Inhoud SoftwareBus 2017-6

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Het lijkt een vooruitziende blik, maar deze voorplaat is zuiver gekozen op een verondersteld scenario. Helaas (voor sommigen) ongewenst …
Voorwoord: Traditiegetrouw een voorwoord van de hand van de hoofdredacteur, René Suiker. En, zoals altijd, terugblikkend en vooruitkijkend. Het afgelopen jaar heeft op allerlei fronten veel energie gevergd van vooral het bestuur, maar ook kaderleden hebben individueel hun steentje bijgedragen. Alles met het doel het plezier op computergebied te behouden, mede op basis van de eigen identiteit van CompUsers en in overleg met HCC.
Kaderdag 4 november: Een terugblik, eveneens door René Suiker, op de CompUsers-Kaderdag van 4 november. Het hoofdonderwerp was mediation. Onder leiding van de ervaren mediator Hubert Noordman, tevens HCC- en CompUsers-lid. Met dank aan Wessel Sijl voor de foto’s bij dit artikel.
AOMEI, opgelet bij ‘restoren’: Een redelijk ervaren CompUsers-lid werd onaangenaam verrast door de ontdekking dat AOMEI een Linux-partitie op zijn pc niet als zodanig herkend had, maar deze bij een test-restore zelfs had gepartitioneerd. De schade kon worden hersteld, maar wees dus gewaarschuwd! De Chinese softwareproducent is op de hoogte gesteld en onderzoekt de kwestie.
Reviewers gezocht: Folkert Vos, de coördinator doet wederom een oproep aan de abonnees/lezers zich aan te melden voor het reviewen van software – geselecteerd of zelfgekozen. Meer info via het contactformulier.
Dokken in Gimp: Nee, wees gerust, het blijft gratis. Met ‘dokken’ is hier bedoeld ‘koppelen’ in de betekenis van ‘aansluiten/aanleggen’, zoals een schip in een dok. Het gaat uiteraard over het positioneren van vensters. Isja Nederbragt legt het u haarfijn uit.
Colofon: Hierin vindt u de ‘regeltjes’ voor lid worden, abonnee worden, opzeggen, verhuizingen doorgeven, etc.
Gimp-extensies: Wederom een bijdrage van Wessel Sijl. Deze betreft het in één handeling uitbreiden van Gimp met nuttige extra functies, waaronder twee heel goede plug-ins.
Ubuntu Studio (6): In dit artikel beschrijft Ton Valkenburgh hoe we een Network Attached Storage (NAS) op een plezierige manier vanuit Ubuntu kunnen gebruiken.
Zoeken in Windows 10: Rein de Jong beschrijft drie manieren om in Windows 10 je bestanden te kunnen terugvinden.
IrfanView (2): ‘Het Zwitserse zakmes onder de fotoviewers’, zo noemde Rinus Alberti dit handige fotobewerkingsprogramma in het vorige artikel. In dit tweede deel beschrijft hij nog meer mogelijkheden van deze handige fotobewerker.
Tips voor de Chromebook: Ronald van den Tol geeft een flink aantal tips voor het leuker, effectiever en efficiënter werken met de Chromebook, daartoe geïnspireerd door het artikel van René Suiker in het vorige nummer.
Telefonie over internet: Rein de Jong heeft zijn telefonie thuis opnieuw ingericht, daarbij gebruikmakend van de bestaande slimme en goedkope mogelijkheden die telefoonprovides ons bieden. Hij belt vanuit huis nu bijna gratis.
EssentialPIM, een Personal Information Manager: EssentialPIM is jouw maatje voor afspraken, taken, notities, contacten, wachtwoorden en e-mails. Klinkt als ... Outlook, ziet eruit als EssentialPIM. Een bijdrage van André Reinink.
De webbrowser Opera: Een artikel over de webbrowser uit Noorwegen: Opera. Het werd geschreven door Henk Geesink voor ons zusterblad CompuLinks, een uitgave van HCC-SeniorenAcademie. De eindredacteur van deSoftwareBus is zeer enthousiast over Opera.

 

Categorieën