Inhoud SoftwareBus 2024-3

Een aantal artikelen komt nog beschikbaar als pdf bestand. Klik dan op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!
 

Voorplaat en Voorwoord: Het voorwoord is geschreven door Isja Nederbragt, onze voorzitter a.i.. Zij ‘praat’ ons bij over toekomstige bijeenkomsten, maar vooral ook over de vele voordelen van de hedendaagse smartphone. Je kan er van alles mee, zelfs bellen... 😉
Kennisdag 30 maart 2024: René Suiker was er ook en kijkt terug op deze volgens velen geslaagde bijeenkomst. Voor de volgende moeten we wachten tot komend najaar: 😢
Zorin OS 17.1: Dit is een aanvulling op de bijdrage over Zorin in het vorige nummer, wederom geschreven door André Reinink. Het gaat over de update van versie 17 naar 17.1.
De muisinstellingen onder Windows: Een bijdrage van Christ van Hezik met een handig overzicht van de standaardmuisinstellingen onder Windows.
Meten en Sturen - Processing: Dit is een vervolg op Meten en sturen – Arduino (zie nr. 2024-2), geschreven door Henk Siewert. Processing is een programmeertaal, oftewel een scripttaal, die ook heel geschikt is om meetgegevens mee weer te geven.
Debian 12: Een bijdrage van Ton Valkenburgh. Veel Linux-varianten zijn gebaseerd op Ubuntu. Wat vaak wordt vergeten is dat de basis van Ubuntu Debian is. De vraag is nu: waarom gebruiken we dan niet Debian of baseren we die varianten niet op Debian?
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Websites ontwerpen: Een Methodisch Stappenplan, auteur: Harry van Mosseveld. Als je een website wilt gaan bouwen dan komt dat altijd voort uit een bepaalde motivatie. Je wilt het publiek iets meedelen, aanbieden, verkopen of inzicht in je organisatie geven.
Softwarebeheer in Linux met AppImage: In SoftwareBus 2023-5 schreef Hans Lunsing over ‘Softwarebeheer in Linux met Flatpak’. Deze keer behandelt hij AppImage; het is geheel opensource. AppImages zijn gemakkelijk overdraagbaar (portable) van het ene Linux-systeem naar het andere.
Kleurenleer, iets voor een Fotograaf?: Overal om ons heen is kleur. In de natuur overheersen de kleuren groen en bruin. Felle kleuren zie je vooral bij bloemen. Een bijdrage van Isja Nederbragt. Zij weet heel veel van kleuren en vertelt er over.
Een Raspberry Pi 5 installeren: Johan Swenker beschrijft zijn lotgevallen bij het installeren van een Raspberry Pi 5 in een ARGON NEO 5 NVMe behuizing met een NVMe SSD. Het kwam grotendeels goed. Daarna ging hij het device in gebruik nemen. Dat ging uiteindelijk ook goed, maar met af en toe een klein probleem. Joahan heeft ook dat beschreven. Kijk daarvoor op pagina 27 e.v.
Mijn ervaringen met de Raspberry Pi 5: De eerste testjes: na de fysieke installatie van de Raspberry Pi in de behuizing van Argon ben ik ermee gaan stoeien. Als eerste de NVMe SSD: doet die het en hoe snel is die? Dat bleek gelukkig mee te vallen!
(Foto)printers, inkt, papier, en meer: Ondertitel: zoektocht naar de ideale én betaalbare combinatie voor een mooie print. De ene fotograaf bekijkt of presenteert foto’s op een beeldscherm of via een beamer, terwijl de ander een foto pas als ‘echt’ beschouwt als deze geprint is. Wessel Sijl behoort tot die laatste groep. Waar moet je op letten bij aankoop van een printer?
Categorieën