Inhoud SoftwareBus 2011-4

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Het thema van dit nummer is 'MegaCompUfair', met onder meer bijdragen over fotobewerking, Google Android, Ubuntu in VirtualBox en gratis bellen via VoIP.
Van de redactie: In dit blad kijken we vooruit naar onze gebruikersdag, de MegaCompUfair op 24 september aanstaande, op onze vertrouwde locatie H.F. Witte Centrum in De Bilt. Op 25 juni zijn de ALV en kaderdag gehouden. Zoals u ongetwijfeld weet, houden we traditioneel de ALV in april, maar door omstandigheden moesten we die tot twee maal toe uitstellen. We gaan er van uit dat in 2012 de ALV weer gewoon in april plaats vindt. Binnen de HCC hebben we een nieuwe leiding. Verderop in dit nummer meer over de plannen van de HCC als digitale consumentenorganisatie. Daarnaast gaan we in dit nummer in op telefonie.
MegaCompUfair 24 september: Op 24 september haalt CompUsers alles uit de kast. Samen met meer dan 15 HCC-interessegroepen en zo'n 10 bedrijven (commerciële markt) wordt de MegaCompUfair georganiseerd. Van 10-16 uur ben je welkom in het HF Witte Cemtrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Toegang en parkeren zijn gratis. Het hele HF Witte Centrum is 'van ons'. Er zijn 10 lezingen en 8 workshops. Maar het meeste gebeurt in de sporthal. En in de gezellige foyer kun je bijpraten met andere computeraars. Speciale thema's zijn 3D video en fotografie. Lezingen, maar vooral demo's in de sporthal. Hier kom je alles over 3D te weten. En je krijgt gratis een 3D brilletje, waarmee je ook thuis op de pc hiermee verder kunt. Software vind je op de GigaHits en op de eveneens gratis Disc-van-de-Dag. Een ander speciaal thema is Cloud Computing. Demo's en info in de sporthal en twee workshops.
De curve: Nu de zomer voorbij is en de DigiFotoWedstrijd is gesloten, vertelt Wessel Sijl hoe je je foto's kunt verbeteren met 'de curve'. Niets wordt de argeloze hobbyfotograaf bespaard, tenminste niet als hij ook nog wat met de pc doet. Nu moet je dus ook nog wat afweten van curves! Nou ja, zoals Wessel het uit legt en laat zien, valt het nog wel mee. En misschien kun je je vakantiekiekjes nog de glans geven die je bedoelde.
CompUsers Platform DigiFoto: Had ik al verteld dat Wessel Sijl van het CompUsers Platform DigiFoto is? Dat is het ijverigste Platform van CompUsers. Jos van den Berge schreef hoe je foto's kunt bewerken. Isja Nederbragt introduceert het begrip foto-associatie en gaat daarmee aan de slag tijdens de MegaCompUfair. Trouwens, tijdens de MegaCompUfair gaat het Platform DigiFoto nog veel meer leuke dingen doen. Te veel om hier op te noemen.
Bewerkte vakantiefotoFotobewerking na de vakantie: Tegen de tijd dat je dit leest (tweede helft september) is voor de meeste fotografen de vakantie alweer voorbij. Hoogste tijd om eens kort stil te staan bij het onderwerp ‘Fotobewerking’. Als je je gemaakte reisfoto’s bekijkt, zullen er zeker ‘voltreffers’ tussen zitten, waar je eigenlijk niets meer aan hoeft te doen. Maar waarschijnlijk zul je in lang niet alle gevallen helemaal tevreden zijn met het resultaat. Jos van den Berge vertelt hoe u de foto's kunt verbeteren.
Doe het veilig met Ubuntu: Je hebt al veel gehoord over de populaire Linux-distributie Ubuntu. Die jongens blijven de aandacht trekken met 2x per jaar een nieuwe versie. Je hebt een ander besturingssysteem, laten we aannemen Windows :-). Nu wil je Ubuntu veilig uitproberen. Jan Stedehouder legt uit hoe dat kan door Ubuntu in een toverdoos te stoppen, genaamd VirtualBox.
Rhino's Tips: Rein de Jong brengt weer enkele interessante onderwerpen, ontleend aan de HCC!Forums. Deze keer zijn dat: Meer nut van je iPhone (Marius H.R. Lambers), VoIP, nieuwe Fritz!Box modellen (Ruud Uphoff) en Oude apparaten onder Windows 7 (Rein de Jong)
Google Android: Dat is Linux. Of is het een afsplitsing van Linux? In nerds-jargon heet dat een 'fork'. Maar het is in ieder geval OpenSource. Toch! Of toch niet helemaal? Nicolaas Kraft van Ermel van het CompUsers Platform Linux licht een tip van de sluier op in de SoftwareBus. En tijdens de MegaCompUfair gaat hij het allemaal precies uitleggen in een lezing. Nu Android, smartphones en tablets een steeds grotere rol spelen in ons leven, wordt de roep om een CompUsers Platform SmartFones steeds luider. Aan het eind van de lezing van Nicolaas zullen belangstellenden worden opgeroepen voor dit nieuwe CompUsers Platform.
Veilig op pad: Niemand minder dan de CompUsers veiligheidsexpert Ruud Uphoff legt in de SoftwareBus uit hoe je je onderweg toch veilig je eigen computer gebruikt. Ruud legt uit hoe je een VPN-server inricht op je Windows pc thuis. Dan kun je zonder zorgen onderweg gebruik maken van je eigen bestanden en mail. Reuze handig. Ik weet dat Ruud dit zelf toepast als hij op zijn kleinkinderen gaat passen. Niet alleen een theoretisch verhaal van een expert dus, maar het is ook een praktijkverhaal.
Onderste uit de kan: Maak je al gebruik van VoIP? En Enum? En PBXes? Ik kan nog wat van die kreten slaken, maar dan loopt iedereen weg. De oplossing is om het artikel van John van der Laak te lezen, getiteld 'Goedkoop bellen via internet'.  Je moet er wel even rustig voor gaan zitten. Maar als je doet wat hij voorstelt, dan haal je op het gebied van goedkoop bellen echt het onderste uit de kan.
GigaHits 2011-4: Soms lijkt het wel eens fout te gaan met de GigaHits. Deze keer kregen we pas na vele pogingen een DVD-R gebrand, het leek er even op dat we er poogden te veel op te proppen. Maar dat ging net goed, we moeten wel een ander doosje dual-layer DVD-R's aanbreken.
De centrale thema's zijn deze keer uiteraard 3D video/foto en Cloud Computing. Je kunt meteen met deze thema's aan de slag. En tijdens de MegaCompUfair  kun je er nog veel meer over horen en zien.
Tijdens de vakantie hebben de Previewers 550 nieuwe programma's gereed gemaakt voor de GigaHits. Op allerlei gebied. Speciaal noemen we de ca. 100 programma's om wachtwoorden te kraken. Niet om een site voor digitale certificaten te hacken, maar om je vergeten wachtwoorden terug te toveren.

 

Categorieën