Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-03

Inhoud

  • CD’s branden onder DOS Hans van der Puijl
  • Controledwang Ernst Roelofs
  • Opzegging Computer!Totaal Tom Schepers
  • Windows Home Server Rein de Jong
  • Open Source, wat is dat eigenlijk? Victor de Pous
  • Ubuntu – de weg naar de Ruige Reiger Jan Stedehouder
  • Beeld vrijmaken en Tubes Henk Rieke
  • Computers veilig verbinden (2) Ruud Uphoff
  • Hasta la Vista Coen van Schalkwijk
  • Garantie, een gunst? Hans van Swieten
  • GigaHits 2008-3 Henk van Andel

 

Het komt weer in de Bus

SoftwareBus 2008-03 is al weer onderweg naar de abonnees. En weer met als bijlage een propvolle dual layer GigaHits DVD-ROM met zo’n 8,5 gigabyte. Dat is goed voor zo’n 400 verse programma’s en nog meer.

Hiermee kun je vast de vakantie doorkomen, ook als er toevallig wat regendagen bij zijn. Maar we hopen natuurlijk dat je alleen maar mooi weer hebt. De echte SoftwareBus- en GigaHitsliefhebbers zullen ook bij mooi weer niet achter de pc vandaan komen. Maar met een laptop in de tuin of op de camping kun je het aangename met het nog aangenamere verenigen. Bovendien kun je met de laptop een leuk uitje voor de familie voor morgen uitstippelen, nietwaar?

Als je nog geen abonnee bent, meld je dan snel aan op www.CompUsers.nl/SoftwareBus. Een abonnement kost (voor DOSgg-leden) slechts 12 euro per jaar. Dat is 2 euro per nummer inclusief een DVD-ROM. Kijk, daar koop je op de vakantie niet meer dan een ijsje voor dat smelt in de zon en waar je nog dik van wordt ook……

Digitaal registreren en fietsen stelen

Nou nee, we willen helemaal niet suggereren dat er een verband is tussen die twee. Integendeel, dat is er nou net niet.

Ernst Roelofs doet zijn beklag over het steeds meer registreren van digitale gegevens, politie die inbreekt op je pc en je bespiedt via je eigen webcam, autonummers van passanten registreert en wat dies meer zij.

En wat schieten we er mee op? Worden daardoor meer criminelen opgepakt? Volgens Ernst is het percentage opgeloste misdrijven in landen met minder registratie hoger. Verdoen ze daar minder tijd aan registreren en doen de dienders daar gewoon hun werk?

Ernst heeft enig recht van spreken. Drie gestolen fietsen in een jaar tijd, waarvan twee nieuwe met registratiechip. Het helpt niet, want er is geen landelijk registratiesysteem voor gestolen fietsen. Misschien heb jij een fiets van Ernst gekocht op Marktplaats!.

 

Opzeggen Computer!Totaal?

Dat kan. Maar ons lid Schepers uit Maastricht kwam erachter dat ‘het grootste computerblad van de Benelux’ niet per e-mail of via Internet opgezegd kan worden. En opzeggen betekent ook meestal (maar niet per se) dat ‘alles’ opgezegd wordt. Door de binding van de HCC met de uitgever IDG is een abonnement op een IDG-blad (meestal Computer!Totaal) aan het lidmaatschap van HCC verbonden.

Eind september wordt deze verbinding verbroken. Je blijft dan abonnee van het IDG-blad; als je dat niet wilt, dan moet je het abonnement stopzetten. Maar je blijft ook lid van de HCC, die overigens op korte termijn een voorstel doet voor een aantrekkelijke korting op een ruime keus aan computerbladen.

Lid blijven van de HCC kan trouwens al voor 10 euro per jaar. Je krijgt dan geen blad in de bus en hebt wat minder voordelen dan ‘volle’ leden. Maar toch nog wel voordelen, zoals korting op de HCC-dagen (ja, die komen weer, eind november) en lidmaatschap op afdeling en gebruikersgroepen.

Als je geen lid meer bent van de HCC, dan kun je ook geen lid meer zijn van een gebruikersgroep zoals de DOSgg. Bij de ‘ontvlechting’ van IDG en HCC wil de DOSgg toch graag degenen die opteren voor ‘geen lid meer HCC’ een passend alternatief bieden om de binding met de DOSgg en SoftwareBus/GigaHits voort te kunnen zetten.

