ‘eigen zaal’. Deze valt niet te missen, omdat hier vaak muziek ten gehore wordt gebracht.
Daarnaast wordt, zoals gemeld, door Rien Parhan een vervolglezing verzorgd over Roli Board. Een bezoek aan de CompUfair is niet compleet, als je niet in de Oostbroekzaal bent geweest.

Platform Webontwerp (Scratch)

Volwassenen vinden het, met het oog op de "kenniseconomie", *nuttig* dat (zoveel mogelijk -- liefst alle!) kinderen leren programmeren. Scratch wordt daarbij vaak gepropageerd als een geschikte programmeeromgeving, waarbij vooral de visuele aanpak wordt geroemd.Er is echter een klein probleempje: de meest kinderen *willen* niet leren, ze willen *spelen*!In mijn presentatie probeer ik, aan de hand van een over het scherm bewegende mier, te laten zien hoe je leuk met Scratch kunt spelen, en hoe dat bijna automatisch kan leiden tot programmeerervaring en onderzoeksvaardigheid -- met mogelijk als extra bonus een nieuwe kijk op insectengedrag... De lezing is speciaal gericht op kinderen die graag spelen, en daarnaast misschien ook wel geschikt voor volwassenen die zelf willen gaan programmeren, of die kinderen willen stimuleren om te programmeren.

Joep en René nemen de tijd om die vragen te beantwoorden. Vragen over webontwerp in de ruimste zin. Niet dat we alles weten, maar vaak helpen we mensen die met vragen komen toch een stukje verder.

Het Platform heeft zich, voorlopig toch in elk geval, een beetje ontfermd over de CompUsers activiteiten op het gebied van Scratch, omdat dit programma  voornamelijk op het Web gebruikt wordt. Er wordt ook een lezing over Scratch verzorgd, maar die komt niet vanuit het Platform WebOntwerp. Wel het artikel over Scratch in de Softwarebus die in de eerste helft van april bij de abonnees op de deurmat valt.

Flightsimulator

Evert demonstreert wederom de flightsimulator met vluchten boven de directe omgeving van Utrecht. Dit keer wordt er gevlogen met de FS2004. De scenery is NL2000, een map van Nederland met een resolutie van ongeveer een meter. Als we van Soesterberg starten kunnen we snel de Bilt verkennen maar ook forten van de Hollandse waterlinie zien. Ook de omgeving van andere vliegvelden in Nederland is goed te verkennen.

Softwarebus

In de grote zaal kun je zien, hoe al weer aan de volgende editie van de Softwarebus gewerkt wordt. Je kunt hier met de redactie een gesprek aanknopen, maar je kunt ook oude nummers teruglezen. Soms hebben we nog wat oude nummers op voorraad, die je gerust mee mag nemen. Vaak zie je ook de bekende auteurs hier even langskomen, om met de redactie van gedachten te wisselen.

 

 

Op deze CompUfair zijn de volgende Interessegroepen van aanwezig:

HCC!Apple
HCC!Drones
HCC!eCS
HCC!Testbank
HCC!Postzegels
HCC!Programmeren
HCC!Genealogie
 

 

Categorieën