Inhoud SoftwareBus 2015-2

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Een impressie van de CeBIT 2015 te Hannover. De uitdaging is niet alleen om in de beschikbare tijd (ca. negen uurtjes) de meer dan drieduizend exposanten, verdeeld over zestien hallen, langs te lopen, maar ook de krenten uit de pap te pikken.
Voorwoord: Een kijkje achter de schermen levert enig inzicht op over hoe het bestuur ernaar streeft in samenspraak met een flink aantal actievelingen binnen CompUsers beleid te maken en een strategie te kiezen die de computerhobby van de leden nog meer kan ondersteunen.
Activiteiten CompUfair 18 april: Herhaalde uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering te De Bilt, alsmede een opsomming van de activiteiten van een aantal platforms op de CompUfair.
De Catalogi van Lightroom: Lightroom is een veel door fotografen gebruikt programma van Adobe. Het werkt samen met Adobe Photoshop en andere Adobe-producten en is ooit ontwikkeld als een database voor foto’s, maar heeft steeds meer ook de functie van fotobewerkingsprogramma gekregen. Lightroom werkt redelijk intuïtief, waardoor je er snel mee aan de slag kunt.
  In memoriam Coen van Roekel: De man achter de voorkant van de SoftwareBus, al zo’n jaar of tien. Coen was handig met Photoshop, wist wat de redactie nodig had en kon dat altijd wel maken. Een hele geruststelling. Gelukkig had Coen alles keurig op orde, zodat de productie van de voorplaat niet in gevaar kwam. We zullen hem missen!
Linux en UEFI met Secure Boot: In het vorige nummer: UEFI, de Unified Extensible Firmware Interface, als opvolger van het aloude BIOS. In het bijzonder enkele zaken waarin de UEFI zichtbaar laat blijken dat hij er is. Nu komt aan de orde hoe het Linux‐besturingssysteem omgaat met deze nieuwe UEFI‐systemen, in het bijzonder met Secure Boot, en welke gereedschappen Linux ervoor biedt.
Fine art printing (3), de finishing touch met zelfgemaakte printprofielen: Als fan van fraai gedrukte foto's – de echte fine art print – streef ik naar maximale printkwaliteit. Met eerdere artikelen in de SoftwareBus over dit onderwerp heb ik uitgelegd hoe wordt afgedrukt met gebruikmaking van printkleurprofielen, beschikbaar gesteld door de fabrikanten van de betere merken fotoprintpapieren.
TiPisch Rhino – Browserbeveiliging – Beveilig je browser tegen indringers!: Een artikel met nuttige tips, want hoe kom je als eenvoudige computeraar af van die irritante pop-ups met mededelingen waar je echt niet op zit te wachten? Hoe kom je weer ongestoord bij je bank of op de website waar je bridgemaatje op je wacht? Gelukkig zijn er slimmeriken die begrijpen dat deze pop-ups mensen voor grote problemen stellen en zij bieden daarvoor betrouwbare oplossingen, zoals AdwCleaner en HitmanPro Alert.
Weg van mijn SSD! – En niet een klein beetje, nee: helemaal ophoepelen!: Aanvulling op het artikel in SoftwareBus 2015‐1, waarin Rein de Jong laat zien hoe je al je persoonlijke mappen kunt verplaatsen naar een andere partitie. Dat is Ruud Uphoff niet genoeg! Het moet veel rigoureuzer, vind Ruud.
Windows 93: Back to the future!: Je zit met een lange nek uit te kijken naar Windows 10? Dan moet je nog enkele maanden geduld hebben. Volgens de laatste berichten komt Windows 10 ‘deze zomer’. Maar inmiddels is er wel een nieuwe Windows-versie uitgekomen: Windows 93. Wees er als de kippen bij om deze versie te testen.
GigaHits 2015-2: De bekende DVD-ROM met honderden programma’s op alle denkbare gebieden als het over computeren gaat. In de rubriek ‘Windows’ vind je de programma’s die direct met dat besturingssysteem te maken hebben. Om het gebruik te vergemakkelijken, om het te verbeteren, enzovoort.
Spelen op Facebook: In SoftwareBus 2014-6 schonken we veel aandacht aan computergames. Een bloeiende en boeiende industrie, waarin Nederland ook aardig meedoet. Zo hebben we Triumph Studios in Delft (www.triumphstudios.com) dat onder meer de beroemde games Age of Wonders en Overlord uitbracht. Het aanbod aan spelletjes op Facebook is overweldigend.
  Webhosting – Neem je privacy in eigen hand!: Het blijkt dat velen van ons totaal niet wakker liggen van wat ik noem ‘de marketingmaffia’. Wat is erop tegen dat mijn gegevens anoniem worden gebruikt voor statistische verwerking ten behoeve van marktonderzoek? Gmail of Outlook.com, het is allemaal gratis. Dus waarom betalen vanuit een paranoïde angst? Wees niet paranoïde, maar ook niet lichtzinnig.
Indrukken van de CeBIT 2015: Het was weer een vermoeiende dag. ’s Morgens heel vroeg per auto naar Hannover, om half negen voor de deur op de eerste beursdag, maandag 16 maart. En om half zes terug. In die negen uurtjes is de uitdaging om meer dan drieduizend exposanten, verdeeld over zestien hallen, langs te lopen. En dan ook nog de krenten uit de pap te pikken.
Werkomgevingen in Linux: Linux is een open-source besturingssysteem.Daarom kan een ieder Linux gebruiken als basis voor het samenstellen van een volledig systeem, met gebruikerstoepassingen en al, om dat als distributie (kortweg distro) van Linux uit te brengen. Met het oog op de keuze aan software, de mate van ondersteuning op het internet, en de duur van ondersteuning met updates, is de keuze van een distributie belangrijk. Belangrijker voor de dagelijkse omgang met Linux is echter de keuze van een werkomgeving.
Identiteitsdiefstal – Boekbespreking:
Laatst was er een nieuwe reclame: een bedrijf bood identiteitsbeveiliging aan. Blijkbaar is er een markt voor. Iedereen kent wel een voorbeeld van identiteitsfraude.

 

Categorieën