Waarover later meer……

 

Dienaar voor thuis

Dank zij Bill Gates hebben we nu een dienaar voor thuis. Bill Gates doopte die ‘Windows Home Server’. Niet omdat Bill zo gedienstig is, maar hij heeft wel kaas gegeten van marketing. En de ‘Linux-boxen’ die dit soort Wat doet de gewone burger met een home server? Wel, die is onmisbaar voor:
- alle gegevens centraal opslaan;
- de hele dag een pc aan te hebben voor automatisering, media-server, mail-server, en natuurlijk als bijverwarming. functionaliteit gratis bieden werden een bedreiging.

Misschien voelt nog niet iedereen zich aangesproken, maar ik zou degenen die 7/7 en 24/24 een server thuis hebben draaien toch niet graag de kost geven.

Windows Home Server dus. Voor een server met de vertrouwde Windows-omgeving. Liefst in een klein doosje dat weinig herrie maakt, want niet iedereen wil er gelijk een slaapkamer met airco en grote 19 inch rekken aan wagen.

Rein de Jong vertelt er alles over in de SoftwareBus. En op 20 september komt op de DOSgg MegaGebruikersDag in De Bilt een uiteenzetting door een gezant van Bill.

Open source, toch auteursrecht?

Wis en waarachtig! Iedereen heeft auteursrecht. Het is alleen de vraag wat je ermee doet.

Mr. De Pous beschrijft in de SoftwareBus de achtergronden van Open Source software. Wel auteursrecht, maar je mag het onder een aantal voorwaarden gratis gebruiken.

Linux wordt onder een soort Open Sourcemodel uitgebracht: de GPL-licentie (GNU Public License). Iedereen mag het gratis gebruiken een aanpassen, mits de wijzigingen weer openbaar worden gemaakt onder de GPL-licentie.

Bovenstaande samenvatting is natuurlijk niet volledig. Mr. De Pous legt het allemaal in begrijpelijke taal in de SoftwareBus uit.

 

ff flashen…

Ernst Roelofs was de slag van de gestolen fietsen weer te boven en stortte zich op een spelcomputertje. Een Nintendo DS. Wellicht onder het motto ‘voor de kinderen’, maar ook veel grote mensen zijn gebruikers of verslaafden van dit leuke speeltje.

Het leuke is dat de Nintendo DS via insteekkaartjes van nieuwe software kan worden voorzien. Soms wel duur, maar vaak heel goed. Gelukkig zijn er uitbreidingskaartjes voor extra functies en het toevoegen van flashgeheugen op de markt. Hiermee kun je bijvoorbeeld MP3’s afspelen, eigen programma’s opnemen of programma’s downloaden en opnemen. Er is veel software (niet alleen spelletjes) beschikbaar. Kopieën van illegaal gedownloade of gekopieerde software is uiteraard uit den boze.

Een overzicht van de mogelijkheden is beschreven in de SoftwareBus.

 

 

De ruige reiger

Ornitologen opgelet! Met de ruige reiger (was die al bekend?) kun je je PC besturen.

Ubuntu heeft voor elke versie van Ubuntu Linux een codenaam. Dat gebeurt tweemaal per jaar. De nieuwe versie 8.04 heet in het Engels ‘hardy heron’, wat in goed Nederlands ‘ruige reiger’ schijnt te betekenen.

Met een frequentie van twee updates per jaar wordt Ubuntu telkens verbeterd. Dat gaat wel wat sneller dan bij Windows, waarbij de enige regelmaat van ‘service packs’ de vertraging is.

Onze Linuxexpert Jan Stedehouder geeft een overzicht van de verbeteringen in Ubuntu 8.04.

Op de bijbehorende GigaHits is Ubuntu 8.04 in de grote DVD-versie volledig opgenomen als zogenaamd ISO-bestand. Dat moet je op een gewone DVD-R branden om Ubuntu op te starten als ‘live’ systeem, om te proberen. Je kunt daarna ook Ubuntu blijvend op je pc installeren (voorzichtig, en backups maken van de belangrijke bestanden!)..

 

 

Vakantiefoto’s ‘tuben’

We hebben inmiddels allemaal een digitale camera. En we gaan allemaal van de zomer veel kiekjes maken. Maar met het resultaat zijn we niet altijd tevreden. Misschien waren we ook met de werkelijkheid niet tevreden.

Henk Rieke brengt een oplossing. Met Paint Shop Pro gaat hij de werkelijkheid te lijf. Foto’s combineren en een ‘werkelijkheid’ faken die in het echt niet bestond. Compleet met een handleiding voor het ‘tuben’.

