Inhoud SoftwareBus 2018-4

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Bij de voorplaat: Op de MegaCompUfair is een bezoek aan de Koopjesmarkt al jarenlang een van de vaste attracties. Een fenomeen dat in heel Nederland van de meeste beursvloeren verdwenen is, behalve bij CompUsers. Ook dit jaar is er een markt. Op de foto een sfeerimpressie van vorig jaar.
Voorwoord: De secretaris, Hugo Walg, maakt ons deel van gedachten die in het bestuur bestaan over een verdieping in ons verenigingsleven door intensivering van de samenwerking met andere HCC-groeperingen.
CompUfair 29 september: Informatie over de activiteiten van de diverse platforms en interessegroepen, verzameld door Leen van Goeverden, Coördinator Activiteiten. Het belooft weer een interessante dag te worden. Voor de meest actuele versie: raadpleeg onze website: www.compusers.nl.
Anoniem op internet?: Zonder sporen achter te laten en anoniem op internet, kan dat? Kees van der Vlies, eindredacteur CompuLinks, het blad van de SeniorenAcademie, legt uit wat er allemaal mogelijk is als je onzichtbaar en niet te traceren op het internet wilt rondneuzen op zoek naar informatie. Hij behandelt de meest gebruikte browsers.
Windows 10 Upgrade April 2018: Wat is er allemaal ver(nieuw)d? Een bijdrage van Wim Noordoven, lid van de SeniorenAcademie. Dit artikel verscheen eerder in CompuLinks en wordt met toestemming van de auteur overgenomen. Het artikel behandelt de aanpassingen en vernieuwingen die Microsoft heeft opgenomen in de upgrade (versie 1803) van april jl.
Veranderingen in back-upland: Naar de cloud? Hoe dan? In dit artikel beschrijft Rein de Jong welke ontwikkelingen zich hebben voorgedaan op het gebied van back-uppen en helpt ons verder met een inzicht in de tarieven en de voor- en nadelen van de diverse leveranciers van ‘cloud-opslag’.
Workflow in de fotografie: Er zijn heel veel fotobewerkingsprogramma’s. Zo veel, dat het een klus is om uit te zoeken welke programma’s je als fotograaf wilt gebruiken. De keus tussen al die programma’s wordt makkelijker als je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw manier van werken is en als duidelijk is wat al die programma’s al dan niet kunnen. Een bijdrage van Isja Nederbragt.
Windows of Ubuntu?: Ton Valkenburgh schrijft: ‘Ik werk nu een aantal jaren met zowel Windows 10 als Ubuntu Studio 16.10. Daardoor kan ik nu een goede afweging maken en aangeven welk platform mij het best bevalt. Ik heb namelijk een aantal bezwaren tegen Windows 10.’ Dan volgt een opsomming van die bezwaren.
Review: Roli waveboards vs keyboards: Een artikel van Rien Parhan. Hij meldt dat Roli heeft al enige tijd bijzondere keyboards op de markt brengt. Zij noemen ze waveboards. Een heel andere manier van spelen …
Advertentie: Penningmeester gezocht!
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en dergelijke.
Inkjet-fotopapier: Wessel Sijl heeft zich verdiept in het onderwerp ‘fotopapier’. Het resultaat is een uitgebreid overzicht. Baan je een weg door het oerwoud van het enorme aanbod aan soorten en maten ...
Beeldstabilisatie in videosoftware: Erhard Braas schrijft: ‘Er is weinig aan om te kijken naar een film die trillend of zelfs schuddend is opgenomen. Beeldstabilisatie in de camera is ook steeds meer normaal geworden, zelfs al is dit vaak digitale stabilisatie. Beeldstabilisatie in de camera vindt plaats doordat sensoren de beweging opmerken en vervolgens de lens aanpassen, zodat het beeld toch stilstaat.‘
Review: yEd, een diagram-editor: Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. ‘Onbekend maakt onbemind’, zegt het spreekwoord. André Reinink legt uit hoe hij bij dit stukje software terecht kwam.

 

Categorieën