Een veilige haven voor Windows XP gebruikers
Op 8 april 2014 heeft Microsoft de ondersteuning van Windows XP beëindigd. Er komen nu geen veiligheidsupdates meer, zodat het een gemakkelijke prooi voor cybercriminelen is geworden.
Het factsheet "Stop met gebruik Windows XP" van het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vertelt er meer over en doet de volgende aanbeveling:
Het NCSC adviseert om computers met Windows XP voor april 2014 te vervangen of te upgraden naar een besturingssysteem dat nog wel wordt ondersteund met updates. Nieuwere versies van Windows, zoals Windows 7 en 8, worden nog wel ondersteund. Hetzelfde geldt voor Linux-gebaseerde besturingssystemen als Ubuntu en Red Hat. Ook Mac OS X wordt ondersteund. Omdat Mac OS X niet werkt op computers met Windows XP, zal voor een overstap naar Mac OS X de aanschaf van een nieuwe computer nodig zijn.
Bent u één van degenen die desondanks nog steeds Windows XP gebruiken? Dan doet u er verstandig aan naar een moderner nog wel ondersteund besturingssysteem over te gaan. Dat kan natuurlijk een recentere versie van Windows zijn - Windows 8.1 wordt nu geleverd - maar ook Mac OS X en Linux behoren tot de mogelijkheden. Een overstap naar Mac OS X betekent dat u zeker een nieuwe computer moet aanschaffen, maar ook bij een overstap naar een recente Windows bestaat de kans dat een nieuwe computer nodig is. Een oudere computer voldoet immers niet altijd aan de voor die nieuwe Windows versies benodigde specificaties. Dat kan een goede reden zijn om een overstap naar Linux te overwegen. Het Platform Linux van CompUsers beveelt u Linux met genoegen aan. Linux is gratis, en u kunt het zelfs naast Windows installeren zodat u altijd weer terug kunt als het u niet bevalt.
Linux is een open-source besturingssysteem, open en vrij, en dat heeft er toe geleid dat er vele varianten zijn ontstaan in de vorm van distributies. En al die distributies kunnen weer gebruik maken van een verscheidenheid aan desktopomgevingen dan wel grafische interfaces. Ook wanneer u kiest voor de populairste Linux distributie Ubuntu hebt u nog ruim de keus in desktops, in volgorde van afnemende systeemeisen:
- Ubuntu met Unity: de standaard Ubuntu.
- Ubuntu met KDE: Kubuntu.
- Ubuntu met Xfce: Xubuntu.
- Ubuntu met LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment): Lubuntu.
De interfaces van KDE en LXDE hebben op het eerste gezicht het meest weg van die van Windows. Als u minder "vreemd" wilt gaan zijn Kubuntu en Lubuntu daarom heel geschikt. Kubuntu is veel krachtiger dan Lubuntu, maar eist ook meer van het systeem. U kunt binnen Ubuntu zelfs meerdere desktopomgevingen installeren om ze allemaal op een gemakkelijke manier te proberen. Bij het inloggen kunt u dan de keuze maken.
Van de Ubuntu's verschijnt elk half jaar, in april en in oktober, een nieuwe versie. Ze worden maar 9 maanden ondersteund, maar om de twee jaar, voor het laatst in april 2014 en de eerstvolgend keer in april 2016, verschijnt een zgn. LTS (Long Term Support) uitgifte, die vijf jaar wordt ondersteund. Als u op een Ubuntu overstapt raden we u dan ook aan een LTS versie te gaan gebruiken. De meest recente is 2014-04 van april 2014, bijgenaamd Trusty Tahr (Betrouwbare Tahr (een soort geit uit de Himalaya)).
Daarnaast zijn er verschillende van Ubuntu afgeleide distributies die specifiek op ex-Windows gebruikers gericht zijn. Voorbeelden zijn Zorin OS en PinguyOS.
Lees onze artikelenserie "Linux, het andere besturingssysteem" als u meer van Linux wilt weten. Het artikel "Ubuntu voor beginners" vertelt u het een en ander over Ubuntu, terwijl ons lid Ruud Uphoff een duidelijke introductie tot Kubuntu heeft gemaakt. En mocht u nog vragen hebben, dan staat het Linux Platform voor u klaar. Neem gerust contact op via de contactpagina of met één van de vraagbaken.
Tijdens de CompUfair van 8 februari 2014 hebben we de nodige aandacht aan Linux als opvolger van Windows XP. Daarbij is ook een presentatie gegeven over Zorin OS. Klik hier om hem te kunnen downloaden.