CompUfair 10 februari 2018

Datum

-

Op zaterdag 10 februari a.s. houden we van 10 tot 16 uur onze eerste CompUfair van 2018,
zoals gewoonlijk in het H.F. Witte Centrum in De Bilt, Henri Dunantplein 4.

Een routebeschrijving vindt u hier.

Programma CompUfair 10-02-2018
Over de Vechtzaal  
Tijd Naam Omschrijving lezing
10:15 - 11:15 Rien Parhan De modulaire synthesizer
11:30 - 12:30 Frans Bergen Bladmuziek maken met Primus
13:30 - 14:30 Rein de Jong Een verhaal over de processorexploits
Spectre en Meltdown
14:45 - 15:45 Hans van Kempen Presentatie over Cyberlink Powerdirector
Jachtkamer   
Tijd Naam Omschrijving lezing
10:15 - 11:15 Rinus Alberti De gevaren van contactloos betalen met je PINpas
11:30 - 12:30 Isja Nederbragt UFRaw is een programma dat foto's in RAW-formaat van veel verschillende digitale camera's kan openen en bewerken. UFRaw is beschikbaar als zelfstandig programma of als een GIMP-plugin.
13:30 - 14:30 Jurriaan Nijkerk Auteursrecht met bijzondere aandacht voor Creative Commons!
14:45 - 15:45 Erhard Braas Presentatie freeware programma OpenShot

 

Platform Domotica

We zullen weer zaken demonstreren met de Domoticz op de Raspberry Pi. RFX-com, Z-wave en Zigbee zullen met elkaar en door elkaar gebruikt worden. Philips (Eindhoven) is natuurlijk bij iedereen bekend. Hun Hue-systeem wordt steeds uitgebreider en kenmerkt zich door gebruiksgemak en koppelbaarheid met vele andere domoticasystemen. Ikea, het beroemde woonwarenhuis, heeft nu een eigen domoticalijn, die daar sterk op lijkt. We hebben deze onlangs aangekocht en hopen deze op de beurs te kunnen laten zien. Athom (Enschede) met hun domotica –controller Homey is een groeiende speler op de markt en is sinds kort ook in het buitenland actief. Zowel de Homey als de Hue zullen werkend getoond worden. Zo is er voor iedereen, die zich interesseert voor domotica, wat te vinden op de beurs. Voor de eindgebruikers, die niet veel zelf willen knutselen, maar ook voor de doe het zelver, die graag alles zelf bedenkt en uitvoert

Platform Muziek

Dit jaar willen we laten zien dat er veel Digitale Audio Werkstations op de markt zijn die niet onder doen voor de bekende zoals Cubase  en zelfs Protools. Nu Cakewalk failliet is zoek je misschien een andere DAW. Daarom o.a. aandacht voor Presonus Studio One, maar ook voor informatie over andere DAW’s kan je bij ons terecht. Het dagprogramma staat uitgebreid beschreven op webpagina van Platform Muziek.

Platform DigiVideo

De Digivideo werkgroep is uiteraard ook weer aanwezig op de CompUfair met een uitgebreid aanbod van onderwerpen en demonstraties.
Één van de leuke dingen met videobewerking is het chromakeying, je filmt iets of iemand tegen een egale achtergrond en haalt die lagen van elkaar af. Hoe dat werkt kun je niet alleen zien maar ook zelf doen, neem dus de videocamera mee. Lees meer hierover in het artikel van Roel Schuil, samen met Gerrit Rozendaal kun je hiermee aan de slag in de Statenkamer. Het resultaat kan worden getoond op een beamer. 

Hans van Kempen laat zien wat er allemaal gedaan kan worden met 
Cyberlink Powerdirector, en wat de vernieuwingen in dit geweldige programma zijn.
Vergeet ook niet zijn presentatie in de over de Vechtzaal (14:45-15.45)



Over OpenShot is al eerder een artikel verschenen in de SoftwareBus. Erhard Braas laat in de Jachtkamer (14.45-15.45) zien wat je met dit gratis programma kunt op het gebied van videobewerking

 

 

 

Dat er met drones veel gefilmd wordt is waarschijnlijk wel bekend,  Jos Mol laat bij de drones zien hoe het beeld kan worden gestabiliseerd en geoptimaliseerd. Deze bewerkingen zorgen er voor dat de films weer het aanzien waard zijn. 

Bij Peter Elders kun je terecht voor Cyberlink Powerdirector en Wax, een gratis videobewerkingsprogramma.

Isak Laurens werkt met Magix videodeluxe, ook weer zo'n geweldig videobewerkingsprogramma voor zowel beginners als gevorderden.
Een aantal van de presentaties zal worden gefilmd door André Syrier en als de techniek ons niet in de steek laat komt daar dan weer een montage van.

Het platform DigiFoto pakt zoals gewoonlijk weer groots uit.

Je hoeft ons ook nu niet overal te zoeken want we hebben weer de beschikking over de Statenkamer!

Daar vertonen we een ongekend uitgebreid programma aan activiteiten:
Isja gaat in onze stand demonstreren hoe je little People kan fotograferen. Ga dat zien want dat is een leerzame manier van fotograferen die grenst aan macrofotografie!
We gaan iets laten zien met betrekking tot het gebruik van UFRaw als open-source software (dus gratis) raw-converter.

Voorts wordt in samenwerking met platform DigiVideo het maken van opnames met behulp van Chromakey achtergronden gedemonstreerd. Met name in de fotografie is dat een zeer leerzame activiteit, die we gaan gebruiken in de portretfotografie die we ook gaan demonstreren! Dus kam van tevoren je haren en vergeet ook niet je charmant op te tutten!! Natuurlijk heeft ook het platform DigiVideo hier zijn programma met het invullen van een gewenste achtergrond bij een video-opname. En verder is natuurlijk iedereen van het platform aanwezig om je prangende vragen over fotografie in de breedste vorm aan te horen en naar behoren te beantwoorden!


Verdere activiteiten op de CompUfair:
Rinus: lezing over contactloos betalen;
Isja: lezing over UFRaw;
Jurriaan: lezing over auteursrecht met bijzondere aandacht voor Creative Commons!

En als uitwerking van oftewel voorbereiding op deze onderwerpen publiceren we een aantal artikelen in de SoftwareBus van februari:
Wessel - artikel over UFRaw (is tevens een mooie aanvulling op de geplande lezing van Isja);
Rinus - artikel over contactloos betalen (Rob heeft de tekst hiervoor al gekregen).
Kortom: een bezoek aan de Statenzaal is voor iedereen met belangstelling voor fotografie of video onontbeerlijk!!

Platform Linux

De medewerkers van het Platform Linux staan als gewoonlijk voor u klaar. U kunt met alle Linux- en open-source-gerelateerde vragen bij ons terecht. Wilt u overstappen van Windows naar Linux, dan kunnen onze medewerkers u adviseren over alternatieven voor Windows-software die u gewend bent te gebruiken. Mochten directe alternatieven niet voorhanden zijn dan is het in veel gevallen ook mogelijk om Windows software te gebruiken in Linux. Wine, een Windows compatibiliteitslaag voor Linux, is daarvoor het toverwoord. Het gebruik van Wine wordt gemakkelijk gemaakt met programma's als Crossover Linux en PlayOnLinux. Ook daar kunnen we u alles over vertellen.

Platform Windows

Op onze stand staan wij klaar om u te helpen, u vraagt en wij geven gericht antwoord!
Wij demonstreren de sneltoetsen zoals op de muismat zijn afgebeeld en tevens geven we hierop toelichting.

 

Categorieën