 

VPN & ShowMyPC

In de vorige SoftwareBus heeft Ruud Uphoff uitgelegd hoe je via VPN (Virtual Private Network) veilig twee computers via internet kunt verbinden. In dit nummer gaat hij verder in op de mogelijkheden en de veiligheidsaspecten. Met de veiligheid is niks aan de hand, mits je zijn raadgevingen opvolgt.

VPN is leuk voor ‘intern’ gebruik. Maar als je je vriendje die PC-problemen heeft wilt helpen, kom je er niet ver mee. Daarvoor is er een programma als ShowMyPC, dat gratis is voor privégebruik. En het spreekt nog Nederlands ook. Daarmee kun je over de schouder van je vriendje op zijn scherm meekijken en zonodig ingrijpen op je eigen toetsenbord thuis.

 

Word en sjablonen

In Word werk je altijd met een sjabloon, schrijft Kees van der Vlies. En bijna iedereen gebruikt Word, dus bijna iedereen kan met sjablonen werken…..?

Kees denkt daar toch anders over. Hij boort extra mogelijkheden aan in Word met sjablonen en opmaakprofielen.

Lees snel zijn artikel in SoftwareBus en ga het zelf eens proberen. Als je het goed doet, dan mag je je aanmelden bij de redactie. Want de SoftwareBus wordt ook - onder leiding van Kees – opgemaakt in Word. En we kunnen altijd bij de redactie wat extra handjes gebruiken. Niet alleen voor de opmaak … Schrijf eens aan de redactie.

 

 

Coen is het beu!

Coen is onder de indruk van de visuele eye-candy van Vista, maar ervaart nog steeds dezelfde problemen met niet werkende software en spelletjes. Dat vond hij ook al bij XP. Maar bij Vista heeft de marketingmachine zelfs zeven versies uitgevonden.

Dus is hij het beu. Hij accepteert het niet meer. Hij haakt af.

 

 

GigaHits 2008-03

Op de nieuwe GigaHits (weer een dual layer met 8,5 gigabyte) vind je ongeveer 400 nieuwe programma’s. Daarmee kun je vast de hele zomer vooruit, ook als het onverhoopt een paar dagen regent.

Spelletjes ontbreken deze keer. Maar och, de vorige keer hadden we meer dan 100 spelletjes, daar kun je vast nog even mee vooruit. Voor de volgende keer staan er weer spelletjes op stapel.

Op GigaHits 2008-03 hebben we een nieuwe en updates van veel gratis Open Source programma’s opgenomen. Zoals OpenOffice.org 2.4, GIMP 2.4.5, Blender 2.45, osFinancials 2.0.1, MijnHuishoudBoekje, etc.

En dan is er ook de nieuwste Firefox 3.0. De ‘Final’ versie kwam nog nèt op de dag voordat de master naar de DVD-perserij ging uit! We hebben Firefox 3.0 Final opgenomen in vele smaken: Engels en Nederlands, Windows en Linux en zelfs ‘portable’ (maar dat is alleen voor Windows).

Voor de Windowsliefhebbers hebben we enkele virtuele desktops opgenomen: Virtual Dimension en VirtuaWin. Voor de Linux gebruikers is dat dagelijkse kost, maar nu ook voor Windows beschikbaar.

O ja, Linux. We hebben de volledige DVD-versie van Ubuntu 8.04 (‘Hardy Heron’ oftewel ‘Ruige Reiger’) op de GigaHits gezet. Als ISO, dus zelf op een DVD’tje branden. Ja ik weet het, in de SoftwareBus staat dat je de GigaHits met Ubuntu 8.04 zou kunnen booten. Maar dat lukte net niet helemaal, ‘multiboot’ technieken zijn nog steeds deels zwarte kunst.

De produktie van de SoftwareBus neemt ongeveer een week langer in beslag dan de produktie van de GigaHits. En we willen op de GigaHits altijd het beste van het beste en het verste van het verste - zoals nu Firefox 3.0 Final - opnemen. Het kan daarom altijd voorkomen dat er een kleine afwijking is tussen de beschrijving van de GigaHits in de Softwarebus en de werkelijkheid.

Overigens, je kunt je PC wel degelijk booten vanaf de nieuwe GigaHits. Je krijgt dan alle functionaliteit van de UltimateBootCD, om je PC te testen of weer op te lappen. Probeer het. Maar pas op, er zijn functies die je (Windows) systeem om zeep kunnen helpen.

Categorieën

Openbare bestandsbijlagen