GIMP
- Lees meer over GIMP
- Login of registreer om te reageren
Versie
Samenvatting
GIMP is een hoogwaardig en uitgebreid beeld- en fotobewerkingsprogramma en is door de kwaliteit en de vele mogelijkheden die het biedt te vergelijken met Adobe Photoshop. Die vergelijking gaat echter niet helemaal op, want een aantal functies die Photoshop wel heeft, vind je niet terug in GIMP, zoals aanpassingslagen en het openen van RAW-bestanden. In de toekomst zal dat laatste wel mogelijk worden, net als het niet-destructief werken. GIMP heeft een eigen bestandsformaat (.xcf) dat niet door alle andere bewerkingsprogramma’s wordt herkend. GIMP zelf kan met vele bestandsformaten omgaan. GIMP opent zelf geen RAW-files, daar is een losse RAW-converter voor nodig. GIMP 2.10 installeert daarvoor darktable als plug-in bij het opstarten, op voorwaarde dat darktable op de computer is geïnstalleerd. Ook voor het beheren van de foto’s is een ander programma nodig. GIMP wordt in toenemende mate gebruikt door professionele fotografen.
In het voorjaar van 2018 is de langverwachte versie 2.10 uitgebracht, met inmiddels de nodige updates. De programmering van het programma (achter de schermen) is volledig gereviseerd met daardoor mogelijkheden voor de toekomst (zoals RAW verwerken, en non-destructieve verwerking van afbeeldingen). In deze nieuwe versie is de interface veranderd (deze is instelbaar), het kleurbeheer is uitgebreid en er zijn diverse gereedschappen toegevoegd (vooral onder transformatie).
GIMP is een wat eigenzinnig programma, het werkt soms net wat anders, soms ook net wat omslachtiger dan andere programma’s. Er bestaan echter vele plug-ins en scripts die allerlei bewerkingen makkelijker maken en die ook gratis zijn te downloaden.
Als fotobewerkingsprogramma heeft GIMP heel veel mogelijkheden, zoals kleur aanpassen, retoucheren, manipuleren, tekst toevoegen en creatief werken. Het werkt met lagen. GIMP is een uitgebreid programma. Dat is dan ook de reden dat het voor een beginnend fotobewerker tijd en oefening vraagt om eigen te worden met GIMP. Overigens geldt dat net zo goed voor andere, uitgebreidere fotobewerkingsprogramma’s.
GIMP is er in vele talen, ook in het Nederlands. De helpfunctie is uitgebreid en vanuit het programma te benaderen. In de help is echter niet alle tekst in het Nederlands vertaald. Er zijn weinig Nederlandse boeken over GIMP; in het Engels zijn er wel vele handboeken. Op internet zijn vele lessen over GIMP te vinden en op YouTube staan vele filmpjes waarin uitleg wordt gegeven, ook in het Nederlands.